fbpx

Kennet från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 11 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Schweizisk franc eller schweizerfranc är den valuta som används i Schweiz och Liechtenstein samt i Campione d’Italia, en italiensk enklav i Schweiz. Den är mest känd för att vara en väldigt säker valuta, trots låg ränta det sista decenniet.

Många väljer schweizerfranc som valuta när de vill ha en säker fristad, en trygg hamn. Tillsammans med guld, USD och EUR så är CHF en av de givna safe heaven valutorna, medan JPY och NOK tillhör något mer alternativa säkra valutor. I dagens artikel kommer vi gå igenom allt om Schweizerfrancen; från dess basvärde till bankregler, carry trading och var du med fördel kan handla CFF. Häng med och upplev en lite tryggare valuta som många väljer i tider av osäkerhet, eller som tillfällig bas för att minimera volatilitet.

Tåg i Schweiz

En bakgrund till Schweizerfrancen

Valutakoden är CHF. För 1 franc få du 100 rappen, centimes, centesimi eller raps som det också kallas. Valutan infördes 1850 och ersatte en rad lokala valutor, ofta kallade “franc” sedan 1700-talet. Pengar i Schweiz

Den viktigaste och unika egenskapen hos schweizerfrancenen är dess status som safe haven. Den kända politiska stabiliteten och neutraliteten i Schweiz, såväl som dess finansiella systems robusthet och konfidentialiteten i dess banksystem. Detta gör den schweizerfrancenen till en av de mest populära valutorna i finansiella kriser för riskavvikande miljö och är den viktigaste källan till inkommande kapitalflöden. Således är francens marknadsrörelser främst baserade på externa händelser, snarare inhemska ekonomiska förändringar.

Detta betyder att under tider med global instabilitet och riskavvikelse när investerare huvudsakligen är inriktade på kapitalbehållning kommer deras efterfrågan på schweizerfrancen att stärka den, oavsett om den inhemska ekonomin expanderar eller minskar.

Var ligger basvärdet sedan 2011?

Det är precis vad som hände under den globala finanskrisen. Som ett svar för att aggressivt skydda ekonomin från de negativa effekterna av den snabbt uppskattande francen, gjorde den schweiziska nationalbanken ett oöverträffat drag den 6 september 2011 och satte ett basvärde på EUR / CHF-korset.

SNB:s beslut baserades på det akuta hotet som den övervärderade franken utgjorde för den schweiziska ekonomin och risken för en deflationsutveckling. Centralbanken uppgav i sitt pressmeddelande att den inte längre kommer att tolerera en växelkurs för EUR/CHF under minimikursen på 1,20 CHF. SNB lovade att genomföra denna minimikurs med största beslutsamhet och uttryckte att den var beredd att köpa utländsk valuta i obegränsade kvantiteter.

Handla 9 valutapar med CHF hos svenska Skilling, såsom EUR/CHF, CAD/CHF, GBP/CHF, CHF/NOK, CHF/PLN, AUD/CHF, USD/CHF, CHF/JPY och NZD/CHF. Vad mer kan du behöva? Kom igång med Skilling på 10-15 sekunder genom att registrera dig här för ett demokonto!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sveriges hederligaste och mest transparent valutamäklare. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Guldtackor på rad

Guldkorrelation

Ett annan särdrag hos den schweizerfrancenen är dess nära band till trading med guld. Eftersom guld anses vara den ultimata säkra tillflyktsorten tenderar både ädelmetall och schweizerfrancen (den främsta säkra tillflyktsvalutan) att uppskatta tider med ekonomisk osäkerhet och instabilitet. Dessutom brukade den schweiziska konstitutionen kräva att den nationella valutan skulle stödjas med 40% av guldreserver. Även om detta krav har tagits bort är kopplingen mellan guld och franc rotad i schweiziska investerares tankesätt, vilket resulterar i en positiv korrelation nära 0,8. Ja, du läste rätt. CHF följer kursen för guld till 80%.

