fbpx

Nils från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 7 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Känner Du till några av världens starkaste valutor, eller någon av de svagaste? Här har vi gjort en ordentlig genomgång och visar upp superstarka valutor som inte går att slå. Även om många erfarna valutahandlare säkert vet vad som hänt under de sista åren, så förklarar vi lite grundläggande varför olika valutor lyckats bli så starka på slutet.

Visste Du t. ex att oljan gjort några av arabvärldens valutor till världens starkaste? Se topplistan över de 16 starkaste valutorna nedan så upptäcker du snabbt att flera arabländer ligger på plats ett, två, tre och fyra! Givetvis så tillhör också euron (EUR), pundet (GBP) och schweiziska franc (CHF) några av de starkaste valutorna, medan klassiskt billiga valutor som Zimbabwe dollar, Argentinas peso, turkiska lira och svenska kronor bara blivit svagare de senaste året.. Låt oss istället titta på topplistan över vilka länder som har bäst och allra starkast valutor i nominellt värde.

›› Hos den svenskfokuserade tradingplattformen Skilling kan man handla 100+ olika valutor samt kryptovalutor. Det faktum att de är licensierade ger en ökad trygghet för dig som kund och innebär bland annat att det är väldigt smidigt att registrera sig som kund. Insättning kan göras med hjälp av betalkort, snabb banköverföring och till och med svenska Swish. För oss som svenskar och vill handla valutor är de helt enkelt ett väldigt bra alternativ. Kom igång med en insättning från motsvarande 1200 kronor så du kan börja lära dig mer här.

Världens 10 starkaste valutor?

Kuwaits flagga
1. Kuwaitisk dinar (KWR) – 34.10 per sek
Under början av 2020 så är Kuwait's dinar världens högst värderade valutaenhet när det kommer till nominellt värde. För varje kuwaitisk dinar, eller KWR som den normalt förkortas, så får man nämligen 34.10 kronor. Kuwait's ekonomi består till hög grad utav oljeexport, men även finanssektorn är på väg att växa. Inflationen ligger runt 1.5% och arbetslösheten ligger under 1.35% enligt IMF's estimat.

Bahrains flagga
2. Bahrainsk Dinar (BHD) – 27.5 per sek
Olja och gas är de två huvudsakliga sektorerna i Bahrains ekonomi, tätt följt av bankindustrin och turism. Idag så har landet världens näst starkaste valuta och Bahrain har en stabil ekonomi där tjänster utgör 61.5% av ekonomin och industriella tjänster står för 38%. För dig som vill börja handla olja, så kolla in vår topplista över oljemäklare för svenskar.

Omans flagga
3. Omansk rial (OMR) – 27.12 per sek
Olja och gas står för över 75% av den ekonomiska aktiviteten i Oman. Landet hade negativ tillväxt under 2017 och 2.2% tillväxt under 2018. I takt med att kvinnor börjar arbeta mer utanför hemmet i gulfländerna, så förväntar vi oss att tillväxten blir positiv de kommande åren i Oman som nu också se en snabbt ökande andel turister.

Jordans flagga
4. Jordan Dinar (JOD) – 14.68 per sek
Jordan's Dinar är en viktig valuta på Västbanken där den används jämnsides israeliska shekel. Den största anledningen till att valutan är så stark beror snarast på att dinarer från Jordan peggats till US Dollarn i över 20 år. Landets lokala ekonomi är nämligen inte otroligt stark, med en tillväxt på drygt 2% de sista åren.

UK's flagga
5. Brittiskt pund (GBP) – 13.16 per sek
Kanadensaren Mark Carney från Bank of England träder ner i mars, 2020. Han har gjort ett enastående jobb som centralbankschef men passar på att stiga ner på toppen. Storbritannien har inte varit rädda att höja räntan vid behov, i motsats till Sverige. Storbritanniens valuta (GBP) har varit extremt stabil, trots Brexit och alla dess risker. Risken är dock att en dålig exit från Europeiska unionen kan göra brittiska pund till en av världens sämsta valutor under 2020. Tänk Er om importskatten från EU-länder går från 0% till 10% för Storbritannien? Då kan vi troligen se en växelkurs närmare 10 kr per sek än 15 kr, om vi säger så..

Cayman island flag
6. Cayman Island Dollar (KYD) – 12.48 per sek
Skatteparadiset utanför Florida har en avsevärt starkare valuta än grannlandet, USA. Valutan skapades 1972, dvs 10 år efter seperationen från Jamaica. Sedan 1974 så har ladets valuta varit peggad till USD. Landets ekonomi bygger på turistsektorn och den finansiella sektorn, vilka tillsammans utgör över 60% av ekonomin.

