fbpx

Magnus från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 39 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på kaffebönor har ökat stadigt under 2021 då förväntningarna på världens konsumtion har stigit – men tillgång och produktion har halkat efter. Hur ser utsikterna ut framgent? Kan kaffebönor bli årets bästa investering – eller är det snarare ett osäkert långskott?

Världens största kaffeproducent Brasilien genomlider just nu den värsta torkan på nästan ett sekel. En torka som bland annat förväntas få förödande effekter på årets kaffeskörd – vilken man flaggat för inte på långa vägar kommer att täcka den globala efterfrågan. På grund av leveransbekymmer i kölvattnet av pandemin finns en del av fjolårets blomstrande skörd kvar i lager – men likväl innebär en kraftigt minskad tillgång och en stigande efterfrågan att priset på kaffebönor påverkas. Till det negativa för återförsäljare, grossister och slutkunder – men till det positiva för den som är ute efter en potentiellt lönsam investering.

Kaffe som råvara kan investeras eller spekuleras i via ett stort antal onlinemäklare på marknaden. CFD'er är vanliga, men andra kaffeinstrument finns också tillgängliga. Givet det senaste årets prisutveckling på kaffebönor har intresset för handel med denna mjuka råvara eldats på. Fortfarande dominerar tillgångar som olja, naturgas och ädelmetaller bland trading med råvaror – men med prisuppgången på kaffe följer också fler intressenter.

Kaffebönor, kaffepulver och en kaffekopp

Varför har priset på kaffe stigit?

Stigande priser på kaffebönor kan framförallt härledas till skördar som inte räcker till och en ökad efterfrågan på kaffe, men den amerikanska dollarns tapp gentemot den brasilianska realen – och växelkursförändringar generellt – har också ett finger med i spelet.

Precis som med alla andra typer av mjuka råvaror som odlas fram finns alltid en risk för misskörd orsakat av väder och vind. De sydamerikanska kaffeskördarna har flera gånger de senaste åren påverkats negativt av väderfenomenet La Niña – vilket innebär att de väderförhållanden som normalt råder förstärks och blir mer intensiva. Ett resultat av de pågående – och eskalerande – klimatförändringarna. 2021 ser ut att bli det värsta året hittills, med en förödande torka som lamslår såväl kaffeplantagen som annat jordbruk i landet.

Världens kaffeproduktion förväntas bli lägre än efterfrågan i år

Trots det allt varmare och mer ogynnsamma klimatet blomstrade faktiskt kaffeproduktionen i såväl Brasilien som Colombia under föregående säsong. Detta är emellertid ingenting som skänker ro och stillar oron inför 2021 års skördar. Det så kallade “tvåårsfenomenet” – där vartannat år ger bra skördar och vartannat år ger dåliga skördar – är vida känt inom kaffeproduktionen. Fjolårets positiva avkastning kan, om fenomenet slår in (vilket det kan antas göra med tanke på torkan i år), således innebära sämre tillgång på kaffebönor i år. Lägre avkastning i kombination med en tilltagande efterfrågan gör förstås att priset stiger.

Dyrare kaffe är mindre positivt när du ska handla hem ditt bryggkaffe eller dina Nespressokapslar alternativt gå på café – men gynnsamt om du investerar i kaffebönorna som råvaror. Än så länge tycks prisökningen inte ha drabbat enskilda konsumenter utan snarare grossister och återförsäljare, men stiger priset mycket kommer det förr eller senare förstås att märkas ut i fler led.

Upptäck handel med kaffe – bli kund hos Capital!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla kaffe, 120+ valutapar och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Stigande kaffepriser även på café?

Efterfrågan på kaffe i livsmedelsbutiker steg kraftigt under förra året i samband med att allt fler övergick till att arbeta hemifrån. På restauranger och caféer blev utvecklingen däremot en annan. Restriktioner och lockdowns medförde ett betydligt skralare kundunderlag – liksom minskad försäljning av kaffe.

I takt med att världen öppnar upp och kunderna åter börjar fika på café, kan priserna på kaffe dock väntas stiga även där. Efter fjolårets lyckosamma skördar finns det förvisso ett lager av kaffebönor att ta av hos producenterna, men pandemins påverkan på global frakt och logistik av råvaror och handelsprodukter rent generellt, påverkar även det förhållandet mellan tillgång och efterfrågan. Cafégästerna må hitta tillbaka, men leverans av kaffe till grossister och slutkunder tar idag dubbelt så lång tid som i vanliga fall – vilket likväl gör att tillgången haltar i förhållande till efterfrågan.

