fbpx

John från Eskilstuna

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 32 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den amerikanska dollarns “exorbitanta privilegium”, som världens primära reservvaluta är på väg att ta slut. Vad som varit en fantastisk valuta under lång tid kan bli usel valutahandel för dem som väljer fel. Den franska finansministern Valery Giscard d’Estaing myntade den frasen redan på 1960-talet till frustration och beklagade över USA som fritt utnyttjade resten av världen för att stödja sin alltför höga levnadsstandard. Under nästan 60 år klagade världen men gjorde ingenting åt det. Dessa dagar är kanske över snart, då USA får det allt svårare med en kraftigt ökad arbetslöshet och FED ser ingen räntehöjning på många år.

Redan stressad av påverkan av Covid-19-pandemin kommer det amerikanska folkets levnadsstandard att pressas som aldrig förr. Samtidigt har världen allvarliga tvivel om det en gång accepterade antagandet om amerikansk exceptionellitet. Valutor sätter jämvikten mellan dessa två krafter, inhemska ekonomiska grundläggande och utländska uppfattningar om ett lands styrka eller svaghet. Balansen förändras, och en krasch i dollarn kan mycket väl vara på väg. Lär dig hur man börjar med valutahandel på 5 minuter, genom vår guide.

Frön från detta problem sågs av en djup brist på inhemska amerikanska besparingar som tydligt uppenbarades före pandemin. Under det första kvartalet 2020 sjönk det nationella sparandet, inklusive avskrivningsjusterat sparande hos hushåll, företag och den statliga sektorn, till 1,4 procent av de nationella inkomsterna. Detta var den lägsta nivån sedan slutet av 2011 och en femtedel av det genomsnittliga sparandet på 7 procent som USA redovisade under åren 1960 till 2005.

Inget inhemskt sparande

Avsaknad av inhemskt sparande, och med en vilja att investera och växa, har USA dragit stor fördel av dollarns roll som världens primära reservvaluta. Dollarn har därför attraherat överskottssparande från utlandet för att kunna växa. Detta har emellertid skett till ett pris. För att attrahera utländskt kapital har USA haft ett underskott på sitt löpande konto varje år sedan 1982. Detta är det bredaste måttet på handeln eftersom det inkluderar investeringar.

Covid-19, och den ekonomiska krisen som den har triggat, sträcker denna spänning mellan sparande och bytesbalans till brytpunkten. Det synliggör ett exploderande underskott i regeringens budget. Enligt Congressional Budget Office kommer det federala budgetunderskottet troligen att öka till en rekordnivå om 17,9% av bruttonationalprodukten 2020 innan det förhoppningsvis minskar till 9,8% 2021.

Underskottet ökade med 570 procent i april

En betydande del av det finanspolitiska stödet har initialt sparats av rädda, arbetslösa amerikanska arbetare. Det tenderar att förbättra något av de omedelbara pressen på den totala nationella statsskulden. De månatliga uppgifterna från Treasury Department visar att den krisrelaterade utvidgningen av det federala underskottet långt överträffade ökningen av personligt sparande, med underskottet i april 5,7 gånger underskottet under det första kvartalet, eller helt 50% större än det ökade sparandet i april.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: I en turbulent marknad för USD, så kan du handla med EUR/USD hos Skilling, världens mest handlade valutapar. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Med andra ord byggs nu ett intensivt nedåttryck på redan kraftigt deprimerad inhemsk besparingarna. Under den globala finanskrisen visade USAs inhemska sparande ett negativt netto på i genomsnitt -1,8 procent av de nationella inkomsterna från tredje kvartalet 2008 till andra kvartalet 2010, en mycket skarpare nedgång till negativt territorium är nu. Av den anledningen finns det risk att anta att de inhemska besparingarna i USA faller kraftigt, till mellan minus fem och tio procent.

Detta kommer att påverka dollarn. För tillfället är greenbacken stark och drar nytta av den typiska efterfrågan på safe havens som är uppenbar under krisperioder. Mot ett brett tvärsnitt av amerikanska handelspartner ökade dollarn nästan 7 % under perioden januari till april i inflationsjusterade, handelsvägda villkor till en nivå som ligger helt 33 % över dess botten i juli 2011 enligt uppgifter från Bank for International Settlements.

En kraftig utvidgning av underskottet

Den kommande kollapsen i sparandet pekar på en kraftig utvidgning av underskottet på bytesbalansen, vilket sannolikt tar det långt bortom tidigare rekord på -6,3 % av BNP som den nådde i slutet av 2005. Reservvaluta eller inte, dollarn kommer inte att sparas under dessa omständigheter. Den viktigaste frågan är vad som kommer att leda till nedgången?

Protektionistisk handelspolitik, tillbakadragande från de arkitektoniska pelarna i globaliseringen som Parisavtalet om klimat, Trans-Pacific Partnership, Världshälsoorganisationen och traditionella atlantiska allianser, grov missförvaltning av Covid-19, tillsammans med skiftande social oro som världen inte har sett sedan sent 1960-tal, är alla smärtsamma synliga manifestationer av USAs kraftigt minskade globala ledarskap.

När kommer krisen att stabiliseras?

När den ekonomiska krisen börjar stabiliseras, förhoppningsvis senare i år eller i början av 2021, bör detta inträffa precis som inhemskt sparande sjunker. Dollarn kan lätt testa sina låga priser från i juli 2011 och försvagas med så mycket som 35 procent i breda handelsvägda, inflationsjusterade termer.

Den kommande kollapsen i dollarn kommer att ha tre viktiga konsekvenser. Det kommer att vara inflationsmässigt – en välkommen kortvarig buffert mot deflation, men i samband med vad som troligtvis kommer att vara en svag ekonomisk återhämtning efter Corona. Ännu en anledning att oroa sig för en början av stagflation, den tuffa kombinationen av svag ekonomisk tillväxt och stigande inflation som orsakar förödelse på finansmarknaderna.

Dessutom, i den utsträckning en svagare dollar är symptomatiskt på ett exploderande underskott på bytesbalansen, var uppmärksam på en kraftig utvidgning av USAs handelsunderskott. Protektionistiska påtryckningar på den största delen av landets multilaterala brist med 102 nationer – nämligen den kinesiska bilaterala obalansen – kommer att motverka och avleda handeln till andra producenter med högre kostnad och effektivt beskatta de amerikanska konsumenterna. Senast i raden så såg vi Canada och deras CAD stärkas mot USD.

Slutligen, inför Washingtons dåliga tidsbestämda önskan om ekonomisk frikoppling från Kina, vem kommer att finansiera besparingsunderskottet för en nation som äntligen har förlorat sitt orimliga privilegium? Och till vilka villkor, det vill säga räntor, kommer den finansieringen att ske? Det är ingen tvekan om att analytiker börjar bli allt mer negativa mot USD. Upptäck en proffsig valutamäklare som IG med 8 tydliga anledningar. De erbjuder trading med turbo warranter, förutom CFD'er och optioner.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Trading med IG är en säker affär. Bolaget ger fler möjligheter med USD. Prova IG idag!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.