fbpx

Bert från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 16 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Arton månader in i pandemin börjar det ekonomiska läget så sakteligen att återhämta sig i flera länder. Nedan tittar vi närmare på hur utvecklingen för KPI:er, räntor och valutakurser ser ut på olika håll för återstoden av 2021.

De ekonomiska konsekvenserna från pandemin har varit förödande i många länder, men trots fortsatt ökad smittspridning tycks läget så sakteliga börja ljusna. I takt med att samhällen åter kommer på fötter blir det förr eller senare också nödvändigt att börja se över de ekonomiska lättnader och stöd som infördes för att hjälpa såväl företag som konsumenter genom krisen.

Att se över räntorna är en sådan åtgärd. Kanske till och med den viktigaste av alla sett ur ett ekonomiskt perspektiv. När pandemin slog till och den globala ekonomiska krisen var ett faktum agerade majoriteten av alla länder med att sänka styrräntan. Det var en av flera effektiva åtgärder som vidtogs i syfte att lätta på den ekonomiska bördan för såväl låntagare som för samhället i stort.

Idag, en bit in på tredje kvartalet 2021, är den mest akuta krisen över – vilket också innebär att några av de krisåtgärder som vidtogs för ett år sedan nu måste börja släppas på. Detta gäller inte minst de mycket låga räntor som många länder antog i fjol.

Valutahandel har kikat närmare på sju olika länder och dess respektive utveckling för räntorna, KPI:er och valutakurser under resterande del av 2021. Nedan finner du information om nuläget i både Sverige och Norge samt USA, Brasilien, Mexiko, Indien, Ryssland och Brasilien.

Sverige

Enligt den senaste statistiken som utkom från Riksbanken i mitten av augusti, ligger Sveriges inflationstakt enligt KPIF med fast ränta för närvarande på 1,7% – vilket är en höjning med 0,1% från föregående månad då den uppgick till 1,6%. Inflationen enligt KPI mäter i dagsläget 1,4%. För konsumentprisindex uppgick värdet till 342,23 i juli månad. Motsvarande siffra i juni var 0,1% lägre. Sett över hela året har KPI haft en svagt stigande trend, med något undantag från februari till mars och från maj till juni.

Vad gäller reporäntan ligger denna idag på 0,00%, vilket är en oförändrad nivå sedan januari 2020 då den höjdes från -0,25%. Sverige har alltså inte sänkt räntan under pandemin som många andra länder – men å andra sidan hade vi också ett mycket lågt utgångsläge sedan flera år tillbaka. Framgent kommer successiva höjningar sannolikt att ske, som Riksbanken också flaggat för. Valutamässigt är SEK fortfarande svag gentemot mot EUR, men höjs räntan kommer det förmodligen även få effekt på kronans värde.

Norge

Valutahandel har tidigare skrivit om att Norge troligen skulle bli ett av de första länderna att höja räntan igen efter pandemin. Hittills har ingen justering uppåt skett, men under återstoden av 2021 planeras två höjningar – en i september och en i december. Räntehöjningar har vanligtvis en positiv effekt på ett lands valutakurs, varför vi troligen kan förvänta oss en starkare NOK om höjningarna genomförs som planerat.

Inflationen i Norge steg från 2,9% till 3,0% i juli, medan konsumentprisindex klättrade från 8,6% till 10,3%. Givet den snabba stigande trenden blir justeringar av räntan nödvändiga för att hålla inflationen på en rimlig nivå. För dig som valutahandlare kan detta också innebära möjligheter för investeringar i eller trading med NOK, då utsikterna för en starkare norsk krona är goda.

Handla NOK med snäv spread och bra säkerhet – bli kund hos Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


USA

Juli 2021 uppgick inflationen i USA till hela 5,4%, vilket förvisso var en stagnering från juni – men en höjning med 0,4% sedan maj och med 1,2% sedan april. Sedan årsskiftet har inflationen stigit från 1,4% till dagens 5,4%. För att inte riskera en inflation som skenar utom kontroll lär räntehöjningar bli aktuellt framöver. Dock inte förrän i slutet av 2022, enligt nyligen gjorda uttalanden av Fed. Dagens räntekorridor uppgår till 0,00-0,25%. USD har haft det kämpigt sedan en tid tillbaka men tecken på återhämtning börjar synas. Vare sig du tror på en uppgång eller nedgång i USD kan du handla valutan hos alla stora mäklare på marknaden. Valutahandel rekommenderar bland andra trading hos Capital, som erbjuder sjyssta villkor och en vass plattform.

