fbpx

Markus från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Libertex för 21 minuter sedan.

» Prova Libertex du med.
70.8% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD med den här leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Osäker på vad man ska välja för att få ett visst skydd mot inflation? Då är denna posten för dig!

Inflationen i USA steg med hela 4,2% under april, 2021 och oron för kraftig stigande prisökningar med snabbare höjda räntor än tidigare indikerats börjar sprida sig.

Argentinas inflation är redan på väg över 50% de kommande månaderna, enligt Finance Research Center. Men i Argentina har inflationen å andra sidan redan legat på tvåsiffriga nivåer under en betydande tidsperiod. Det är troligen långt ifrån vad många skulle anse som en normal nivå eller ideal av inflation.

MoneyWeek har länge varnat för inflation och menar att allmänheten börjar tro att centralbanker gladeligen kommer låta inflationen gå en bra bit över målnivån ett tag. Risken för en genomsnittlig investerare är att tillväxtaktier kan börja falla. Samtidigt har 30-åriga stadspapper börjat ge 2% återbäring, medan priset på oljan också gått upp rejält.

De flesta svenskar som vill skydda sig mot inflation väljer att placera sina pengar på ett eller annat sätt. Har man inte möjligheten att placera pengar i fastigheter eller annat som många av de ultrarika gör så kan man åtminstone skydda sig mot inflation på andra sätt istället för att sitta helt passiv. Man kan då välja att satsa pengar på trading med valutor, aktier, råvaror eller kryptovalutor som inte är helt kopplat mot inflationsutvecklingen. Tradingplattformen Skilling är den mäklare som fokuserar mest och bäst på Sverige som marknad. Detta medför många fördelar som exempelvis snabb och smidig registrering av nytt konto tack vare stöd för svenskt BankID. De håller också ordning på dina tradingresultat och skickar in nödvändigt underlag för deklarationen. En mycket stor fördel tycker vi givetvis då det annars kan bli både tråkigt och krångligt. Insättningar av ditt tradingkapital kan göras med betalkort som VISA och Mastercard samt banköverföring med Trustly samt också genom mobilbetalning via Swish. Här kan du läsa vidare och se vad du kan handla.

Investerare söker skydd mot stigande inflation

Enligt flertalet svenska och internationella banker såsom SEB, Nordea och Morgan Stanley så börjar investerare i allt högre grad söka skydd mot inflation. Ökade fraktpriser, snabbt stigande metallpriser, ökade livsmedelspriser och även oljepriser kan leda till högre inflation och ytterligare tryck för högre räntor.

Den oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist oroas för börsras och dubblad boränta det närmaste året. Han säger till SvD: ”Alla vill kompensera sig för väntade prishöjningar. Då kommer även de svaga sektorerna att tvingas höja priserna.”

De åtta bästa sätten att skydda sig mot inflationen

Det finns en rad historiska samt mer nyfunna alternativ som inflationsskydd. Här tar Valutahandel upp flera heta sätt som investerare använder sig av för att söka skydd mot en potentiellt snabbt skenande inflation. Inspiration kommer från ett forskningspapper som heter “de bästa strategierna för tider av inflation“.

Olja: Det historiskt bästa alternativet

Under perioder med riktigt hög inflation så har olja och energi varit det överlägset bästa skyddet av alla tillgångsklasser. Med en avkastning på 40% under de år som inflationen varit som värst i USA, så är det en given tillgång att ha i sin portfölj. Det går att handla olja som ETF hos AvaTrade, vilket innebär att man får exponering mot oljemarknaden.

Du kan givetvis handla olja som CFD hos Skilling till utmärkt låg spread, med blixtsnabba avslut och alltid med svensk support. Kom igång med ett demokonto och känn dig för innan riktiga pengar stoppar in.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Testa CFD trading med olja hos en av marknadens bästa sajter. Enkelt, roligt och spännande. Testa trading hos Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Guld: Ett glänsande alternativ

Guld har använts flitigt som säkerhet och ett skydd mot inflation så länge pengar har funnits. Eftersom guld helt saknar kredit- eller standardrisk, så har den ädla metallen hållit värdet väldigt bra över tid. Numera så är det främst inom online trading som investerare satsar på guld, då väntetider för att få leverans av guldtackor kan ta 6-12 månader i värsta fall. Det är också mer lätthanterligt med guld trading, då du inte behöver någon förvaring, risk under frakten eller behöver vänta på att hitta köpare om du vill sälja.

