fbpx

Pelle från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 16 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Följer du den amerikanska börsen? Då har du säkert sett hur den FAANG aktierna återhämtat sig sedan det kraftiga fallet i mars 2020. Här beskrivs vad FAANG aktier är för något, hur de påverkar S&P500 samt var de kan handlas.

I själva verket är det endast fem aktier som har drivit majoriteten av den amerikanska börsuppgången. 60 procent av bolagen i det amerikanska börsindexet S&P 500 har en negativ kursutveckling sedan årets början. 26 procent av de företag som ingår i detta index har överträffat indexet medan fem (5) mega tech aktier svarar för större delen av tillväxten. Är du intresserad av att handla någon eller alla FAANG aktier? Prova då Skilling som har låg spread och 5x hävstång för aktie CFD'er såsom Facebook, Apple och Amazon. Med andra ord så kan du handla FAANG aktier genom CFD'er för 10 000 kr ifall du själv sätter in 2000 kr.

Vilka är FAANG aktierna?

De fem FAANG aktierna består utav följande bokstavskombinationer: Facebook (FB), Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Netflix (NFLX) och Google (eller Alphabet som moderbolaget kallas, med tickern GOOG). De utgör tillsammans över 25 procent av S&P: s börsvärde. Faang aktier är dessutom ganska volatila. Tittar vi på Amazon så har detta företag tappat 10 procent av sin aktiekurs 29 gånger. Aktien har fallit med 20 procent 14 gånger, åtta gånger med så mycket som 30 procent. Amazon har fallit med 50 procent inte mindre än fyra gånger, och en gång med så mycket som 90 procent. Å andra sidan har aktien gett en avkastning om 151 600 procent sedan introduktionen. Volatilitet är således något helt normalt och många undrar snarast hur mycket Amazon aktien kan sticka.

S&P 500 är riskfylldare än vad du tror

S&P 500 ligger på pre-pandemiska nivåer trots den senaste nedgången men det är en vilseledande utveckling. Slutsats: Respektera koncentrationsrisken. Och diversifiera din portfölj. I den här artikeln kommer vi att titta på den extrema koncentrationen som driver S&P 500-indexet och de fem megatekniska aktierna som har gett upphov till indexets värdering.

p/e PEG EPS Growth
Värdeaktier 13,3 1,28 42,98
Mega Tech aktier 50 4,44 9,30 %Apple (NASDAQ: AAPL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Amazon (NASDAQ: AMZN), Facebook (NASDAQ: FB) och Alfabetet (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL) utgör nu 25 procent av börsvärdet i S&P 500-index. Per Russell Investments, “Det är långt ifrån den mest koncentrerade marknaden i data som spänner över de senaste 40 åren.” Detta kluster innebär att indexets resultat styrs av bara en handfull aktier.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. All typ av handel med FAANG aktier på ett samlat ställe!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Dessa fem megatekniska tillväxtaktier dominerar nu S&P 500-indexet, och många andra högprofilerade strateger håller med om detta. Mike Wilson, chef för strategi på Morgan Stanley, säger: “Endast 30% av S&P 500-beståndsdelarna överträffade indexet i augusti … den lägsta andelen sedan 2000.” Denna bakgrund bör tjäna som en stark varning för alla som följer S&P 500 Index.

Vad var det som drev marknaden att återhämta sig från Coronavirusbotten?

Marknaden förväntade sig en stark återgång i resultatet.

Vi bevittnade enastående monetär och finansiell stimulans.

Nästan noll räntor vilket lett till en migration från obligationer till aktier.

I mars och april, när Coronaviruset toppade, började marknaden återhämta sig från sin COVID-19-botten. Detta ledde till en massiv stimulans från regeringen och förväntan på en stark återhämtning av intäkterna. Marknaden är en ledande indikator och investerare beaktade förväntningarna om att andra halvan av 2020 och första halvan av 2021 skulle visa tecken på ekonomisk återhämtning. Hjälp till att stimulera denna känsla var den oöverträffade nivån av monetär och finanspolitisk stimulans som sprutades in i det ekonomiska systemet från utvecklade länder runt om i världen. På baksidan av den monetära stimulansen, och med räntorna nära noll, bevittnade vi en massiv migration från obligationer och till aktier. Denna nya huvudstad hjälpte till att skjuta upp ett raketliknande rally. Och de omedelbara välgörarna av detta kapital var tillväxtaktier i mega-tech tillväxt.

