fbpx

Niclas från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 7 minuter sedan.

» Prova IG du med.
72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En viktig skillnad mellan seriösa och mindre seriösa valutamäklare är graden av transparens. Hos en riktigt bra sajt inom valutahandel så behöver du inte oroa dig för fula villkor i det finstilta eller dolda avgifter som snabbt slukar det mesta av dina förtjänster. Här får du tips om 5 viktiga kriterier att hålla utkik efter vad gäller just transparens.

Många framgångsrika traders har någon gång gått på en nitlott vad gäller val av valutamäklare – inte minst i början av tradingkarriären då man är oerfaren och inte riktigt har koll på vad som faktiskt kännetecknar en bra mäklare och hur mycket transparens man ska kunna förvänta sig. Ofta rör det sig om luddiga villkor gällande avgifter och övriga kostnader, alternativt oklarheter kring ramarna för medlemskapet överlag. ‘Transparens' är ett återkommande uttryck i recensioner och omdömen av olika handelsplattformar och onlinemäklare och det framhålls ofta hur viktig den är. För att förstå vad man ska titta efter är det dock en förutsättning att man vet vad begreppet syftar till.

Vad innebär transparens inom valutahandel?

Transparens inom valutahandel, och inom online trading överlag, handlar i mångt och mycket om kostnader. Att det vara tydligt för dig som kund vad du betalar för, hur mycket du betalar, huruvida några extra avgifter kan tillkomma och dylikt. Mindre seriösa mäklare med bristande transparens ser ofta en möjlighet att kunna tjäna extra pengar på att just gömma kostnader i användarvillkor med kluriga paragrafer och omständliga benämningar.

Alla avgifter och eventuella overheadkostnader för exempelvis uttag och insättningar bör alltid finnas tydligt angivna på hemsidan för den mäklare du använder. Du ska inte behöva lusläsa användaravtal eller kontakta supporten för att få klarhet i sådana grundläggande saker. Detsamma gäller för hävstång. De flesta mäklare är duktiga på att skriva ut vilka nivåer för belåning som är tillgängliga – men det finns också de som dessvärre är mycket otydliga. Dolda uppgifter och luddiga villkor drar dels ned förtroendet för sajten i fråga, och blir dessutom ett rejält irritationsmoment för dig som kund.

5 kriterier för bra transparens

Nedanstående kriterier kan vara behjälpliga att hålla utkik efter för att avgöra hur pass transparent eller icke transparent en valutamäklare är.

Vilken faktisk kostnad är det för räntan?
De flesta mäklare gör en räntejustering på ditt konto om du väljer att hålla en position öppen över natten. Åt vilket håll räntan justeras – det vill säga om den krediteras eller debiteras kontot – beror på om positionen i fråga är kort eller lång. Vilken nivå räntesatsen ligger på är naturligtvis viktigt att känna till eftersom det kan få stor effekt på din eventuella vinst. Hos en seriös, transparent valutamäklare ska du kunna förvänta dig att finna tydlig information om exakt vilken ränta det rör sig om samt huruvida det även tillkommer någon ytterligare avgift för att hålla en position öppen över natten.

Icke-transparenta mäklare är ofta dåliga på att tillhandahålla tydlig information om vilken ränta som faktiskt gäller och under vilka premisser – vilket i sin tur också ger ett oseriöst intryck.

Skandinaviska Skilling är en av de mäklare som utmärker sig både i fråga om låga avgifter och räntor samt tydlighet i hur dessa informeras om på hemsidan. Här finns ingen risk för missförstånd kring vilka kostnader som tillkommer och vilken nivå de ligger på. Skillings nivå på transparens framhålls ofta som en av plattformens tyngsta fördelar och en viktig kvalitetsmarkör. Registrera dig med BankID och upptäck Skilling du också.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare med 100% transparens. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Hur visas min vinsthämtning & stoploss?
Display av vinsthämtning och stoploss kan precis som redovisning av räntor och andra avgifter också skilja sig rejält mellan olika plattformar. Att bägge visas tydligt är dock mycket viktigt och något du bör vara petig med, men som dessvärre inte hittas på alla sajter. Även här föregår Skilling med gott exempel – såväl vinsthämtning som dina stoploss syns tydligt och klart i handelsplattformen så att du enkelt kan behålla kontrollen. Mäklare som brister på den här punkten är sällan det bästa valet.

