fbpx

Malte från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 12 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Alla har vi nog hört uttrycket “stablecoin” någon gång. Kanske har du undrat vad det är för något? Här går vi igenom mer om möjligheter med marknadens virtuella valutor som är kombinerade med USD eller EUR.

Stablecoins: vad är de och vad gör de?

Så kallade “stabila kryptovalutor” som Tether och DAI har uppstått som svar på volatiliteten i virtuella valutor som bitcoin och ether.

Som ett resultat av den höga volatiliteten begränsas användningen av dessa kryptovalutor och investeringar i dessa valutor till ett finansiellt område med hög risk, vilket saknar alla former av garantier. I detta sammanhang befinner sig dessa blockchain-associerade finansiella instrument i ett konstant utvecklingsläge. Målet är att identifiera lösningar på de utmaningar som tekniken fortfarande står inför. Stablecoins har framkommit som resultatet av de senaste ansträngningarna för att minska volatiliteten i virtuella valutor.

Denna nya typ av kryptovalutor är baserad på tokens som är kopplade till värdet på en fiatvaluta som dollarn eller euron, på materiella tillgångar som guld eller egendom eller till en annan kryptovaluta. Det finns också stablecoins som inte är kopplade till andra valutor utan styrs snarare av algoritmer för att hålla sina priser stabila. Det främsta skälet till att skapa en stablecoin är att skydda investerare i tider av volatilitet.

Typer av stablecoins

Det finns två olika typer av stablecoins som använder olika strategier för att minska volatiliteten. För det första finns det ” collateralized” eller “uppbackade”kryptovalutor, som är knutna till ett externt värde (vare sig det är en fiatvaluta, en annan kryptovaluta hos StormCoin eller andra tillgångar), som i teorin ger stabilitet.

Inom den första gruppen hittar vi tre kategorier:

Fiat uppbackade

Både Tether och TrueCoin ingår i kategori som även har en fiatvaluta i mixen. De backas upp av den amerikanska dollarn och förvaltas av flera företag som agerar som en central institution. Tether är en av de största framgångssagorna. Tether skapades 2014 på öppen blockchain-teknik har tether för närvarande ett totalt värde nära 7 miljarder dollar.

För att använda den får kunderna tillgång till plattformen för att byta amerikanska dollar mot firmatoken, kallad USDT, som kan användas som alla andra kryptovalutor, vare sig de är i utbyte mot varor på de digitala plattformarna som accepterar dem eller som en investering.

Företagen bakom Tether hävdar att det har tillräckliga dollar “i reserv” som fungerar som en insättningsgaranti för plattformens kunder. Tanken är att kunderna ska kunna returnera sin USDT och få dollar närhelst de vill, utan att påverkas av prissvängningar som är typiska för andra kryptovalutor, eftersom USDT är praktiskt taget “bunden” till dollarn.

Trots detta har osäkerheten kring företaget väckts eftersom det inte finns något konkret bevis för att de har tillräckligt med dollar för att täcka det tokenutbud som nu är i omlopp. Det har senare visat sig att relationen mellan Stable Coin och den amerikanska dollarn inte är 1:1 utan att det endast är 74 procent av Tethern som backas upp av dollar. De övriga 26 procenten avser andra tillgångar.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Handla alla kryptovalutor från StormGain. Enkelt, brett utbud och bästa priserna. Prova nu!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Uppbackade av kryptovalutor

De mest kontroversiella stablecoins faller inom denna kategori eftersom de använder andra kryptovalutor för att hålla sitt eget värde stabilt. Olika mekanismer används för att uppnå detta.

Ett exempel är DAI, en kryptovaluta som använder Etherum-plattformen och värdet på etern för att hålla sin kryptovaluta knuten till dollarn. I det här fallet köper inte användare direkt DAI, istället “genererar” de det i utbyte mot etrar, som byts ut på plattformen genom en insättning.

Stablecoin undviker flyktighet orsakad av eters prisfluktuationer eftersom användarna måste deponera fler etrar än nödvändigt. Denna mekanism kallas överkollateralisering och innebär att överflödiga säkerheter ställs i utbyte mot finansiering för att minska risken. Så här skulle användarna kunna “skydda sig” från en möjlig minskning av kryptovärdet.

