fbpx

Petter från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 16 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Trenden med den svenska kronans långdragna och historiskt svaga bottennoteringar ser ut att ha vänt under det gångna året. SEK har trots brinnande pandemi stärkts rejält mot ett flertal olika valutor under 2020. Med en starkare krona och ett vaccin runt hörnet ser utsikterna för sommarsemestern 2021 plötsligt betydligt ljusare ut.

Att den svenska kronan har haft det rejält kämpigt de senaste åren har nog knappast undgått någon – vare sig man är aktiv inom valutahandel eller endast en vanlig soltörstande semesterfirare. Värdet för kronan har pekat stadigt nedåt och det har varit dyrt att såväl shoppa från utlandet, som att semestra på varmare (och vanligtvis billigare) breddgrader.

Men, under 2020 har vinden äntligen vänt för vår svenska valuta – trots ett år som i övrigt mer eller mindre enbart kan återges i negativa ordalag. Kronan har hämtat tillbaka mark och stärkts mot flera olika valutor – vilket givetvis bådar gott ur flera aspekter, däribland för stundande semestrar. Låt oss kika på hur läget ser ut för SEK mot 12 andra valutor. Vi börjar med länderna där semestern kan bli allra billigast under 2021 för alla som sitter på svenska kronor.
Bra semesterländer för svenskar 2021

SEK/TRY, 51,50%

Som svagast? Du fick betala 0.61469 turkiska lira för 1 svensk krona den 10 januari.Turkiet: Rund flagga
Idag: 0.93107 SEK/TRY.
Uppgång sedan svagast: 51.5%
Nivå att hålla utkik mot: Sannolikt är det nog mest en tidsfråga innan kronan når paritet med turkiska liran, dvs att du får betala 1 TRY för 1 SEK. Turkiets ekonomi står fortsatt inför stora utmaningar och en ytterligare försvagning av TRY mot SEK är förmodligen att vänta.
Kommentar: Turkiet är ett av svenskarnas mest populära turistmål. Troligen kommer många svenskar åka till Istanbul, Antalya, Bodrum, Dalaman och Marmaris i sommar, när allt är halva priset jämfört med förra året. Prova handla USD mot TRY på Skilling.

RUB/SEK, 27,1%%

Som svagast? 0.15557 – 10 jan 2020.Ryssland: Rund flagga
Idag: 0.1134
Uppgång sedan svagast: 27,1%
Kommentar: Totalt under 2020 har kronan stärkts med 27,1% räknat från rubelns bottennotering den 10 januari. 1 SEK gav i januari 6,42 RUB – idag får du 8,77 RUB per 1 svensk krona. En markant ökning och positiva nyheter för de som exempelvis är sugna på en weekend till Moskva eller St Petersburg. Ryssland är väldigt underskattat som land i Sverige och fler borde åka dit och upptäcka de trevliga människorna, den goda maten och alla sevärdheter. Bästa sajten för att handla rubel? Prova Capital, som har enastående utbud mot rubeln och väldigt låg spread, snabba avslut och en fantastisk plattform.

SEK/USD, 25%

Som svagast?I mitten av mars dök många valutor när oroliga investerare i samband med börsraset initialt vallfärdade mot dollarn – så även den svenska kronan. Den 19 mars kostade 1 krona 0,096 amerikanska dollar. USA: Rund flagga
Idag: 0,12 SEK/USD
Uppgång sedan svagast: 25%
Kommentar: Dollarns stärkta förtroende som safe haven-valuta i krisens inledande skede blev kortvarigt – såväl SEK som många andra valutor vände under våren uppåt igen och hämtade på våren tillbaka en hel del mark. Dollarn har varit pressad under det gångna året med ett växande skuldberg i den amerikanska statskassan, ett turbulent presidentval och inte minst det faktum att landet är ett av de värst drabbade i coronapandemin. För 1 USD får du idag betala 8,31 svenska kronor.

Handla USD/SEK och ett stort antal andra valutapar hos populära Skilling – registrera dig snabbt och säkert med BankID.

AED/SEK, 23,7%

Som svagast? 2.8267 SEK per AED den 19 mars 2020.Förenade Arabemiraten: Rund flagga
Idag: 2.2852 AED/SEK
Uppgång sedan svagast: 23.7%
Kommentar: U.A.E. DIRHAM är knuten till den amerikanska dollarn med en fast växelkurs om 0,27 USD för 1 AED. Kursutvecklingen mot den svenska kronan har således följt den för SEK/USD under det gångna året, med ett rejält tapp under mars månad innan kronan vände uppåt. I mars kostade en svensk krona 0,35 AED, idag ligger priset på 0,44 AED för 1 SEK. Ifall du tidigare tyckte att Dubai verkade dyrt, så tänk igen! Växelkursen har gått ner 23.7% då svenska kronan har stärkt rejält. Så passa på att bo på lyxhotell i Dubai eller Abu Dhabi innan kronan börjar tappa igen.

SEK/IDR, 23.6%

Som svagast? 1 SEK 1373,76 IDR den 26 januari i år. Indonesien: Rund Flagga
Idag: 1698,00 IDR för 1 svensk krona.
Uppgång sedan svagast: 23,6%
Kommentar: Indonesien är likt många andra länder i Asien ett billigt semestermål för svenskar, och med en allt starkare krona ser det under 2021 ut att bli ännu billigare. Paradisställen som Bali, indonesiska delen av Borneo, Gili-öarna samt hektiska storstäder som Jakarta och Bandung kan med en billigare rupie bli ännu mer populära att resa till för svenskar under nästkommande år.

