fbpx

Bert från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 8 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Belåning – eller hävstång som det också kallas – är mer eller mindre standard för valutahandel på nätet. De flesta valutamäklare har en fast belåning som vanligen innebär 30x hävstång för större valutapar, 10x för råvaror, 5x för aktieindex och 2x hos kryptomäklare. Men hur fungerar det egentligen – och vad bör man tänka på när det kommer till risk?

En utmärkt chans att öka på din exponering utan att själv behöva ha ett saftigt kapital att starta med. Valutahandel med hävstång ger dig större möjligheter på marknaden, och är nästintill en nödvändig förutsättning för att kunna nå riktigt bra avkastning. Helt riskfritt är det förstås inte – men med en bra strategi, ett rimligt risktagande i förhållande till ditt ekonomiska spelrum, en egen stoppgräns och en bra onlinemäklare kan forex trading med belåning ta din handel flera steg längre – och ge avkastning på en helt annan nivå. Hos IC Markets kan du handla valutor och andra instrument med bra hävstång och konkurrenskraftig spreads – registrera dig och kom igång redan idag.

Hävstångshandel one-on-one – grunderna först

Att handla med hävstång innebär kort och gott att du lånar kapital i syfte att kunna ta en större position på marknaden. Vill du till exempel handla med ett större valutapar och har 3000 kr att satsa på traden? Genom att utnyttja maximal hävstång om 1×30 utökas din position istället till 90 000 kr (3000×30), och ger därmed en exponering som ordentligt ökar på eventuella vinster. Hävstångshandel är spännande och kan många gånger visa sig ordentligt lönsamt – men det gäller att vara medveten om riskerna. Ökade vinster innebär nämligen också ökade förluster. Ju högre belåning du tar, desto större blir alltså den finansiella risken du utsätter dig för. Samtidigt kan belåning i form av ökat kapital på kontot göra dig mindre känslig för svängningar på marknaden, varför belåning upp till en viss nivå kan vara strategiskt bra.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Prova copy trading hos eToro. Följ de bästa med lägst risk, automatiskt. Allt med flexibel hävstång. Du väljer själv nivån. Prova eToro nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Hur mycket hävstång får man på aktier, råvaror och valuta?

Inom EU, så är det rätt generösa hävstångar. Nedan kommer en översikt av vad som brukar gälla vid CFD-handel:

Stora aktier: 5x hävstång för t. ex Tesla, Uber, Alphabet och BP.
Små aktier (eller väldigt volatila): Maximalt 2x hävstång.
Råvaror (silver, olja): 10x hävstång.
Guld: 20x hävstång.
Större valutapar: 30x hävstång för t. ex EUR/USD.
Medelstora valutapar: 20x hävstång för t. ex GBP/SEK.
Mindre och mer volatila valutapar: 10x hävstång, t. ex EUR/TRY eller EUR/SEK.
Kryptovalutor: 2x hävstång för t. ex Ethereum och Bitcoin.

Standardkonto vs. professionellt konto

Maximal hävstångsnivå skiljer sig åt för olika kontotyper. Vanligast är att mäklare erbjuder två olika slags konton – standard och professionellt (exklusive demokonto) – men det finns också de som har t ex silver-, guld-, platinumkonto o s v. För standardkonton, vilket 99% av alla online traders använder, gäller i regel de hävstångsnivåer som nämndes i inledningen – d v s 30x för majors, 10x för råvaror, 5x för aktieindex och 2x för krypto. Åtminstone om man väljer en EU-reglerad plattform, för vilka hävstång om 30x är det maximalt tillåtna vid handel med finansiella instrument.

