fbpx

Markus från Djurgården

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 44 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Under en live stream mellan riksbankschefen Stefan Ingves och SEB private banking, så hade Valutahandel.se nöjet att närvara. Presentationen från Riksbanken kallades “Covid-19-krisen och penningpolitiken” och avslutades med en frågestund där SEB's VD Johan Torgeby och Stefan Ingves diskuterade, medan frågor från kunder framfördes på ett utomordentligt sätt av Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB med en ganska aktiv Twitter-profil.

Nedan kommer lite tankar, kommentarer och inspiration från det som framfördes på mötet – inte minst diskussioner om räntor, stödpaket, svenska kronans utveckling de sista 10 åren och mycket annat intressant. Häng på diskussionen mellan SEB's främsta talesmän och Sveriges egen riksbankschef, Stefan Ingves. Håll till godo..

SEB Torgeby

BNP tillväxt i Sverige och omvärlden

BNP i Sverige och omvärlden
Klicka på bilden för att få en större version.
Tillväxten i Sverige har varit stabil fram till början av 2020. Den säsongsjusterade BNP-tillväxten för Sverige har varit väldigt lik utvecklingen i USA. Men i början av 2020 hände något. Ja, du kommer nog ihåg att Covid-19 började komma då. Aktiemarknaden droppade rejält under första kvartalet, men fick en hyffsad återhämtning under sommaren. Riksbanken förutspår en svårbedömt utveckling under början av 2021, men tror att en rejäl ökning kommer ske efter att ett vaccin kommer ut i USA och Europa.


Sverige's BNP export står för drygt 50% av ekonomin. Vi är en extremt exportberoende nation och internationell handel och växelkursen för kronan påverka svensk ekonomi i högsta grad. Räntorna i Sverige har fallit under en lång tid och ligger numera omkring noll och Ingves förväntar sig att nollränta kommer gälla för 2021. Ännu har inget tagit modet till sig och säger att räntorna är på väg uppåt, förutom möjligtvis Norge då som tycks vara ett av de första länderna som ens talar om räntehöjningar för att bromsa bostadsmarknaden.


I dagsläget så kan vi förvänta oss ett halvår med svag tillväxt. Hushåll och företag är dock väl förberedda. Trots den värsta BNP tillväxten i modern tid, så står ändå aktiemarknaden på topp. Även högsta huspriserna i många länder ligger på toppen eller mycket nära toppen. Sverige har dock vissa begränsningar för vad ett så litet och exportberoende land kan göra.

Elefant som går

Sverige är inte en isolerad ö. Vi är granne med en elefant (EU och Euron). Om elefanten rör på sig så påverkar det oss (Sverige) på ett eller annat sätt, säger Stefan Ingves på SEB's digitala private banking event.

Valutahandel's kommentar: Som trader gäller det med andra ord att vara väldigt uppmärksam på hur EU och USA agerar. Håll alltid kolla på dessa två valutor, så är det åtminstone en bra start i din trading resa”, säger Markus Jalmerot, medgrundare av Valutahandel.

För övrigt så kan du kolla in vår valutaskola, som passar både nybörjare och mer erfarna traders. Här kan du lära dig mer om valutahandel på 5 minuter, upptäcka en rad olika och mer eller mindre framstående handelsplattformar, få hjälp med krångliga ord inom forex trading eller få inspiration att börja med en handelsjournal.

Stort fall i världshandeln
Klicka för större bild

Ett stort fall i världshandeln

Trots ett brutalt fall i världshandeln under början av året, så blev det en stabil återhämtning under sommaren. Dock så har det hittills varit relativt så små rörelser på finansmarknaden. Stödåtgärder från regeringar och centralbanker finns på plats och Riksbanken väntar sig att återhämtning kan bli snabb, när den väl kommer igång lite mer nästa år. Osäkerheten ät dock stor. Vi talar om genuin osäkerhet. Inte i vanligt konjunkturperspektiv. Detta är ngt annat, säger Stefan Ingves. Valutahandel reflekterar: En av ljuspunkterna för 2021 är att Biden troligen kommer lugna ner USA's protektionism under Donald Trump. Någon som är riktigt spännande är RECP, Asiens frihandelsavtal, som kan innebära en rejält ökad tillväxt i Australien och Asien. Men förutom tillväxten, så är även potentiell inflation som ligger över eller under förväntningarna alltid intressant för traders.

Volantil stigande inflation
Klicka på bilden för att få den större.

Riksbanken jobbar på att få upp inflationen

Målet för Riksbanken är att nå en inflation omkring 2% över tid. Under kortare perioder så kan inflationen dock avvika en del. Medan en negativ inflation uppkom under början av 2020, så gick den svenska inflationen under slutet av första kvartalet upp emot 1%, för att sedan sjunka tillbaka mot nollstrecket under andra kvartalet.

