fbpx

Niclas från Djurgården

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 29 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
75.9% av alla retail investerkonton förlorar när de handlar CFDs med Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Tjeckiska tradingsajten FTMO lockar med en till synes spännade trading tävling och möjligheten att bli en del av FTMO's professionella tradingteam. Plattformen promotar sig som nästa stora trend inom online trading.

Efter artikeln om FMTO så har vi fått en både frågor och klagomål, från svenskar som tycks ha anknytning till bolaget. Så Valutahandel.se bestämde sig för att gräva lite djupare i fallet, som har uppdaterats nedan. Nej, vi tror inte att bolaget är en scam, men det finns heller ingen anledning att satsa pengar genom östeuropeiska FMTO, då du kan hitta 100x bättre valutamäklare genom oss, som har snabbare avslut för valutahandel, lägre avgifter, svensk support, bankID, licens från EU och fler trading instrument.

Vad bygger FMTO Tjeckien på?

Jo, en relativt nyexaminerad 32-årig ekonomistudent som försöker tjäna lite extra pengar genom att hitta duktiga traders som kan tjäna pengar åt honom. Själv har de tjeckiska grundarna endast stoppat in 10 000 Kč, vilket motsvarar drygt 3900 kr i aktiekapital eller 1950 kr per person. Det utlovas dock 200,000 USD i balans att tradea med genom ett FMTO konto, vilket vi inte riktigt får ihop med ett så lågt aktiekapital.

Samtidigt så är det en varningsflagga att FMTO inte är registrerat inom trading, utan att de sysslar med partihandel: “Företag i denna sektor distribuerar icke-hållbara eller hållbara varor, vanligtvis specialiserade efter produktkategori”. Så ska du handla icke-hållbara varor, eller vill du handla valuta?

Hur som helst: Ifall du är en riktigt duktig trader, varför vill Du handla för andra? Ekvationen går inte riktigt ihop.. Ok, låt oss börja med att undersöka vem som äger och driver FMTO.

Vem driver FMTO?

FTMO Evaluation US s.r.o. drivs av Otakar Šuffner (LinkedIn), en ekonomistudent från Vysoká škola ekonomická v Praze (University of Economics in Prague). Han är den enda anställda enligt Tjeckiens bolagsregister. Men enligt bolaget själv så tycks även en supportperson som heter Pavel Dusek vara anställd.

I styrelsen för det tjeckiska bolaget sitter även en 29-årig man vid namn Marek Vašíček, som saknar LinkedIn profil men går att hitta på Instagram under Mareksc91. Marek säger sig ha sysslat med trading i drygt 9 år, men har ingen utbildning inom området som vi kan hitta och han saknar även LinkedIn profil. Men i slutändan så är det ändå Otakar Šuffner som driver FTMO's tjeckiska utvärderingsbolag. I gruppen finns minst 7 bolag som är registrerade i Tjeckien. Några exempel inkluderar:

Evaluation Advisory CE s.r.o. med Radim Gill som ansvarig och ett aktiekapital på 200 000,-Kč. (motsvarande €7 744).

Evaluation Services s.r.o. med slovakiska Gréta Pihlíková som ansvarig.

EVALUATION TRADE s.r.o., med Květoslav Janík som VD.

FTMO Holding a.s. med Otakar Šuffner och Marek Vašíček som ansvariga. Bolaget verkar syssla med att investera i hyresfastigheter och bostäder från vinsten som kommer från FMTO. Aktiekapitalet är största av bolagen i gruppen som vi undersökt; 790 000 sek.

FMTO konton: Kraven som gäller
Klicka på bilden för att se den i större format.

Vad innebär en FTMO's trading challenge?

Intresset för FTMO och deras patenterade trading challenge är stort i både Sverige och vissa delar av EU. Det “låter” som att din trading kan bli finansierad. Men det är här tricket kommer in.

FTMO tvingar dig först, innan du får något finansieringsstöd, att bevisa dig själv. Du kan stoppa in några 1000 kr, men kan aldrig förlora mer än 10% per dag. Då blir du inte antagen. Sedan får du även göra ett andra test, på 10 dagar, med liknande villkor.