M & A-verksamhet, bankregler

Schweizerfrancen tenderar att fluktuera bland stora fusions- och förvärvsaktiviteter, särskilt inom den finansiella sektorn. Bank och finans är landets primära industri och fusioner och förvärv är mycket vanliga, särskilt när konsolideringsprocessen i den globala bankbranschen fortsätter. På grund av den stora storleken på bank- och försäkringsbolag i Schweiz kommer alla fusioner eller förvärv från utländska företag att kräva att en stor mängd inhemsk valuta köps för att genomföra transaktionen och vice versa. Därför är det viktigt för daytraders att hålla ögonen öppna för nyheter om M & A-aktiviteter.

UBS: En stor bank från Schweiz
Förändringar i schweiziska bankregler har också potential att avsevärt flytta francen. Det kända schweiziska banksekretessen, grunden för dess banksystem, lockar enormt kapital, vilket dock inte möts väl av andra länder eftersom det minskar skatteflykt. Med Europeiska unionen och andra berörda parter som pressar Schweiz för att kontinuerligt förbättra insynen i sitt banksystem för att lagföra skatteundandragare, kan francen stå inför minskande efterfrågan. EU och Schweiz fortsätter att förhandla om en hållbar resolution som passar båda parter och alla beslut för att lindra sekretessen för den schweiziska banksektorn kommer att ha en stark effekt på den schweiziska ekonomin och dess valuta.

Den globala valutamäklaren Capital bjuder på 21 valutapar med CHF, flest av alla välrenommerade valutamäklare. Du kan själv prova trading med CHF hos Capital idag!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Flest valutapar med CHF. Finns på svenska. Valutahandel med eller utan hävstång. Testa Capital nu!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Används ofta i carry trades

En annan marknadsförare för schweizerfrancen är de så kallade carry trades på grund av dess låga räntor. För närvarande räcker det med att säga att det handlar om att köpa en valuta med hög ränta medan vi säljer en valuta med låg ränta. På grund av francens mycket låga ränta är det en av de mest populära valutorna som används i carry trades mot en motpart med högre avkastning.

Viktiga ekonomiska indikatorer

Vi sa tidigare i artikeln att de främsta marknadsförarna för den schweiziska francen huvudsakligen är externa faktorer, kopplade till dess överklagande som en säker tillflyktsort och de konsekventa inkommande kapitalflödena på grund av den schweiziska banksystemens kända sekretess. Det finns dock ett visst antal indikatorer som mäter den inhemska ekonomiska aktiviteten som också spelar en betydande roll i francens prissättning, med tanke på landets högt utvecklade industriella och enorma tjänstesektor.

– BNP – en av de viktigaste indikatorerna för den nationella valutan är tillväxten av bruttonationalprodukten, där den årliga avläsningen har större vikt än kvartalet mot kvartalet. Siffror publiceras under den sista veckan i den andra månaden efter referenskvartalet, t.ex. uppgifter för första kvartalet publicerades under den sista veckan i maj. Generellt sett är avläsningen från kvartal till kvartal en indikator på medelvolatilitet, medan siffran jämfört med föregående år är av medelhög volatilitet.

– Konsumentprisindex – konsumentinflationen är en annan viktig marknadsförare. Konsumentprisindex upprättas av schweiziska federala statistikbyrån för varje månad och släpps under den första eller andra veckan i den följande månaden, t.ex. KPI för april publiceras inom de två första veckorna i maj. Indexet beräknas på grundval av detaljhandelspriserna i Schweiz i enlighet med gällande internationell praxis. Det är ett viktigt sätt att mäta förändringar i inköpstrender och inflation. De två avläsningarna – månatliga och årliga, har olika vikt av olika analytiker, men båda övervakas noggrant.

– Detaljförsäljning – utgiven av schweiziska federala statistikbyrån varje månad, detaljhandel är ett viktigt mått på konsumentutgifterna, som står för majoriteten av den totala ekonomiska aktiviteten. Avläsningen släpps cirka 40 dagar efter referensmånaden (läsning för januari släpps omkring 10 mars). Den är verklig, inte nominell och är inte säsongsjusterad.