Är man däremot en professionell trader (vilket i sådana fall måste kunna styrkas med bl a tradingerfarenhet och tillgängligt kapital) gäller plötsligt betydligt högre tak för belåning. Nivåer om 200x ända upp till 500x eller till och med 1000x är inte ovanligt. Möjligheterna till rejäla avkastningar är därmed större med ett proffskonto – men så är även riskerna. Förutom de direkta ekonomiska riskerna som följer en belåning på flera hundra gånger det egna kapitalet, krävs det även att man avsäger sig visst konsumentskydd för att kunna kvalificera sig för ett professionellt tradingkonto. Liksom allt annat gäller det här att göra en avvägning mellan risk kontra potentiell avkastning, och välja det konto som passar bäst i förhållande till de egna förutsättningarna.

Hur fungerar hävstång vid valutahandel inom EU?

Alla valutamäklare (inklusive mobila aktörer) licenserade inom EU lyder under samma regelverk. Dessa innefattar bl a de nya hävstångsreglerna instiftade av CySEC år 2018, samt ESMA's (European Securities and Markets Authority) bestämmelser om att det är förbjudet för mäklare att marknadsföra, distribuera och erbjuda finansiella derivatinstrument med en högre belåningsnivå än så. Enda undantaget är för professionella traders, under förutsättning att erfarenhet kan styrkas samt att man kan göra en insättning om minst €200 000.

Känns de lägre EU-nivåerna för hävstång snåla och begränsande? Se det istället som en trygghet. De europeiska reglerna är till för att skydda dig som klient hos de olika mäklarna – dels genom att förhindra orimlig belåning upp över öronen, och dels genom att tillämpa ett strikt regelverk som de licenserade plattformarna åtar sig att följa, bl a kring transparens.

Testa hävstångshandel med CFD'er hos EU-regelerade IC Markets. För trygg, snabb och kvalitativ trading online.

Hävstång från oreglerade marknader

Absolut, det kan se fantastiskt bra ut hos vissa oreglerade mäklare och möjligheterna kan tyckas i det närmaste obegränsade. Hur låter t ex en hävstång på 400x för större valutapar? Viktigt att komma ihåg är dock att allt har sitt pris – i detta fall sämre trygghet i utbyte mot högre belåningsnivåer. En oreglerad valutamäklare är precis vad det låter som; en aktör som inte är licenserad av någon finansiell myndighet inom EU – eller som inte är licenserad överhuvudtaget – och som därmed inte heller står under samma stränga tillsyn. Lite som vilda västern fast för online trading. Skämt åsido – en icke EU-reglerad mäklare kan vara bra, så länge man är medveten om riskerna med högre hävstång och det faktum att konsumentskyddet är långt ifrån lika bra.

EU-reglerad eller icke EU-reglerad – vilket är bäst?

Utomeuropeiska mäklarsajter (ex. från Mauritius eller Seychellerna) kan kännas lockande med skyhöga hävstångsmöjligheter och i vissa fall t o m KYC-fria registreringar. Men, trots generös exponering med minimalt eget kapital och maxad hävstång, är det viktigt att komma ihåg att allt som glimmar inte är guld. Givet den sämre säkerheten och det faktum att man enkelt kan ta långt större ekonomiska risker än vad man har utrymme för, rekommenderas att man som EU-medborgare alltid väljer EU-reglerade bolag för sin valutahandel och annan online trading. Europeiska licenser kan ses som en kvalitetsstämpel för att bolaget är seriöst, och för att tradingupplevelsen som erbjuds är så trygg som möjligt. Faktum är att vissa banker till och med kan opponera sig mot att godkänna överföringar till tradingsajter utanför EU – vilket blir ytterligare ett argument att skrota de alternativ som är oreglerade eller har utomeuropeisk licens.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Bli proffs på trading med en partner som hjälper med allt. Upptäck Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Går det att leva på valutahandel trots riskerna?

Allt är möjligt, om man verkligen går in för det. Samma sak gäller för valutahandel eller övrig trading på nätet. När du blir tillräckligt insatt, satsar rimligt i förhållande till din ekonomi och hittar vad som fungerar för dig – exempelvis en specifik strategi som carry trading, användning av pitchfork eller kanske scalping – kan valutahandel bli mycket möjligt att leva på.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.