EU flagga
7. Euron (EUR) – 11.22 per sek.
Euroområdets valuta (EUR) har gjort ett extremt bra jobb med att få en rad olika typer av ekonomier att lyckas. Sammanhållningen är också väldigt bra mellan ländernas ekonomier, tack vare en stark och flexibel centralbank som anses vara en av de absolut den bästa i världen.

“Whatever it takes,”

har före detta centralbankschefen Mario Draghi upprepat flera gånger för att övertyga marknaden att ECB har kraften, strategierna och viljan att bibehålla en stark valuta. ”Inom vårt mandat är ECB redo att göra vad som krävs för att bevara euron. Och tro mig, det räcker”, sa han i London 2017. Valutaanalytiker världen över var inte sena att uppgradera Euron, som har blivit en allt mer populär centralbanksvaluta i övriga delar av världen. Inflation, sysselsättning och produktivitet är idag bättre i stora delar av Europa än i USA och Japan. Samtidigt så behålls prisnivån på stabila nivåer, vilket är bra för alla som bor i Euro-området. Euron är onekligen en av Valutahandel's favoritvalutor eftersom den är väldigt stabil, rör sig begränsat och har framtiden för sig.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla EUR och andra starka valutor hos Skilling, Sveriges bästa valutamäklare enligt Valutahandel.se!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


8. Bahamisk dollar (BSD) – 10.36 per sek
Den strax över 50 år gamla valutan skrivs ofta ut som B$ för att undvika förväxling med USD. Ifall du är på Bahamas så är det oftast bättre med USD, eftersom de accepterar även denna valuta på nästan alla restauranger, banker och serviceställen. Växelkursen mellan USD och BSD är normalt 1:1 i USA och på Bahamas, men som svensk så är det normalt avsevärt dyrare att köpa Bahamisk dollar.

9. Bermudisk dollar (BMD) – 10.12 per sek
Vanligtvis så är det endast på Bermuda som man smidigt kan skaffa denna valuta, även om den ibland går att beställa i förväg på svenska växlingskontor. Liksom för BSD så rekommenderas att ta med USD till Bermuda ifall du ska dit. För övrigt så är det ingen valuta som är stor nog att handla.

Schweiz flagga
10. Schweiziska Franc (CHF) – 10.09 per sek
Den sista av de stora och starka valutorna är den schweiziska francen som kommer in på tionde plats. Det är en av få alternativen som räknas in som en safe heaven valuta, eftersom landet är neutralt och väldigt säkert, samt har en bra ekonomi. När det är oroligheter på finansiella marknader så köper många CHF, vilket brukar göra att värdet på den går upp under vissa perioder av oordning eller stora svängningar på de finansiella marknaderna. Under 2019 så hade den lokala centralbanken, Swiss National Bank, ett överskott i kassan på CHF 49 miljarder. Inte illa för en centralbank!

Halvstarka valutor: Topp 11 till 15

USA Flagga
11. USA dollarn – USD – 10.05 per sek
Dessvärre så kvalar inte US Dollarn in på topp 10 listan, men vi har gjort en tröstlista för hyfsat starka valutor där dollarn får plats. Trots allt så har dollarn varit väldigt stark de sista åren och den håller fortfarande kvar lite av sin tidigare styrka.

Idag så använder allt färre använder US Dollar som reservvaluta. Det är troligen bara en tidsfråga innan både länder i Mellanöstern och Asien undviker att ha dollarn som en backup valuta, inte minst för att den är så övervärdera nu och har stor fallhöjd neråt när börsen börjar tappa och folk börjar blanka i allt högre utsträckning. Samtidigt så börjar Federal Reserve tappa sitt oberoende då president Trump kontinuerligt försöker sätta press att sänka räntan för att försvaga dollarn och göra det billigare att låna pengar. Så sent som i somras 2019 så skrev gamla centralbankschefer såsom Alan Greenspan, Ben Bernanke, Paul Volcker och Janet Yellen i Wall Street Journal att centralbanken i USA måste göra beslut baserade på nationens bästa, inte baserat på en liten grupp politikers åsikt. Vi på Valutahandel ör oroliga att 2020 kommer bli ännu värre, där mr Donald på nytt blir översittare åt centralbanken, som på sikt tappar all sin trovärdighet om de inte gör precis tvärtemot. Med tanke på att stora delar av USA's börshandlade aktier är extremt övervärderade (förutom oljeindustrin), så kommer troligen mycket pengar tas ut i dollar under 2020. Vi förväntar oss att tillväxten sjunker avsevärt, medan handelskriget kommer igång igen. På så vis så tror vi inte att dollarn är en säker investering under det kommande året, snarare tvärtom.

Kanadas flagga
12. Kanadensiska dollarn (CAD) – 7.65 per sek
Den kanadensiska dollarn förkortas ofta CA$. Valutan tillhör de fem mest hållna reservvalutorna efter dollar, euro, yen och brittiska pund. Kanadas ekonomi är väldigt beroende av tjänster, medan både olje- och gasindustrin räknas som världens 4:e största exportör.

