fbpx

Kennet från Eskilstuna

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 17 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Priset på koppar har gått upp stadigt i drygt 3 år. Men vad ligger bakom uppgången i kopparpriset och hur började handel med CU, som är metallens symbol. Hur kommer priset för atomnummer 29, dvs koppar, röra sig under 2021? Även om ingen är säker på framtiden, så finns det flera skäl att tro att koppar kan fortsätta vara riktigt populärt inom flera sektorer. Om du tittar på grafen, så ser du hur kurvan har rört sig för kopparpriset det senaste 3 åren – från 2.8 till 4.425 i skrivande stund. Kommer kopparprissättningen fortsätta i samma riktning framöver? Råvaror kan åtminstone var ett komplement till valutahandel, anser många experter.

Koppar är en metall med olika användbarhet. Tillämpningen används inom industrier som sträcker sig från jordbruk till konstruktion – men det är också en vanlig handelsvara av marknadsspekulanter. Upptäck vilka typer av koppar som förekommer idag, upptäck historien om kopparhandel, lär dig mer om utbuds- och efterfrågefaktorer som flyttar priset och ta reda på hur du handlar det idag. Medan en majoritet av alla traders följer priset på olja idag, så finns det god anledning att metaller som koppar, silver och guld blir allt mer följda de kommande 10 åren.

Olika typer av koppartillgångar

Det finns olika typer av koppartillgångar tillgängliga för trading på nätet. Den första skillnaden är mellan COMEX och LME, de marknader där metallen kan handlas. COMEX är en del av New York Mercantile Exchange (NYMEX), där koppar prissätts per pound, medan LME-koppar avser koppar som handlas på London Metal Exchange, som prissätts per ton. Koppar trådar

Futures baseras på priset på den underliggande råvaran och handlas genom att definiera ett pris för köp eller försäljning på ett framtida datum. Kopparterminer är populära instrument att handla i USA, medan Europa handlar mer med CFD'er. Eftersom likviditeten och kostnaden för att börja är avsevärt lägre för CFD i Europa, så blir det potentiellt lättare att köpa och sälja de kontrakt du är intresserad av med CFD'er.

Terminskontrakt använder vanligtvis hävstång och kräver att du handlar via en bank som agerar på LME eller NYMEX, vilket är extremt ovanligt bland svenska bolag. Med hävstång så kan traders öka sin exponering mot marknaden genom att betala mindre än det fulla värdet av kontraktet, vilket ökar potentiella vinster men också ökar risken i enlighet därmed.

Där det är tillåtet kan du också handla koppar med dess spotpris, som är baserat på priset på tillgången för närvarande. Handlare som föredrar aktier kan också handla med företag med exponering mot kopparmarknaden såsom gruvbolag.

Koppar trading med Capital
Mobil trading med koppar hos Capital.

Kopparhandelns historia

Kopparhandelns historia går tillbaka tusentals år. Bronsålderns mesopotamier var förmodligen de första att bekanta sig med varan, och tidiga samhällen använde koppar som ett bytesverktyg för att mäta dess värde mot föremål som mat och boskap.

Även om det har använts sedan romartiden för mynt, tillsammans med guld och silver, hade koppar ett lågt inneboende värde på grund av dess överflöd. Detta innebär att det, till skillnad från guld, aldrig har haft status som en monetär standard.

Idag används koppar i en mängd olika industriella processer, med sin böjlighet och starka elektriska och värmeledningsförmåga som gör den användbar inom en mängd olika sektorer. Tillgångs- och efterfrågefaktorer i förhållande till dess industriella användning har haft en stark inverkan på kopparpriset genom åren. Råvaruboomen på 2000-talet såg att koppar steg kraftigt i pris, och dess värde nästan fyrdubblades från 2004 till 2006.

Varför handla koppar & hur handlar folk?

Att handla koppar som CFD innebär att du kan dra nytta av konkurrenskraftiga priser, tillförlitligt handelsutförande och innovativa handelslösningar på en pålitlig plattform.

Koppars prisrörelser är nära kopplade till ekonomisk aktivitet, så om du gillar att följa utvecklingsmarknader kan du vara intresserad av kopparprisrörelserna som orsakas av mönster för infrastrukturutveckling över hela världen. De senaste 5 åren så har den ökade användningen av koppar varit enorm, trots att vi haft Covid-19 som stört utvecklingen. Den överlägset vanligaste handelsstrategin för koppar CFD'er har varit att gå lång, dvs att man tror att priset ska gå upp för kopparn. Hos Plus500 så är 82% köpare och 18% blankar koppar CFD'er. Hos brittiska IG, så är 87% långa och 13% har valt att istället gå kort i koppar CFD'er. Hos en annan av våra favoriter, Capital, så är hela 91% köpare av koppar CFD, medan bara 9% säljer koppar. Prova själv trading med koppar som CFD hos Capital på en enastående plattform, med extremt flexibilitet och enormt många funktioner. Skapa ett riskfritt demokonto idag!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Fler än 50 råvaror att handla med CFD. Du har flexibel hävstång och allt på svenska. Prova Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Vad påverkar kopparpriset?

Det finns en mängd olika grundläggande faktorer som påverkar kopparpriset, och dessa bör undersökas innan du handlar med metallen. Att känna till de troliga drivkrafterna för metallens värde kommer att ge handlare mer information för att förbereda sina positioner. Dessa faktorer inkluderar tillståndet i ekonomin, utbudsproblem, bostadsmarknaden och alternativa metaller.

