fbpx

Markus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 2 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Från en seg utveckling under 2022 tickar guldpriset på uppåt i takt med att osäkerheten kring USD ökar. Just nu ligger kursen för XAU/USD på 1928,55 – den högsta nivån sedan april i fjol. Valutahandel tittar närmare på vilka faktorer ligger bakom den gynnsamma trenden för guld och hur ser utsikterna ut framgent.

Rekordhög amerikansk ränta och en stark dollar satte press på guldpriset under stora delar av förra året, men kan det bli en ny trading-strategi under 2023 att inneha guld? Från toppen på drygt 2048 USD för 1 ounce guld i början av mars, rasade kursen till bara strax över 1620 i oktober/november innan en återhämtning sakta kunde ses. Därefter har de första veckorna av 2023 sett betydligt mer hoppingivande ut för guldets del. Med allt mer osäkerhet kring vilken linje Fed kommer anta framöver och hur dollarn kommer stå sig, väntas den gulfärgade ädelmetallen kunna stiga än mer kommande tid. Läs mer om trading-strategier i vår valutaskola.

USD och guld negativt korrelerade

Guldets känslighet för utvecklingen i amerikanska dollar kommer från den negativa korrelation de bägge tillgångarna emellan. I andra ordalag innebär det att guldet vanligtvis stiger i pris när USD sjunker, och sjunker i pris när USD stiger. Den negativa korrelationen beror framförallt på att guld liksom de flesta andra råvaror är prissatt i USD. När USD stiger i värde blir guld dyrare utanför den amerikanska marknaden, varpå efterfrågan generellt minskar och priset sjunker som resultat.

Både guld och USD är även klassiska safe haven-tillgångar – relativt trygga investeringar som många vänder sig till i tider av kris och ekonomisk oro. Under fjolåret var dock dollarn det överlägset mest populära valet av de två, med en stark utveckling mot både EUR, GBP och andra valutor och till följd av den kraftigt höjda räntan en rekordhög hög avkastning på amerikanska statsobligationer.

XAU/USD har stigit över 18% sedan hösten 2022 – vad ligger bakom utvecklingen?

Den amerikanska dollarns styrkeuppvisning under 2022 kunde till största del tillskrivas de upprepade och kraftiga räntehöjningarna från Fed. Centralbanken var tidiga med att göra åtstramningar när inflationen först började stiga, och man fortsatte hålla en strikt linje under resten av året.

Så småningom började räntehöjningarna också ge resultat och den årliga inflationstakten i landet sjunka. Något som i sin tur fick till följd att Fed förväntades mjukna i sin framtoning, med lägre räntehöjningar eller till och med en paus på den nivå som är nu. Förväntade lättnader i kombination med fortsatta åtstramningar i bland annat EU samt andra osäkerheter kring USD – bland annat krisläget med landets skuldtak och rykten om att BRICS-länderna eventuellt planerar en ny storvaluta – har satt press på USD. Populariteten från fjolåret har minskat.

Med ett fortsatt osäkert läge i världsekonomin är efterfrågan på säkra tillgångar emellertid ännu hög. Den billigare dollarn innebär ett billigare guldpris för köpare utanför USA, och med det en ökad efterfrågan på investeringar i den gulfärgade ädelmetallen.

Kommer guldpriset fortsätta stiga om osäkerheten kring USD fortsätter?

Som inledningsvis nämndes är USD och guld negativt korrelerade. En billigare dollar brukar innebära ett högre guldpris, och vice versa. Fortsätter USD att försvagas kan det mycket väl få positivt genomslag på guldpriset. Guld kan också fungera som skydd mot inflation, åtminstone vid långsiktiga investeringar, varför intresset för att köpa tillgångar i guld möjligen kan fortsätta vara stort så länge inflationsnivåerna i världens är höga och såväl börsen som ekonomin överlag är skakig.

Lär dig om tradig med guld med Valutahandel

Är du intresserad av handel med guld men känner dig osäker på hur och var du ska komma igång? Vilka instrument kan man handla med och vad är viktigt att tänka på vid trading med guld? Här på Valutahandel hittar du flera bra guider om guldtrading – kompletta med information om olika instrument, bra mäklare för handel med guld, vilka faktorer som styr guldpriset och mycket mer. Se till exempel Guld trading: Var, hur & varför köpa guld? samt Investera i guld – en nybörjarguide.

Sugen på att börja handla redan nu? Öppna ett demokonto hos Skilling och prova CFD-trading med guld helt utan risk och kostnader i 30 dagar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla guld, silver och andra råvaror med låg spread och grymma villkor hos Skilling. Säker registrering med BankID!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.