13. Bruneisk dollar (BND) – 7.60 per sek
Det lilla landet bredvid Indonesien har en förvånansvärt stark valuta. Liksom många andra länder i topplistan så har de hamnat på listan tack vare stor export av råolja och naturgas. Ifall du sitter på Singapore dollar så kan det också användas som valuta i Brunei.

Australiens flagga
14. Australiensiska dollar (AUD). 6.97 per sek
AUD är en annan av de stora och stabila valutorna som har blivit allt starkare de senaste 10 åren. Många gillar handla valuta med AUD, eftersom trenderna är relativt förutsägbara. Australien är världens 13:e största ekonomi och landet har slagit rekord som landet med längst avbrott från recension, 28 år! Nu undrar givetvis vi bakom valutahandel.se hur länge detta kan hållas, men i vilket fall som helst, riktigt bra jobbat av Australien.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla AUD mot svaga valutor. Den har alltid varit stabil. Skilling äsr fräsmta valet!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


15. Libyens dinar (LYD) – 6.76
Oljesektorn står för 95% av exporten från Libyen och 60% av bruttonationalprodukten. Landet har drabbats av inbördeskrig de sista åren vilket har lett till kraftigt ekonomisk tillbakagång. Deras valuta är dock fortfarande helt OK.

Vilka är världens starkaste valutor om 5 år?

Vår gissning är att KWR, BHD, OMR, GBP, EUR, CHF samt SGD kommer vara i topp då. Men givetvis så kan allt hända och det gäller hålla på den ekonomiska utvecklingen i olika länder, samt titta på teknisk analys för att kunna dra ytterligare slutsatser.

Vilken skandinavisk valuta är starkast?

I Finland som har Euron så får du 105.40 SEK för €10. Den danska kronan är överlägset starkast i Skandinavien utav de lokala valutorna (kronor eller kroner) som inte övergått till euro. För 100 danska kronor så får du 141 svenska kronor (SEK) i jan, 2020. För 100 norska kronor så erhåller du 106.90 svenska kronor. Svenska kronan är endast starkare än den isländska kronan. För 10 svenska kronor så får du hela 130 isländska kronor i januari, 2020.

Vad innebär en stark valuta?

En valuta som är värd mer relativt till andra valutor som man gör mycket affärer med. När en valuta är stark, så gynnar de folk som vill resa utomlands där de behöver spendera mindre pengar. Men det gör att det egna landets exportvaror blir dyrare i andra länder.

Vad händer när valutor blir för starka?

Starka valutor kan få många sidoeffekter, såsom minskad inflation och gör att det blir svårare att exportera inhemska produkter till utlandet. Samtidigt så leder det ofta till ökad import och en negativ handelsbalans, som i sin tur kan ge minskad tillväxt och ökad arbetslöshet ifall vi talar om mindre länder.

Vilka är världens 7 största valutor?

Euron (EUR), brittiska pundet (GBP), U.S. dollar (USD), Japanska yen (JPY), kanadensiska dollar (CAD), Schweisiska franc (CHF) och australiensiska dollar (AUD) räknas normalt som världens 7 mest handlade valutor. Dock så är kinas valuta, yuan eller RBM som den kallas, på väg att bli allt viktigare i internationell handel.

Kommer USA dollar stärkas eller försvagas?

En positiv ekonomisk tillväxt och relativt höga räntor jämfört med många andra större regioner i världen, gör att USA kan inleda 2020 väldigt bra. Neil Mellor, en senior valutastrateg strategist från Bank of New York Mellon, tror att USD kan bli starkare under 2020, inte minst för att ekonomin i USA går bra och många andra länder tappar i tillväxt. Andra banker och analytiker, såsom Mohammed Apabhai på Citi, tror att USD kan tappa 15% under de kommande året. Även Goldman Sachs tror på ett svagare 2020 för dollarn. Goldman Sachs är mest positiv till den svenska kronan, som anses vara 9% undervärderad enligt Zach Pandl, en valuta analytiker på Goldman Sachs i New York. HSBC senaste analyser pekar dock tvärtom och menar att USD är en bra valuta att sitta på under 2020.

Har oljan gjort arabländer rika?

Flera arabiska länder har blivit ofantligt rika tack vare oljan. Några exempel är Saudi Arabien, Kuwait och Oman. Världens starkaste valuta är också från ett arabland, nämligen Kuwaitisk Dinar (KWR). För 10 kuwaitiska dinarer så får du omkring 341 svenska kronor. Den är med andra ord 34 gånger starkare än den svenska kronan.

Tips: Vill du istället se de svagaste valutorna under 2020? Vi på Valutahandel har djupgrävt för att hitta dessa godbitar till dig..


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.