fbpx

Martin från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 30 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Bitcoin passerade en ny dyster gräns när priset i lördags sjönk under 20 000 USD. Under gårdagen skedde dock en viss återhämtning och även under måndagen har värdet fortsatt att klättra försiktigt uppåt. Kan vi förvänta oss att den värsta krisen är över för denna gång, eller finns risk att den här positiva vändningen bara är tillfällig?

Få har nog undgått de mörka moln som hovrat över kryptomarknaden den senaste tiden. De virtuella valutorna, som var hetare än hetast för bara ett par månader sedan, har bjudit på dramatiska värdetapp i kölvattnet av flera bidragande orsaker. Däribland amerikanska centralbankens aggressiva räntepolitik som fått dollarn att gå som tåget, samt stablecoin-valutan Terras förlust av peggen mot USD. Något som i sin tur ledde till en total krasch och en nästintill 100%-ig värdeförlust för Terra och LUNA – liksom ett kraftigt försämrat förtroende för kryptovalutor överlag.

I helgen som var sjönk priset på Bitcoin ytterligare och passerade därmed en smärtsamt låg gräns på 20 000 USD under lördagen. Lyckligtvis bröts sedan den negativa trenden redan under söndagen då priset sakta men säkert åter började klättra uppåt. Utvecklingen har varit fortsatt försiktigt positiv även under måndagen, vilket osökt leder till funderingar kring huruvida lördagens bottennotering blev en vändpunkt för denna gång – eller om det bara var en tillfällig värmebölja i den så kallade crypto winter som råder?

Hög inflation, stigande räntor och allmän oro har sänkt intresset för krypto

Kryptomarknaden har lidit stort av släpande ekonomiska konsekvenser från pandemin, fortsatt covid-kaos i Kina som leder till störningar i den globala exporthandeln samt en pågående konflikt mellan Ryssland och Ukraina. Osäkra tider råder världen över och de flesta investerare, såväl stora institutionella sådana som vanliga småsparare, väljer trygga tillgångar med liten eller ingen avkastning framför högriskplaceringar.

Såväl USA som Europa, Sverige och länder i andra delar av världen dras nu med den högsta inflationen på flera decennier, för vilket snabba räntehöjningar nu sätts in som åtgärd. Börsen är svajig och många är de som vid inloggning i sina depåer tvingas se att stora delar av innehaven har gått upp i rök bara under de senaste månaderna.

Att många väljer bort kryptovalutor till förmån för andra, tryggare tillgångar är en väntad utveckling givet det läge som råder. De liksom andra högriskinstrument får stå tillbaka till förmån för fysiskt guld, placeringar i den amerikanska dollarn samt stående förvaring av pengar på sparkonto – eller under madrassen.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en svenskinriktad toppmäklare för CFD-handel med BTC och andra tillgångar. Prova Skilling!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Inte bara Bitcoin som rasat

Som världens största och mest omsatta kryptovaluta nämns ofta Bitcoins fall och uppgångar i rapporteringar om kryptomarknadens utveckling. Iskylan på marknaden har emellertid inte bara drabbat BTC – mer eller mindre alla kryptovalutor har uppvisat en rejält dyster kurva senaste tiden. Hur det går för Bitcoin återspeglas ofta i andra coins och skapar ringar på vattnet som når över hela marknaden och påverkar såväl små som stora coins.

Förutom stablecoin-valutan Terra och dess LUNA token som kraschade helt för några veckor sedan, har även Bitcoins största konkurrent Ethereum droppat rejält i pris liksom de före krisen heta favoriterna Solana och Cardano. ETH handlas i skrivande stund för strax över 1127 USD, medan priset för Solana och Cardano just nu ligger på drygt 360 SEK (från strax över 1200 kr för 3 månader sedan) respektive 5,04 SEK.

Sedan den begynnande våren övergick i crypto winter för ett par månader sedan har BTC gått från att handlas för en bra bit över 60 000 USD, till strax över $20 000 idag. Runt 70% av värdet har därmed gått om intet.

Är botten nådd eller är den positiva trenden enbart tillfällig?

Somliga, däribland El Salvadors president Nayib Bukele vars land har investerat mycket i BTC, tror bestämt att den djupa svackan på kryptomarknaden endast är tillfällig och att framtiden fortfarande är lovande. Andra menar att det sannolikt kommer att råda mörka tider för krypto generellt ett bra tag framöver och att lördagens bottennotering på $18 000-strecket inte var det lägsta värdet vi kommer att se för BTC denna period. Att valutan helt kraschar tror ingen, men väl en ny stödnivå på runt 15 000 USD.

I vanlig ordning går det endast att spekulera om åt vilket håll utvecklingen kommer gå härnäst, i synnerhet på en sådan volatil marknad som krypto. För volatilt kommer det att vara även fortsatt – och det mer än vanligt. Den globala ekonomin är i rejäl gungning och givet det dykande värdet kan inte BTC riktigt tjäna som ett skydd mot inflation längre heller.

Är du intresserad av att köpa krypto och har fortsatt förtroende för att det kommer vara en vital del av framtidens ekonomi, kan nu å andra sidan vara ett ypperligt läge att komma in. För bara några månader sedan kostade en BTC nästan 70 000 USD. Idag är den nere och skvalpar runt 20 000 USD. Studsar den tillbaka till ett värde i nivå med det i slutet av fjolåret, kan det bli en riktigt lönsam affär.

Vill du handla Bitcoin är CFD:er ett smidigt och bekvämt alternativ, vilka du bland annat hittar med riktigt snäv spread hos svenska toppmäklaren Skilling. Där finns även ett tusental andra instrument att handla, inkluderat allt från valutor och andra kryptovalutor, till aktier, råvaror, ETF:er och index. Registrera dig hos Skilling och börja handla nu.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.