Tillgångsstöd (guld, egendom osv)

I dessa modeller kopplar kryptovalutorna sitt värde till ett externt tillgång som guld för att hålla sitt värde stabilt. G-Coin är ett sådant fall. Det är en tokenbaserad plattform där varje token motsvarar ett gram fysiskt guld. Företaget hävdar att guldet som stöder deras token lagras säkert och att de använder blockchain för att säkerställa att metallen kommer från konfliktfria zoner. Enligt företaget kan deras tokens bytas mot fysiskt guld, kan användas som en långsiktig investering eller kan användas som andra kryptovalutor för att göra digitala betalningar.

Kontrolleras av algoritmer

Den andra huvudgruppen av stablecoins är de som saknar säkerheter, sådana som är icke-uppbackade, vilket innebär att de inte är kopplade till något externt värde utan snarare använder algoritmer för att undvika prisfluktuationer. I dessa modeller är det själva blockkedjan som styr valutaförändringar genom att använda algoritmer och smarta kontrakt.

Ett exempel från denna grupp är USDX, som använder algoritmer för att hålla priset på sina token knutet till dollarn för att kontrollera dess stabilitet. I den här modellen är systemet decentraliserat eftersom det styrs av smarta kontrakt.

Basecoin å andra sidan ger bevis på att kryptovalutor ännu inte är kompatibla med vissa statliga bestämmelser. Dess stablecoin, kallad basis, förlitade sig på både smarta kontrakt och en uppsättning algoritmer som replikerade centralbankens monetära politik. Men den 13 december 2019 tvingades grundarna att tillkännage slutet på sin satsning och returnerade 133 miljoner dollar för samlat kapital till investerare, eftersom de var medvetna om att de inte skulle kunna övervinna de betydande hinder som presenteras i U.S.-reglering.

Med tanke på det är stablecoins fortfarande i ett begynnande stadium och därför inte ett tillräckligt säkert investeringsverktyg. Med tiden och med en större förfining av de olika modellerna kan de ändå samla in mer kapital än för närvarande representerat av bitcoin eller ripple.

Agustín Carstens,  General Manager of the Bank of International Settlements (BIS), sade “New technology is not the same as better, or more efficient technology.” However, you don’t have to be a techno-optimist to recognize that the evolution of technology is unstoppable and improvements can be expected to address things like the volatility of cryptocurrencies. In fact, solutions are already being considered for this problem, such as stable digital currency, or “stablecoins”.

Enligt BBVA Next Technologies experter kan Stablecoins vara räddningen för flera av dagens kryptovalutor, Många frågar sig också ifall Stablecoin kan vara nästa stora grej inom e-handel? Vi på Valutahandel är väl fortfarande lite tveksamma till detta, men allt kan hända – vem vet.

Bitcoin: Kopparfärgad
Kommer Stablecoin någonsin förbjudas i något land?
Nyligen publicerade Financial Stability Board (FSB), en internationell G20 finansiell vakthund under regi av Bank of International Settlements (BIS), en rapport med rekommendationer om “Global Stablecoin”.

Rapporten mottogs i stor utsträckning som en förtäckt undersökning av Facebooks föreslagna Libra projekt, som ursprungligen var ett privat företag, konsortiumstödet stablecoin bundet till en korg med underliggande tillgångar – liknande IMF: s Special Drawing Rights (SDR).

Facebook gav sig dock nyligen till det öppna regelverkstrycket som det fick efter Libras tillkännagivande och har bytt till en modell med flera valutor som starkt gynnar stöd för centralbankens digitala valutor (CBDC).

Trots att Facebook backade för tillsynsmyndigheterna fördelade FSB: s rapport också tillsynsrekommendationer till länder för att utvärdera rollen som globala stablecoins. I rapporten redovisas särskilt några av konsekvenserna av stablecoins för att störa de nuvarande finansmarknaderna och hur man kan samordna ett enhetligt reglerande svar mellan nationer – ett svar som låter besvärligt för stablecoins framtid.

Mycket av känslan kring Stable Coin drivs av det faktum att Tether har visat en vilja att kämpa med bankrelationer så länge det gör det möjligt för dem att spela reglerande arbitrage för undvika myndigheterna.

