fbpx

Johan från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 44 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Vilka länder är störst i världen när det kommer till ekonomin och valutorna? Visste du att fem utav tio länder överst i topplistan är europeiska? Här kommer en topp 20 lista över världens ledande ekonomier, samt valutareserver per land.

Här på Valutahandel så försöker vi alltid jobba på att utbilda och informera våra läsare, med allt ifrån valutakurser i realtid, till en översikt av de bästa valutamäklarna eller money management för att lyckas med din trading.
Du hittar grunderna i vad som påverkar valutakurser eller mer djupdykande reportage över 56 faktorer som kan påverka växelkurser. Idag så är det alltså dags att göra en titt på vilka länder som nått störst ekonomisk framgång. Vilka känner du till? Låt oss börja!

De 20 största ekonomierna i världen baserat på BNP

De olika faserna av ekonomiska cykler påverkar ekonomier runt om i världen. Stora valutor: Viktiga symbolerDet är dock intressant att se att dessa toppekonomier sällan tappar de positioner de innehar. Jämfört med de 20 bästa ekonomierna 1980 finns 17 fortfarande på listan, vilket innebär att det endast dykt upp tre nya aktörer.

Förutom att nyckelaktörerna förblir nästan desamma visar denna analys att dessa ekonomier är motorn för tillväxt och utgör en majoritet av den globala rikedomen. Den nominella BNP för de 10 bästa ekonomierna utgör cirka 66% av världens ekonomi, medan de 20 bästa ekonomierna bidrar med nästan 79%. De återstående 173 länderna tillsammans utgör mindre än en fjärdedel av världens ekonomi. Betänk emellertid att det finns en stor skillnad i BNP per capita, det vill säga inkomst per person mellan dessa länder.

Denna lista är baserad på IMF: s World Economic Outlook Database, oktober 2019.

Några mått som kan vara värda en kortare förklaring.
Nominell BNP = bruttonationalprodukt, aktuella priser, amerikanska dollar.
BNP baserad på PPP = bruttonationalprodukt, aktuella priser, köpkraftsparitet, internationella dollar.
Bruttonationalprodukt per capita, aktuella priser, amerikanska dollar.
Bruttonationalprodukten baserad på köpkraftsparitet (PPP) andel av världens totala, procent.

USA's flagga

USA

USA: s nominella BNP: 21,44 miljarder dollar – USA: s BNP (PPP): 21,44 miljarder dollar. USA har behållit sin position som världens största ekonomi sedan 1871. Storleken på den amerikanska ekonomin var 20,58 biljoner dollar 2018 i nominella termer och förväntas uppgå till 22,32 miljarder dollar år 2020. USA kallas ofta som en ekonomisk supermakt och det beror på att ekonomin utgör nästan en fjärdedel av den globala ekonomin, med stöd av avancerad infrastruktur, teknik och ett överflöd av naturresurser.

När ekonomierna bedöms i termer av köpkraftsparitet förlorar USA sin topplacering till sin nära konkurrent Kina. År 2019 uppgick den amerikanska ekonomin, i termer av BNP, till 21,44 biljoner dollar, medan den kinesiska ekonomin mättes till 27,31 miljarder dollar. Klyftan mellan storleken på de två ekonomierna i form av nominell BNP förväntas minska till 2023. Den amerikanska ekonomin beräknas växa till 24,88 miljarder dollar år 2023, följt av Kina nära 19,41 biljoner dollar. Det har diskuteras flera gånger tidigare om US dollarns status som reservvaluta, bland annat när stora investmentbanker såsom Goldman Sachs är negativa mot dollarn.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova trading med USD hos Skilling idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Kinas flagga

Kina

Kinas nominella BNP: 14,14 biljoner USD – BNP i Kina (PPP): 27,31 miljarder dollar. Kina har upplevt exponentiell tillväxt under de senaste decennierna och har brutit hindren för en centralt planerad sluten ekonomi för att utvecklas till ett tillverknings- och exportcentrum i världen. Kina kallas ofta ”världens fabrik” med tanke på dess enorma tillverknings- och exportbas.