Med redan mycket höga förväntningar kan varje bakslag till återhämtningen ge ett kraftigt slag mot de stora aktierna i tungvikt som har drivit S&P 500. Så när marknaderna börjar stabiliseras bör investerare börja bredda ut sina positioner.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla index eller FAANG även när volatiliten är extrem. Skilling ger dig möjligheter med CFD'er som har tajt spread & snabbast avslut i branschen!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Vad har lett S&P 500 till sådana extraordinära värderingar

Resultatet för indexet är vilseledande, eftersom det rapporterar över den bredare marknadsavkastningen. På absolut basis översteg endast 26 procent av aktierna i S&P 500 indexets totala avkastning. 74 procent har underpresterat hittills. Enligt en annan åtgärd hade 60 procent av aktierna i S&P 500 en negativ avkastning sedan början av 2020. Enligt Yana Barton från Eaton Vance Management, “Till dags dato är den genomsnittliga aktien ner med tre procent.”

Den översträckta utvecklingen för detta lilla aktieband har också lett till en utomordentligt hög värdering enligt historisk standard. Den nuvarande P/E-kvoten (pris/utspädd EPS exklusive extraordinära poster) för S&P 500 ligger på 33,7x jämfört med det 20-åriga historiska genomsnittet på 23,4x. Även om det inte nödvändigtvis återspeglar den “irrationella överflödet” från 2002, markerar det faktum att marknaden är dyr enligt traditionella grundläggande standarder. Framför allt har de bäst presterande aktierna några av de högsta värderingarna.

En systemisk signal eller en teknisk pullback?

Marknadskorrigeringen i september har bekräftat att marknaden var överhettad i augusti: Mega-tech- och momentumaktier klippte sig i början av månaden och investerarnas beteende övergripande pekar i riktning mot en teknisk tillbakadragning. Viktigt är att korrigeringen såg en rotation till både cykliska bestånd och underpresterande Coronavirus. Denna rotation bekräftade att katalysatorerna bakom korrigeringen inte var ett systemiskt ekonomiskt problem. På kort sikt verkar det finnas mer giltiga skäl för oro här än för rationalism att utlösa ett annat rekordbrytande rally:

Om bara några veckor röstar amerikanerna för att bestämma vem som kontrollerar Vita huset och senaten. Särskilt valkvällen kan bli en rysare.

Både penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser hamnar på marknaden

Optimismen faller för en COVID-19-julvaccination. USA kan också möta en höst/vinter-virusflod när studenter går tillbaka till skolan och anställda återvänder till kontoret.

Megatekniska aktier med förhöjda finanspolitiska försäljningstrender under första halvåret, efter att ha dragit nytta av stora marknadsandelar genom pandemin, kan avta till andra halvåret i år och första halvåret 2021.

Den största oron eller källan till osäkerhet är det kommande amerikanska valet. Om mindre än två månader kommer amerikanerna att rösta för att avgöra vem som kontrollerar Vita huset och senaten, och COVID-19 har inlett en oöverträffad tid i amerikansk historia där folk uppmanas av den lokala regeringen att skicka in sina omröstningar.

Brookings Institute i Washington, D.C., uppskattar att “minst hälften om inte mer av alla omröstningar i november kommer att ske via post eller via tidig omröstning.” Investerare måste förbereda sig för att vänta efter valdagen på ett slutresultat, eftersom ökad användning av inläggsröstning kan sakta ner räkningen och marknaderna kan kämpa för att prissätta en politisk väg under de kommande fyra åren. Normalt gillar inte aktiemarknaderna osäkerhet – och investerare svarar med nedåtgående försäljningspress eller åtminstone väntar de på sidlinjen.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: FAANG aktie trading där du kan följa proffsen. Prova social trading med eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Hälften av amerikanerna är rädda för svårigheter att rösta i novemberval – Undersökning av Pew Research

Som Jon Snow från Game of Thrones ofta sa, “Winter is coming!” En ytterligare press på marknaden är att det ser ut som om det inte kommer att bli någon Coronavirusvaccination, i kritisk massa, under detta kalenderår. Optimismen för en COVID-19-julvaccinering bleknar och USA kan också möta en höst- och vintervirusflod när eleverna återvänder till skolan. Det blir också uppenbart att sjuka studenter skickas hem till sina lokala samhällen. NIAID-chefen Dr. Anthony Fauci varnade högskolor: ”Skicka inte hem studenter om det är möjligt … Det är det värsta du kan göra.”