Det är sannolikt att G20-tillsynsmyndigheterna inte kommer att försöka destabilisera situationen på finansmarknaderna genom ett förbud mot stablecoins som säkringsverktyg för beräknade risker och särskilt med tanke på att de kinesiska myndigheterna redan har släppt Digital Yuan.

Och även om det är osannolikt att Tether skulle ge efter för lagstiftningstryck som Libra, är det fortfarande en avlägsen möjlighet. Tether är en centraliserad enhet som håller tillgångar i reserv för sina insättare och tjänar ränta på dessa insättningar. Som ett resultat är det i slutändan föremål för granskning som en betrodd tredje part. Det är där den andra modellen av stablecoins gör ett utseende, kryptokollaterade stablecoins.

Vi har svårt att se hur något land skulle kunna komma att förbjuda användandet av Stable coins (utom möjligen Nordkorea). De undantag vi kan se är rent bedrägliga försök att skapa stable coins och krypovalutor som till exempel Onecoin. Denna “kryptovaluta” visade sig senare vara ett pyramidspel.

Risker med stable coin

  • De flesta handelsplattformar har begränsat sig till en valuta mot krypto, dvs USD som tycks vara på nedgång eller har ökad risk åtminstone.
  • Inte effektivt reglerat eller övervakat, vilket många länder ser som ett problem och allt fler kan förbjuda stablcoin.
  • Stablecoin medför risker med finansiell integritet, penningtvätt och terrorismfinansiering, enligt BIS 30-sidiga dokument om stablecoins.

Möjligheter med stable coins

+Smidigt att hoppa in i stable coins då man vill ha ett stabilt värde medan man väntar på nya investeringar.

+ Ett sätt för kryptoinvesterare att undvika risker när marknaden är volativ.

EURS: Stablecoin backade av EUR

EURS är den första digitala tillgången i euro, som kombinerar fördelarna med världens näst mest omsatta valuta med blockchainens öppenhet, oföränderlighet och effektivitet.

EURS speglar euroes värde på blockchain och stöds av likviditetssäkringsmekanismer som tillhandahålls av olika ekosystempartners. Varje token stöds 1:1 av euro som finns på reservkonton. Förutom euro kan EURS emitteras i utbyte mot värdepapper, som köps av utgivaren STASIS likviditetsleverantörer.

Token stöds av ett ekosystem med likviditetsleverantörer, depåer, utbyten och betalningsplattformar. Förutom direkta utsläpp från STASIS kan EURS köpas på ePayments och handel på flera digitala börser, inklusive Globitex, HitBTC och Changelly

Stablecoin backade av GBP

Binance GBP Stable Coin (BGBP) är en cryptocurrency token byggd ovanpå Ethereum-plattformen. Denna stable coin handlas på en enskild börs, Binance.JE exchange. Binance GBP Stable Coin (BGBP) utfärdas av Binance med priset kopplat till GBP till en kurs av 1 BGBP = 1 GBP. BGBP stöds 100% av samma mängd GBP som Binance innehar samma mängd GBP på ett bankkonto som det finns BGBP.

Tether Guld: En stabil valuta som backas upp av guld

Tether Gold är en digital token som backas upp av fysiskt guld i form av tackor. Tether Gold (Gold) är en digital tillgång som erbjuds av TG Commodities Limited. En full XAUt-token representerar en troy ounce guld i en London Good Deliver guldtacka. XAUt-tokenet kan överföras till valfri adress från köparens Tether-plånbok där den utfärdas efter köp. Specifika guldtackor kopplas till varje adress på kedjan där Tether Gold hålls.

När kommer stable coins med safe heaven valutor?

Ett schweiziskt företag, Alprockz AG, sade redan för tre år sedan att det utvecklat krypotvalutan ROCKZ, det första token kopplat till en av de mest stabila fiatvalutorna i världen – Swiss Franc (CHF). Enligt företaget hade det redan samarbetat med Genève Swiss Bank – GSbanque.
Teamet kallade produkten ”den mest pålitliga och förutsägbara kryptovalutan” och hävdar att de skapade ”världens mest skottsäkra kryptovalutan.” Det nya myntet kan användas för pengaröverföringar, lagring av tillgångar och för betalningsmetoder online som PayPal. I dag hittar vi inga uppgifter eller ens priser på denna stable coin när vi söker på denna.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.