fbpx

Bert från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 22 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

På grund av handelsförhållandet mellan Sverige och Norge så följer många valutahandlare både dessa länders kronor. De båda länderna är nämligen, justerat för Norges oljeexport, varandras största import- & exportmarknader och påverkar därför valutahandeln i allra högsta grad. Under 2019 så uppgick den svenska varuhandeln mellan Sverige och Norge till 162,4 miljarder kronor respektive 137,3 miljarder.

Sveriges näst största handelspartner är Tyskland dit Sverige under 209 exporterade varor för 159,5 miljarder kronor, och importerade varor för 268,5 miljarder kronor. Det finns således ett betydande behov av att en fungerande valutahandel mellan dessa två länder.

NOK/SEK är en intressant handel med relativt värde eftersom SEK-värderingen länge befunnit sig den svaga sidan. Sverige är allmänt tänkt mycket utsatt för exponering för de globala och särskilt EUs ekonomiska utsikterna, eftersom den svenska ekonomin är en hävstång till extern efterfrågan via sin mycket exportorienterade ekonomi och traditionellt stora överskott på bytesbalansen.

Negativa reala räntor är ännu mer bestraffande eftersom styrräntan varit så låg som -0,25% även om den höjdes till noll i december 2019. Men marknaden har tagit SEK-värdering till anmärkningsvärda ytterligheter på bristen på intresse för svenska tillgångar – särskilt ränteinkomst. Som en relativ värdehandel sticker NOKSEK ut med tanke på att riskerna för en global tillväxtnedgång är mycket större för NOK i förhållande till var det prissätts (särskilt med tanke på olja) relativt till där SEK prissätts. Det är viktigt att Norge redan har stora budgetunderskott (ex-petroleum) medan Sverige har ett stort budgetöverskott.

Goldman Sachs logo på en byggnad i New York
Vi har nyligen skrivit om den norska kronan och landets satsning på olja. Vi skrev även att den kända amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har börjat bygga upp korta positioner i dollar. Att Goldman Sachs satsar mot dollarn beror på att allt fler av världens ekonomier börjar öppna upp, medan oroligheter sprids efter George Floyds bortgång, Kina tycks sluta handla amerikanska jordbruksvaror och investerare börjar bli oroliga för värderingen på amerikanska värdepapper. Strategerna på Goldman Sachs gör därför bedömningen att intresset för dollar som en så kallad safe haven minskar kraftigt och att många placerare kommer att ta hem sitt kapital från USA.

I synnerhet framhöll Goldman Sachs strateger den norska kronan som väl positionerad för att överträffa under resten av coronaviruskrisen. De rekommenderade därför Goldman Sachs sina kunder att korta USD/NOK-paret med en målkurs på 8,75 kronor till dollarn. Investmentbanken rekommenderar dock sina kunder att vara uppmärksamma på kursutvecklingen. De rekommenderar ett stopp om kronan försvagas till 10,25. Den norska kronan handlas för närvarande till 9,68 till dollarn.

Sedan dess har flera andra globala storbanker sagt att de rekommenderar sina kunder att titta på den norska kronan. HSBC:s valutastrateg David Bloom sade nyligen att storbanken gör sig redo för att hantera återhämtningen efter Coronakrisen oavsett hur den ser ut – med en L-, U- eller V-formation. En av de valutor som just nu är bäst positionerade, oavsett vilket av scenario som blir utfallet, är den norska kronan, fortsätter Bloom. Orsaken är framförallt landets låga statsskuld. Om inget av de tre återhämtningsscenariorna skulle bli verklighet är dock den norska kronan en av de valutor som är mest exponerade, för en ytterligare förvärrad situation, enligt Bloom.

De nordiska kronorna

De nordiska valutorna kan te sig litet förvirrande för bland annat turister som besöker Europa. Såväl Sverige, Norge, Danmark och Island använder sig av kronor. Även Tjeckien har en valuta som heter Koruna, eller krona. De är emellertid alla olika och betingar vitt skilda värden både på valutamarknaden som i souvenirbutiken.

Sverige, Norge och Danmark var tidigare medlemmar i det som kallades för Skandinaviska myntunionen. Den skandinaviska myntunionen bildades 1873 när Danmark och Sverige införde en gemensam valuta. År 1876 anslöts även Norge som fram till dess använde sig av den norska Speciedalern som infördes redan år 1560. I och med den skandinaviska myntunionen ersatte Sverige sin valuta, riksdalern, med kronan. Både Danmark och Norge hade sedan tidigare haft kronor. Myntunionen upplöstes i samband med Första världskrigets utbrott år 1914, samma år som den latinska myntunionen också upplöstes. Norska kronor används även på Jan Mayen och Svalbard, medan de svenska kronorna endast används i Sverige.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med SEK/NOK eller andra valutor hos Skilling. Sveriges bästa valutamäklare. Prova nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vad påverkar kursen för svenska kronor mot NOK?

Norges ekonomi har de senaste femtio åren bygg till stor del på oljan som förekommer i stor mängd i Nordsjön, vilket betyder att länder som Norge och Danmark historiskt sett kunnat dra fördel av ett högt oljepris, något som behövs eftersom djuphavsborrning är väldigt dyrt. Sverige har ingen del av Nordsjöfyndigheterna, och har inga egna producerande oljefyndigheter, även om det har gjorts flera försök att utvinna olja på Gotland.