Men under åren har tjänsternas roll successivt ökat och tillverkningens roll som bidragande till BNP har minskat relativt. Tillbaka 1980 var Kina den sjunde största ekonomin med en BNP på 305,35 miljarder dollar, medan storleken på USA då var 2,86 biljoner dollar. Sedan den inledde marknadsreformerna 1978 har den asiatiska jätten sett en ekonomisk tillväxt i genomsnitt 10% årligen. Under de senaste åren har tillväxttakten avtagit, även om den förblir hög jämfört med sina jämförande länder.

IMF beräknar en tillväxt på 5,8% 2020, vilket skulle sjunka ner till cirka 5,6% fram till 2023. Under åren har skillnaden i storlek på den kinesiska och den amerikanska ekonomin krympt snabbt. År 2018 uppgick den kinesiska BNP i nominella termer till 13,37 miljarder dollar, lägre än USA med 7,21 biljoner dollar. År 2020 förväntas klyftan minska till 7,05 miljarder dollar och 2023 skulle skillnaden vara 5,47 miljarder dollar. När det gäller BNP i OPS är Kina den största ekonomin med en BNP (OPS) på 25,27 miljarder dollar. År 2023 skulle Kinas BNP (PPP) vara 36,99 biljoner dollar. Kinas enorma befolkning sänker sin BNP per capita till 10 100 $ (sjuttonde position).

Japan's flagga

Japan

Japans nominella BNP: 5,15 biljoner USD – Japans BNP (PPP): 5,75 biljoner dollar. Japan är den tredje största ekonomin i världen, med sin BNP som överstiger 5 biljoner dollar under 2019. Finanskrisen 2008 skakade den japanska ekonomin och det har varit en utmanande tid för dess ekonomi sedan dess. Den globala krisen utlöste en lågkonjunktur, följt av svag inhemsk efterfrågan och enorm offentlig skuld. När ekonomin började återhämta sig drabbades den av en massiv jordbävning som drabbade landet socialt och ekonomiskt. Medan ekonomin har brutit deflationsspiralen är den ekonomiska tillväxten fortfarande dämpad. Genom en svag yen (JPY), så har landet ändå lyckats hålla sig konkurrenskraftiga.

Dess ekonomi kommer att få lite stimulans med OS 2020 att hålla investeringsflödet starkt, vilket stöds av en slapp penningpolitik av Bank of Japan. Japan glider till den fjärde platsen när BNP mäts i termer av PPP. BNP (PPP) är $ 5,75 biljoner år 2019, medan BNP per capita är $ 40,850 (24: e plats).

Tysklands flagga

Tyskland

Tyskland Nominell BNP: 3,86 biljoner USD – Tysklands BNP (PPP): 4,44 miljarder dollar. Tyskland är inte bara Europas största ekonomi utan också den starkaste. På global nivå är det den fjärde största ekonomin när det gäller nominell BNP, med en BNP på 4 biljoner dollar. Storleken på BNP i termer av köpkraftsparitet är 4,44 miljarder dollar, medan BNP per capita är 46 560 dollar (18: e plats). Tyskland var den tredje största ekonomin i nominella termer 1980 med en BNP på 850,47 miljarder dollar.

Nationen har varit beroende av kapital god export, som drabbades av ett bakslag efter finanskrisen efter 2008. Ekonomin växte med 2,2% respektive 2,5% 2016 respektive 2017. IMF säger dock att detta sjönk till 1,5% respektive 0,5% under 2018 respektive 2019. För att stärka sin tillverkningsstyrka i det nuvarande globala scenariot har Tyskland lanserat Industrie 4.0 – sitt strategiska initiativ för att etablera landet som en ledande marknad och leverantör av avancerade tillverkningslösningar.

Indiens flagga

Indien

Indiens Nominella BNP: $ 2,94 biljoner – Indien BNP (PPP): $ 10,51 biljoner. Indien är den snabbast växande biljoner dollar ekonomin i världen och den femte största totalt sett, med en nominell BNP på $ 2,94 biljoner. Indien har blivit den femte största ekonomin 2019 och förbi Storbritannien och Frankrike. Landet hamnar på tredje plats när BNP jämförs i termer av köpkraftsparitet till 11,33 miljarder dollar. När det gäller att beräkna BNP per capita drar Indiens höga befolkning sin nominella BNP per capita ner till 2170 $. Den indiska ekonomin var bara 189,438 miljarder dollar 1980, rankad 13: e på listan globalt. Indiens tillväxttakt förväntas stiga från 7,3% 2018 till 7,5% 2019 då drag från valutaväxlingsinitiativet och införandet av skatten på varor och tjänster bleknar enligt IMF. Dess valuta, indiska rupies, har vi en egen delsida om.