– KOF Leading Indicators – släppt av KOF Swiss Economic Institute, KOF Leading Indicator används vanligtvis för att mäta framtida trender för den totala ekonomiska aktiviteten baserat på en kvalitativ affärsundersökning om utvecklingen i det senaste förflutna, den nuvarande situationen och förväntningar på nästa sex månader. Indexet är en sammansatt avläsning av 12 ekonomiska indikatorer relaterade till konsumenternas förtroende, bankförtroende, produktion, nya order och bostäder. Avläsningen släpps under den sista veckan i varje månad eller den första veckan i nästa.

Bortsett från de redan diskuterade ekonomiska indikatorerna är andra uppgifter med betydelsefull betydelse för schweiziska franc bland annat: arbetslösheten i Schweiz, SVME – inköpschefsindex, ZEW-undersökningen – förväntningar, SECO konsumentklimat, Schweiz handelsbalans och producent- och importpriser.

USD/CHF Trading Strategi

Som du väl vet är den amerikanska dollarn världens största reservvaluta, som stod på ena sidan av 87% av alla transaktioner på valutamarknaden i april 2013, enligt en rapport från Bank for International Settlements. Den schweiziska francen, å andra sidan, om än inte så populär, men har en status som säker tillflyktsort, vilket gör den mycket tilltalande under tider av politisk eller ekonomisk kris. Schweiz är känt för sin politiska neutralitet och stabila och diskreta banksystem.

Det är inte konstigt att USD / CHF-korset är bland de mest omsatta, om än efter långt efter ledarna. För att vara exakt står den schweiziska franc på 5,2% av alla transaktioner på valutamarknaden, enligt Triennial Central Bank Survey av BIS och rankade den som 6: e efter popularitet. USD / CHF-paret stod för 3,4% av den totala omsättningen och tog också sjätte plats.

USA:s ekonomi

USA är världens största ekonomiska makt med en nominell bruttonationalprodukt (BNP) till ett värde av 16,8 biljoner dollar 2013. Det representerar nästan 25% av den globala nominella BNP. Det är också världens näst största handelsnation.
WTO i Geneva
USA:s ekonomi är främst serviceinriktad, eftersom nästan 80% av BNP produceras av sektorer som fastigheter, transporter, finansiella tjänster, andra företagstjänster och hälsovård.

Landet är den näst största tillverkaren i världen med en industriproduktion på 2,43 miljarder dollar under 2013, eller större än produktionen från Tyskland, Frankrike, Indien och Brasilien tillsammans. Stora industrier är petroleum, stål, bilproduktion, flyg-, bygg- och jordbruksmaskiner, kemikalier, elektronik, telekommunikation.

Från och med 2013 är USA den tredje största oljeproducenten (8 453 000 fat per dag, eller 9,97% av den totala globala oljeproduktionen) och den största naturgasproducenten (66,5 miljarder kubikfot per dag).

Med hänsyn till den stora storleken på den amerikanska ekonomin och dess starka pelare kan man tydligt förstå effekten av ekonomiska data från dessa sektorer på US-dollarn och i sin tur på den globala valutamarknaden. När allt kommer omkring står greenbacken på ena sidan av 87% av alla affärer.

Viktiga ekonomiska indikatorer

– Non-farm Payrolls

– Konsumentprisindex

– Producentprisindex

– Handelsbalans

– ISM Icke-tillverkande

– ISM-tillverkning

– Federal Reserve Protokoll

– Konsumenternas förtroende (Conference Board och Thomson Reuters / University of Michigan survey)

– Detaljhandel

– Industriell produktion

Schweizisk ekonomi

Schweiz är en av de mest välmående ekonomierna i världen, känd för sin högkvalificerade arbetskraft och finansiella och politiska stabilitet. Med en bruttonationalprodukt på 371,2 miljarder dollar (köpkraftsparitet) 2013 är det den 37: e största ekonomin i världen. Även om detta verkar litet vid första anblicken rankade Schweiz 11: e av BNP per capita till $ 54,800 under 2013.

