fbpx

Magnus från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 22 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De senaste veckorna har det varit turbulent på oljemarknaden. Oljepriset för brent har gått från 69 dollar per fat, till en nedgång på över 71% som värst. Många börjar dock tro att råvaror och speciellt brent olja faktiskt har nått botten. Efter att ha varit nere på 22 USD per fat, så ligger brent oljan idag på omkring 31 igen. Optimismen ökar också efter att Saudi Arabien eller ännu mer specifikt, Saudi Aramco, har höjt priserna för leverans i juni 2020.
Totalt så har priserna gått upp hela 25% för brent olja den sista veckan. Många amerikanska bolag har helt slutat bryta olja eller åtminstone sänkt produktionen, samtidigt som efterfrågan speciellt från Kina börjar öka igen. Vissa portföljförvaltare påpekar att det finns viss återhämtning i efterfrågan för olja.

Men vad är det som hänt, med brent?

Hur kommer det sig att råoljan i Europa har vänt uppåt så rejält igen på så kort tid? Här går vi igenom lite tänkbara faktorer till vändningen, diskuterar det tillfälligt negativa oljepriset för terminskontrakt på amerikansk WTI-olja och berättar om marknadens nyaste oljeprodukter. Häng med och dra nytta av den tillfälliga nedgången i oljepriset som tycks vara på väg att bli bättre igen. Så kanske det är dags tanka bilen full medan priset är på vettiga nivåer?
Oljepump i Texas, USA
Stängningen av produktionen i USA har ökat rejält då det helt enkelt inte varit lönsamt att bryta olja i Texas, New Mexico, North Dakota och Alaska. Vi på Valutahandel.se gissar att break-even för oljebolag i Alaska ligger en bra bit över 30 USD per fat, så det är troligt att många kommer att vissa att konkurs det närmaste månaderna eller året. Men bara idag så har WTI priset gått från 20 till 24 USD, en uppgång på hela 20%. Men riskerna för oljevolatilitet i USA är troligen avsevärt högre än för brent olja, då “lagringskapaciteten fortfarande är ett problem” menar vice ordförande Bjørnar Tonhaugen från Rystads Energy i Norge. Ett misslyckade med den kraschande skifferindustrin i USA kan också avsevärt minska Trump's möjligheter att bli omvald, varnar Rystad i deras kvartalsrapport som Forbes skriver om. Men för Norge, Saudi-Arabien, Ryssland samt många andra OPEC-länder så är troligen en krasch i USA bara positivt, då utbudet blir avsevärt mindre och det kommer finnas goda möjligheter att höja priset för den högkvalitativa brent olja ytterligare. Läs vidare för att se hur man kan dra nytta av ett stigande oljepris. Men låt oss börja med att analysera varför priset gick ner till att börja med.

Varför gick oljan ner för det första?

Den utlösande faktorn för oljepriset abrupta fall kom från ett avslut på samarbetet mellan Ryssland och Saudi Arabien. Vissa tror också att det kan vara ett sätt att döda den amerikanska skifferoljan eller åtminstone ge problem till många bolag från USA. Lönsamheten finns nämligen inte kvar när priset faller för mycket i USA och majoriteten av alla amerikanska oljebolag har rejält stora lån som måste betalas. I slutändan så var Donald Trump rätt för otaliga konkurser bland hans största supporters, oljeindustrin. Det slutade med att Trump hotade Saudi Arabien med att dra tillbaka all militär support från Mellanöstern, ifall de inte fick upp priset igen. Under tiden så tryckte Saudi Arabien och Ryssland gasen i botten och pumpade upp mer olja än de gjort på 30 år. Covid-19 har också lett till lägre efterfrågan av olja från flera länder.

USA som är kända för att gilla låga oljepriser insåg att det kommer sluta illa för deras ekonomi ifall priset inte höjs. Så Trump ringde Putin och försökte få ihop en deal, i ett försök att rädda den krisutsatta amerikanska oljeindustrin. När OPEC några dagar senare slöt en avtal med Ryssland igen, som sänkte produktionen med nästan 10 miljoner fat per dag från maj månad, 2020. Saudi Arabien förnekar samtidigt starkt alla påstående att de skulle använda olja som ett vapen, eftersom de är väldigt beroende av ett högt oljepris själva. Saudi Aramco är världens nästa största bolag efter Google (Alphabet Inc) om man tittar på inkomster 2019, då Saudi Aramco nådde $88.2 miljarder USD (c:a 865 miljarder SEK). Under 2018 så låg dock inkomsterna på 111.1 miljarder USD (1090 miljarder SEK) tack vare ett högre oljepris och inga drone-attacker från grannländer, vilket skedde 2018.

Man med tumme upp

Vad är de utlösande faktorerna till att Brent har vänt igen?

Det har varit en relativt snabb vändning, men priserna för brent är fortfarande avsevärt lägre än genomsnittet de sista åren. Samtidigt är det är ingen tvekan om att utbudet för olja blir mindre. Detta är den främsta anledningen att priset börjat gå upp. Senast idag så berättar Equinor (fd. Statoil) att de kommer vänta med alla olje-, bas och elprojekt i Norge. Enda undantaget för att snabbt komma igång skulle vara om Equinor får skattelättnader av den norska staten, varnar bolaget. Troligen så kommer ett flertal oljebolag gå omkull, framför allt i USA men servicebolag i Norge kan också vara i riskzonen, menar vi på Valutahandel.se.

OPEC's oljelättnader har börjat få effekt. Totalt 9.7 miljoner fat per månad har OPEC med deras partner Ryssland minska oljebrytningen. Det finns redan tecken på att efterfrågan på olja återhämtar sig och kan till och med överstiga utbudet redan i början av juni, enligt Goldman Sachs chef för undersökning av råvaror, Jeff Currie.

