fbpx

Tess från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 15 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Volatila tider på börsen gör vissa valutor mer intressanta att investera i än andra – så kallade safe haven-valutor. Valutahandel har kikat närmare på vilka fyra av de traditionella safe haven-valutorna man bör ha extra koll på just nu, och varför.

Givetvis kan förväntningar för valutor ändras snabbt, men de flesta är nog överens om att USD inte är den säkraste valutan just nu efter att USA's BNP fallit med 32.9% under 2:a kvartalet, medan EU kommer undan med en nedgång strax under 12%. I slutändan är det dock framför allt höga räntor eller potentiella ränteförändringar uppåt som traders med valutapar är ute efter.

Vad är en safe heaven valuta?

En safe haven-valuta är vad man brukar kalla de valutor som av olika anledningar anses vara extra trygga att investera i – framförallt under tider av ekonomisk oro. Valutor som klassificeras som safe haven-valutor av marknaden, kännetecknas i regel av en stabil likviditet, att landet i fråga har starka statliga finanser samt ett stabilt politiskt klimat. Vidare är nivån på den ekonomiska tillväxten också en avgörande faktor.

När är det populärt att investera i säkra valutor?

Eftersom säkra valutor i regel är negativt korrelerade med exempelvis aktier, förväntas de ligga stadigt eller till och med öka i värde när många andra tillgångar går ned. Efterfrågan på dem stiger således när turbulens råder på de finansiella marknaderna. Ofta rör det sig om kortvariga nedgångar från vilka världens börser återhämtar sig relativt snabbt – men det kan också handla om ekonomiska recessioner likt det vi ser i kölvattnet av Covid-19. Oavsett vilket kan safe haven-valutor vara ett bra och effektivt sätt för valutahandlare och investerare att skydda kapital, diversifiera sin portfölj och minska sin exponering gentemot eventuella förluster.

4 säkra valutor att hålla koll på

Med vårens kraftiga börsfall i färskt minne och ekonomiska utsikter som ser långt ifrån blomstrande ut för en bra tid framöver, är det i allra högsta grad läge att överväga placeringar i säkra valutor och eventuella andra trygga tillgångar. Är du intresserad av att snabbt komma igång med valutahandel med safe haven-valutor, är följande fyra de du kanske främst ska intressera dig för:

EUR: Ett säkrare kort?

Medan den amerikanska dollarns status som safe haven-valuta fallerar i takt med valutakursen och landets tillväxt, ser det desto ljusare ut för euron. I egenskap av världens näst mest handlade valuta, och dessutom den viktigaste av världens reservvalutor näst efter US-dollarn, har euron sedan ett antal år tillbaka ansetts vara en hyfsat säker hamn att förlita sig på – även om vissa tveksamheter har förelegat. I kölvattnet av pandemi-krisen har EU's massiva räddningspaket emellertid visat prov på både solidaritet, beslutsamhet och handlingskraft EU-länderna emellan – vilket i sin tur både befäst och ytterligare stärkt den gemensamma europeiska valutans status som säker.

Likviditeten är god, euro-kursen har de facto lyckats stå pall bra mycket bättre än den krisande dollarn och prognoser talar för att euron med backning av räddningspaketet kommer fortsätta gå starkt under resterande delen av 2020. EUR är således ett högst intressant alternativ att överväga för safe haven-placeringar.

Kom igång med valutahandel och trada EUR mot mängder av andra valutor du också – registrera dig hos supersnabba och proffsiga Skilling.

CHF: Det neutrala landet

En stabil schweizisk regering, ett mycket starkt finanssystem och ett högt respekterat bankväsende utgör grunderna på vilka den schweiziska francens höga säkerhetsstatus vilar. Valutan är både den femte mest handlade i världen, och en av våra viktigaste reservvalutor. Schweiz högt ansedda ekonomiska status kan härledas till ett flertal olika faktorer. Bland annat har landet hållit strikt på neutralitet genom krig och internationella konflikter – något som förstås bidragit till att de förskonats från några större ekonomiska kriser. Vidare utgörs Schweiz statliga finanser av en betydande andel rent guld (enligt lag ska guldreserven idag vara minst 20%, men fram till år 2000 var den siffran istället hela 40%).

