fbpx

Pär från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 25 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

MetaTrader 4, MetaTrader 5 och cTrader är alla exempel på populära handelsplattformar för aktie- och valutahandel på nätet. Men hur ska man veta vilken som är bäst? Och på vilka sätt skiljer sig olika plattformar för online trading åt? Nedan finner du tips och råd om hur du kan tänka.

Utbudet av etablerade handelsplattformar för trading med valutor, aktier och andra premiumtillgångar på nätet är betydligt mindre än antalet mäklare som finns tillgängliga – men det ändock finns flera alternativ att välja bland. Till de största plattformarna räknas framförallt Metatrader 4, uppföljaren MetaTrader 5 samt konkurrerande cTrader. Dessa är de tre programvaror som oftast finns integrerade hos mäklare som inte har någon egenutvecklad plattform.

Bland de mäklare som erbjuder en tradingplattform i egen regi sticker framförallt Skilling ut med sin Skilling Trader – en mycket användarvänlig men ändå tillräckligt avancerad plattform för förstklassig trading på alla nivåer.

Vill man som trader ha bra förutsättningar för att lyckas med sin handel är val av handelsplattform minst lika viktigt som val av mäklare. Många plattformar kan tyckas likna varandra i flera avseenden, men även små detaljer kan göra stor skillnad. Vilken plattform som passar dig bäst beror på en rad olika faktorer – däribland vilka personliga preferenser du har samt vilka tillgångar du handlar.

MT4 plattformen på mobil och dator

Personliga preferenser – vilken plattform tilltalar dig mest?

Personliga preferenser handlar om tycke och smak. Vilket grässnitt du känner dig mest bekväm med, vilka verktyg och tjänster du absolut vill ha och vilken grafik och layout du finner mest tilltalande.

Eftersom ingen trader är den andra lik är personliga preferenser just precis det – personliga. Här gäller det att känna efter vad som fungerar bäst för dig, oberoende av vad andra har att säga om en viss plattform eller vilken som påstås vara den bästa. Många aktie- och valutahandlare har klassiska MT4 som sin långlivade favorit, medan andra upplever den omodern och svår att komma igång med. Samma sak gäller förstås för de andra två stora programvarorna – cTrader och MT5. För vissa känns de klockrena, men för andra inte.

Bästa, och egentligen enda, sättet att komma underfund med vilken plattform som känns bäst för dig är att prova dig fram med olika.

Sugen på att testa en skandinavisk modern mäklare med en populär plattform? Registrera dig hos Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Skilling Trader plattformen
Läs mer om Skilling Trader plattformen

Tredjepartslösning eller egen handelsplattform?

Många mäklare väljer att integrera någon av de större generella plattformarna som tredjepartslösning – till exempel MT4 eller cTrader – men många erbjuder också egenutvecklade alternativ. Skandinaviska toppmäklaren Skilling är en av de som satsat stort på att ta fram en helt unik plattform enkom för den egna sajten. Den är utvecklad från cTrader, men har sitt eget skal och förbättringar som gör den ännu snabbare och mer användarvänlig. Du kan läsa mer om Skilling Trader här.

Capital, eToro och CMC Markets är ytterligare exempel på mäklare där egna plattformar står till buds. De två förstnämnda har verkligen unika plattformar, som uppskattas av många traders.

Huruvida en inbyggd egen handelsplattform eller en tredjepartslösning är det bästa alternativet beror till mångt och mycket på plattformens kvalitet. Vet du till exempel med dig att du föredrar MetaTrader 4 eller 5 blir det måhända ointressant om det även finns en egen plattform eller inte. Meta Trader 5 plattformen för dator eller mobilSamtidigt finns flera egenutvecklade programvaror av riktigt bra kvalitet, och som kan vara väl värda att testa.

Såväl tredjepartslösningar som egna plattformar har både för- och nackdelar. Mäklare som använder tredjepartslösning har ofta integrerat någon av de största på marknaden, vilket innebär att det oftast är plattformar man är mer eller mindre bekant med. Använder man en programvara som MT4, MT5 eller cTrader är det också väldigt enkelt att byta mäklare eftersom tekniken är densamma oavsett mäklare.