FTMO bekostar bara konton som aldrig sjunker under 90% av det initierade värde. Ifall du tappar mer än 10%, så är du ute och får bekosta allt själv. Bra deal? Inte vår favorit direkt, för du tar själv all nedsidan. Varför inte skapa ett eget konto hos Skilling, för 5000 kr och komma igång lite lätt istället? Då är du själv din boss och behöver inte stressa över att tappa mer än 10% någon enskild dag. Bli din egen boss. Registrera genom Skilling istället!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Hos svenska, licensierade Skilling handlar du enkelt, säkert och till låga avgifter. Registrering görs snabbt och smidigt med BankID. Prova Skilling, du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Var bör Du undvika FTMO's trading challenge?

Vad som utmålas som en innovativ, legitim tradingtjänst med goda vinstmöjligheter för den som går med är egentligen en väldigt begränsad tjänst, som kräver att du själv stoppa in pengar ändå, för att “bevisa dig” och komma igång. Ifall du någon gång, även som kvalificerad, tappar mer än 10% så förlorar du stödet och får betala allt själv. Jaha, då var det kanske inte så kul och enkelt längre?

Nej, ska du handla så kör med en riktigt seriös sida istället, såsom svenska Skilling som har låga avgifter, full transparent och svensk support. Nej, de ger inga slumpvis utvalda personer massa gratis pengar att trada med. De sitter inte ens med 400 eur på sitt företagskonto..

Varför skulle FMTO ge någon pengar att handla med ifall du inte redan bland de 5% bästa på valutahandel? Det gör dem inte, det har även konfirmerats.

Så, ifall du redan är extremt duktigt, så handlar du bäst själv. Men även om du är hyfsat bra och vill bli bättre, så handlar du mer fördelaktigt själv.

Prova en seriös trading sajt med noll avgifter istället!

Prag: Siluette

Låt dig inte luras av den snygga hemsidan

Användargränssnitt, upplägg och layout på hemsidan ser både proffsigt och seriöst ut vid första anblick. Det är således lätt att förstå varför mångas första intryck av sajten initialt kan bli ganska bra.

Efter en stunds surfande blir det dock tydligt att informationen på FTMO's hemsida är bristfällig – såväl om hur själva tjänsten och konceptet faktiskt fungerar, som om användarvillkor, tillgängliga instrument, spreads och så vidare. Redan här ringer den första varningsklockan. Men i slutändan så vill denna typer av sajter bara få dig att sätta in pengar.

Som potentiell intressent av tjänsten ska man inte behöva signa upp sig på sidan för att faktiskt få tillgång till information om vad som ingår, vilka valutor och andra instrument som kan tradas och hur det hela fungerar. En supporttjänst med chattfunktion finns tillgänglig på sidan, men inte heller den är särskilt hjälpsam utan snarare rentav suspekt.

En simpel fråga om vilka instrument som finns tillgängliga besvaras med en uppmaning om att registrera sig och öppna konto för att få tillgång till informationen. Andra enkla frågor bemöts också med samma svar. Oprofessionellt och definitivt inte ett kundbemötande som känns seriöst. Visst, FTMO tillhör inte historiens 8 största trading fuskare (än), men det är en firma att undvika, liksom många andra på varningslistan.

Testa en av världens främsta onlinemäklare med gott rykte, copy trading möjlighet helt gratis och 100% transparens istället. Prova eToro idag.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande, professionell valutamäklare med unika funkioner och sjyssta villkor. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


ftmo trading challenge

Dyra depositioner krävs för möjlighet att delta i FTMO Challenge

På sin hemsida framhåller FTMO att de inte är någon valutamäklare i traditionell bemärkelse. Istället erbjuder de ett unikt och patenterat koncept med vilket användare ges möjlighet att avancera inom valutahandel och annan online trading – utan att själva behöva finansiera handeln.

Användare får ansöka om att delta i den så kallade FTMO Challenge, för vilket man betalar en deposition på minst 150 USD (för lägsta nivån, för mer avancerad trading klättrar det upp över $500). Utmaningen går sedan ut på att bevisa sina skills och kunskaper inom online trading, i syfte att förhoppningsvis få avancera till nästa nivå; verifieringsfasen. I verifieringsfasen granskas och bedöms ens resultat varefter man, såvida man godkänns, tillåts bli en fullskalig medlem av FTMO's team av traders.