Olja är en betydande andel av Norges ekonomi. Mellan 40 och 70 procent av landets export kan kopplas till endera olja eller gas, även om siffrorna sannolikt kommer att ha ändrats vid kommande årsskifte. Norge var tidigare en av de tio största producenterna av olja och gas, men har nu ramlat ned i tabellen. Norge kommer på plats 15, efter länder som Venezuela, Mexiko, Nigeria och Angola, men före länder som Qatar, Algeriet, Oman, Libyen och Storbritannien.

Oljeindustrin

Den norska kronan (NOK) drivs av två huvudfaktorer

1) Utvecklingen för oljan
och
2) det relativa värdet på andra europeiska valutor.

Det är inte så förvånande med tanke på att råolja och dess raffinerade produkter står för 30,5 procent av Norges export, och naturgas står för ytterligare 26 procent. Över 75 % av den totala exporten gick till Europa (4 % till Danmark, 8,5 % Sverige, 20 % Storbritannien och 43 % euroområdet).

Jämfört med olja och andra europeiska valutor har NOK underpresterat, särskilt de senaste sex åren. Detta gäller mot den svenska kronan (SEK), euro (EUR) och brittiska pundet (GBP).

Norges grannländer, Sverige och Danmark, har utvecklat en mängd andra industrier, till exempel telekom, bilar, elektronik, möbler och Lego. Norge däremot är fortfarande starkt beroende av naturresursindustrier som olja, naturgas, gruvdrift och fiske. Nedgången i NOK gentemot andra valutor är ett resultat av Norges minskande oljeproduktion i kombination med det senaste prisfallet i oljan. Det kommer att dramatiskt sänka Norges exportintäkter. Ifall du tror det fortsätter bli svårt för Norge och liksom SEB tror på en starkare svensk krona, så kan du köra SEK/NOK trading genom Skilling!

Något som valutahandlarna inte tänker på är att många norrmän historiskt sett har valt att göra stora köp i Sverige. Alkohol, kött, allt som innehåller socker och mycket annat är mycket dyrare i Norge än i Sverige på grund av skatter och att den norska kronan varit så pass mycket starkare än den svenska. Under 2019 ökade gränshandeln mellan Norge och Sverige med 16,12 enligt data från norska Statistiska centralbyrån. Ökningen är en av de största som uppmätts hittills och skapade stor oro inom den norska handeln. Fram till dess att oljepriset kraschade lades nästan var tionde krona i norsk dagligvaruhandel på den svenska sidan gränsen.

Sugen på oljehandel? Kolla in vår topplista över råvarumäklare här. Alternativt, kom igång direkt med olje-trading eller valuta-trading hos vår favorit, Skilling nu!

Hur har SEK/NOK rört sig?

I mars 2009 handlades den norska kronan rekordhögt, för att köpa en norsk krona behövdes 1,30 svenska kronor. Den norska kronan har försvagats ordentligt mot den svenska kronan det senaste halvåret. När valutahandeln stängde i oktober var kursen 1,06 mot den svenska kronan. Så låga växlingskurser som då hade valutamarknaden inte sett på sex år. I dag är det däremot den svenska kronan som är starkast då NOK är så starkt kopplat till oljepriset.
NOK/SEK valutagraf
Tidigare har Norge haft en högre räntenivå och en stark statsfinansiell ställning. Nu finns inte samma incitament att köpa norska kronor, beroende på räntenivån. Den norska kronan har alltså rasat mot den svenska kronan, men även mot Euron efteroljepriskollapsen. Aldrig förr har valutan varit så svag mot euron. NOK har även tappat mot dollarn och handlas nu till samma kurs som 1985. Värdet mot den svenska kronan motsvarar värdet 2016.

Köp NOK/SEK via Skilling
Att kronan varit så svag under senare år beror till stor del på att Riksbanken för länge höll fast vid “en krispolitik med negativa räntor och obligationsköp”. Nu är det andra tider, och Riksbanken har förändrat sin attityd till sänkta räntor, efter de båda räntehöjningarna 2018 och 2019. ”I sin iver att uppnå inflationsmålet höll Riksbanken alltför länge fast vid en krispolitik med negativa räntor och obligationsköp, delvis i syfte att motverka en kronförstärkning, vilket antagligen är ett viktigt skäl till svagheten hos den svenska kronan de senaste åren”.

Varför inte prova på valutahandel från mobilen? Smidigt, roligt och flexibelt. Handla från hela världen, du också. Det är lätt som en plätt med Skilling!

Var kan SEK/NOK handlas?

Skilling är den främsta valutamäklaren för trading med NOK, då de har hela 7 olika valutakryss mot norska kronan. En av anledningarna till detta är att VDn för Skilling Group, André Lavold, är norrman. Han vill med andra ord kunna erbjuda ett fullständigt utbud för norrmän, men även svenskar. SEK kan nämligen handlas i följande kryss: EUR/SEK, GBP/SEK, USD/SEK samt NOK/SEK. Lär dig mer om valutahandel enkelt, på 5 minuter, genom vår guide.

Detta två saker visste Du inte om Skilling: De är sponsor till Fulham FC, som är Londons äldsta fotbollslag. De är på väg mot avancemang mot premier league just nu. För bara några veckor sedan så fick Skilling FSA licens, så kunder över nästan hela världen kan roa sig med valutahandel på ett enkelt sätt. Vill du veta mer om Sveriges kanske hetaste online trading sajt? Kolla då igenom recensionen av Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Vad tror du om NOK? Handla med Skilling. En synnerligen användarvänlig trading plattform, skapad av nytänkande Skandinaver. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.