Mexiko

Mexiko har liksom flera andra länder i Central- och Sydamerika drabbats hårt av pandemin, och med en redan ansträngd ekonomi innan förvärrades läget än mer under 2020. Per dags datum har landet en relativt hög styrränta på 4,5%, vilket har varit nödvändigt då inflationen tidigare i år var uppe och nosade på strax över 6%. Sedan dess har inflationen minskat tre månader på raken, vilket är en tydlig indikation på att den senaste räntehöjningen som gjordes med 0,25% tycks ha effekt. Konsumentprisindex steg med drygt 6% under första halvan av 2021. Givet det faktum att inflationen fortfarande är jämförelsevis hög samt att den senaste höjningen av räntan gjordes så sent som i somras, är en sänkning troligen inte att vänta i närtid.

Sugen på trading med MXN? Valutan finns bland annat att handla hos topprankade mäklaren eToro.

Indien

En av världens största tillväxtekonomier har per dags datum en styrränta på 4,0%, där den också förväntas ligga kvar ett tag framöver. Senaste justeringen gjordes i maj 2020. Precis som för Mexiko är en högre styrränta nödvändig för att hålla Indiens inflation i schack, och så sakteliga tycks åtgärden få önskad effekt. I juli sjönk inflationen till 5,59% från 6,26% föregående månad. Förväntad nivå för juli var 5,78%. Indien har liksom många andra stora och mycket tätbefolkade länder drabbats hårt av stor smittspridning och överbelastad sjukvård, vilket omgående fått samhällsekonomiska konsekvenser.

Indisk rupie har gentemot dollarn legat hyfsat stadigt över de senaste 12 månaderna, men för dig som handlat EUR/IDR har läget varit betydligt mer volatilt. Inte minst de senaste dagarna då 1 EUR gick från att vara värd 16905 IDR den 24 augusti, till att ge 18295 IDR dagen efter.

Tror du på en ytterligare nedgång för IDR och vill blanka valutan kan du registrera dig hos CMC Markets. En världsledande valutamäklare med över 330 valutapar tillgängliga för handel.

Brasilien

Brasilien genomförde i början av augusti sin fjärde räntehöjning bara i år – och det med besked. I ytterligare ett försök att dämpa inflationen och skapa ett bättre utgångsläge för nästa år höjdes styrräntan med 100 procentenheter – från 4,25% till 5,25%. Detta efter att landets inflation steg markant under sommaren och nu ligger på 8,99%. Prognosen är att 9,00-strecket kommer att passeras under Q4 2021. Höjningen av räntan har även gett svag effekt på valutan, vilken har stärkts marginellt mot både EUR och USD senaste dagarna. Den positiva utvecklingen för BRL bör dock ses som skör då landet fortsatt kämpar med en svag ekonomi. Du kan handla USD/BRL genom IG!

Ryssland

Rysslands styrränta höjdes i juli från 5,5% till 6,5%, och prognosen framåt visar att ytterligare höjningar är att vänta. Senare i höst förutspås den ligga på 7,5%. Landets ekonomi sägs nu sedan Q2 2021 vara tillbaka i ungefär samma läge som före pandemin slog till, med en inflation rate som i dagsläget ligger på drygt 6,4% och som spås bli än högre under 2022 innan den dämpas ned mot 4% inom 2 år. Räntejusteringarna har som väntat fått en stärkande effekt på RUB gentemot euron, men endast marginellt och med volatilitet i kursen. Den bästa sajten för trading med RUB är Capital (omdöme). Prova själv Capital med ett riskfritt demokonto!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande valuta- och kryptomäklare med världens ledande tjänst för copytrading. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Slutsats: Överlag uppåt för räntor och KPI:er

Hur den ekonomiska utveckligen för olika länder och världen i stort kommer att te sig framledes går endast att spekulera om och försöka förutspå med hjälp av statistik och nyckeltal. Tydligt är dock att den övergripande trenden är stigande för konsumentprisindex – vilket är en tydlig indikation på stigande inflation. Stigande inflation genererar vanligen åtgärder i form av höjda räntor i syfte att dämpa människors konsumtion och nå en rimlig balans i såväl samhällsekonomin, som den för enskilda hushåll.

För valutahandlare är utveckligen intressant att följa då höjda räntor som regel får positiv effekt på ett lands valutakurs. Letar du efter en modern valutamäklare med utmärkt plattform och låga avgifter? Testa AvaTrade redan idag.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.