fbpx

Jonas från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 17 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den svenska kronan är nu på väg att spränga 10-kronors vallen gentemot Euron. När denna text skrivs av Valutahandel, så kostar en euro 10,04 SEK. Samtidigt är marknadsdjupet något begränsat på grund av jul- och nyårshelgerna.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB ser tre orsaker till att den svenska kronan stärks mot euron. (se även SEBs och Riksbankens tankar om SEK från tidigare i höstas).

1. Stefan Ingves anser att den svenska kronan är undervärderad i utgångsläget. Detta trots en mycket stark utveckling under 2020, så förutsätter Riksbanken vara positiva till kronan de närmaste 2 åren.

2. Riksbanken avstår minusränta till skillnad från många andra länder i västvärlden. Detta innebär att den svenska Riksbanken fortfarande har krut kvar om så skulle behövas. Det betyder också att Riksbanken signalerar till omvärlden att även om det inte är bra så är det inte helt nattsvart. Sveriges centralbank säger således till valutamarknaden att den svenska ekonomin är starkare än vad den är i omvärlden.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kom igång med ett riskfritt demokonto på under 30 sekunder. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


3. Det tyder även på en hög riskaptit. Den svenska kronan och utvecklingen på börsen går hand i hand. Detta är i princip vad som sagts i punkten ovan, eftersom börskurserna styrs av förväntningar, och kommande kassaflöden. Aktiemarknaden bedömer således att läget i svensk ekonomi är starkare än vad omvärlden tror.

Grafen nedan visar hur den svenska kronan utvecklats mot såväl övriga valutor som mot ett nominellt valutaindex från BIS, Bank for International Settlements som är ett samarbetsorgan för 60 centralbanker, däribland Sveriges Riksbank.

Den svenska kronans utveckling mot den amerikanska dollarn

Dollarn är en defensiv valuta som gillar oro. Dollarn är en reservvaluta, vilket betyder att många andra länder väljer att köpa dollar vid oro. Den svenska kronan däremot är att betrakta som en cyklisk valuta som gillar riskaptit vilket är exakt vad vi ser nu. SEB säger att vi på kortsikt kan förvänta oss en skakig resa till följd av pandemi och vaccin. Banken tror också att det finns mycket som talar för en svagare dollar, samtidigt som den svenska kronan stärks. Analytikerna framhåller även att det finns en joker att ta hänsyn till, att den svenska Riksbanken går tillbaka till minusränta.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla valuta smartare med hjälp av en gratis AI-produkt som analyserar din trading. Prova nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Att Sverige valde att inte stänga ner hela samhället under pandemin har stärkt den svenska kronan gentemot många andra valutor, konstaterar Nordnets investeringscoach Alexander Gustafsson. Han skriver att kronan stärkts med sex procent sedan årsskiftet 2019/2020. Det bör vara gentemot samma valutapar som SEB mätt kronans utveckling.

Mot turkiska liran så har SEK stärkts över 50% under 2020, medan rubeln försvagats 27% och US Dollarn 25% – noteras i valutahandel's analys av svenska kronan 2020.

I tabellen nedan framgår att den största förändringen har skett gentemot den amerikanska dollarn. I skrivande stund kostar det cirka 8,40 kronor att köpa en dollar. I mars, när pandemin accelererade, kostade dollarn 10,50 kr, en förändring på 25 procent.

Den svenska kronan har stärkts mot alla andra större valutor. Den mest notabla är utvecklingen mot den norska kronan, vilket är cirka tio procent. I detta fall beror utvecklingen emellertid främst på att den norska kronan drabbats hårt av fallet för oljan, en råvara som har stor betydelse för den norska ekonomin.

Kronan har även stärkts mot det brittiska pundet, som länge varit nedtryckt på grund av oro och spekulationer kring hur Brexit skulle komma att ske. När Storbritannien nu kom till skott och fick till ett avtal på julafton så pressar emellertid Coronaviruset pundet, även om en återhämtning skett av denna valuta. Förändringen gentemot euron är 3 procent till kronans fördel ocy egentligen ingen större förändring. En varningsklocka kommer emellertid från tyska ekonomer som säger att länderna kan fortsätta låna pengar för att stärka ekonomierna, men att det inte är troligt att de klarar av en tredje nedstängning.

De länder som klarat Coronahanteringen bäst är också de länder som haft de allra starkaste ekonomierna. Under hösten konstaterade Seeking Alpha att de länder som verkade klara sig bäst under Corona har sett sina börser stärkas. Dessa länders aktiemarknader har även varit stabila. Det tyder på att information och krishantering är en förutsättning för ekonomisk tillväxt.

De fem länderna är enligt Seeking Alpha Kina, Taiwan, Sverige, Sydkorea och Danmark. Spontant sett saknar vi Nya Zeeland på denna lista. Som grupp har de fem länderna ett antal dödsfall per capita på grund av Covid på 14,3, enligt uppgifter från Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. Det jämförs med 68,8 för USA.

Ländernas agerande varierade kraftigt. Kina, som såg de första utbrotten, svarade med stränga låsningsåtgärder. Taiwan och Sydkorea genomförde stränga test- och spårningsåtgärder initialt.

Danmark lyckades med en relativt låg infektions- och dödsfrekvens och var bland de europeiska länderna som först delvis öppnade sin ekonomi igen. Sveriges minimalistiska tillvägagångssätt kritiserades för att leda till ett relativt högt antal dödsfall per capita. Under de senaste månaderna rapporterade landet dock små dagliga dödstal.


Betyg: 9.14/10
Minsta insättning: SEK 1
Beskrivning: Sugen på aktier istället för valutahandel? Då är Degiro överlägset bäst när det kommer till utbud och lågt courtage. Prova själv Degiro idag!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.