Politisk stabilitet och ett transparent rättssystem

Den schweiziska politiska och ekonomiska stabiliteten, det transparenta rättssystemet, låga företagsskatter och effektiva kapitalmarknader, liksom internationell neutralitet, har gjort landet till en säker tillflyktsort för investerare, särskilt under den globala finanskrisen, vilket tillför dess valuta. Som ett resultat har Schweiz blivit världens största destination för offshorekapital, vilket gör det alltmer beroende av en stadig ström av utländska investeringar.

På grund av landets diversifierade ekonomi tenderar konfidentialitet och finansiell stabilitet som lockar kapitalflöden att driva tillväxt under tider med globala finanskriser och riskaversion, medan handelsflöden ökar ekonomin under välståndstider och en övergripande riskbenägen miljö. Bruttonationalproduktens sammansättning efter ursprungssektor 2013 var följande:

– jordbruk: 0,7%

– industri: 26,8%

– tjänster: 72,5%

Även om Schweiz står utanför Europeiska unionen är dess ekonomi mycket nära bunden och starkt beroende av EU som handelspartner. Schweiz har omfattande handelsflöden med sina europeiska grannar, liksom USA och andra marknader över hela världen med intresse för sina högkvalitativa varor.

Senare i artikeln kommer vi att undersöka sambandet mellan USD / CHF och andra par och det som omedelbart kommer att bli uppenbart är den höga positiva korrelationen med euron. Detta är särskilt uppenbart under tider med stabila globala politiska relationer och ekonomiska förhållanden när francvärdet inte förstärks ytterligare av efterfrågan på säker tillflykt.

Som sagt, en trader kan förvänta sig att när euron rör sig i en viss riktning och francen inte följer upp omedelbart, bör den så småningom minska klyftan, baserat på de historiska bevisen på en hög positiv relation. Detsamma gäller när franc leder med ett drag och euron förväntas svara. Men kom ihåg att förhållandet mellan de två förändras under tider med ekonomisk och politisk instabilitet, särskilt när centralbankpolitiken börjar avvika som svar på unika risker i varje land.

Viktiga ekonomiska indikatorer

– BNP

– Konsumentprisindex

– Detaljhandel

– KOF-ledande indikatorer

– Handelsbalans

– SVME Manufacturing PMI

– ZEW Economic Sentiment Index

USD/CHF: Relativ prestanda mot andra par

Vi genomförde en serie beräkningar för att mäta resultatet för EUR / USD-paret i förhållande till andra korsningar som inkluderar antingen euron eller US-dollar under en viss tidsperiod. Mer information om beräkningsresultaten finns i bilagan. Beräkningarna görs på basis av EUR / USD-korset, som registrerade en framträdande höjdpunkt den 8 maj 2014 vid 1.3993. Härifrån beräknar vi sålunda rörelsen för varje euro- och USD-kors med 8 maj som utgångspunkt och sträcker sig till slutet av 31 december.

När det gäller USD / CHF-paret ser vi i tabell 1 att korset hoppade med 12,935% under den spårade perioden, vilket rankar den schweiziska francen på 12: e plats i vår valutautvecklingslista (tabell 1.1).

Korrelationer till andra par

I finans avser korrelation sambandet mellan två tillgångar och hur de rör sig i förhållande till varandra. Som en nyckelkomponent i avancerad portföljförvaltning är korrelation avgörande för att uppnå maximal riskjusterad avkastning. Sträcker sig mellan -1 och +1, innebär en korrelation nära den övre gränsen att de två valutorna rör sig i nästan perfekt konsonans, vilket möjliggör nästan ingen diversifiering, och vice versa. En korrelation på 0, som i finansvärlden praktiskt taget inte existerar, innebär att de två tillgångarnas rörelse är helt slumpmässig.

Nedan ser du en tabell som innehåller par med några av de starkaste positiva och negativa korrelationerna i förhållande till USD / CHF. Statistiken härrör från dagliga marknadsdata som omfattar 300 perioder, som sträcker sig från och med den 8 januari 2015.