Indiens resa efter självständigheten började som en jordbruksnation; under åren har dock tillverknings- och tjänstesektorn utvecklats starkt. Idag är dess tjänstesektor den snabbast växande sektorn i världen, som bidrar till mer än 60% till sin ekonomi och står för 28% av sysselsättningen. Tillverkning är fortfarande en av de viktigaste sektorerna och får ett vederbörligt tryck via regeringens initiativ, såsom “Make in India”. Även om bidraget från jordbrukssektorn har minskat till cirka 17% är det fortfarande mycket högre jämfört med de västliga länderna. Ekonomins styrka ligger i ett begränsat beroende av export, höga sparande, gynnsam demografi och en stigande medelklass.

UK's flagga

Storbritannien

U.K. nominell BNP: 2,83 biljoner USD – U.K. BNP (PPP): 3,04 biljoner USD. Storbritannien, med en BNP på 2,83 biljoner dollar, är den sjätte största ekonomin i världen. Jämfört i termer av BNP-köpkraftsparitet glider Storbritannien till den nionde platsen med en BNP-PPP på $ 3,04 biljoner. Det rankas 23: e när det gäller BNP per capita, vilket är $ 42558. Dess nominella BNP beräknas förbli på 2,83 biljoner USD under 2019, men rankningen förväntas glida till den sjunde platsen år 2023 med sin BNP på 3,27 biljoner USD.

Från 1992 till 2008 bevittnade Storbritanniens ekonomi en trend i varje kvartal. Den såg dock en nedgång i sin produktion under fem kvartal i rad med början i april 2008. Ekonomin krympt med 6% under denna tid (mellan första kvartalet 2008 och andra kvartalet 2009) och tog så småningom fem år att växa tillbaka till nivåer före lågkonjunkturen, enligt uppgifter från Office of National Statistics. Den brittiska valutan, pundet, har tagit ordentligt styrk efter att landet inte lyckats komma överens med EU om ett samarbetsavtal.

Storbritanniens ekonomi drivs främst av tjänstesektorn, som bidrar med mer än 75% av BNP, med tillverkning av det andra framstående segmentet, följt av jordbruk. Även om jordbruket inte är en stor bidragsgivare till dess BNP, produceras 60% av Storbritanniens livsmedelsbehov inom landet, även om mindre än 2% av arbetskraften är sysselsatt i sektorn.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Prova handla valuta med GBP hos IG idag!

Riskvarning: 79% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Franska flaggan

Frankrike

Frankrikes Nominell BNP: 2,71 biljoner USD – Frankrikes BNP (PPP): 2,96 biljoner dollar. Frankrike, det mest besökta landet i världen, är Europas tredje största ekonomi och den sjätte största i världen, med en nominell BNP på $ 2,78 biljoner. Dess BNP när det gäller köpkraftsparitet är cirka 2,96 biljoner dollar. Landet erbjuder en hög levnadsstandard för sitt folk, vilket återspeglas i dess BNP per capita på $ 42,877.56. De senaste åren har den ekonomiska tillväxten avtagit, vilket har resulterat i arbetslöshet som har lagt enormt press på regeringen att starta om ekonomin. Världsbanken har registrerat en arbetslöshet på 10% under 2014, 2015 och 2016. Under 2017 minskade den till 9,681%.

Förutom turismen, som fortfarande är mycket viktig för sin ekonomi, är Frankrike en ledande jordbruksproducent och står för ungefär en tredjedel av all jordbruksmark inom Europeiska unionen. Frankrike är världens sjätte största jordbruksproducent och den näst största jordbruksexportören, efter USA. Tillverkningssektorn domineras främst av den kemiska industrin, fordonsindustrin och beväpningsindustrin. Ekonomin har vuxit med 2,3% under 2017 och förväntas växa 1,8% och 1,7% under 2018 och 2019 enligt IMF. Som du nog känner till så har Frankrike haft Euron ett bra tag nu.