Väl accepterad i teamet kan man sedan trada valutor, krypto, aktier, index och råvaror med en kontobalans finansierad av FTMO. Man investerar alltså inga egna pengar. Faktum är att det inte ens är möjligt – det går inte att öppna ett vanligt tradingkonto och göra insättningar. Istället tradar man för FTMO, och får enligt hemsidan behålla upp till 70% av de vinster man gör – förutsatt att man möter vinstmålen och inte förlorar mer än 10% av sin kontobalans. Depositionen ska enligt uppgift betalas tillbaka när man gör sin första vinst, men lyckas man inte nå målen riskerar man att bli avstängd. Ett exempel är ifall du tappar mer än 10% av beloppet på en enskild dag, vilket kan göras rätt snabbt med hävstång.

Idén med att inte behöva investera eget kapital (undantaget depositionen) och få möjlighet att göra vinster låter utan tvekan intressant, men synar man upplägget lyser affärsidén igenom. Erbjudandet är lite väl generöst, instruktionerna är alldeles för otydliga och det är för många parametrar som inte stämmer. Gör man en första insättning med förhoppning om att bli en team trader är risken stor att man aldrig ser de pengarna igen – och inte heller några andra slantar från FTMO.

Ingen reglering vare sig inom eller utanför EU

Eftersom FTMO i praktiken inte är en traditionell onlinemäklare kan de lätt hänvisa till det på frågan om de är licensierade av någon finansiell myndighet – vilket de alltså inte är. Avsaknad av EU-licens behöver inte nödvändigtvis innebära att en sajt är oseriös – det finns flera exempel på oreglerade valutamäklare som likväl är seriösa aktörer (även om någon form av licens förstås är att föredra). I kombination med konceptet och övriga brister på FTMO blir det dock problematiskt. Reglering är de facto en viktig kvalitetsmarkör och en trygghet för användare, men givet sajtens oärliga strategi gentemot kunder är någon licensiering förstås inte alls aktuell. För den som vill komma igång med valutahandel på ett säkert sätt finns istället ett flertal proffsiga mäklare med bra rykte att välja bland – däribland Skilling, som är en av de mest populära plattformarna bland svenska traders. Här kan du testa Skilling med ett demokonto.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Hos Skilling handlar du enkelt, säkert och till låga avgifter. Registrering görs snabbt och smidigt med BankID. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Risk att förlora tusentals kronor på depositionen

FTMO tjänar stora summor pengar på att nya användare signar upp sig och gör den första insättning som krävs för att få börja handla hos dem och så småningom få bli en del av FTMO Challenge. På sajten kan man, som nämnts ovan, läsa att depositionen betalas åter i samband med att man får sin del av den första vinsten man lyckas kamma hem – men här har många användare gått bet. Risken är stor att depositionen aldrig återbetalas. Lyckas man inte prestera enligt kraven stängs man också av från sitt konto, varpå ens deposition då brinner inne. Beroende på vilken tradingtyp man har valt – Normal eller Aggressive – samt vilken kontobalans man hanterat, kan det tyvärr röra sig om tusentals kronor som går förlorade.

Sammanfattningsvis kan konstateras att FTMO är raka motsatsen till en seriös plattform hos vilken traders möts av transparens och bra, ärliga villkor. Sajten är kort och gott inget annat än ett dåligt erbjudande som försöker utnyttja nya traders nyfikenhet, i ganska bra förklädnad. Hemsidans design, upplägget som presenteras och det krut FTMO lagt ned på att försöka framställa sig som en pålitlig, sjysst aktör visar att bedragarna inom tradingbranschen blir alltmer sofistikerade och duktiga på det de gör – vilket betyder att traders behöver bli än mer vaksamma på vilka sajter de registrerar sig på. Ifall du letar efter en seriös skandinavisk valutamäklare, så är det Skilling som rekommenderas av oss. Prova själv att registrera dig för ett riskfritt konto idag!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.