fbpx

Bert från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 38 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den största faktorn som påverkar valutamarknaden är ränteförändringar som görs av någon av de globala centralbankerna. Dessa förändringar är ett indirekt svar för valutahandel på andra ekonomiska indikatorer som observerats under hela månaden eller kvartalet. De kan potentiellt flytta marknaden omedelbart och med full kraft. Eftersom överraskningsförändringar ofta har störst inverkan på handlare kan förståelse för hur man förutsäger och reagerar på dessa flyktiga rörelser leda till högre vinster. Nedan förklaras lite mer ingående varför räntor påverkar valutakurser och vilken inverkan som ränteförändringar kan ha på valutahandel, speciellt på kort och medellång sikt.

Forex marknader följer hur olika valutapar fluktuerar

En av de främsta faktorerna som påverkar dessa växelkurser är relativa skillnader i räntesatser i varje land. Medan räntor ofta kan förutsägas med hjälp av ekonomiska modeller, kan nyheter och överraskningsmeddelanden få omedelbara effekter på räntor som i sin tur påverkar valutakurserna.

Grunderna för ränta

Räntesatser är avgörande för på valutamarknaden eftersom ju högre avkastning, desto mer ränta påförs investerad valuta och desto högre vinst. Detta kallas för carry trade.

Naturligtvis är risken i denna strategi valutafluktuationer, som dramatiskt kan kompensera alla räntebärande belöningar. Medan du kanske alltid vill köpa valutor med högre ränta (finansiera dem med de med lägre ränta), är en sådan åtgärd inte alltid klok. Räntorna bör ses med ett försiktigt öga, liksom alla nyhetsmeddelanden om räntesatser från centralbanker.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tror Du att dollarn gjort sitt? Prova trading med proffsiga Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Hur beräknas ränta?

Varje centralbanksstyrelse kontrollerar landets monetära politik och den kortfristiga räntesats som banker kan låna från varandra, som här på svenska Riksbankens hemsida, uppgifter från Norges Bank eller hos amerikanska Federal Reserve. Centralbankerna kommer att höja räntorna för att begränsa inflationen och sänka räntorna för att uppmuntra utlåning och sprida pengar i ekonomin.

Vanligtvis kan du ha en stark inblick i vad en bank kommer att bestämma genom att granska de mest relevanta ekonomiska indikatorerna, nämligen:

  • Konsumentprisindex (KPI)
  • Konsumtionen
  • Sysselsättningsnivåer
  • Subprime-marknaden
  • Bostadsmarknaden

Förutsäga centralbankens räntor

Beväpnad med data från dessa indikatorer kan en valutahandlare göra en egen uppskattning för en kursförändring. När dessa indikatorer förbättras kommer ekonomin normalt att fungera bra och räntorna antingen måste höjas eller om förbättringen är liten, hålls densamma. På samma anmärkning kan betydande minskningar i dessa indikatorer minska en räntesänkning för att uppmuntra till upplåning. Traders minskar ofta volymen strax innan ett räntebeslut. Direkt efter tillkännagivandet från centralbanken så brukar som t. ex FEDs senaste räntebesked eller Riksbankens meddelande att lämna räntan oförändrad, så brukar kurserna sticka rejält. Då gäller det att vara försiktig som trader. Men ännu större inverkan har inbland större tillkännagivande som brukar ges i samband med räntetillkännagivanden.

Utanför ekonomiska indikatorer är det möjligt att förutsäga ett räntebeslut av:

  • Titta på större meddelanden
  • Analysera prognoser
  • Samt följa ledande sajter såsom Valutahandel.se

Stora tillkännagivanden

Stora tillkännagivanden från centralbankledare tenderar att spela en viktig roll i ränteförändringar. Men de förbises ofta som svar på ekonomiska indikatorer. När en styrelse från någon av de åtta stora centralbankerna är planerad att prata offentligt kommer den vanligtvis att ge insikter i hur banken ser inflationen.

Till exempel, den 16 juli 2008, gavFederal Reserve ordförande Ben Bernanke sin halvårsvisa penningpolitiska vittnesbörd inför the House Committee. Vid ett normalt möte skulle Bernanke läsa ett förberett uttalande om den amerikanska dollarns värde och besvara frågor från utskottsledamöter.

Bernanke ansåg i sitt uttalande och svar att den amerikanska dollarn var i god form och att regeringen var fast besluten att stabilisera den även om rädsla för en lågkonjunktur påverkade alla andra marknader.