Under slutet av året så förväntar sig Stefan Inges en gradvis stigande inflation, vilken bör nå mellan 0.8-1.8%. Under 2023-2024 så förväntar sig Riksbanken att inflationen är nära målsättningen igen, men som alltid bör det påpekas att osäkerheten i marknaden är stor, inte minst nu med en andra våg av Covid-19.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Enkel trading. Alla de låga avgifterna står tydligt. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Ingves påpekar att i dagsläget så har vi låga energy och elpriser. Han menar att faktorer som utrikes resor har en hyggligt stor vikt i inflationen, fastän det under detta året inte skett så många sådana för merparten av oss. Vikten för inflationen ändras dock bara en gång per år, så vi får vänta tills början av 2021 för att se uppdaterad vikt i svensk inflation. En låg ränta som vi har idag och som förväntas de kommande åren, kommer troligen driva folk att köpa mer värdepapper.

Kronans växelkurs

Klicka på bilden för att få den större.

Kronans växelkurs och förväntningarna

Grafen ovan visas kronans växelkurs över 10 års tid. Den svenska kronan har mellan 2014 och 2019 försvagats mot Sveriges största handelspartners. Det är först under 2020 som den svenska kronan börjat stärkas en hel del.
Valutahandel's kommentar:

“För oss som tittar på trendlinjer så ser det intressant ut just nu. Ifall kronan fortsätter stärkas så kanske förstärkningen blir starkare än Riksbanken förväntar. Som synes i grafen så förutspås en något starkare utveckling för svenska kronan av Riksbanken de närmaste 3-4 åren. SEB brukar oftast också vara inne på att kronan bör förstärkas”.


Stöd från centralbankerna
Klicka för större bild.

Riksbanken: Räntan, stödpaketen och färre konkurser

Utlåningen ligger på ungefär vanlig nivå under hösten 2020, säger Riksbanken. Dock så har stödpaketen under 2020 stuckit rejält, världen över.

SEB ifrågasätter att det är 30% färre konkurser under 2020, jämfört med 2019. Idag räddas flertalet företag som annars inte hade räddats. Valutahandel instämmer att det onekligen är lite märkligt att vad som borde vara ett riktigt svårt år för många företag, istället innebär färre konkurser.

Riksbanken säger att det är noga med hur man tänker och resonerar. Teamet på Riksbanken bidrar till att den svenska ekonomin fungerar så bra som möjligt. En kombination av penning- och finanspolitik gör stödåtgärderna mer effektiva. Finanspolitiken är ett mer träffsäkert stöd åt drabbade sektorer. Riksbanken påpekar att det krävs omfattande ekonomiskt-politiskt stöd under lång tid för att hantera effekterna av coronavirus. Man kommer återinföra amorteringskravet den kommande sommar (2021).

Riksbankens obligationsinnehav
Klicka för att se en större bild.

Riksbankens innehav av stads- och företagsobligationer

När det kommer till obligationsinnehav så har Riksbanken varit ute och köpt på sig rejält. Vi på Valutahandel.se hoppas att marknaden inte bli för vana med att ha den svenska centralbanken som den överlägset största kunden.

Är obligationsköpen egentligen lån eller bidrag? Riksbanken menar att de har köpt stadsobligationer sedan 2015. De köper vissa andra obligationer nu med. Under 2021 så är det i alla fall inget stort förfall av obligationerna, ungefär 35 miljarder kronor.

Slutligen tas det upp att Norge flaggar för att börja höja räntan, som en av de första riksbankerna i världen med den inställningen. Ifall du inte är säker på hur räntan inverkan på valutahandel, så läs om inverkan här.

Stefan Ingves pekar på att oljefondens intäkter bidrar rejält till stadsfinanserna i Norge. Utan det så hade man haft ett budgetunderskott på 8% av BNP. Nu är det ett rejält plus istället. Norge är väldigt privilegierade med så mycket oljetillgångar som tillhör staten.

Ingves: Låga räntor
Klicka för att få en större bild.

Ifall du är sugen på att handla olja, vilket bröt vissa motstånd i veckan, så kan det med fördel göras hos Skilling (recension här). Testa själv nu!

Räntorna i Sverige framöver

Sveriges ränta förutspås i dagsläget ligga omkring 0% under hela 2021. Det finns sannolikt viss risk för en minusränta, vilket troligen skulle göra den svenska kronan svagare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Vår favoritsajt: Smidig, svensk trading sida som har BankID. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.