Det är också rättvist att nämna att glansen på den ekonomiska stimulanspolitiken kan tappa lite lyster. De enorma räddningspaketen för monetära och finanspolitiska stimulanser har till stor del diskonterats av investerare. Den positiva effekten av stimulanspaket har tagits med på marknaderna sedan april. Dessutom är det välkänt att Federal Reserve-ordförande, Jerome Powell, har sagt att Fed kommer att stödja marknaderna med en tillmötesgående politik och hålla räntorna kvar på denna nivå tills 2023.

S&P 500-indexet kommer att expandera utöver Mega-Tech-tillväxtaktierna

Det leder oss till den huvudsakliga punkten i den här artikeln: Att se till att du känner till koncentrationsrisk i S&P 500 och, viktigare, att du får veta hur du kan diversifiera.

S&P 500 ger en passiv strategi för investeringar. Och detta index är inte utan risk. Om du istället väljer att aktivt hantera din tillgångsallokering kan du hitta möjligheter att tillföra betydande värde i andra delar av din portfölj. Av många anledningar kan de största fördelarna med att aktivt förvalta din egen portfölj mätas i din förmåga att diversifiera dina branschpositioner, blanda investeringsstil, fokusera på aktier som genererar inkomst, bli defensiva eller till och med uppdatera din portfölj med ESG-aktier.

Eftersom S&P 500-värderingen nu har expanderat utöver sitt 20-åriga genomsnitt och för närvarande domineras av megatekniska tillväxtaktier, kan det nu vara den perfekta tiden att aktivt justera dina positioner. För alla som tror att det är tillfredsställande att lägga till värdeaktier.

Ett dåligt betyg för Mega-Tech tillväxtaktier

D.R. Horton (NYSE: DHI) har bättre tillväxtstatistik än Microsoft

Det är uppenbart att många av de megatekniska tillväxtaktierna saknar attraktiva värden. Konventionella grundläggande värderingsvärden för dessa aktier är utomordentligt höga jämfört med deras sektorer, liksom jämfört med deras historiska femåriga genomsnitt. Alfabetets framåtriktade P/E-tal handlas till en premie på 96 procent jämfört med sektorn och en 32 procentig premie jämfört dess femårsgenomsnitt. Apples framåtriktade P/E-tal handlas till en premie på 42 procent i förhållande till sektorn och en jättestor premie på 111 procent till dess femårsgenomsnitt.

Vad som verkligen är förvånande med de aktier och kvaliteter som anges ovan är att tillväxtkvaliteterna för många av värdeaktierna faktiskt är mer attraktiva än för megatekniska tillväxtaktier. Allstate har bättre tillväxtstatistik än Apple.

Slutsats

I en ömtålig ekonomisk miljö och en brännande het aktiemarknad kan aktivt hantera din portfölj bidra till en sund diversifiering och minska risken. Avgörande är att den här artikeln inte uppmuntrar investerare att avveckla sina megatekniska tillväxtaktier eller S&P 500-relaterade innehav. I själva verket, med Fed som ger en obegränsad tillgång till enkla pengar, kan det mycket väl finnas ett golv på marknaden eller till och med ytterligare bränsle för megatekniska aktier.

Vi pekar helt enkelt på koncentrationsrisken i S&P 500-relaterade investeringsinstrument och den översträckta värderingen av både indexet och de fem ovannämnda aktierna som driver indexet in i stratosfären. Så rekommendationen här är denna: Överväg starkt att diversifiera till värdeaktier för att maximera sektor- och stildiversifiering – och för att minimera investeringsrisken.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla turbowarranter med ISK som har fast schablonskatt. En etablerad aktör med turbowarranter för alla FAANG aktierna. Prova nu!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.