Dollarn och kaffebönor

Utöver faktorer som påverkar tillgång och efterfrågan på kaffebönor, påverkas priset också i hög grad av den amerikanska dollarns värde och valutafluktuationer rent allmänt. Generellt sett gäller att en svagare dollar får priset på kaffe att stiga, medan en starkare dollar oftast får en dämpande effekt på värdet.

För det senaste årets dyrare kaffepriser kan man med andra ord även dra paralleller till US dollarns kraftiga försvagning.

I vår artikel Valutahandel & kaffe: Hur påverkar dollarn kaffepriset? kan du läsa mer ingående om förhållandet mellan valutakurser och kaffepriset.

Var kan jag bäst börja med kaffetrading?

För trading med kaffe på svenska så behöver du ha ett konto hos en nischad råvarumäklare, alternativt en bred onlinemäklare med kaffebönor bland utbudet av råvaror.

Följande är fyra seriösa kaffe trading mäklare där du smidigt kan trada kaffe hemifrån genom en svensk sajt:

Capital Global valuta, aktie och råvarumäklare med CFD som är känd för sin innovativa AI-teknik, användarvänliga plattform och några av marknadens lägsta avgifter. De har också flexibel hävstång – så att du kan tradea kaffe med eller utan hävstång.
Prova handla kaffe hos Capital.

Hos AvaTrade kan du tradea kaffe från en reglerad råvarumäklare hela 17.5 timmar per dag. Ticker symbolen du kan söka på genom AvaTrade för att börja handla är Coffee C. Prova själv en av de två bästa för kaffe trading idag!

CMC Markets: Förstklassig CFD-trading med såväl Arabica som Robusta till en minimispread om 3 respektive 4 punkter.

Handla kaffe hos CMC Markets.

IG Hos IG handlar du Kaffe Arabica eller Robusta med CFD'er på en svenskspråkig, transparent plattform. Enda större nackdelarna är att spreaden är lite högre än Capital och AvaTrade, samt att registreringsprocessen tar avsevärt längre tid.

Mer om kaffe trading hos IG.

Lästips: Trading med socker, kaffe eller choklad – hur gör man?


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa kaffetrading hos en marknadsledande mäklare med världens ledande tjänst för copytrading. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Tillfälle att investera?

Sammanfattningsvis då – kan kaffe vara en given homerun att investera i just nu, eller är det snarare ett riskfyllt långskott? Hur priserna kommer att se ut längre fram är svårt att sia om, även om många tycks förvänta sig allt dyrare kaffepriser som konsekvens av pågående klimatkris. Årets torka i Brasilien lär vara en av flera kommande om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt – varför fler misskördar kan vara att vänta. Samtidigt så tycks det vara en ökad risk för att delta varianten av Coronaviruset kan ställa till problem med ekonomin igen, vilket kan innebära att flera kafé som säljer kaffe inte kommer kunna ha samma öppettider. Detta kan givetvis påverka efterfrågan på sikt, ifall situationen förvärras globalt.

Men givet den dåliga skörd som spås för 2021 kan kaffebönor mycket väl vara en investering som bär frukt – men hur mycket och under hur lång tid går inte att säga. Blir nästa års skörd bättre, enligt den nämnda tvåårseffekten, och om USD börjar återhämta sig mot realen kan en dämpande prisutveckling eventuellt ses redan år 2022.

Under juni 2021 så steg kaffepriset från som lägst 136 till som högst 146. I skrivande stund, den 9:e juli 2021, så handlas kaffe till drygt 150 us cents per lb, rapporterar International Coffee Organization (ICO).

Vad tror du om utsikterna för kaffe som investering? Handlar du eller observerar du prisutvecklingen från sidlinjen? En av marknadens bästa sajter för att handla kaffebönor är AvaTrade (omdöme), som finns på svenska och har ett gott anseende över nästan 20 års tid. Prova själv kaffe trading med AvaTrade!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Låg spread för trading med kaffe. Allt på svenska från en erfaren online trading sajt. Prova AvaTrade nu!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.