Italiens flagga

Italien

Italiens Nominell BNP: 1,99 biljoner USD – BNP i Italien (PPP): 2,40 biljoner dollar. Med en nominell BNP på 2,07 biljoner USD är Italien världens åttonde största ekonomi. Dess ekonomi förväntas expandera till $ 2,26 biljoner år 2023. När det gäller BNP (PPP) är dess ekonomi värt $ 2,40 biljoner och den har en BNP per capita på $ 34 260,34. Italien – en framstående medlem av euroområdet – har haft djupt politiskt och ekonomiskt kaos. Arbetslösheten fortsätter att vara i två siffror, medan den offentliga skulden är kvar på cirka 132% av BNP.

På den positiva sidan driver export och affärsinvesteringar den ekonomiska återhämtningen. Ekonomin klockade 0,9% respektive 1,5% 2016 respektive 2017. Det beräknas gå ner till 1,2% 2018 och 1,0% 2019. Italien har också EUR som valuta.

Brasilien flagga

Brasilien

Brasiliens nominella BNP: 1,85 biljoner USD – Brasiliens BNP (PPP): 3,37 miljarder dollar. Brasilien är den största och folkrikaste nationen i Latinamerika. Med en nominell BNP på 1,87 biljoner dollar är Brasilien den nionde största ekonomin i världen. Nationen som hade ridit på varuvågen drabbades av flera bakslag i slutet av varu-supercykeln, förutom interna problem med korruption och politisk osäkerhet, vilket dämpade investerings- och affärsmiljön i brasilianska real.

Under perioden 2006–2010 växte nationen med i genomsnitt 4,5% och dämpades till cirka 2,8% 2011–2013. År 2014 växte den knappt med 0,1%. 2016 minskade Brasilien med 3,5% innan den återhämtade sig med 1% 2017. IMF beräknar att den ekonomiska tillväxten ska återupplivas till 2,5% fram till 2019. Brasilien är en del av BRICS, tillsammans med Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Landet har en BNP (PPP) på $ 3,37 biljoner och en BNP per capita på $ 8 967,66.

Kanadas flagga

Kanada

Kanadas nominella BNP: 1,73 biljoner USD – BNP i Kanada (PPP): 1,84 biljoner dollar. Kanada förflyttade Ryssland för att inta den 10: e platsen 2015 och har behållit sin position sedan dess. Kanadas nominella BNP är för närvarande 1,71 biljoner USD och förväntas röra 1,74 biljoner USD 2019 och 2,13 biljoner USD 2023. BNP per capita på 46 260,71 USD rankas som 20: e globalt, medan BNP på 1,84 biljoner USD i fråga om PPP drar ner till 17: e fläck.

Landet har begränsat sin arbetslöshet och kommer sannolikt att krympa ytterligare. Medan tjänster är den största sektorn är tillverkningen hörnstenen i ekonomin, med 68% av dess export som utgör export av varor. Kanada lägger stor vikt vid tillverkning, vilket är avgörande för dess framtida ekonomiska tillväxt. Kanada ökade med 3% 2017 jämfört med 1,4% 2016 och förväntas växa 2% under 2018 och 2019. Den kanadensiska dollarn har sjunkit kraftigt mot USD i år.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova handla CAD hos Skilling. Konkurrenskraftig spread, snabba avslut.

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Rysslands flagga

Ryssland

Rysslands nominella BNP: 1,64 biljoner USD – Rysslands BNP (PPP): 4,21 biljoner dollar. Ryssland, det största landet på jorden när det gäller landmassa, är den 11: e största ekonomin i världen, med en nominell BNP på 1,63 biljoner dollar. Ryssland rör sig uppför stegen till den sjätte platsen för ranking, med en BNP på 4,21 biljoner dollar baserat på PPP. 1990-talet var en tuff period för dess ekonomi, eftersom den ärvde en ödelagd industri- och jordbrukssektor tillsammans med grunderna för en centralt planerad ekonomi. Under nästa årtionde bevittnade Ryssland tillväxt i en sund takt på 7%. Denna tillväxt leddes dock av råvaruboomen. Rubeln har varit synnerligen svag de sista åren mot både EUR och USD.