En plattform som utvecklats av en mäklare själv är inte universell på samma sätt som tredjepartslösningar, men å andra sidan blir den mer skräddarsydd.

Liten skärmdump på Capital Web Trader.
Klicka för större bild av Capital Web Trader.

Olika alternativ för hävstång

Möjligheterna för hävstång kan också skilja sig åt mellan olika plattformar. Hos en del är flexibel hävstång tillgänglig, medan fast gäller på andra. Även med detta finns såväl fördelar som nackdelar.

Flexibel hävstång är förstås positivt på så sätt att du kan själv kan välja belåning utifrån vad som passar dig (inom de möjliga nivåerna förstås). eToro och Capital är två av de mäklare som erbjuder mest flexibel hävstång på marknaden – med maximal belåning på 1:30 i enlighet med deras respektive EU-reglering. Lär dig mer om hur valuta kan handlas utan hävstång på Capitals plattform. Alternativt, kolla in posten om hur man gör för att ställa in hävstångsnivån på eToro vid valuta- eller aktiehandel.

En plattform med fast hävstång bjuder inte på samma valmöjligheter vad gäller belåning, men detta innebär också att det går snabbare och enklare att lägga en order. Du behöver inte ställa in någonting utan får automatiskt den hävstång som gäller för den aktuella tillgången du ska handla.

Prova handel med flexibel hävstång du med – signa upp dig hos populära eToro redan idag.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande valuta- och kryptomäklare med en världens mest flexibla hävstänger. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Webb eller mobil?

Möjligheten att handla via mobilen är för de flesta idag ett måste. En handelsplattform som inte finns i mobilversion står sig således knappast i konkurrensen på marknaden idag.

Samtidigt är möjligheterna i mobila plattformar ofta något mer begränsade än på webben. Appar används i regel främst som komplement till webbplattformar, snarare än som huvudsakliga programvaror. Kvaliteten på mobila tradingplattformar är således förvisso viktig – men att web- och desktopversionen håller hög standard är prio ett.

Bästa tipset här att först och främst välja mäklare och plattform baserat på det som erbjuds på webben, för att därefter ladda ned en eventuell mobilapp och komplettera med den.

Snabbhet & användarvänlighet

Snabbhet och användarvänlighet är kanske det som främst avgör om en plattform passar en eller inte. Väldigt få traders väljer att fortsätta handla med en mjukvara de tycker känns trög och krånglig.

Hur man upplever en tradingplattform är givetvis väldigt subjektivt och individuellt – men överlag brukar exempelvis MT5 anses lite enklare att komma igång med än MT4. cTrader är också den en användarvänlig plattform, liksom Skilling Trader samt plattformen hos eToro respektive Capital.

Snabbhet vid navigering och framförallt exekveringar är också av stor betydelse. I Skilling Trader sker exekveringar av valutor, aktier och andra instrument oftast på bara några tiondels sekunder – vilket ger minimalt slippage.

Vilka instrument vill du handla?

Sist men inte minst kan olika plattformar också vara olika lämpliga för olika typer av tillgångar. Vilken programvara du bör satsa på kan således bero på vilka instrument och tillgångar du tänker trada. MetaTrader 4 är till exempel särskilt bra för trading med valutor, men även för autotrading.

Väljer du en mäklare med en egen handelsplattform är den som regel anpassad för att fungera till de tillgångar mäklaren erbjuder. En mångsidig onlinemäklare med både valutor, krypto, aktier, råvaror och index i utbudet har ofta en programvara anpassad för mångsidig handel – om den inte använder en bred tredjepartslösning. En renodlad kryptomäklare eller en kryptoexchange kan däremot ha valt att inrikta sin programvara på främst krypto.

Önskar du läsa mer om olika handelsplattformar och vilka som generellt klassas som de bästa på marknaden? Spana in vår jämförelse av plattformar här på Valutahandel.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.