Valutaparet USD/CHF har under de senaste åren handlats mellan 0,95 och 1,02 – men som effekt av det stundande amerikanska presidentvalet spår många analytiker att francen stärks ytterligare mot dollarn, med en framtida kurs på runt 0,90-0,95. Utgången i det amerikanska presidentvalet är av stort intresse för Schweiz – bland annat för hur den kommande amerikanska administrationen kommer att se på Schweiz monetära policys – men också för hur landets globala företag och råvaruindustrier kommer att påverkas av USA's regler kring utrikeshandel och beskattning. Samtidigt har det faktum att Schweiz under de senaste åren haft negativ ränta gjort francen dyr att äga, varvid dess säkra status i viss mån har försvagats något. En bevakning av CHF's fortsatta utveckling under 2020-2021 är med andra ord högst intressant.

JPY: Långsiktigt låg ränta

Inledningsvis nämnde vi hur safe haven-valutor kännetecknas av bland annat starka statsfinanser. Detta gäller emellertid inte den japanska yenen, varför dess status som en trygg hamn kanske får anses vara extra intressant. Landet har en svag ekonomi i allmänhet, med låg inflation (fram till 2019 rådde deflation under 15 år), en negativ befolkningsökning, en av världens äldsta befolkningar samt en statsskuld som faktiskt är världens högsta sett i relation till bruttonationalprodukten.

Hur hänger Japans instabila finanser då ihop med valutans safe haven-klassificering? Yenens status som säker tillgång drivs – istället för av ekonomiska muskler – bland annat av det faktum att valutan (på grund av landets mycket låga ränteläge) är en av de mest eftertraktade för carry trading. Investerare lånar alltså yen till låg ränta i syfte att köpa valutor med högre ränta. Vid turbulens i världsekonomin önskar många emellertid avsluta denna typ av positioner genom att lösa sina yen-lån, av vilket effekten blir att värdet på yen stiger. En alltför stark yen innebär dock problem för Japans viktiga utrikeshandel, varför statliga ingripanden ibland görs i syfte att stävja en alltför positiv kursutveckling – ett faktum som bör tas med i beräkning av valutahandlare som överväger att köpa yen.

NOK: Utanför EU, starka stadsfinanser

Den norska kronan är ingen global tungviktare likt USD, JPY, CHF och EUR – men är icke desto mindre ett intressant alternativ i fråga om safe haven-valutor. Norge står dels utanför EU, vilket gör landets ekonomi avsevärt mindre känslig för turbulens inom unionen och dess medlemsländer. Vidare är de rika oljetillgångarna och de stabila statliga finanserna förstås viktiga för kronans status som en trygg hamn. Kronans kurs har heller aldrig övervärderats eller på andra sätt påverkats av staten i syfte att exempelvis undvika spekulation, vilket ytterligare bidragit till att stärka dess position.

Det faktum att Norge är ett oljeproducerande land gör emellertid valutan känslig för volatilitet på just oljemarknaden – något som inte minst blev tydligt under vårens kraftiga oljeprisras, då den norska kronan gjorde ett historiskt tapp på dryga 30% mot USD. En betydande återhämtning har dock skett sedan oljemarknaderna åter stabiliserades, och valutan får – med 2020 års parantes till trots – ändå anses vara ett tryggare alternativ att äga än många andra.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla safe haven-valutor hos Skilling, Sveriges snabbaste online tradingmäklare 2020. Kom igång med trading på under 1 minut med BankID!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Investera i säkra valutor – och guld

Utöver trygga valutor finns ett antal ytterligare tillgångar som anses vara säkra att investera i under tider av finansiell instabilitet – däribland guld. Den mesta och främsta safe haven-tillgångarna av dem alla, både historiskt och i nutid. Lär dig mer om guld, hur det handlas och vilka alternativ som finns – och börja handla hos en mäklare med både trygga valutor och bra guldinstrument bland utbudet. Testa Skilling till exempel – en skandinaviskt grundad plattform med brett sortiment, låga avgifter och marknadens säkraste registrering med BankID. Alternativt, prova guld trading med Capital som har det bredaste utbudet.
Vill du lära dig mer om valutahandel kvickt? Kolla då in 5 minuters guiden som ger dig snabb och enkel vägledning. Därefter kan du kolla in 3-minuters guiden från Skilling för att snabbt komma igång.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.