Många investmentbanker har också höjt priserna på slutet, däribland Morgan Stanley som säger att det värsta är över för oljeindustrin. UBS säger till Reuters att lättnader för restriktioner i spåren av Coronavirus kommer öka brent efterfrågan igen från många länder. Kina börjar redan ta stafettpinnen, vilket troligen kommer leda till ett för litet oljeutbud i slutet av 2020. De varnar dock för att icke-OPEC länder som USA troligen kommer drabbas hårt av låga WTI-oljepriser. De flesta har numera noterat att online handel med olja är bättre än fysisk leverans och avsevärt mindre riskfyllt. Sugen på att handla olja? Du kan antingen köpa eller sälja WTI här. Ifall Brent är din grej, så säg inte nej. Prova handla brent nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Enkel trading. Överlägset störst utbud och snabbast avslut för oljehandel med CFD'er, fonder eller ETF'er. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Hur har genomsnittspriset för olja varit de sista åren?

Det genomsnittliga priset för olja har varit en bra bit över nuvande nivåer så länge man kan minnas. Under 2019 så låg det genomsnittliga priset vid stängning på 64.36 USD per fat, medan 2018 var strax högre på 71.34 USD. Under 2011-2013 så var det genomsnittliga brent oljepriset över 100 dollar per fat. Under 2012 så nåddes de senaste årens topp, med ett genomsnittligt pris för olje på 111.63 per dat.

Silver trading via Skilling

Volatilitet ger möjligheter, för olja och silver

Det talas om en 3-stegs våg uppåt för oljan hos Goldman Sachs, men det kan komma både upp och nedgångar för brent priserna framöver, påpekar analytiker.
Många hedgefonder såsom Delbrook uppskattar dock verkligen volatiliteten. Ifall en stor andel av hedgefonderna även handlar VIX-index för att dra nytta av ökad volatilitet är dock inget som de själva går ut med. Förståeligt iof, då trading strategier för VIX oftast är hemliga. Men metaller såsom silver är något som Delbrook och andra hedgefonder gärna satsar på i dessa tider. För närvarande så är guldpriset 125x högre än silver, den största på drygt 5000 år enligt Seeking Alpha. Under torsdagen så ökar dock priset för silver med drygt 1%, men det finns troligen mycket uppsida kvar för silver inom det närmaste. Eller vad tror du? Du kan både köpa och sälja silver genom Skilling till en låg spread. Registrera dig nu för att handla silver!
Ifall du hellre handlar olja medan den fortfarande är historiskt billig, så rekommenderar vi Brent olja som oftast har mindre svängningar och högre säkerhet och kvalité än den amerikanska skifferoljan. Den egyptiska miljardären Naguib Sawiris berättar för CNBC att han tror på ett pris för olja kommer nå 100 USD per fat inom 18 månader.

Vilka oljeprodukter kan handlas? 10 nya kom ut igår!

Det finns allt fler spännande produkter för oljehandel från hemmet. Här går vi igenom alla de nya, etablerade och mest spännande produkterna.
Skilling: Svart eller vit bakgrund?
1. Brent olje CFD'er: De fem sajterna med bäst sajter, transparens, priser och utbud är Skilling med störst utbud för olja, Capital med flest råvaror och Legacy Fx eller NS Broker som båda erbjuder prisbelönta MT5 för trading. Dessutom så är stabila AvaTrade, Newcastle FC's partner 24 Option och copy-trading plattformen eToro också bra val. Den börsnoterade firman Plus500 har även dem ett bra utbud, men deras KYC gör att vi hellre föreslår någon av de andra.
2. WTI olje CFD'er:
3. iShares Oil ETF: En ny produkt hos Skilling samlar en rad olika oljerelaterade aktier som Blackrock har samlat ihop. Du kan både gå lång och kort i denna olje-ETF, som är väldigt nischad mot prospektering och produktion.
4. MVOil Service: Tror du på service bolag? Själv tror vi att det är läge att vänta på denna sektor, som nog kommer få det tufft det kommande året.
5. Ultrashort Oil&Gas: Ifall du tror att oljan ska sjunka ytterligare så får du 5x hävstång på detta instrument. Du kan handla Ultrashort olja och gas hos Skilling.
6. US Brent Oil Fund: En annan av de nya produkterna från Skilling som precis släppts är en oljefond för brent med tickernamn BNO. Den har gått upp drygt 10% de senaste 5 dagarna och kan även denna handlas genom Skilling. Registrera dig här.
7. iShares US Energy ETF: Ytterligare en produkt från Blackrock som kan handlas på Skillings plattform.

Hur handlar man Brent olja med CFD'er?

Det är relativt enkelt att komma igång med trading av Brent olja. Första steget är att hitta en transparent, proffsig och smidig råvarumäklare. Vår personliga favorit är utan tvekan Skilling, då man kommer igång snabbast där och har högst säkerhet tack vare BankID bakom och ett bolag som startats utav några av de mest framgångsrika Skandinaviska entreprenörerna, däribland Henrik Persson och André Lavold. Deras bolag Skilling intervjuades av Valutahandel nyligen. Så här gör man för att handla Brent olje-CFD'er:
1. Välj en råvarumäklare. Vårt förslag är registrera dig hos Skilling.
2. Registrera dig för ett demo-konto för att prova med fiktiva pengar, eller satsa riktiga pengar.
3. För att handla olje-produkter med riktiga pengar så kan du använda BankID.
4. Klart. Du är nu redo att handla.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Börsnoterad valutamäklare som är partner till Atlético de Madrid. Prova nu!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Tror du också på en uppgång i oljepriserna? Då föreslår vi att du lyssnar på Petter och börjar handla lite olja idag..


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.