fbpx

Olof från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 11 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Asiatiska valutor är på frammarsch och ett land som många för blickarna mot är Sydkorea, som står för hög kvalité i de flesta ögon. Valutahandel.se har tidigare diskuterat hur Biden kan påverka valutahandel med won och om Sydkoreas urstarka ekonomi. Sedan USA's nya president tog över så har Sydkoreas valuta tappat 2% mot dollarn. Men hur är utsikterna framöver för koreanska won?

Koreansk won (KRW) är Sydkoreas nationella valuta. Dess användare betecknar Won med symbolen “₩”, som i “₩ 1 000”. Sedan 1950 har den administrerats av landets centralbank, Bank of Korea. Den koreanska wonen är helt konvertibel och handlas rutinmässigt mot andra globala valutor, såsom US-dollar (USD), den japanska yenen (JPY) och euron (EUR). En won är uppdelad i 100 underenheter, kallad “jeon”.

• Koreansk won (KRW) är Republiken Sydkoreas nationella valuta.
• Wonen har byts ut och modifierades vid flera punkter under det senaste århundradet för att klara devalveringar och krigets effekter.
• Idag är den vanliga en stabil och allmänt handlad valuta som stöds av en stor och mycket avancerad sydkoreansk ekonomi.

Sydkoreas flagga

Förstå den koreanska wonen

Den koreanska wonen har använts i någon form i tusentals år. Under ockupationen av Korea av Japan, som sträckte sig från 1910 till 1945, ersattes wonen kort med en japansk kolonial valuta som kallades den koreanska yenen.

Efter andra världskriget resulterade dock uppdelningen av Nordkorea och Sydkorea i två separata valutor, var och en kallad Korean won. Den sydkoreanska wonen var ursprungligen knuten till USD med ett förhållande av 15 won till 1 dollar, inträffade ett antal devalveringar därefter till stor del på grund av Koreakrigets effekter på landets ekonomi.

1950 startade Bank of Korea sin verksamhet som Sydkoreas nya centralbank. Den antog uppgifterna från den tidigare monetära myndigheten, Bank of Joseon, med exklusiv befogenhet att utfärda sedlar och mynt för landet. Idag utfärdar Bank of Korea sedlar i valörer som sträcker sig från 1 000 till 50 000 won. Anteckningarna innehåller tidiga Yi, eller Chosŏn, dynastifigurer, inklusive författarna Yi Hwang, som presenteras på den 1 000 vann noten; Yi I, presenterad på den 5 000 vunna noten; och kung Sejong, som dyker upp på den 10 000 vunna noten.

På 1980-talet försökte Sydkorea utöka relevansen av sin valuta för internationell handel genom att ersätta sin dollarpeg med en korg med valutor. Ytterligare förändringar gjordes i slutet av 1990-talet, när regeringen svarade på den asiatiska finanskrisen genom att låta de vann flyta fritt på valutamarknaderna.

Wonen och Sydkoreas ekonomi idag

Idag är Sydkoreas ekonomi en av de största i Asien och en stor kraft inom internationell handel. Liksom många avancerade ekonomier har den en stor tjänstesektor som omfattar cirka 56% av den årliga bruttonationalprodukten (BNP). Sydkorea är också känt för sin avancerade tillverkningssektor, som producerar högvärdiga produkter som halvledare och bilar. Följaktligen är industrin en betydande del av Sydkoreas BNP och bidrar med cirka 33% av den totala summan.

Värdet på wonen har varit ganska stabilt under det senaste decenniet. I februari 2011 var 1 USD lika med 1117 won. I februari 2021 var motsvarande siffra nästan densamma: 1 098 won per USD och idag så ligger den på 1119. Så koreanska wonen är nästan oförändrad på 10 år.

Inflationen i Sydkorea har minskat under samma tidsram, från 4% 2008 till 0,5% 2020. Samtidigt har landets ekonomi vuxit med en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på cirka 4% per år. Specifikt per BNP-capita, mätt baserat på köpkraftsparitet (PPP), har vuxit från (i konstant internationell dollar) 29 644 $ 2009 till 43 143 $ 2019.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: En av de stora på trading med koreanska won. Testa IG idag!

Riskvarning: 79% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Sydkoreas valuta

Fyra statliga enheter ansvarar för valutaväxling i Sydkorea: finans- och ekonomiministeriet (MOFE), Bank of Korea (BOK), Financial Supervisory Service (FSS) och Korea Customs Service (KSS). Ministeriet fastställer den övergripande valutapolitiken och Bank of Korea innehar och förvaltar valutareserverna samtidigt som hanterar alla transaktioner som rör utrikeshandel och kapitalrörelser. Det övervakar också växlare och valutamäklare och ger valutabanker lån i utländsk valuta. FSS övervakar finansinstitut som deltar i valutaväxling. KSS har vissa valutaregleringsansvar gentemot internationell handel. Förutom dessa statliga tillsyns- och tillsynsinstitutioner har banker som är involverade i utländsk valuta behörighet att delta i sådana finansiella transaktioner, inklusive internationell bankverksamhet.

Sydkorea har en fritt flytande växelkurs, det vill säga en kurs som bestäms av utbud och efterfrågan. Denna typ av fluktuerande växelkurs begränsar MOFE:s förmåga att förhindra eller minimera de negativa effekterna av plötsliga växelkursförändringar. 1997 till exempel förbjöd MOFE tillfälligt sydkoreaner att köpa utländska valutor för innehav.