SEK/GBP, 12,6%

Som svagast? Kronan var som svagast mot det brittiska pundet i mitten av februari, då en SEK kostade 0,079 GBP. En månad senare hade kursen däremot förbättrats något och en SEK kostade istället 0,084 GBP.Storbritannien: Rund flagga
Idag: 0,089 SEK/GBP
Uppgång sedan svagast: 12,6%
Kommentar: Kronan har fortsatt att stärkas mot det brittiska pundet – i september var kursen uppe och vände på 0,089 GBP för 1 SEK, vilket är detsamma som den ligger på nu och också den högsta kursen för i år. Uppgången har varit betydligt mer blygsam än gentemot TRY och USD, men möjligtvis når kursen över 0,090-strecket inom kort. En GBP kostar idag 11,29 SEK. Handla pund säkert och smidigt hos eToro som har flexibel hävstång på alla sina instrument.

SEK/THB, 11,49%

Som svagast? Vid årsskiftet fick du 3,22 THB för 1 svensk krona, vilket är den lägsta kursen för 2020. Thailand: Rund flagga
Idag: 3,59 SEK/THB
Uppgång sedan svagast: 11,49%
Kommentar: Den thailändska bahtens allt starkare kurs har gjort det tidigare så billiga semesterparadiset betydligt dyrare än vad det var för 10 år sedan – även om det fortfarande förstås är rejält mycket billigare än hemma i Sverige och i exemplevis Karibien. Med en vändning för kronan kan populära hotspots som Bangkok, Chang Mai, Phuket, Pattaya, Koh Samui, Krabi, Koh Phi Phi, Koh Lipe och andra heta turistmål öka än mer i intresse bland svenska turister.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Upptäck en svensk valuta- och kryptomäklare som har BankID. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


SEK/EUR, 10,1%

Som svagast? Den 18 mars i år fick du betala 0,089 euro för en svensk krona, vilket var ett tapp med 7,8% från årsskiftet 2019/2020. En euro kostade 11,12 svenska kronor.Rund EU flagga
Idag: 0,098 SEK/EUR.
Uppgång sedan svagast: 10,1%
Kommentar: Liknande utveckling som mot det brittiska pundet – mindre än mot USD, men tappet i mitten av mars var inte heller lika stort som det var mot dollarn. Många euro-länder har liksom USA drabbats hårt av virusspridningen. En bättre EUR/SEK-kurs bådar gott för billigare semestrar i Sydeuropa framåt sommaren. I skrivande stund får du betala 10,17 SEK för en EUR, men det finns indikatorer som tyder på att en kurs under 10-kronorsstrecket kan vara att vänta.

SEK/NOK, 9,5%

Som svagast? Vid årsskiftet kostade en svensk krona 0,94 NOK. I mitten av mars stärktes SEK tillfälligt och låg som bäst på 1,13 NOK för 1 SEK den 21 mars. Totalt över året har den svenska kronan stärkts markant mot den norska. Norge: Rund flagga
Idag: 1,03 SEK/NOK
Uppgång sedan svagast: 9,5%
Kommentar: Den norska kronan drabbades rejält under våren då oljepriserna rasade. En viss återhämtning har sedan dess skett, men totalt sett över hela året har den svenska kronan stärkts nästan 10% mot den norska. Många tror dock på en upphämtning för norska kronan, som redan tycks ha startat. Så passa på att besöka Norge innan det blir för dyrt igen..

SEK/DKK, 8,9%

Som svagast? Den danska kronan är knuten till euron, varför utvecklingen för SEK/DKK till mångt och mycket liknat den för SEK/EUR. I mitten av mars kostade en svensk krona 0,67 DKK. Danmark: Rund flagga
Idag: 0,73 SEK/DKK
Uppgång sedan svagast: 8,9%
Kommentar: Hyfsat stabil uppgång för SEK sedan våren, med undantag för en dipp ned till 0,70 i mitt av september. En dansk krona kostar idag 1,37 SEK, att jämföra med 1,49 SEK den 17 mars. Med andra ord får alla skåningar som jobbar i Danmark lite mindre över i fickan när de väl kommer tillbaka till Sverige. Men det blir ju även billigare för svenskar som besöker Köpenhamn eller övriga Danmark, då SEK stärks nästan 9% de sista året.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Gillar du trading med lägre avgifter? Noll courtage för aktier och flexibel hävstång hos eToro. Prova själv nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


PLN/SEK, 8,4%

Som svagast? 1 PLN gav 2,4986 SEK den 9 mars i år. Polen: Rund flagga
Idag: 2,2882
Uppgång sedan svagast: 8,4%
Kommentar: En mindre rejäl uppgång än mot den ryska rubeln, men likväl en uppgång inte alltför långt ifrån 10%-strecket. En SEK kostar idag 0,44 zloty.

CZK/SEK, 8,38%

Som svagast? 1 CZK gav 0,42318 SEK den 14 februari.Tjeckien: Rund flagga
Idag: 0,38770
Uppgång sedan svagast: 8,38%
Kommentar: Snarlik uppgång som för den polska zlotyn – kronan har under året totalt stärkts med nästan 8,4%. Kanske läge att möta våren med en weekend i Prag?

Tips! Här hittar du Valutahandels dedikerade valutasidor med fakta om alla de största valutorna. Det finns även en delsida för realtidskurser, eller så kan du gå in på respektive valuta för att läsa mer om den och få fler valutapar mot just den valutan.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.