fbpx

Kristian från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 44 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Amerikanska 10-årssräntan passerade under måndagen 3% och är därmed den högsta sedan 2018. Stegringen sätter ytterligare press på valutaparet EUR/USD, som bara den senaste månaden rasat från 1,10 till 1,05, rapporterar Valutahandel.se.

Slutet på första kvartalet och början på andra har hittills inte varit någon succéperiod för valutaparet EUR/USD. Den amerikanska dollarn har stärkts mot andra G10-valutor, detta enligt DXY-indexet som mäter just dollarns utveckling gentemot en korg av andra valutor, däribland euron. Utvecklingen kan framförallt härledas till att USA:s centralbank har varit snabbare med att så sakteliga börja höja räntorna igen efter de rekordlåga nivåer som sattes under 2020 när pandemin slog till, samt att de avvecklat andra stödåtgärder som också vidtogs för att rädda ekonomin under den mest kritiska perioden 2020-2021.

Europeiska centralbanken är betydligt senare på bollen, för vilket de också mottagit svidande kritik – bland annat av en före detta nyckelperson på banken tillika en av initiativtagarna till euron när det begav sig på 90-talet. Medan ECB fortfarande ligger efter såväl Fed som Bank of England och Sveriges Riksbank i fråga om en räntehöjning, väntas nu Fed besluta om ytterligare en senare i veckan. Effekten av förväntningarna om en höjning blir att de långa räntorna börjar klättra redan nu. Under måndagen steg den amerikanska 10-årsräntan till drygt 3% – vilket är den högsta nivån på fyra år.

Högre ränta i USA sätter press på euron

Räntehöjningar har generellt en positiv effekt på ett lands valuta. Framförallt då en högre ränta gör valutan mer attraktiv för utländska investerare att placera pengar i. Givet korrelationen kommer det således inte som någon överraskning att euron tappar mot dollarn när marknaden bedömer att sannolikheten för en räntehöjning efter onsdagens Fed-möte är stor. Många förväntar sig en höjning på 50 punkter.

Vidare spår många också att ännu en höjning kommer redan i sommar, trots att några prognoser för detta inte är släppta än. Blir det som många tror kommer den amerikanska reporäntan även då att höjas med 50 punkter – men det är enligt vissa analytiker också 50% odds för att höjningen istället blir 75 punkter.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor, krypto, aktier och råvaror med CFD:er till grym spread. Prova Skilling!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Ränteklimatet speglar sig i de långa räntorna

Fed:s räntestrategi ger tydligt effekt på de långa statsobligationsräntorna. Redan i fredags när Stockholmsbörsen stängde började de långa räntorna i USA att klätta uppåt, och fortsatte så även när USA-börsen öppnade idag. Den 10-åriga räntan är nu uppe på över 3%. Under kommande tolv månader väntar sig många se en nivå på drygt 3,5%.

Fed:s betydligt mer strikta räntestrategi har även effekt på de lite kortare långa räntorna – däribland den för tvååriga statsobligationer, vilka under måndagen handlades med en ränta på 2,75%.

Hur ser utsikterna ut för EUR/USD närmaste tiden?

Amerikanska centralbanken väntas fortsätta på inslagen väg med räntehöjningar så länge inflationen klättrar uppåt och åtgärder är nödvändiga för att stävja utvecklingen så gott det går. Även ECB kommer behöva höja unionens styrränta förr eller senare, varför viss paritet i valutaparet EUR/USD bör vara att vänta. Samtidigt är ingen höjning ännu annonserad från ECB:s håll. USD kan därmed mycket väl fortsätta stärkas ytterligare lite till.

En snabb titt hos olika mäklarsajter visar att den absoluta majoriteten som tradar EUR/USD just nu gör det med långa positioner – bland annat hos eToro, där över 80% av alla handlare har köppositioner. Här kan du registrera dig hos eToro och handla EUR/USD du med.

Vad tror du om utvecklingen för EUR/USD den närmaste tiden? Förväntar du dig att dollarn stärks än mer innan trenden vänder och EUR återtar en del mark, eller tror du att EUR börjar stärkas förr snarare än senare?

Fler valutanyheter och uppdateringar om krypto och andra marknader hittar du här på Valutahandel.se.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Grym trading hos en EU-reglerad mäklare med generöst utbud och låga spreads. Testa eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.