Top 5 positiva korrelationer
USD/DKK 0.99
USD/JPY 0.93
CAD/JPY 0.89
USD/RUB 0.83
USD/SGD 0.83

 

Top 5 negativa korrelationer
EUR/CAD -0.86
EUR/CHF -0.87
GBP/USD -0.91
NZD/USD -0.92
EUR/USD -0.99

Lägg märke till korrelationen till EUR / USD, nästan perfekt negativ, vilket innebär att när euron vinner mot dollarn kommer Franc att förlora mot dollarn med samma belopp (dvs. EUR och CHF har nästan perfekt positiv korrelation). Naturligtvis omfattar den spårade perioden bara 300 perioder, så historisk volatilitet kommer inte att vara så nära perfektion, men den kommer sannolikt fortfarande att vara minst 0,9.

Carry trades

Carry trades är en av de mest populära handelsstrategierna som används på Forex-marknaden. När en handel utförs, säljer en trader vanligtvis en valuta med en relativt låg ränta medan han köper en högre avkastning. Målet är att dra nytta av skillnaden i räntor, som kan vara betydande, särskilt när hänsyn tas till hävstång. För att lära dig mer om transaktioner, läs vår artikel “Använda bärhandlar för att maximera vinsten”.

USD / CHF-paret används för närvarande inte för Carry trades. Både Federal Reserve och SNB har satt räntor på bottennivåer. Detta kan dock förändras på medellång och lång sikt.

Denna penningpolitiska avvikelse är vad som kan göra USD / CHF-paret lämpligt för transporter i framtiden, men bara ännu inte. Federal Reserve förväntas dock inte höja räntorna till “normala” nivåer förrän åtminstone 2022, så USD / CHF kommer att ta tid att bygga upp en överklagande om handeln, om det alls gör det.

Att använda en grundläggande carry trade räknar visar oss att det att gå långt på USD / CHF med ett standardparti och hålla positionen under 30 dagar skulle tjäna oss cirka $ 40 i ränta, respektive $ 4,0 för ett miniparti och $ 0,40 för ett mikroparti. Som jämförelse skulle det att tjäna oss $ 267 för ett standardparti att gå långt på NZD / USD med samma parametrar.

Handelsstrategier med CHF

Olika strategier kan användas vid handel med USD / CHF-paret. Paret har mest likviditet under europeiska och amerikanska handelssessioner, och närmare bestämt när viktiga ekonomiska indikatorer släpps. Logiskt sett kommer den mest intensiva handeln att ske vid offentliggörandet av ekonomiska rapporter, såsom non farm pay rolls och arbetslöshet, ekonomiskt sentiment, tillverknings- och icke-tillverkningsaktivitetstillväxt, beställningar av varaktiga varor, konsumentinflation, detaljhandel etc. och respektive viktiga data från Schweiz.

Att handla de viktigaste ekonomiska utsläppen och andra händelser utan hjälp av teknisk analys görs i princip med tre allmänna strategier – med en proaktiv, en reaktiv eller en blandad strategi. Proaktiv handel föreslår att du går in i en position före publiceringen av uppgifterna och baserar ditt beslut på analytikerprognoser, medan det reaktiva tillvägagångssättet innebär att komma in på marknaden efter att uppgifterna har publicerats. Logiskt sett kombinerar en blandad strategi de två föregående.

Som vi redan nämnde kan den starka positiva korrelationen mellan euron och schweiziska franc användas till din fördel. Genom att veta att USD / CHF och EUR / USD rör sig i en så tydlig konsonans är det en mycket stor chans att det andra följer upp och agerar därefter när ett av paren rör sig. Detta ger dig en liten ledtråd i vilken riktning du ska gå in på marknaden strax innan den rör sig.

I vissa fall kommer EUR / USD att leda rörelsen, och USD / CHF kommer att följa, och vice versa. Tänk dock på att det alltid finns en chans att korrelationen försvagas eller till och med går sönder någon gång, särskilt när ECB och SNB går in i olika monetära ståndpunkter.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sveriges mest pålitliga valutamäklare. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.