fbpx

Pär från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 33 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Ett “svart svan event” är en sällsynt händelse som är nästan omöjlig att förutsäga. Denna typ av händelser tenderar emellertid leda till djupa och omfattande konsekvenser för finans-, valutamarknaden och den globala ekonomin. Eftersom svarta svanar är händelser generellt inte har inträffat tidigare, är de svåra att planera för. Ändå tror vissa att i efterhand kan händelsen ha förutses och förväntats.

En del, men långt ifrån alla säger att Coronavirus-pandemin 2020 är ett bra exempel på en svart svanhändelse. Andra sådana händelser inkluderar terrorattackerna 2001 i USA, den globala finansiella krisen 2008 och Storbritanniens omröstning 2016 för att lämna Europeiska unionen, vilket ledde till vad vi kallar för Brexit.

Termen svart svan krediteras vanligtvis Nassim Nicholas Taleb, en finansprofessor och värdepappershandlare som skrev flera böcker om fenomenet. Nassim Taleb har arbetat som prop trader på Wall Street, matematiker, professor vid Oxford University och Polytechnic Institute of New York University. Han är också före detta hedgefondsförvaltare, som under åren 2007 till 2010 gjorde sig en förmögenhet på det han kallar för ”svarta svanar”. Hans bok om svarta svanar beskrivs av Sunday Times som en av de tolv viktigaste böckerna sedan andra världskriget.

Nassim Taleb's böcker omfattar bland annat The Black Swan, Skin in the Game och Fooled by Randomness.

Enligt en översyn av hans bok The Black Swan är en svart svan “en mycket osannolik händelse med tre huvudsakliga kännetecken: Den är oförutsägbar; den har en massiv inverkan, och efter det faktum har vi upp en förklaring som får den att se ut mindre slumpmässigt och mer förutsägbart än vad det var”. Medan svarta svanar per definition är oförutsägbara, bör investerare ändå förbereda sig för deras möjliga förekomst, hävdar Taleb.

Medan många händelser är oförutsägbara, sticker svarta svanar ut för deras enorma, vanligtvis negativa, inverkan på samhället. De kan emellertid också förekomma i en individs personliga liv, till exempel den oväntade döden av en nära och kära, en arbetsförlust eller en naturkatastrof. Exempel på en tillgång som kan väntas gynnas kraftigt av en svart svan är guld (XAU/USD). Eftersom många ser guld som en säker tillgång så är det en favorit att vända sig till under tider av oro. Du kan handla guld via Skilling på ett enkelt och transparent sätt. Registerera dig hos Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med guld hos Skilling. En spännande råvara, som går upp under oroliga tider. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Tidigare hade man trott att alla svanar var vita, allt annat ansågs som osannolikt. Som kuriosa kan nämnas att det faktiskt finns svarta svanar bland annat Cygnus atratus. Redan 1697 upptäcktes sådana då en nederländsk expedition ledd av upptäcktsresanden Willem de Vlamingh seglade uppför Swan River i västra Australien. I samband med att detta inträffade kom termen att beteckna en upplevd omöjlighet som sedan kunnat bevisas. Stabila valutor såsom USD och EUR är två som investerare tidigare vänt sig vid under osäkerhet, men numera är även NOK, JPY eller CHF möjligheter som några mer stabila “safe heaven” valutor.

Taleb anser emellertid inte att Coronaviruset är en svart svan

Ja Du läste rätt, den 31 mars 2020 sade Nassim Nicholas Taleb att han blev irriterad när folk benämnde Coronaviruspandemin som en svart svan.

Han säger att “Den svarta svanen” var tänkt att förklara varför vi i en nätverksvärld måste förändra affärsmetoder och sociala normer – inte, som han nyligen sa till mig, att ge “en kliché för alla dåliga saker som överraskar oss.” Dessutom var pandemin helt förutsägbar – han, som Bill Gates, Laurie Garrett och andra, hade förutspått den – en vit svan om det någonsin fanns en. “Vi gav vår varning om att du faktiskt borde döda det i ägget” sa Taleb till Bloomberg. Regeringar ”ville inte spendera småslantar i januari; nu kommer de att spendera biljoner”

Notera att varningen som han hänvisade till dök upp i en 26 januari-uppsats som han författade med Joseph Norman och Yaneer Bar-Yam, när viruset fortfarande huvudsakligen var begränsat till Kina.

Uppsatsen varnar att spridningen på grund av “ökad anslutning” kommer att vara “olinjär” – två viktiga bidragsgivare till Talebs ångest. För statistiker beskriver “icke-linearitet” händelser mycket som en pandemi: en utgång som är oproportionerlig med kända insatsvaror (strukturen och tillväxten av patogener, säger), på grund av både okända och okända inmatningar (deras inkubationsperioder hos människor, eller slumpmässiga mutationer), eller excentrisk interaktion mellan olika insatsvaror (våta marknader och flygplan), eller exponentiell tillväxt (från nätverkad mänsklig kontakt), eller alla tre.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.