Plus500 - koppar trading

Ekonomiskt välstånd kan gynna kopparpriset

Under perioder av ekonomisk tillväxt kan utvecklingen av infrastrukturen öka, vilket orsakar en hög efterfrågan på koppar och därför pressar dess pris. Om denna höga efterfrågan på industrimetallen möts med ett överutbud kan priset falla igen. Omvänt, under perioder av ekonomisk nedgång, kan projekt som kräver stora mängder koppar avstanna, vilket pressar ner efterfrågan på metallen och prisuppgången för koppar kan avstanna.

Marknader som Kina, Indien och Brasilien som har haft en stark tillväxt har orsakat en hög efterfrågan på koppar de senaste åren. Ifall den ekonomiska tillväxten ökar som OECD förutspår, så kan det vara en ytterst positiv faktor för koppar, vars prisutveckling gynnas starkt av stigande BNP-siffror. Tips: Du kan handla koppar som CFD genom Plus500 (recension), som är en prisbelönt trading sajt som är börsnoterad i London. Prova själv Plus500 med ett demokonto idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Börsnoterat bolag i London som är ytterst professionella, men accepterar privatpersoner som kunder. Prova själv Plus500 med ett demokonto idag!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Försörjningsproblem

Försörjningsproblem kan påverka kopparpriset på en mängd olika sätt. Naturkatastrofer som jordbävningar, mänskliga resurser som arbetarstrejker och politiska influenser som handelskrig kan påverka gruvproduktion och leveranskedjor och få priserna att stiga.

Bostadsmarknader

Eftersom koppar är ett nyckelmaterial i byggbranschen, särskilt för användning i VVS och ledningar, kan hälsan på bostadsmarknaderna vara en stark drivkraft för kopparpriserna. Om det råder en bostadsboom i ett visst territorium kan det finnas en stor efterfrågan på koppar, vilket ofta kommer att innebära en ökning av priset, särskilt om utbudet inte kan nå den nivå som krävs.

Alternativa metaller

Alternativa metaller kan också påverka priset på koppar. Om kopparpriset blir för högt kan det trots allt vara vettigt att välja billigare material. Detta kan i sin tur leda till att efterfrågan minskar och att priset faller igen. När koppar var på en höjdpunkt i mitten av 2000-talet användes ofta aluminium istället, till exempel i bilar och för kabeldragning.

Handla koppar på MetaTrader

Du kan med fördel handla koppar på MetaTrader 4 (MT4). Detta är en elektronisk handelsplattform som erbjuder integrerade insikter och kontohanteringsfunktioner, vilket gör det möjligt för handlare att få tillgång till nyheter och analyser för de senaste uppdateringarna som kan flytta marknaden. Gällande MT4, så är våra favoriter som har koppar i CFD-utbudet framför allt Capital som har flexibel hävstång (från 1x till 10x för råvaror som koppar). Du kan testa Capital här! Det andra populära alternativet är AvaTrade, som funnits på svenska i drygt 10 år. Testa själv trading med AvaTrade idag!

Hur man handlar koppar

Handla koppar med genom att följa dessa enkla steg och kickstarta din marknadsupplevelse idag.

Öppna ett handelskonto

Öppna ditt handelskonto genom att fylla i vårt onlineformulär och var redo att handla koppar CFDer inom några minuter. Eller om du vill kan du först förbereda dig för handel med riktiga pengar genom att öppna ett demokonto och tillämpa din strategi riskfritt.

Planera en strategi och identifiera en möjlighet

Det är nu dags att planera en strategi och identifiera en handelsmöjlighet. Du kanske vill använda ett tekniskt tillvägagångssätt, ett grundläggande tillvägagångssätt eller en blandning av båda, för att vara fullt informerad om koppars potentiella prisrörelser. Använd handelsnyheter och analyser för att hålla dig à jour med den senaste informationen som kan påverka kopparpriset.

Koppar trading med AvaTrade
Handla koppar som CFD hos AvaTrade

Hur man börjar handla koppar?

Att öppna och stänga en position är lätt när du väl har planerat din strategi och möjlighet. För ett terminskontrakt måste du bestämma kvantiteten av varan som ska köpas eller säljas och datumet för leverans. Terminskontraktet kommer att ha ett utgångsdatum, då du kan bestämma dig för att fortsätta att behålla din position, eller betala kontant. Normalt så brukar vi på Valutahandel.se inte rekommendera terminer, då det krävs väldigt stora insättningar och höga risker. Vi kör själva mycket hellre CFD på spotkursen.

För ett spotkontrakt med CFD, välj helt enkelt antalet kontrakt du vill handla och bestäm, baserat på din strategi och analys, om du ska gå långa eller korta. Du kan avsluta din handel när det passar dig, baserat på grundläggande faktorer, tekniska mönster och indikatorer, eller en kombination. Det är väldigt smidigt när du väl registrerat dig för ett demokonto och provat på med en lämplig råvarumäklare.

Ava Trade: En av de längst etablerade bolagen på svenska marknaden. Upplev trading med AvaTrade nu
Plus500: Noterade på börsen i London. Tydligt gränssnitt och en väldigt proffsig organisation. Testa Plus500 idag!
Capital: Den mest flexibla plattformen som har både justerbar hävstång och det största utbudet av instrument på marknaden. Upptäck trading med Capital här!

Vad tror du kopparpriset kommer ligga på om en vecka? Kommer kurvan fortsätta uppåt som den gjort i drygt 3 år och som mellan 85-91% av alla marknadens aktörer tror? Eller är det en nedgång att vänta? Prova själv ett demokonto för trading med koppar idag!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.