fbpx

Niclas från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 7 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
76% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Idag så har Valutahandel haft nöjet att intervjua Eric Strand, grundare och fondförvaltare för två fonder under varumärket AuAg fonder.

Alla som har koll på det periodiska systemet förstår säkert direkt att AU står för det atomiska numret 79, vilket är guld. Samtidigt betecknar AG det atomiska numret 47, vilket står för metallen silver.

Medan AuAg Silver Bullet räknas som en av Europas mest riskfyllda fonder av Eric själv, så är AuAg Precious Green en mindre riskfylld fond, som sammankopplar råvaror som guld och silver med grön teknologi, produkter och tjänster. Häng med på en av årets mest spännande intervjuer, där Eric Strand berättar vem han är, vad han anser gör silver unikt, hur han ser på råvaror som ett skydd mot inflation och vilka jurisdiktioner som anses relativt säkra för silvergruvor.

Fysisk yoga på proffs nivå

Vem är Eric Strand?

Efter mer än 25 år i finansbranschen så har Eric sedan 2012 skapat 6 olika fonder och nått dit han vill. De två senaste fonderna är nämligen skapade under hans egna varumärke – AuAg Fonder.
Algebra: Grön tavla
Han berättar för Valutahandel.se att hans akademiska favoritämne alltid har varit matematik och då särskilt diskret matematik (algebra, sannolikhet, logik och koder). Eric Strands fokus låg på just matte, fram till han ”fastnade” i den finansiella världen och begreppen byttes snabbt ut till beta, alpha, implicit volatilitet, sortino ratio, hedgefonder, ETPer och portföljteori. Tips: Bekanta dig med den valutor genom valutaskolan, som förklarar grundbultarna i vad som påverkar valutakurserna, eller läs listan över vanliga frågor (FAQ).

Eric är för många även känd som landslagsfäktare. Han var väldigt aktiv under större delarna av 80- och 90-talet med världscuptävlingar, EM, VM och OS, vilket präglat egenskaper som disciplin, fokus och målmedvetenhet.

Som motvikt till impulserna från Wall Street hittar han en diametral kraft i sin passion för yoga. Tuff fysisk yoga – en meditation i rörelse, förklarar han. Spännande och säkert bra för lugnet, tänker vi på Valutahandel.se. Låt oss börja med första frågan i intervjun med Eric.

Vad anser du gör silver så unikt och bra att investera i?

Eric svarar: Råvaror är allmänt intressant tycker jag för de har alla viktiga egenskaper. Silver är det ämne på jorden som leder el och värme bästa av alla. Det är också hållbart samt böjbart. Det kanske mest intressanta är att silver är det enda ämnet där både industri och investerare tävlar om att köpa samma råvara, säger Eric Strand. En av hans senaste tweets visar silverkonsumptionen i bilindustrin och var i bilen som silver används.

På LinkedIn hittades följande: Eric tackar sina investerare på LinkedIn och säger: Ädelmetaller och dess bolag går i en bull-marknad ofta upp väldigt snabbt under en period för att sedan kylas av under 2-3 månader innan nästa ”race” tar fart. Spänn fast bältena, avslutar Eric Strand på LinkedIn, vilket kanske ska tolkas som att det kan komma lite mer svängningar innan resan uppåt tar fart igen?

Är guld och silver ett bra skydd mot inflation?

Valutahandel frågar vidare: Tycker man ser lite olika tankar om det, beroende på var man läser. Vad är din åsikt om detta?

Eric säger utan att tveka: Först bör man dela upp inflation i prisinflation och monetär inflation. De senaste 20 åren har vi sett kraftig monetär inflation och lär få se ännu mer framöver (Tänk priset på aktier, fastigheter och guld de senaste 20 åren). Prisinflation har pressats ner de sista 30 åren av billig asiatisk arbetskraft samtidigt som man ändrat beräkningsgrunderna väldigt mycket. (Tips: googla ”inflation hedoniska metoden”). För att se hur guld gick under riktigt prisinflation så är det bara att titta på 70-talet (över 1000% på 10 år).

Är Du själv orolig för att vi får kraftigt stigande inflation någon gång under de närmaste 2 åren?

Valutahandel fortsätter: Är det något speciella länder eller regioner som oroar dig?
Eric svarar: Återigen så dröjer det med att prisinflation kommer synas i media. Jag tror centralbankerna och regeringar är mycket nöjda med att ha en verklig prisinflation på 2-4% och att den rapporterade prisinflationen är 0-2%. En kraftigt negativ realränta blir enda sättet att minska bördan av den rekordstora skuldsättningen.

Vad tror en portföljmanager som Du om Bitcoin som hedge mot inflation?

Kan det fungera? En helt annan risknivå än metaller? Du sa i DI att det inte är en konkurrent alls till guldet, hur kommer det sig att du tycker det?

Eric har ett unikt svar: Jag tror på Cryptos som backas av t.ex. en råvara. Då har du ett underliggande värde. Bitcoin och Dodgecoin m.fl. har inget värde. Dock har de ett pris, och på allt som har ett pris kan du tjäna pengar. Några kommer bli extremt rika på Bitcoin och många kommer bli fattigare. Så priset kan gå till 500 000 så länge ägarna hittar nya köpare som tror på högre priser. Om jag har rätt information så äger 2% av ägarna i Bitcoin 95% av värdet vilket får mig att undra över själva prismekanismerna.

