fbpx

Niklas från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 14 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Delar av världen håller just nu andan medans valresultatet och eventuellt efterspel till detta gastkramande spektakel ska klargöras och eventuellt redas ut. Trump har i sin ambition att göra ”America Great” fortsatt att driva kraftiga budgetunderskott och försöker i olika sammanhang sätta USA i en mer fördelaktig position när det gäller internationell handel, inte bara valutahandel där han hoppas på en svagare dollar.

Joe Biden förefaller å andra sidan ha en mer normal hållning i sina relationer till omvärlden och är inte främmande för att höja skatterna. För någon dag sedan så skrev vi om hur aktie- och valutamarknaden kan påverkas av en Biden-vinst. Men hur blir det om Donald Trump vinner? Hur blir framtiden de kommande åren i så fall?

Techbolag gynnas

Vi kan konstatera att det förefaller som att den världsordning vi haft sedan, ja egentligen 2009 – har gynnat Tech-bolag. Valutahandel har skrivit om 5 FAANG-aktier som drivit stora delar av USA's börsuppgång. Tittar man på en standard global indexfond idag så är ganska stora delar av fonden investerat mot just teknologi och kommunikation eller konsumentbolag med Internet som främsta försäljningskanal.

Det gäller naturligtvis att skilja äpplen från päron även inom denna sektor – men vid en generell jämförelse med till exempel industrisektorn så är teknologisektorn ”outperformance” påtaglig. Samtidigt finns inte mycket som tyder på att Techsektorn skulle börja tappa nu heller. Nästan varje dag så sticker Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (Alphabet aktien).

Kan det bli revansch för tillverkningssektorn?

Jag har de senaste åren med många andra såklart – funderat en hel del kring den laggande industrin och tillverkningssektorn och om de bolagen ska få någon form av revansch? På den svenska börsen ingående i OMXS30 har vi till exempel SKF och Volvo som två bolag som fortfarande i någon mening väntar på ett lyft. För backar vi bandet något är det inte så att deras kursutveckling chockerat någon i positiv bemärkelse. Utifrån ett större perspektiv har vi även till exempel tillväxtmarknader som generellt utvecklats segt relativt teknologi. En förklaring till detta är ju att prognoser om framtida vinsttillväxt värderas rejält av marknaden givet rådande världsordning (låga räntor).

Blir det svarare dollar om Trump vinner?

Igår så höjde DB sin rekommendation för dollarn, som de varit negativa till inför avslutningen på valet, från “bearish” till “neutral”. “Med extremt hög osäkerhet kring det amerikanska valet, så har vi ändrat vår utsikt till neutral”, skriver Deutsche Bank’s globala co-head av FX research George Saravelos.

Ifall Trump vinner så är det troligt att han kommer pressa den oberoende centralbanken på att sänka till minusränta, likt många andra länder och regioner. Detta skulle vara negativt mot dollarn, då lånekostnaderna för räntor skulle bli fördelaktig för ett flertal andra länder – eller i alla fall mindre fördelaktig för USA än den är nu.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Rolig trading. Räkna först till sju, handla med dollar nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Ökad konflikt med EU?

Något som varit på tapeten kring Trump är USAs handelsrelationer med Kina men även diskussioner kring handeln med EU. Blockeringar och osäkerhet är inte direkt till fördel för bolag som verkar på en internationell marknad – likt Volvo och SKF.

SKF har krasst (exkl utdelningar) faktiskt inte genererat någon avkastning sett från toppen i november 2010. Volvo har klarat sig betydligt bättre och handlas på höga nivåer historiskt utan att avkastningen för den delen är någonting som är chockerande positivt.

För en fortsatt positiv utveckling i dessa bolag behövs så klart ett underliggande positivt sentiment kring börs och risktagande – men om världen öppnar sig något eller kanske en hel del så borde dessa bolag kunna få sig en extra skjuts. Kanske på bekostnad av de bolag som nu gynnats av både Corona och Trumps härjande i globala handelsrelationer med Kina framför allt.

Hur kan ekonomin gynnas under Trump?

Många gör gällande att Trump är bättre för ekonomin – den amerikanska ekonomin det vill säga. Samtidigt är ju frågan på vilket sätt ekonomin gynnas. Sker det genom ökad produktivitet eller genom att man likt i Poker berikar sig i någon form av globalt nollsummespel?

Från ett europeiskt perspektiv ter det sig märkligt – givet den mediebild som vi får oss till del – att så många röstar på Trump. Samtidigt upplever uppenbarligen en hel del människor att han gör skillnad i deras liv. Liv som tidigare till exempel haft stora problem när tung amerikansk industri fått se sig utkonkurrerad av utländska aktörer. Något Trump har försökt åtgärda med bland annat handelstullar.

Det här går igenom i flera branscher – ”America first” kan kortsiktigt ha gynnat den amerikanska ekonomin, men ur ett långsiktigt perspektiv sänker den här typen av åtgärder bara produktiviteten och förlänger lidandet – det vet vi sedan gammalt. Dessutom riskerar man att slå ut eller kraftigt hämma utländska mer produktiva företag i processen.

Svenska bolag gynnas av stark dollar

USA är så klart en viktig marknad för många aktörer i många länder däribland svenska verkstadsbolag. Det skulle därför inte göra dem någonting om den amerikanska dollarn kunde uppvisa lite sund styrka istället för att som sedan toppen i höstas befinna sig i en ”slippery-slope” som den gjort sedan dess. En del i en sådan utveckling skulle kunna vara en lite mer balanserad amerikansk ekonomi och budget – för som läget är nu är inger den amerikanska stadsbudgeten inte ett sådär supergigantiskt förtroende för dess finansiella ställning i framtiden, vilket säkert delvis är en förklaring kring dollarns utveckling.

Oavsett – amerikansk tung industri har varit utkonkurrerad på ett sätt eller annat. Att skylla dåliga resultat på andra förklarar jag för mina unga fotbollsadepter är en strategi som inte tar dig någon vart. Ställ dig istället frågan – vad behöver vi göra för att kunna konkurrera, vad behöver vi bli bättre på? När vi har svaret finns bara en lösning – hårt jobb! Att klä sina väljare i offerkoftor tjänar ingen på – allra minst de själva.

Om än att ekonomin inte förändras på studs så får vi återigen hoppas på en mer öppen omvärld – det skulle om inte annat gynna svensk verkstadsindustri. Kanske kan USA än en gång bli den ledarnation världen behöver, kanske kan EU ta rygg och släppa sina barriärer mot omvärlden.

Trots allt som händer finns potential – en potential vi nog måste ta vara på för att ha en chans att komma till rätta med de enorma finansiella utmaningar vi står inför globalt. För det krävs en samlande kraft som visar vägen ur mörkret. Det är alltså inte bara amerikanerna som behöver klä av sig utan även vi i Europa – av med offerkoftorna, se problemen och jobba hårt. En öppen värld – this is the way!

Volvo handlas idag enligt Skilling till ett p/e på 10.
VolvoB aktie

SKF handlas idag enligt samma källa till ett p/e på 16.
SKFB aktie CFD

Ifall du vill handla någon av dessa aktier med hävstång, så får du 5x hävstång hos Skilling på dessa två aktier. Prova själv aktie-CFD'er med Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med valuta och aktie-CFD'er hos Skilling till utmärkt låga kostnader. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


PS. Ifall du vill ha en keps eller tröja med “Make America Great Again” så kan du köpa det från https://shop.donaldjtrump.com.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.