fbpx

Alvin från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 42 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En paradox när det kommer till aktiemarknaden är att det som vi som människor uppfattar som positivt, inte alltid är bra för aktiemarknaden och vice versa. Med intåget av den nya virusvarianten Omricon föll även många aktieindex under en period men när det gäller det amerikanska storbolagsindexet SP500 är nästan hela tappet återhämtat, vilket väl i princip även kan påstås vara sant för Nasdaq 100. Samtidigt är detta påstående inte sant eller mindre sant för exempelvis Sveriges OMXS30, i synnerhet Russel2000 eller DAX. Vad händer och vad betyder detta för marknadens lite vettigare aktieindex?

Ett aktieindex eller en definierad aktiemarknad består ofta av ett antal aktier som viktas utefter sitt börsvärde – stora bolag rent värdemässigt får tung vikt i ett index och mindre bolag får en mindre vikt i index. Det innebär ju så klart att det i sin tur är betydligt viktigare för indexets utveckling hur ett större bolag presterar än ett mindre. I vissa index har vissa sektorer eller aktier kommit att dominera och få en betydande roll. Exempelvis kan vi se att i SP500 så utgör de fem största bolagen – Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Google ca 20 procent av indexet. Det är med andra ord i allra högsta grad relevant hur dessa bolag rör sig på börsen.

Hur många aktier handlas över sitt glidande medelvärde?

Ett sätt att mäta tillståndet i en marknad är att till exempel mäta hur många procent av ett index komponenter som handlas över sitt 200 dagars glidande medelvärde. För hela NYSE (New York Stock Exchange) lär denna siffra idag vara endast ca 50 procent.

Nya All Time High men samtidigt är det endast hälften av aktierna som befinner sig ovan sitt 200 dagars. Det betyder inte ens att medelvärdet är uppåtriktat och att de aktierna som klarar att hålla sig på rätt sida ens är i en upptrend. Det är med andra ord relativt få aktier som driver uppgången. Folk som utgör sin för att förstå menar på att detta är att betrakta som ett svaghetstecken!

Det har naturligtvis inte varit så här igenom hela årets uppgång utan fram till i somras var mer eller mindre hela marknaden med på tåget med nästan 90 procent av aktierna över sitt 200 dagars glidande medelvärde. Kanske vi får se lite mer av en nedgång innan jul, för att sedan bli ett litet race innan nyår? Vad tror du? Prova själv med aktie- och valutamäklaren eToro. De har ett brett utbud för aktieindex och tillåter dig att kopiera marknadens bästa traders för både att gå lång eller blanka.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Orolig för aktiemarknaden? Du kan automatiskt kopiera marknadens bästa traders i både upp- och nedgångar med eToro copytrading. Prova själv ett demokonto nu!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Bred eller tunn uppgång för amerikanska aktier?

Så ja – en bild av att uppgången på de amerikanska indexen skulle vara bred och sund stämmer inte sedan någon gång under sommaren och studerar vi något av de andra indexet vi nämnt ovan (RUT) kan man notera att de inte alls haft samma fina utveckling som S&P 500 de senaste månaderna. Utan snarare handlats i sidled mer eller mindre hela året. Kolla in vår tiggare post om 5 heta aktieindex att köpa eller blanka, som skrev lite tidigare i år för att få lite inspiration på olika instrument som kan handlas.

Hur kan Omricon påverka aktieindex?

Omricon – leder runt om i världen till olika typer av restriktioner. Nedstängningar, vaccinpass, nedstängningar för vissa grupper, demonstrationer osv. En lösning på att hålla saker flytande under de snart två år som förflutit har ju varit digitaliseringen. Folk behöver mer Teams, mer telefoner, mer näthandel, relationer på sociala medier och rimligtvis Googlas det som aldrig förr. Å andra sidan så gås det mindre på restaurang osv – ja ni kan det vid detta laget. Så att vi har dessa bolag som leder marknaden är ju egentligen inte så konstigt.

Oavsett – marknadens underliggande hälsa har försämrats under hösten och en hel del anser att detta är negativt vilket det absolut kan vara. Men jag vill ändå höja ett varningens finger för att ta ut saker i förskott. Det är ju liksom något som behöver ge sig i sammanhanget. Antingen vänder superbolagen ner och börjar utvecklas sämre tillsammans med den andra marknaden eller så skärper de andra bolagen till sig. Och hur det än är utgör övriga fortfarande 80 procent av indexet som sådant. Givet vår omvärld är det ju inte alls säkert att “Big Techs – finest” är klara med sitt. Ska jag drista mig till att killgissa så skulle jag tro att Big-Tech inte viker ner sig förrän Pandemin är över – men det kan ju så klart vara både förr och senare.

Dagens ord var som sagt Paradox – och så länge som vissa sektorer radikalt gynnas av hur saker och ting är kan Paradoxerna tänkas bestå – oavsett om du handlar större och bredare aktieindex eller mer teknikinriktade som Nasdaq.

Bild: RUT

Bild: S&P 500


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Marknadens bredaste utbud av aktieindex. Handla över 50 aktieindex som CFD'er genom Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.