skilling räntor och avgifter

Trading med NZD och USD på Skilling
Hur mycket kostar det att låna pengar vid CFD trading?
CFD-handel med belåning kan erbjudas helt utan avgift hos somliga mäklare – och med en tillkommande kostnad hos andra. Huruvida CFD tradingen är gratis hos en mäklare eller inte framkommer dock inte alltid utan måste många gånger sökas fram av dig själv. Ju lägre avgift desto bättre förstås, så här gäller det att jämföra olika mäklare och att verkligen kontrollera om och i sådana fall hur mycket det kostar att handla CFD'er med belåning på plattformen i fråga. Kom ihåg att ju lägre avgift du får betala, desto mer får du behålla av det du tjänar.

Den kanske mest transparenta är Skilling, ett av de mest seriösa bolagen i Sverige. Du kan själv enkelt börja från 1000 kr. Prova själv Skilling idag!

Hur stor är min hävstång?
Handlar du med en hävstång på x1, x10, x30 eller kanske x100? Nivån på din belåning måste vara glasklar, varför detta behöver visas tydligt och klart på tradingplattformen. Tradar du dessutom med flera olika tillgångar och med olika stor hävstång för respektive instrument är det ännu viktigare att dessa visas tydligt var för sig. Vidare ska det heller inte kunna bli några missförstånd med hävstången när du förbereder en trade – tillgängliga alternativ för belåning ska visas och kunna väljas enkelt.

Flexibel hävstång
Flexibel hävstång ger mer frihet och bättre möjlighet att skräddarsy handeln för dig som trader. Vill du själv kunna anpassa din hävstång för olika tillgångar är globala onlinemäklaren Capital en av de främsta på marknaden. Här kan du trada såväl valutor och kryptovalutor som aktier, index och råvaror på ett stort antal marknader och själv bestämma hur stor hävstång du vill använda – alternativt skippa den helt. Capital har precis som Skilling också mycket låga avgifter och en tydlig, informativ hemsida samt unik AI-teknik som hjälper dig att analysera ditt tradingbeteende i syfte att kunna finslipa och förbättra. Testa Capital här.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla aktier, valutor, krypto och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Begränsade möjligheter till flexibel hävstång behöver inte nödvändigtvis betyda att en mäklare är icke-transparent – men information om vilka nivåer som finns tillgängliga ska enkelt kunna hittas på hemsidan. Precis som med avgifter ska du inte behöva googla eller kontakta supporten för att få svar.

Varför Capital?

3 icke-transparenta valutamäklare att vara uppmärksam på

Skilling och Capital har ovan lovordats som två av de mest transparenta mäklarna vad gäller såväl räntor och övriga avgifter som hävstång och användarvillkor överlag. Bägge är utmärkta val för valutahandel.

Vissa andra aktörer når dock inte riktigt lika långt fram utan har en del förbättringsarbete vad gäller just transparensen – däribland dessa tre:

FP Markets: Bristfällig information om framförallt avgifter. Ofta visar sig spreaden bli betydligt högre än vad som först har uppgetts, vilket förstås är ett stort minus. För betalningar med Neteller och Skrill tas också en avgift ut om 1-2% – tjänster som annars är gratis hos de flesta andra.

SwissQuote: Snygg och proffsig sajt – men dessvärre ganska opålitlig med en mjukvara som ofta hänger sig. Orimligt hög nivå för lägsta insättning (€1000) samt högre avgifter eftersom mäklaren är en market maker. 77% av icke-professionella traders förlorar dessutom pengar när de handlar CFD'er genom denna sajt.

Profits Trade: Namnet antyder att det ska vara lätt att tjäna pengar – men här finns dessvärre inte mycket som intresserar. Överlag dålig transparens kring det mesta, och mäklaren saknar dessutom licens – vilket är ett stort problem.

Behöver du hjälp att hitta seriösa mäklare? Spana in vår topplista över de bästa valutamäklarna på marknaden just nu.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Har Du provat den ledande valutamäklaren i Sverige? Kom igång på 10-15 sekunder med transparent och enkelt trading. Testa Skilling idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.