Ifall du vill sälja rent guld, så ska någon mellanhand normalt ta några procent av uppgången, så det lönar sig sällan att äga guldet fysiskt. Majoriteten handlar numera guld som CFD, hos sajter som svenska Skilling där du har bankID för att kunna öppna konto snabbt och enkelt. Ifall du vill ha ett storslaget utbud av råvaruhandel så kan annars CMC Markets också vara ett bra alternativ, då företaget även har en sida på svenska. Du kan själv prova trading med CMC Market här! När Valutahandel.se tittar på vad kunder hos Capital handlar just nu, så ligger 80% lång och 20% kort när det kommer till guld. Vad tror du själv? Prova själv att handla guld genom Capital. Du kan vara igång på någon minut.

Silver: Rejäl användning i bilar spär på priset

Över 50 olika delar av en bil behöver silver för att fungera. En annan rolig faktor är att “silver är det enda ämnet där både industri och investerare tävlar om att köpa samma råvara”, säger Eric Strand som intervjuades av Valutahandel.se nyligen.

När det kommer till säkerheten från guld vs silver, så kan man säga att silver är avsevärt mer volatilt. Det är snarast en hävstång på guld när det kommer till långsiktig monetär inflation. Elektrifieringen av bilar spär också på som en stark drivkraft för priset på silver. Ifall du är sugen på att ha med lite XAG i portföljen, så kolla in vår topplista över silver trading sajter. Ifall du vill handla silver som CFD så kan det göras både med eller utan hävstång hos Capital. Du kan smidigt registrera dig för ett demokonto och prova helt riskfritt, innan riktiga pengar sätts in.

Vin som investering: Inte bara för finsmakare

Med allt fler folk som har pengar över och ett ökat intresse för goda drycker, så har vin som investering blivit allt mer populärt. Duktiga investerare kan ibland lyckas få en avkastning som vida överstiger valutahandel, råvaruhandel eller börsen. Men det krävs givetvis att man läser på och studerar årgångar, druvor och popularitet – samt har gott om lagringsutrymme hemma eller har möjlighet att spendera en slant på vinlagring.

Bitcoin eller Ethereum som inflationshedge?

Ett tillgångsslag som du inte direkt hittar i historieböckerna (än) är Bitcoin (BTC) och Ethereum (ETH). Fördelen är att de inte har någon direkt sammankoppling med centralbanker och deras beslut. Tillgången av Bitcoin är begränsad, men det finns ingen data att förlita sig på när det kommer till inflationsskydd med hjälp av Ethereum eller Bitcoin. Ifall du ändå ska skydda dig mot och är redo att satsa på en annat tillgångsslag så tror jag personligen att det är lika bra att ha lite av båda i portföljen. Både Bitcoin och Ethereum har sina för- och nackdelar. Man bör se de största kryptovalutorna som risktillgångar, som ofta rör sig mer än börsen i både upp- och nedgångar.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla Bitcoin till lägst avgifter, med eller utan hävstång. Underbart gränssnitt. Handla krypto med eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Medan Bitcoin fortfarande är den mest handlade kryptovalutan, med högst omsättning, så är Ethereum på väg att plocka in försprånget. Just för alt coins så används ofta ETH som baskryptovaluta som man växlar från. Problemet med sådana växlingar är bara att marknadsplatserna normalt tar ut hutlösa avgifter, vilket ofta kan innebära 500-1000 kr per transaktion för 10 000 kr. Med så höga transaktionsavgifter så undrar man snarast om Binance Coin (BNB) kan vara ett bättre alternativ, då transaktionskostnaderna sällan överstiger ens 50 kr på Binance. Problemet är bara att Binance är i blickfånget just nu av de amerikanska myndigheterna, vilket kan ställa till problem på både kort och lång sikt. Men ifall något händer och exakt vad är givetvis svårt att förutspå. Just nu så har priset för både BTC, ETH och BNB stabiliserat sig – men saker kan ju ändras snabbt i kryptovärlden.