Växelkursen för den sydkoreanska wonen mot den amerikanska dollarn förblev mer eller mindre stabil i början av 1990-talet. När ekonomin började uppleva problem under andra hälften av 1990-talet började den gradvis försämras mot dollarn från 771,27 1995, till 804,45 1996 och till 951,29 1997. Denna relativt små fluktuationer hade inte någon större inverkan på takten i den ekonomiska verksamheten och befolkningens köpkraft fram till finanskrisen 1997. I början av 1998 hoppade växelkursen till 2000 och föll gradvis till genomsnittet på cirka 1 401,44. När den ekonomiska återhämtningen började sjönk kursen till 1 188,82 1999 och till 1 130,96 år 2000.

Växelkurs för Sydkoreanska won (KRW) per USD
23 april, 2021 1119
23 april 2020 1233
Jan 2001 1,271.89
2000 1,130.96
1999 1,188.82
1998 1,401.44
1997 951.29
1996 804.45

Källa: CIA World Factbook 2001

Som en spegling av försvagningen av den valutan mot den amerikanska dollarn hade den kraftiga och plötsliga växelkursökningen en stor negativ inverkan på den sydkoreanska ekonomin, som är starkt beroende av stor import av kapitalvaror och energi. Sänkningen av växelkursen 1999 och 2000, som var resultatet av en gradvis ekonomisk återhämtning, bidrog till själva återhämtningen genom att sänka kostnaden för importerade varor och bränsle.

Det har funnits olika begränsningar och regler för valutatransaktioner sedan 1960-talet. Dessa regeringstvingade åtgärder var utformade för att säkerställa tillgången till utländsk valuta för sydkoreanska företag och för att förhindra en valutaflykt från Sydkorea. Under utländskt tryck började den sydkoreanska regeringen att liberalisera valutamarknaden i mitten av 1992. Det IMF-ledda räddningspaketet 1997 krävde att landet åtagit sig att liberalisera alla aspekter av valutasystemet i slutet av 2001. I själva verket har systemet ännu inte helt liberaliserats eftersom den sydkoreanska regeringen har infört många nya direkta och indirekta regler i olika former, inklusive begränsningar för vissa transaktioner, skatteregler och övervakningsregler, för att säkerställa dess kontroll över det finansiella systemet.

Korea Stock Exchange (KSE) i Seoul är den enda aktiemarknaden i Sydkorea för handel med obligationer och aktier. Det öppnades 1992 för att rikta portföljinvesteringar från utlandet. Reformen av den sydkoreanska ekonomin sedan 1997 har tagit bort restriktioner för utländskt ägande av sydkoreanska företag, och KSE har nu tillstånd att sälja sina lager till utländska köpare utan någon begränsning. KRW/USD är det mest handlade valutaparet ifrån Sydkorea. Registrera dig enkelt genom Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sveriges mest populära valutamäklare. Användarvänlig, enkel och proffsig. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Dilemmat med en stark won

Den nuvarande starka wonen beror på den svaga dollarn som berodde på den massiva likviditetsförsörjningen från USA efter utbrottet av COVID-19. Den starka wone är dock särskilt iögonfallande jämfört med andra växande valutor. Detta har att göra med det faktum att de ekonomiska effekterna av COVID-19 har varit relativt svagare i Sydkorea.

Bank of Korea tillkännagav den 14 december att värdena för wonen och yuan gentemot den amerikanska dollarn ökade med 15 procent respektive 8,3 procent från slutet av mars 2020 till slutet av november 2020. Å andra sidan steg de för indisk rupie, rysk rubel och brasiliansk real med 2,9 procent, steg 5,6 procent respektive sjönk med 3,4 procent.

Den särskilt starka wonen baseras på gynnsamma makroekonomiska förhållanden och bytesbalansöverskott. Sydkorea förväntas notera den högsta tillväxttakten i OECD i år och nyheter om vaccinutveckling och förväntningar på ekonomisk återhämtning gör att investerare fokuserar på tillgångar med hög avkastning och Sydkorea.

Utländska investerare noterade ett nettoköp på 6 125 miljarder won på den sydkoreanska aktiemarknaden enbart december 2020, det största summan sedan september 2013. KOSPI sätter nya rekord om och om igen. Överskottet på bytesbalansen, den största amerikanska dollarkällan för Sydkorea, har överskridit förutsägelserna för att öka den amerikanska dollarns likviditet i landet. I Januari 2021 justerade Bank of Korea sitt överskott på bytesbalansen för i år från 54 miljarder till 65 miljarder dollar.

Fortfarande kan den starka wonen påverka exportörer. Mindre kommer sannolikt att bli mer påverkade än deras större motsvarigheter, som har resurser som valutasäkring och utländsk produktion. Från valutamyndigheternas sida kan det betyda mindre spelrum i penningpolitiken. Även om hushållens skulder ökar och tillgångspriserna stiger, är en uppåtgående räntejustering inte ett enkelt alternativ att välja med tanke på möjligheten till en ännu starkare won.

Var kan man handla KRW?

Det finns ett flertal framstående sajter som erbjuder trading med KRW. Våra favoriter för KRW/USD trading är onekligen:
Plus500: Grym spread och snabba avslut från en börsnoterad valutamäklare. Testa Plus500 idag!
IG: Största utbudet för trading med asiatiska valutor. Upptäck IG nu!
FXCM: Proffsig och enkel att använda. Prova själv FXCM idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: En av de stora på trading med koreanska won. Testa IG idag!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.