Den ryska ekonomins beroende av olja exponerades under den globala finanskrisen 2008–2009 och så småningom igen 2014. Situationen förvärrades med införandet av sanktioner från västvärlden. Ekonomin minskade med 0,2% 2016, men återhämtade sig med en tillväxt på 1,5% 2017. IMF beräknar en tillväxt på 1,7% respektive 1,5% under 2018 respektive 2019.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Capital har det bredaste utbudet av Rubel mot andra valutor. Prova trading med RUB idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Sydkoreas flagga

Sydkorea

Sydkoreas nominella BNP: 1,63 biljoner USD – Sydkoreas BNP (PPP): 2,14 biljoner dollar. Den sydkoreanska ekonomin, känd för konglomerat som Samsung och Hyundai, är den 12: e största ekonomin i världen, med en nominell BNP på 1,62 biljoner dollar. Landet har gjort otroliga framsteg under de senaste decennierna för att etablera sig som en högteknologisk, industrialiserad nation.

Sydkorea har under de senaste fyra decennierna visat otrolig ekonomisk tillväxt och global integration för att bli en industrialiserad ekonomi. Under 1960-talet var BNP per capita bland de fattigare länderna i världen, som nu ligger på den 29: e platsen med 31 345,62 dollar. Dess BNP (PPP) är 2,14 biljoner dollar. Sydkorea gick in i miljarder dollar klubben 2004, drivs av internationell handel och industrialisering. Det är bland de bästa exportörerna i världen och erbjuder stora investeringsmöjligheter, vilket återspeglas i dess lätthet att göra affärsranking.

Spanska flaggan

Spanien

Spanien Nominell BNP: 1,4 biljoner USD – Spaniens BNP (PPP): 1,86 biljoner dollar. Den spanska ekonomin på 1,4 biljoner dollar är den 13: e största i världen. Efter Brexit, Spanien är den fjärde största ekonomin i euroområdet. Landet, med en befolkning på 46,6 miljoner, har bevittnat en lång lågkonjunktur (andra kvartalet 2008 fram till tredje kvartalet 2013) och saktar tillbaka till hälsa på grund av rekordturism och export, tillsammans med en återupplivning av den inhemska konsumtionen .

Spanien ersatte Storbritannien för att bli det näst mest besökta landet i världen, med en enorm tillströmning av inkommande turister. När det gäller sektorer har jordbruket traditionellt spelat en avgörande roll, men med tiden har bidraget från denna sektor minskat till cirka 3%. Landet är fortfarande en stor exportör av olivolja, fläsk och vin. Några av de framstående industrisektorerna är bilar, kemikalier, läkemedel och industrimaskiner. Ekonomin växte med 3,1% 2017 och förväntas minska till 2,8% respektive 2,2% under 2018 respektive 2019.

Australiens flagga

Australien

Australiens nominell BNP: 1,38 biljoner USD – Australiens BNP (PPP): 1,32 biljoner dollar. Australien är den 14: e största ekonomin, med en nominell BNP på 1,42 biljoner dollar. Ekonomin har vuxit i god takt under de senaste två decennierna på grund av låg arbetslöshet, låg offentlig skuld och inflation, robust export, en stark tjänstesektor och ett stabilt finansiellt system. Australien är också ett land rikt på naturresurser, liksom en stor exportör av energi och mat.

När det gäller olika sektorer av dess ekonomi bidrar jordbruk och industri med cirka 4% respektive 26%, medan dess tjänstesektor, som sysselsätter 75% av sin sysselsatta befolkning, bidrar med 70% till BNP. Det beräknas att Australiens ekonomi kommer att vara nära 1,7 biljoner dollar fram till 2023 och dess BNP baserat på PPP, som för närvarande ligger på 1,32 biljoner USD, kommer att närma sig 1,65 biljoner USD under samma tidsperiod. Australien rankas 11: e på måttet i termer av BNP per capita, med $ 56,351.58 $ 2018.

