fbpx

Jonas från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 45 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De flesta seriösa traders kör med raka rör och öppna kort – men det finns också de som har försökt att ta sig till toppen på mer ohederliga sätt. Det finns också ett antal oseriösa fuskare inom valutahandel, som ligger på vår varningslista.

Det är givetvis inte utan anledning som vi rekommenderar EU-reglerade valutamäklare, då du kan få pengarna tillbaka om något går fel och du har EU's skyddsnät på din sida. Bland historiens största fuskare så är dock de flesta från andra delar av världen. Häng med och kolla in när Valutahandel listar några av de största fuskarna i den finansiella tradingens historia.
Aktiemarknaden lockar med möjligheter att tjäna stora pengar och nå åtråvärd framgång – för somliga så pass mycket att man inte drar sig för att sätta etik och moral åt sidan och dra en fuling. En hel del stora härvor och skandaler har rört om i grytan på Wall Street genom åren. Här är några av de mest uppmärksammade:

Albert H. Wiggin

Albert H. Wiggin var en av USA's mäktigaste och mest inflytelserika bankmän från slutet av 1800-talet till en bit in på 1900-talet. Trots sin roll som bankdirektör för den prestigefyllda banken Chase National Bank, var och är Wiggin för gemene man betydligt mer känd som “The Market Crash Millionaire”. Detta eftersom han lyckades tjäna ihop en förmögenhet på den stora börskraschen 1929 – till skillnad från de flesta andra som förlorade allt och lite till.

Albert H. Wiggin tjänade miljoner på insidertrading som bland annat inbegrep att blanka 40 000 aktier i sitt egna företag – ett drag som förvisso inte föll i god jord hos allmänheten, men som än dock var lagligt på den tiden. Före kraschen florerade rykten om att Wall Street var ett riggat spel pepprat med rökridåer från de allra mäktigaste – vilket också stämde. Ett fåtal redan rika män, däribland Wiggin, blev ännu rikare på kraschen medan resten blev stående med Svarte Petter.

Heard on the Street – R. Foster Winans

“Heard on the Street” var namnet på journalisten R. Foster Winans tidningskolumn i Wall Street Journal. I kolumnen delade Winans varje vecka med sig av sina åsikter om en viss utvald aktie, varpå den aktien sedan vanligtvis utvecklades precis i enlighet med Winans prognos. Besatt han en fantastiskt träffsäker synsk förmåga – eller fuskades det bakom kulisserna? Givetvis rörde det sig om det sistnämnda. Före publicering läckte Winans informationen i sin kolumn till ett gäng aktiemäklare som då tog lämpliga positioner i den aktuella aktien i syfte att manipulera kursutvecklingen för att överensstämma med det Winans skrev.

Winans greps efter en tid av SEC och dömdes 1985 till fängelse, liksom flera av de aktiemäklare han hade jobbat med.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova aktie- och valutahandel med en svensk, innovativ och modern sajt. Börja trada hos hos Skilling, du med!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Ivan Boesky

Ivan Boesky var med sin egna mäklarfirma en av Wall Streets höjdare på 1970- och 1980-talet, tills dess att anklagelser om oegentligheter började dyka upp. I slutet av 80-talet utreddes han av SEC och ställdes inför rätta för grov insider trading – ett brott som skulle ha inneburit ett långt fängelsestraff om det inte hade varit för den deal han slöt med just SEC. I utbyte mot komprimerande information om andra fuskare på Wall Street fick Boesky sitt straff sänkt till 100 miljoner USD i böter samt 3,5 år bakom galler.

Tryckeriarbetaren William Jackson för Business Week

William Jackson arbetade under 1980-talet på det tryckeri där det amerikanska börsmagasinet Business Week gick till print. Tillsammans med aktiemäklaren Brian Callahan utnyttjade Jackson det faktum att han via sitt jobb hade tillgång till konfidentiell information och analyser av börsen före alla andra. Jackson och Callahan ertappades och dömdes 1990 för insidertrading.

Ett par år före detta skakades av Business Week av en liknande skandal då en av tidningens redaktörer också dömdes för insider trading efter att ha använt konfidentiell information i opublicerade nummer av tidningen till sin egen fördel.

Jeffrey Skilling – Enron-skandalen

Jeffrey Skilling och Enron-kollapsen är en av 2000-talets största ekobrottsskandaler. Energi- och råvarubolaget Enrons dåvarande VD Jeffrey Skilling dömdes 2006 till 24 år i fängelse och böter på 45 miljoner USD för bland annat insider trading. Jättebolaget Enron gick i konkurs i samband med att bedrägerierna uppdagades 2001. Totalt fälldes Skilling på hela 19 åtalspunkter rörande främst ekonomisk brottslighet. Efter en ny deal kortades dock fängelsetiden ned med 10 år i utbyte mot att Skilling skänker 40 miljoner USD av sin egen förmögenhet till de anställda med familjer som drabbades av Enrons kollaps.

Martha Stewart

Mediapersonligheten Martha Stewart gick från helylle i TV-rutan till att skaka galler för ekonomisk brottslighet då hon 2003 förklarades skyldig på ett flertal åtalspunkter gällande bland annat konspiration och insider trading. Stewart agerade på ett indsidertips hon mottagit från sin aktiemäklare gällande biomedicinföretaget ImClone Systems Inc. Enligt domen ska mäklaren ha informerat Stewart om att bland andra ImClone's VD och dennes dotter dumpade aktier i syfte att förekomma ett negativt beslut från FDA. Stewart sålde av sina innehav och duckade en miljonförlust – men kunde därmed också addera den mindre smickrande titeln ekobrottsling på sitt CV. Martha Stewart avtjänade 5 månader i federalt fängelse.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Testa trading med kvalitet på en av marknadens hetaste och mest moderna plattformar. Börja handla aktier, valutor, krypto och mycket mer hos Capital du ocks å!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Raj Rajaratnam

Härvan med hedgefond-chefen och miljardären Raj Rajaratnam beräknas vara en av de största någonsin i amerikansk insider trading-historia. Rajaratnam dömdes 2011 till ett hisnande – och vid den tiden rekordhögt – böter om 92,8 miljoner dollar för grov konspiration och insider trading. Olagligheterna, som främst inbegrep insidertips från bankmän, företagsledare, traders och högt uppsatta chefer inom statliga bolag, pågick under radarn för SEC i hela 7 år innan allt nystades upp. Bland de inblandade i konspirationen fanns bland andra Rajat K. Gupta, som var dåvarande styrelsemedlem i Goldman Sachs och som avslöjades ha läckt stora mängder konfidentiell information till Galleon Hedge Funds VD Rajaratnam. Förutom Rajaratnam själv, som utöver sitt saftiga böter, också dömdes till ett 11-årigt fängelsestraff fälldes flera ytterligare personer som bevisades ha haft en roll i härvan – däribland Rajat Gupta.

Steve Cohen

Steve Cohen uppges genom sin firma SAC Capital Advisors ha tjänat närmare 280 miljoner USD på insidertips gällande läkemedel för behandling av Alzheimers. Cohen fick konfidentiell information av professorn Matthew Martoma, som forskade och gjorde kliniska studier på en viss Alzheimermedicin. Informationen använde han sedan för att genom sin hedgefond dumpa aktier i de olika läkemedelsbolag som deltog i studien. Steve Cohen och hans SAC Capital Asvisors dömdes i civilrättslig domstol och fick betala hela 616 miljoner dollar i böter.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Trading med flexibel hävstång på en etablerad, superseriös sajt. Prova eToro idag!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.