Ifall du är sugen på att spekulera i kryptovalutor så är Stormgain ett utmärkt alternativ. Men gillar du svensk support och språk på hemsidan, så är antingen det skandinaviskt grundade bolaget Skilling eller internationella eToro som också finns på svenska ett bra alternativ. Där kan du nämligen handla med flexibel hävstång för kryptovalutor. Prova själv eToro idag!

Kan alt coins vara med i inflationsskyddande syfte?

Alternativen till kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum är oändliga. Vi talar t. ex om Cardano (ADA), Binance Coin (BNB) eller myntet som vi nyss gjordes en intervju med, SafeMeme. Alternativen är oändligt, liksom risken – både möjligheterna uppåt och neråt. Ett gott tips är att åtminstone inte satsar mer än du har råd att förlora utan att bry dig, när det kommer till kryptovalutor. Deras volatilitet är ofta avsevärt mycket högre än mer traditionella instrument.

Hur är aktier i portföljen vid hög inflation?

Ifall du har rejält med aktier i din portfölj medan inflationen sticker, så kan det bli ordentliga svängningar. Tillväxtaktier är troligtvis bland den grupp som kan få mest negativ rotation, medan mer defensiva aktier, inte minst utdelningsaktier, troligtvis kan fungera bättre i portföljen. Men sedan beror det ju också i hög grad på vilken sektor du väljer. Kanske lite aktier med inriktning mot silvergruvor eller guldgruvor kan vara på sin plats?

Säkra valutor för att motverka inflation

Medan kortsiktig trading med valutor normalt anses vara spekulation, så kan lite mer långsiktiga innehav möjligtvis kunna hjälpa till att motverka inflationen. Normalt anses norska kronor, schweiziska franc, amerikanska dollar och euro vara några av de lite säkrare valutorna. Men över tid så kommer givetvis alltid nya möjligheter, såsom den översålda turkiska liran, där en ny riksbankschef nyss tog makten. Genom att hänga med vad som händer på valutamarknaden så har du som investerare bättre möjligheter att upptäcka under- eller övervärderade valutapar. Vi brukar skriva i sektionen med flash nyheter om vilka valutapar som olika analysfirmor tipsar om för närvarande. Så se till att kolla in den sektionen med jämna mellanrum.


Betyg: 9/10
Minsta insättning: Obegränsat
Beskrivning: Handla valutor som ett proffs. Prova trading med USD, Euro och SEK hos CMC Markets idag!

Riskvarning: 73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.


Fastigheter för uthyrning

Inkomst från fastigheter som t. ex hyrs ut är ett utmärkt sätt att få ett visst skydd mot inflation. Då inflationen ökar, så ökar även fastigheters värde och summan som en hyresvärd kan ta ut i hyra. Detta medför att hyresvärdar tjänar högre hyresintäkter över tid. Över lång tid så har hus, lägenheter och byggnader varit en bra hedge för en investeringsportfölj mot inflation. Vi på Valutahandel.se ser ingen anledning till att detta inte kommer att fortsätta.

De tre sämsta sätten att skydda sig mot inflation

Slutligen är det dags för en rad avskräckande exempel, på vad som är riktigt dåliga skydd mot en raskt ökande inflation. Istället för att gå upp i värde över tid, så brukar denna typ av investeringar antingen sjunka i värde. I bästa bästa fall så får du tillbaka 98% av

Konsumentvaror går nästan alltid ner i värde

Sugen på en ny mobil? Tänk en gång extra nästa gång du vill ha en massa konsumentvaror. Detta är nämligen ett av de absolut sämsta skydden mot skenande inflation. Men även bilar, kameror, datorer, TV och inredning är något där det är svårt att få tillbaka pengarna som investerats. Så ett gott tips: Minimera antalet kronor som läggs på konsumentvaror.

Långa stadsobligationer är också dåligt inflationsskydd

Ifall inflationen ökar över 4% som den för närvarande gör i USA, så går även de 30 åriga statspappren med 2% ränta back. Stadsobligationer är inget bra skydd vid inflation, milt uttryckt.

Passivt eget kapital

Det kanske värsta stället att ha pengarna på är banken ifall inflationen tar fart på riktigt. Då får du inte någon avkastning, utan värdet på dina pengar sjunker ordentligt istället. I tider av rejäl inflation så vill man definitivt inte ha för mycket pengar på banken.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Vill Du bli mer aktiv? Prova trading hos Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.