Mexiko flagga

Mexiko

Mexikos nominella BNP: 1,22 biljoner USD – Mexikos BNP (PPP): 2,57 biljoner dollar. Mexiko, den näst största ekonomin i Latinamerika, är den 15: e största ekonomin i världen, med en nominell BNP på $ 1,22 biljoner, medan BNP i termer av PPP är $ 2,57 biljoner. Samma förväntas röra 1,50 biljoner dollar respektive 3,18 miljarder dollar år 2023. Tillbaka 1980 var Mexiko den 10: e största ekonomin med en nominell BNP på 228,6 miljarder dollar.

Ekonomin expanderade med 2,9% och 2% under 2016 och 2017. Under de kommande två åren beräknar IMF en tillväxt på 2,3% respektive 2,7%. Andelen jordbruk i den mexikanska ekonomin har förblivit under 4% under de senaste två decennierna, medan dess industri och tjänster bidrar med cirka 33% och 63% till dess produktion. Fordon, olja och elektronik är bland de utvecklade branscherna, medan finansiella tjänster och turism är framstående bidragsgivare inom tjänster.

Indonesiens flagga

Indonesien

Indonesiens nominella BNP: 1,11 biljoner USD – Indonesiens BNP (PPP): 3,50 biljoner dollar. Indonesien är den största ekonomin i Sydostasien och den 16: e största på den globala kartan. Den indonesiska ekonomin har visat enorma framsteg under de senaste två decennierna. Det var ett offer för den asiatiska finanskrisen 1997. Den har dock kartlagt imponerande tillväxt sedan dess.

Ekonomin är nu en del av trillion dollar-klubben, med en nominell BNP på $ 1,02 biljoner. Världsbanken citerar sina enorma framsteg när det gäller att minska fattigdomen – “sänker fattigdomsgraden till mer än hälften sedan 1999 till 10,9% 2016.” Dess BNP per capita till 3 871 $ är mycket högre än den var 2000 till 857 $. Indonesien, den fjärde folkrikaste nationen, är den sjunde största ekonomin, med en BNP på 3,50 miljarder dollar när det gäller köpkraftsparitet. Bland sektorerna bidrar jordbruket med cirka 14% till sin BNP, medan industri och tjänster tillför cirka 43% vardera till sin produktion.

Nederländernas flagga

Nederländerna

Hollands nominella BNP: 902,36 miljarder dollar – Hollands BNP (PPP): 969,23 miljarder dollar. Nederländerna, den sjätte största ekonomin i Europeiska unionen, är den 17: e största ekonomin i världen. Tillbaka 1980 var Nederländerna den 12: e största ekonomin globalt med en BNP på 189,49 miljarder dollar. I dag har landet en nominell BNP på 912,90 miljarder dollar och en BNP-PPP på 969,23 miljarder dollar. Det rankas 13: e baserat på inkomst per capita, med en BNP per capita på $ 53,106.38.

Ekonomin stöds av rikliga naturresurser, blomstrande turism och sunda industrier som livsmedelsbearbetning, kemikalier, elektriska maskiner och oljeraffinering. Nederländerna kan skryta med sin mycket mekaniserade, mycket produktiva jordbrukssektor, vilket gör det till de bästa jordbruksexportörerna globalt. Trots sin lilla landmassa är Nederländerna en viktig aktör i världshandeln.

Saudi Arabiens flagga

Saudiarabien

Saudiarabien Nominell BNP: 779,29 miljarder dollar – Saudiarabiens BNP (PPP): 1,86 biljoner dollar. Saudiarabien är övervägande en oljebaserad ekonomi. Landet äger cirka 18% av världens beprövade petroleumsreserver. Det rankas som den största exportören av petroleum, med olje- och gassektorerna som står för cirka 50% av BNP och 70% av dess exportintäkter. Saudiarabien är rik på andra naturresurser som naturgas, järnmalm, guld och koppar.

