fbpx

Markus från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 21 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

VIX-index heter egentligen Market Volaltility Index eller volatilitetsindex på svenska. Det är index som speglar realtidskurserna på de optioner som på CBOE (Chicago Board Options Exchange) går mot USA's näst största börsindex – S&P500. Eftersom optionerna som går mot just S&P500 kan användas i syfte att hedga sig mot kraftig volatilitet och oro på börsmarknaden, har VIX-indexet också kommit att bli känt under det beryktade smeknamnet fear index. Misstankar om ett stundande börsfall ger ofta nämligen rusning på börsen efter de skyddande S&P500-optionerna (som kan ge avkastning även då börsen rasar) – rusningar som i sin tur får VIX-index att stiga, och därav kommer sig alltså namnet fear index eller risk index. Upptäck ett roligt alternativ till valutahandel nedan i vår genomgång av VIX strategier.

Investera i VIX futures, ETF's eller CFD's?

För traders som önskar investera i VIX-index finns olika instrument och strategier att välja mellan. Futures, eller terminer som det heter på svenska, får anses vara en av grundbultarna i såväl det globala ekonomiska systemet som i handel med värdepapper. När du handlar med futures, i detta fall med VIX som underliggande tillgång, ingår du ett terminskontrakt där du förbinder dig till att köpa/sälja en given mängd av den knutna tillgången på ett förutbestämt datum, till ett förutbestämt pris. Några fördelar med att investera i VIX-terminer är låga courtageavgifter, möjlighet att handla med hävstång samt bra likviditet i marknaden. Hos den respekterade svenskfokåuserade mäklaren Skilling så kan du handla både VIX ifall du tror på uppgång eller nedgång i volatilitet. Signa upp dig hos Skilling här och testa CFD handel!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla CFD'er och satsa på upp- eller nedgång för aktiemarknaden. En etablerad valutamäklare som även erbjuder rolig VIX-trading.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


CFD-handel innebär som bekant att man investerar i potentiella förändringar på en underliggande tillgång, utan att faktiskt äga den underliggande tillgången. Till skillnad från terminer är CFD-instrument ofta inte tidsbestämda utan kan många gånger behållas så länge man vill, alternativt avyttras när man vill. De är således ett perfekt verktyg för att spekulera i den volatilitet som VIX speglar, med mer flexibilitet och högre hävstång än vad terminerna kan erbjuda. Med CFD'er kan du investera i VIX utan ett stort ingångskapital, och du kan tjäna pengar både när indexet sjunker eller stiger i värde. Kom igång med VIX-CFD'er du med hos Plus500 – en av marknadens mest populära mäklare för VIX-trading. Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

ETF'er då, alltså börshandlade fonder. Även det ett bra sätt att investera i VIX-index. ETF'er kan handlas som både Bull och Bear, där Bull är valet om du tror att VIX kommer stiga och Bear om du istället förutspår att det kommer sjunka. Hävstångsmöjligheterna är lägre för ETF'er, och instrumenten lämpar sig möjligen bättre för dig som siktar på att långsiktiga investeringar i VIX-indexet, även om vissa ETF'er också fungerar bra vid daytrading.

Se till att tajma marknaden

Förmodligen den enklaste och mest använda strategin när det kommer till VIX-trading. Det handlar kort och gott om att lyckas tajma marknaden, invänta en höjning i VIX och då blanka eller gå kort med det derivatinstrument du föredrar. Strategin bygger på en teori om att en peak i VIX i regel följs av en nedgång, varför det således finns potentiella pengar att tjäna på att blanka instrument enligt denna strategi. Till sin hjälp kan man använda olika analysindikatorer som t ex Bollinger Bands i syfte att lättare kunna tyda signalerna för köp- och säljläge.

Day trading med VIX index
En strategi lämplig för dig som vill dra nytta av mer extrema rörelser och således satsa på daytrading. För detta kan ETF'er som t ex UVXY och TVIX användas, och strategin liknar i mångt och mycket den föregående – även här handlar det om att tajma marknaden. Dock inom mycket snävare tidsramar förstås. Bollinger Bands-indikatorn är applicerbar även för daytrading och minutgrafer är förstås att föredra. Daytrading med VIX är, likt all trading med detta volatilitetsindex, en komplex form av handel som kräver att man är väl insatt i hur VIX fungerar och hur det ska tolkas. När VIX stiger kraftigt signalerar det oro och oväntad aktivitet på börsen, medan stabilitet och en välmående marknad istället får VIX att sjunka. Det gäller med andra ord att lära sig ett korrekt mindset för att lyckas med VIX-trading.

Håll utkik efter svängningar vid jämna nummer

VIX traditionella medelvärde ligger i regel på runt 20. Ett värde under 20 signalerar en mycket stabil marknad, medan ett värde över 30 istället skvallrar om ökad oro på börsen. Genom att särskilt titta på svängningar och aktivitet kring jämna värden som 20, 30 och 40 kan du bilda dig en bra uppfattning om hur marknaden mår och på vilket sätt du kan agera för att utnyttja det till din fördel. Givetvis så är det ännu bättre ju fler teknisk analys metoder som används, så prova gärna även stochastics, RSI, bollinger bands och glidande medelvärde som hjälp på traven. Sen bör du givetvis också kolla med din finansiella rådgivare innan du går in i några positioner.

VIX kan tradas både om du tror att volatiliteten ska gå upp och ned. Ser du tecken på att volatiliteten ska stiga från ett lågt värde till följd av t ex globala faktorer som t ex politisk oro eller en pandemi, kan det vara köpläge. Spår du istället en ökad stabilisering på börsen med en minskad volatilitet, är det snarare bra tajming att sälja. I skrivande stund står VIX i relativt höga 41,10 – vilket är föga förvånande sett till den globala osäkerhet som råder. I dagsläget kan det emellertid förmodligen anses vara troligt med såväl en stigande som en (förmodligen långsamt) sjunkande volatilitet, varför både köp- och säljläge kan bedömas vara aktuellt. I korta drag – köp om du tror att VIX kommer stiga ytterligare, och sälj om du istället spår en stundande nedgång.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Prova handla VIX med NS Broker, en proffsig & synnerligen transparent valutamäklare.

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.