Uttalandet följdes av finansmarknaden och valutahandlare och eftersom det var positivt förväntade handlare att Federal Reserve skulle höja räntorna, vilket medförde ett kortsiktigt rally på dollarn i förberedelserna för nästa räntebeslut.

Valutaparet EUR/USD sjönk 44 punkter under en timme (bra för den amerikanska dollarn), vilket resulterade i en vinst på 440 dollar för handlare som agerade på meddelandet.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Trading med IG är en säker affär. De har funnits i mer än 46 år nu. Prova IG idag!

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Prognosanalys

Det andra sättet att förutsäga räntebeslut är genom att analysera förutsägelser. Eftersom ränteförändringar vanligtvis förväntas kommer mäklare, banker och professionella handlare redan att ha en konsensusuppskattning om vad räntan kommer att vara.

Traders kan ta fyra eller fem av dessa prognoser (som borde vara mycket nära numeriskt) och genomsnittliga dem för en mer exakt förutsägelse.

När en överraskningsförändring inträffar

Oavsett hur bra en trader gjort sin hemläxa eller hur bra analysen är eller hur många siffror de har krossat innan ett räntebeslut fattas, kan centralbanker leverera ett överraskningsbesked, en ränta kan oväntat sänkas eller höja.

När detta händer bör en handlare veta i vilken riktning marknaden kommer att röra sig. Om det sker en räntehöjning kommer valutan att stiga, vilket innebär att handlare kommer att köpa. Om det sker en minskning kommer säljare förmodligen att sälja och köpa valutor med högre ränta. När en trader har bestämt marknadsrörelsen är det viktigt att göra följande:

Agera snabbt! Marknaden tenderar att röra sig snabbt när en överraskning träffar eftersom alla handlare strävar efter att köpa eller sälja (beroende på en räntehöjning eller -sänkning) framför flocken. Snabba åtgärder kan leda till en betydande vinst om det görs korrekt.

Se upp för en volatil trendomvändning. En traders uppfattning tenderar att styra marknaden vid den första publiceringen av data, men trenden kommer troligen att fortsätta på sin ursprungliga väg.

Följande exempel illustrerar ovanstående steg i praktiken

I början av juli 2008 hade Nya Zeelands Reserve Bank en ränta på 8,25 procent – en av de högsta av centralbankerna. Kursen för den Nya Zeeländska dollarn hade varit stabil under de senaste fyra månaderna eftersom den var en het valuta som valutahandlarna tyckte om att köpa på grund av dess högre avkastning.

I juli, mot alla förutsägelser, sänkte bankens styrelse kursen till 8 procent vid sitt månadsmöte. Medan nedgången i kvartalet verkar vara liten, tog valutahandlare det som ett tecken på bankens rädsla för inflation och drog omedelbart tillbaka sitt kapital eller sålde valutan och köpte andra – även om de andra hade lägre räntor.

Valutaparet NZD/USD sjönk från .7497 till .7414, totalt 83 pips under fem till tio minuter. De som sålt bara en lott av valutaparet gjorde en nettovinst på 833 dollar på bara några minuter.

Så snabbt som NZD/USD degenererade, tog det inte lång tid innan det kom tillbaka på rätt spår med sin uppåtgående trend. Anledningen till att det inte fortsatte det fria fallet var att NZD trots räntesänkningen fortfarande hade en högre ränta, åta procent, än de flesta andra valutor.

Det är viktigt att läsa igenom ett faktiskt pressmeddelande från centralbanken (efter att ha fastställt om det har skett en överraskningsränteförändring) för att avgöra hur banken ser på framtida räntebeslut. Uppgifterna i utgivningen kommer ofta att inducera en ny trend i valutan efter att de kortsiktiga effekterna har skett.

Att följa nyheterna och analysera centralbankernas åtgärder bör vara högsta prioritet för valutahandlare. När bankerna bestämmer sitt lands monetära politik tenderar valutakurserna att röra sig. När valutakurserna rör sig, har handlare möjlighet att maximera vinsten – inte bara genom ränteöverföring från carry trades, utan också från faktiska fluktuationer på marknaden. Grundlig analys kan hjälpa en valutahandlare att undvika överraskningsräntor och reagera på dem ordentligt när de oundvikligen händer.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med en proffsig sajt som är byggd med användarvänlighet i åtanke. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vill du veta mer vad som påverkar valutakurser? Kolla då in vår 5-minuters guide till valutahandel.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.