fbpx

Greg från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 18 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på guld föll i mitten av maj till sin lägsta nivå på drygt tre månader – mycket på grund av den desto starkare utvecklingen för den amerikanska dollarn. Men hur ser utsikterna ut för trading med guldet resterande delen av året och under 2023? Är nu en bra tid att köpa guld eller kan priset komma att sjunka ytterligare?

Världens dyraste ädelmetall tillika en populär safe have-tillgång att placera pengar i när det stormar på börsen har ökat rejält i pris under de senaste fem åren – från drygt 1200 USD per ounce år 2017 till strax över 2000 USD per ounce i mars 2022. Senaste kvartalet har trenden emellertid gått åt andra hållet, trots stigande inflation och ökad geopolitisk oro.

Värdet på guld har sjunkit ganska rejält över de senaste tre månaderna, även om ett par tydliga uppgångar sågs i såväl april som maj. I fredags vid stängning kostade en ounce av den gyllene råvaran strax under 1859 dollar, att jämföra med 2048 USD/oz i mars och drygt 1910 USD/oz i mitten av maj.

Bakomliggande orsak till nedgången? Framförallt dollarns utveckling i motsatt riktning.

USD högsta på 20 år – då backar guldet

Efter ett svidande tapp mot majoriteten av andra valutor under pandemins värsta period, har året hittills varit en fantastisk revansch för den amerikanska dollarn. Kursen har vänt från en brant utveckling nedåt gentemot många valutor till ett prisrally som heter duga. Amerikanska centralbankens aggressiva räntestrategi, vilken anammats som ett sätt att få bukt med den stigande inflationen, har fått positiv effekt på valutans värde – vilken bara nyligen nådde sin högsta nivå på omkring 20 år.

Samtidigt som USD ökade under våren, sjönk priset på guld däremot desto mer från mars månad och framåt. Först nu i början av juni har det åter vänt uppåt och ligger nu på högsta nivån sedan den 9 maj. En tydlig korrelation med dollarn finns – när USD steg som mest sjönk priset på guld, och när USD nu så smått har backat vänder guldet försiktigt uppåt igen. Sambandet kan häröras till att många investerare som handlar i en annan primär valuta än USD anser att guldet bli för dyrt att köpa när USD stiger i värde.

Att USD nu backat litegrann och guldet å sin sida ökat bedömer många analytiker dock endast som tillfälligt då USA av allt att döma kommer ha ett fortsatt högt ränteläge framgent – vilket i sin tur sannolikt lär stärka dollarns värde ytterligare.

Dollarn har gynnats av ett osäkert makroekonomiskt klimat

Högre ränta i USA är en bidragande orsak till varför dollarn stigit i värde de senaste månaderna, men det är inte det enda som påverkat. Fler faktorer med makroekonomisk effekt spelar in – däribland kriget mellan Ryssland och Ukraina samt en avstannad tillväxt i Kina till följd av upprepade och långdragna lockdowns.

Summa summarum råder ett osäkert läge i världsekonomin, vilket får många investerare att sälja av innehav i mer osäkra tillgångar för att istället placera dem i USD. Resultatet blir att värdet på dollarn ökar, vilket i sin tur leder till att guld blir dyrare för de med annan utgångsvaluta än USD.

Dollarns prisrally ses också tydligt i US Dollar Index, DXY, i vilket valutan värde mäts mot en korg av flera andra stora valutor. Värdet på DXY låg i mitten av maj på 104,85 – den högsta nivån sedan 2002. En knapp månad senare har trenden vänt något med DXY nere på 101,51 nu i fredags, vilket samma dag ledde till en ökning för guldpriset till 1868,77 USD per oz.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla guld och andra råvaror med CFD:er hos en populär mäklare med svensk inriktning. Prova Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Fortsatt räntehöjningar i USA kan begränsa uppgången i guld

USA har under våren antagit en av de mer aggressiva räntestrategierna i försök att förhindra ytterligare stigande inflation. I början av maj gjorde Fed en höjning på 50 punkter, vilket fick landets så kallade räntekorridor att landa på 0,75-1,00%. Än så länge ligger den fortfarande kvar där, men centralbanken har flaggat för att fler höjningar är att vänta under återstoden av 2022. Antingen med 25 punkter som lägst, alternativt med 50 punkter som senast.

Var guldpriset kommer att ta vägen under årets senare halva är svårt att förutse i en tid av hög volatilitet och mycket osäkerhet, men blir görs fler räntehöjningar i USA är det sannolikt att priset på guld hålls fortsatt pressat och att en eventuell uppgång blir väldigt begränsad. Detta till följd av sambandet som nämndes ovan – blir dollarn dyrare blir så även guldet dyrare för investerare som främst handlar i andra valutor än USD. Färre köper guld och priset utvecklas därefter.

I vanliga fall brukar tecken på recession, som i läget just nu, ha en positiv inverkan på guldets värde, men i dagsläget har de amerikanska räntorna en mer dämpande effekt på priset än vad förväntningar om en recession har positiv.

Vad tror analytiker om guldpriset 2022-2023?

Framgent spår råvaruanalytiker på flera stora banker att priset på guld kan komma att återigen sjunka under 2022, och även 2023. På den australiensiska banken ANZ tror man till exempel att priset kan gå så lågt som till 1600 USD/oz i slutet av nästa år. Prognosen är dock osäker och man säger även att det också har potential att tillfälligt gå upp mot 1950 USD/oz.

Även kanadensiska TD Securities spår en återhållsam utveckling för guldpriset under den närmaste tiden, och då framförallt med anledning av de högre räntorna i USA. Man ser också att spekulativa investeringar i guld och positioner i guld-ETF:er fortsätter att säljas i oförminskad omfattning.

Lite mer optimistiska i sin prognos är amerikanska Citibank, åtminstone kortsiktigt. Banken tror att priset kan passera 2000 $-gränsen inom tre månader och landa någonstans runt 2125 USD, för att sedan backa till 1900 USD under kommande 6-12 månader och därefter lägga sig runt 1760 USD per ounce ett längre tag.

Slutligen har vi också kikat på den algoritmbaserade prognostiska hemsidan Wallet Investor, vilka är klart bullish i sin långsiktiga prognos. I slutet av 2022 kan guldpriset enligt dem nå drygt 1940 USD, för att under de kommande fem åren stiga till nästan 2800 USD. Tips: Kolla in länderna med världens 15 största guldgruvor.

Är det läge att köpa guld nu eller inte?

Prognoser är alltid svåra att ställa i tider av hög volatilitet och mycket instabilitet på marknaden. Ju mer osäkert det världsekonomiska läget är, desto mindre träffsäkra blir de. Som alltid rekommenderar vi på Valutahandel att du gör noggranna egna analyser av marknaden och faktorer som är relevanta för prisutvecklingen på guld, om eller innan du beslutar dig för att investera.

Guld med CFD:er och andra instrument hittar du bland annat att köpa hos Capital.com och Skilling, med låga spreads och hög säkerhet hos bägge. Bli kund hos Capital här, eller signa upp dig hos Skilling här.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Guld, olja, valutor, krypto och mängder av andra tillgångar till några av marknadens bästa villkor. Testa Capital du med!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.