fbpx

Sten från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 18 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ska man fira nyår med nya kapitalplaceringar i krypto – eller ta det säkra för det osäkra och plocka hem sina vinster? Marknaden är hetare än någonsin varför utsikterna framgent är positiva, men samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till den egna riskaptiten.

Inför årets sista dag kan vi konstatera att intresset för kryptovalutor aldrig varit större. Huruvida pandemin bidragit till att allt fler vänt blicken mot alternativa investeringsmetoder, eller om 2021 ändå hade blivit året då krypto gick från en kontroversiell tillgångskategori till ett instrument i var och varannans sparportfölj är omöjligt att säga. Mest troligt är det en kombination av bägge – större missnöje gentemot ett instabilt traditionellt system, och mindre skepsis gentemot det nya, moderna.

Den som haft kapital placerat i krypto under året som gått kan så här inför årsskiftet glädja sig åt en mycket trevlig värdeutveckling. Undantaget är några få mynt där värdet trots hajpen för blockchain gått mot den positiva strömmen. Volatilitet har funnits, som alltid med krypto, men många mynt – däribland populära Ethereum och nya stjärnskottet Solana – har sammantaget gått som tåget.

Allt pekar mot att kryptotrenden kommer vara fortsatt glödhet även framgent. Tillgängligheten ökar, säkerheten blir bättre och antalet butiker och e-handelsaktörer som accepterar krypto som betalmedel blir snabbt allt fler. Indikationerna på att det är klokt att behålla sina investeringar är flera, men måhända finns även argument som talar mot? Vad som är rätt för dig beror förstås mycket på hur dina förutsättningar ser ut samt vilken sparhorisont du tänker dig.

Vad talar för att ökade investeringar är smartare än avveckling?

Tittar man på de bäst presterande kryptovalutorna och dess respektive värdeutveckling över de senaste fem åren, är siffrorna smått otroliga. Flera mynt har stigit tusentals eller till och med hundratusentals procent bara sedan 2016, 2017 eller till och med 2018. Med digitaliseringens fortsatta framfart finns all anledning att tro att även kommande år blir gynnsamma för krypto. Har man möjlighet att låta innehav ligga kvar, eller för all del investera mer, pekar det mesta på att det blir betydligt mer fördelaktigt än att sälja av och casha in.

Samtidigt är det förstås viktigt att inte blunda för den volatilitet som finns. Det finns ingen reglering för kryptovalutor, och de renodlade kryptomynten backas inte upp av några andra fysiska tillgångar likt stablecoins. För den som vill ha ett något tryggare alternativ kan just stablecoins som Tether eller USD Coin vara bra alternativ, så länge man är medveten om att mer trygghet och mindre volatilitet också innebär att möjligheten till raketvinster också är betydligt mer begränsade.

Ökat intresse som förmodligen ännu bara är i sin linda, bättre säkerhet och en mer utbredd acceptans av krypto är samtliga starka argument för att sitta still i båten med befintliga innehav, alternativt göra en första investering i krypto om möjlighet finns. Frågan är inte längre om kryptovalutor kommer att bli ett lika självklart investerings- och betalalternativ som vanliga fiatvalutor, utan när.

Vidare har kursen för såväl Bitcoin som Ethereum samt flera andra bra coins också gått ned litegrann sista tiden, vilket givetvis är gynnsamt om du tänkt köpa. Av allt att döma är värdetappet endast tillfälligt (vilket går helt i linje med kryptomarknadens naturliga volatilitet), och kan således ses som en möjlighet att handla krypto på rea snarare än något man behöver oroa sig och eventuellt plocka ut sitt kapital för.

Ännu återstår att se utfallet av hur investerare i krypto agerar dessa två sista dagar på 2021. Ett scenario rimmar väl med det som diskuteras ovan – det vill säga att antalet investerare blir fler då många passar på att köpa nu när priset är något lägre och man kanske fått en slant eller två i julklapp att spendera. Ett annat kan också vara att man vill plocka hem vinster inför det nya året i syfte att spendera dem alternativt placera i tryggare tillgångar.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera marknadens bästa traders. Du är bara några knapptryckningar bort. Testa eToro nu!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Fler som säljer av snarare än investerar nytt?

Givetvis kan det även bli så – att andelen som väljer att plocka hem sina vinster inför nyår visar sig vara fler än de som köper nytt eller bara låter befintliga innehav ligga kvar. Sammantaget har 2021 varit ett mycket lönsamt år för många med kapital i digitala valutor. Således kan det förstås vara lockande att plocka ut de vinster som genererats istället för att vara våghalsig och fortsätta riska.

Så som utsikterna ser ut för krypto framledes, med allt bättre förutsättningar och mer utbred adaption bland såväl länder som näringsverksamheter, tycks det första scenariot med generellt ökade investeringar emellertid vara mer troligt. Inte minst då 2021 dessutom varit året då många gått in med pengar i kryptovalutor för första gången – förmodligen med en ganska lång sparhorisont.

Slutsats – Långsiktiga investeringar är mindre riskfyllda investeringar

En lång sparhorisont är alltid att föredra vid finansiella investeringar. Ju mer långsiktig du kan vara, desto lägre kan risken sägas bli. Detta är inte minst aktuellt vid placeringar i kryptovalutor, där risken generellt är väsentligt högre än i instrument som aktier, vanliga valutor, råvaror samt andra tillgångskategorier.

Summa summarum kan sägas att fortsatta investeringar troligen är mer fördelaktigt än att hämta hem vinsterna, så som läget ser ut nu. Riskerna med krypto är höga, men har du en sparhorisont på åtminstone några år finns goda möjligheter att räkna hem riktigt bra vinster längre fram i tiden. Handla krypto långsiktigt kan du bland annat göra hos eToro och Swissborg – två populära EU-mäklare med bra utbud och hög transparens.

Hur börjar du ditt nya år? Med fortsatta innehav i krypto – eller med vinsterna på banken i vanlig fiatvaluta?

Bli kund hos eToro här!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla kryptovalutor, valutor och aktier med eller utan hävstång. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.