Ekonomin återhämtade sig från oljechocken 2016 med en tillväxt på 1,7%. År 2017 fick det ett enormt budgetunderskott, finansierat av valutareserver och obligationsförsäljning. Landet vill stärka sin icke-oljekonomi för att diversifiera sin ekonomi och ta itu med problemet med arbetslöshet. År 2018 var dess nominella BNP 782,48 miljarder dollar, medan BNP baserad på PPP var 1,86 biljoner dollar. Ekonomin, som sjönk med 0,9% 2017, förväntas växa med 1,9% 2018 och 2019.

Turkiska flaggan

Turkiet

Turkiets nominella BNP: 743,71 miljarder dollar – Turkiets BNP (PPP): 2,29 biljoner dollar. Turkiet är med sin ekonomi på 766,43 miljarder dollar den 19: e största ekonomin i världen. Andelen av Turkiets medelklass ökade från 18% till 41% av befolkningen mellan 1993 och 2010, enligt Världsbanken, och landet gick med i den övre medelinkomstgruppen i slutet av 2000-talet.

Ekonomin förväntas gå med i trillion dollar-klubben år 2023, medan dess BNP-PPP kommer att nå $ 2,78 biljoner samma år. Mellan 1960 och 2012 var Turkiets genomsnittliga årliga BNP-tillväxt 4,5%.

Ekonomin har vuxit i en imponerande takt sedan 2000-talet, driven av både industri och tjänster. Dess ekonomi bevittnade makroekonomisk och finansiell stabilitet, medan dess sysselsättnings- och inkomstnivåer upplevde en ökning. Ekonomin uppvisade en tillväxt på 7,4% 2017. Den beräknas dock mjukas upp till 4,2% 2018 bland ökande utlandsskulder, deprecierande valuta, stigande inflation och arbetslöshet.

Schweiz flagga

Schweiz

Schweiz nominell BNP: 715,36 miljarder dollar – Schweiz BNP (PPP): 548,48 miljarder dollar. Schweiz är en av de mest stabila marknadsekonomierna i världen. Det är den 20: e största ekonomin i världen, med en nominell BNP på 703,75 miljarder dollar. Landet erbjuder en mycket hög levnadsstandard för sitt folk, representerad av BNP per capita på 82 950,28 $, vilket bara ligger bakom Luxemburg.

Schweiz har en blomstrande turistindustri och en stark finanssektor. Schweiz har också en lång tradition av industri, särskilt klock- och klockindustrin och läkemedel. Jordbruket bidrar bara med cirka 1% till sin BNP. Landet har högutbildad arbetskraft och låg arbetslöshet (3%). Landets ekonomi drar nytta av dess stabila politiska system, sunda infrastruktur och gynnsamma skattesatser. De senaste åren har dess tillväxttakt svängt mellan 1–1,5%.

Vilka har de största valutareserverna?

Kina har de största valutareserverna i världen – så här mäter andra länder sig i förhållande till Kina. Valutareserver kan hjälpa ett lands lokal valuta eller till och med tillhandahålla försäkringar i händelse av en nationell ekonomisk nödsituation.

Kina toppar andra länder i valutareserver med 3,2 biljoner dollar.
Dollarn och euron är de vanligaste reservvalutorna som används i internationella transaktioner, så USA och EU behöver inte ha mycket reserver.

I det höga spelet om internationell handel ger det dig möjligheter att hålla i ett lager av utländska kontanter. Valutareserver kan hjälpa till att driva den lokala valutan eller till och med tillhandahålla välbehövlig försäkring i händelse av en nationell ekonomisk nödsituation. Och när reserverna är rikliga kan ett land till och med använda dem för att utöva inflytande över internationella angelägenheter – trots allt är de flesta finansiella tillgångar samtidigt någon annans ansvar.

Valutareserver per land

Det första du kan noterar på den här listan är att stora ekonomier som USA och Europa är märkbart frånvarande, men det beror på att US-dollar och euron är de vanligaste reservvalutorna som används i internationella transaktioner. Som ett resultat behöver länder som USA inte ha så stora reserver.

Intressant är att den japanska yenen har en anständig acceptans som reservvaluta, men landet har ändå den näst högsta mängden valutareserver (1,2 biljoner dollar). Detta beror delvis på att Japan är ett exportkraftverk som skickar 605 miljarder dollar export till utlandet varje år.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.