Hur kommer det sig att AuAg Fonder aldrig blankar?

Inte ens råvaror utanför guld & silver eller sektorer ni inte tror på? Mest för att förenkla för kunderna, lättare att hålla koll på innehaven när man bara köper?

Eric replikerar: Våra fonder är baserade på Case som vi tror på. Där är vi långsiktiga och försöker inte gå in och ur marknaden. Fördelen blir också som ni är inne på, att investerarna alltid vet att vi är investerade i långa positioner. Att blanka annat tar utrymme i fondera vilket vi inte vill och så passar det inte in i fondernas profil.

Nordamerika: Karta
Valutahandel frågar sedan: Ni väljer endast säkra jurisdiktioner för Era råvaror.

Kan du ge några exempel på säkra vs osäkra länder för silver?

Eric påpekar: Silver har den fördelen att 60% utvinns i Nord- och Sydamerika. Svåra länder är vissa länder i Afrika och Asien. Man vill inte äga bolag i länder med potentiella statskupper eller förstatligande eftersom det ger en binär risk till fondens avkastning. På samma sätt vill vi kanske inte äga ett företag där både ledning och verksamhet bedrivs i länder som har tveksamt ESG-arbete.

Valutahandel fortsätter: Man brukar säga att silver påverkas av konjunkturen, men också av viljan för diversifiering och som en slags “safe heaven”.
Silverklumpar

Vad tror du är de viktigaste anledningarna till att folk väljer silver som investering?

Herr Strand meddelar: Guld är en ”safe haven”. Silver är volatilt och snarare en hävstång på guld när det gäller långsiktig monetär inflation. Nu tillkommer även världens elektrifiering som en stark drivkraft.

Valutahandel besvarar: Låter som en trevlig, naturlig hävstång för silver – när guld börjar röra på sig uppåt då. Vi har en artikel om safe heaven valutor och guld, som berör säkra investeringar lite lätt, för Er som vill veta mer om ämnet.

Valutahandel går in på guld/silver ration: Du talar om att den naturliga guld/silver ration är 16:1 snarare än 66:1 som den ligger på idag. Kanske Reddit anhängarna kan ändra ration över tid?

Vad krävs för att guld/silver ration ska ändras till en mer naturlig förekomst?

Vidare: Hur lång tid tror du det tar innan vi är där? Krävs flera års högkonjunktur för att nå dit?

Eric säger: Relation i vår jord är 16:1 men man får faktiskt idag bara upp 8:1. Ration brukar toppa runt 90/100 och sen går ner mot 30:1. Denna cykel tror jag dock att vi kommer till 20:1 eller t.o.m. ensiffrigt. Resan neråt har börjat och silver på ration 60-70:1 är billigt och har således mer potential än guld. Gissar att det tar 5-10 år innan silver toppar eller planar ut för att vila.

Valutahandel kommenterar: Det ska bli spännande att följande silverpriset, där några av de största silveroptimisterna tror ska nå $130, vilket är en rejäl uppgång från dagens nivåer runt $25. Men ifall vi kommer in i en positiv råvaru-supercykel igen, så kanske silver får se en väldigt kursuppgång de närmaste åren.

Följer Du teknisk analys något för att ta positioner eller går du endast på fundamental analys?

Om Du följer teknisk analys: hur ser guld- och silverpriset ut idag i så fall idag?

Eric kommunicerar: Endast fundamentalt även om vi hela tider tittar på TA då det har en förmåga att driva marknaden under korta perioder. När som nu sentiment är klart negativt och redo att vända så skall man som investerare se ett sådant tillfälle som positivt för köp – alltså tvärtom som det känns.

Vad är fördelen med er kommande ETF jämfört med AuAg Fonder? Får man snabbare avslut?

Vidare: Är det ungefär samma avgifter?

Eric säger: Den är inte tänkt att konkurrera med AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green när det gäller innehåll. ETF'erna ska snarare ses ett komplement. I slutet av maj så kommer de en börshandlad fond (ETF) som komplement till de vanliga fonderna AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green.

Det är fantastiskt kul projekt – särskilt då det fortfarande inte finns några ”svensk-gjorda” ETFer med innehav på globala marknader. Vi rör oss fort.

Har du något tips till folk som handlar guld- eller silver CFD'er?

Eric kommenterar: Man bör inte hålla hävstångsprodukter över natten tycker jag (åtminstone inte med över x2 hävstång).

Varför bör man överväga att investera i någon av dina två fonder?

Eric avslutar: Man skall gilla våra ”case” så att man verkligen tror på investeringen långsiktigt. AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green är fonder var investeringar gynnas av de stora mega-trenderna, monetär inflation och elektrifieringen för en grön värld.

Valutahandel avslutar: Stort tack Eric för att du tog dig tid att svara och bjöd på alla värdefulla tips. Alla som läser artikeln är även välkomna att fördjupa sig i hur man kan investera i silver hemifrån, eller handla silverfonder direkt från Avanza som har Eric Strand's AuAg Fonder i sortimentet.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: En helsvensk valutamäklare med BankID. Kom igång snabbt med valuta- och silver trading. Upplev Skilling nu!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.