Alla andra kan inte ha fel i Coronahanteringen – eller?
Coronahanteringens rätt eller fel diskuteras mer eller mindre häftigt i svensk media och myndigheter och regeringen får ta en hel del kritik. Men det är också positiva tongångar, senast från WHO.
Det finns en rad mer eller mindre bra argument mot Sveriges Covid-19 agerande, en rad mer eller mindre bra för Sveriges agerande men framförallt finns det ett argument som är så urbota korkat att det måste bort från debatten – det vet alla vi som intresseras oss för trading och investeringar.
Hanteringen av Coronakrisen kan tyckas vara unik i sitt slag, det var länge sedan vi hade en Pandemi som fått fäste sist. Men funderar man på saken kanske man kommer till en annan slutsats.
När Coronakrisen slog till på allvar var det väldigt mycket som var väldigt oklart och faktum är att oklarheterna i mångt och mycket består. Vi får ständigt nya data och nya pusselbitar men vi är fortfarande ganska långt ifrån att ha med kända fakta att göra!
Innehåll: En översikt
Corona och anti-kroppar
Är man immun om man har anti-kroppar? Är anti-kroppar det enda sätt man kan vara immun på? Hur många har egentligen avlidit som en direkt konsekvens av Corona i olika länder och hur mäter man egentligen det? Hur smittar det? Hur farligt är det? Det kommer ständigt ny information som behöver värderas och vi lär oss successivt mer och mer. Initiala antaganden och sanningar sätts ur spel. Globalt sett är spridningen fortfarande kraftig och vissa länder anser sig nu tvungna att i varje fall lokalt vidta nya drakoniska åtgärder.
Processen för att utvärdera Covid-19 vs investeringar
När jag funderar lite kring processen kan jag inte undgå att dra paralleller till investeringar och online trading – är situationen ändå inte ganska lik? Man ska löpande utvärdera nya data och dess betydelse. Man vet ingenting säkert och behöver löpande utvärdera risker och konsekvenser av sitt agerande. Det är också lämpligt att ha en strategi. Tegnell lär i sitt sommartal ha sagt att han var chockad när Italien stängde ned – anledningen ska ha varit att de ju hade pratat och diskuterat hur de skulle agera vid en Pandemi. Det visade sig att flertalet länder avvek från den – enligt Tegnell – lagda strategin.
Kronans utveckling mot USD
I oktober 2014 handlades USD/SEK i cirka 7.10, i april påföljande år handlades den i cirka 8.80. Dollarn hade stärkts ganska rejält mot kronan under en period men under denna tidsperiod accelererade uppgången. Det fick konsekvenser för bland annat verkstadsbolagen på börsen som sköt i höjden. Svenska småsparare vräkte in pengar på börsen under tidig vår 2015. De hade fel ”allihop”. Påföljande utdragna nedgång raderade hela uppgången och många satt med skägget i brevlådan.
Under några brutala månader 1998 föll OMXS30 cirka 37 procent då världen stod på randen till finansiell kollaps – det är väl knappt någon som minns det för i början på 2000 handlades börsen cirka 200 procent högre och ”alla” hade haft fel igen. Vid denna tidpunkt (mars 2000) stod vi och stirrade ut inför en avgrund, men det var det inte heller så många som begrep – vi var ju på väg in i en ny ekonomi. Ganska många hade väldigt fel återigen.
Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trött på Corona snack? Prova trading med proffsiga Skilling istället.
Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.
Gå emot marknaden?
För de som sett filmen ”The Big Short” så illustrerar denna ganska tydligt hur några få fick väldigt rätt och de flesta hade väldigt fel. Den utspelar sig under finanskrisen och en excentrisk Hedge-fondförvaltare satsar för sina kunders räkning emot marknaden (blankar) och han satsar stort. Han ser bristerna i systemet och är så övertygad om att han har rätt att han får storbankerna att skräddarsy positioner till hans verksamhet. Hedgefonden utvecklas inget vidare och han får ta en hel del kritik för utvecklingen av fonden – det är idel röda siffror i en värld som i övrigt producerar positiva resultat. Hans kunder är helt enkelt missnöjda.
På ett helt annat tema så var vi människor för ett antal hundra år sedan ganska övertygade om att världen var platt. Faktum var att folk som hävdade annat fick sätta livet till. ”Alla” hade fel igen – inte minst de som hade makt vilket helt enkelt fick förödande konsekvenser för en hel del upplysta människor som utmanade gamla tankebanor. Om vi återgår till vår Hedge-fondförvaltare under finanskrisen så kämpade han i en värld där de flesta ansåg att jorden var platt, även hans kunder. Men det visade sig att den var rund – han vann och han vann stort.
Vilka länder har hanterat Covid-19 panedemin bäst?
Vem som har hanterat Coronakrisen bäst vet jag inte, men det är väl än så länge ganska oklart. Det finns helt uppenbarligen de som råkat illa ut två gånger. Jag tänker då på de länder som sett ett stort antal döda som också förstört sina ekonomier. Omfattningen är ännu oklar, men stänga ned verksamheter på bred front är knappast ett recept för tillväxt.
Och som vi vet – alla andra kan ha fel, vi ser det igen och igen. På kort sikt och på längre sikt – det förekommer helt enkelt hela tiden. Inte minst i mars i år! Så att ha – ”alla andra kan inte ha fel” som ett argument för att Sverige har agerat fel framstår inte som särskilt smart, i varje fall inte för oss som intresserar sig för finansiella marknader. Det är kanske ett intresse som fler hade behövt ha – inte minst för att vidga sina vyer och få lite hjärngympa.
Publicerad:
Författare: Johan Berntorp
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...
För några dagar sedan så skickade Turkiet in sin ansökan om inträde i BRICS och nu undrar traders gi...
Den amerikanska dollarn (USD) har upplevt en märkbar försvagning mot både stora valutor och valutor ...