fbpx

Greg från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren Easy Markets för 8 minuter sedan.

» Prova Easy Markets du med.
73% av alla privata kunder förlorar pengar när de handlar CFDer med denna leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Idag kommer Valutahandel att diskutera möjligheterna att köpa eller sälja valutaparet EUR/SEK, där kronan blivit starkare under de senaste månaderna mot Euron.

Valutahandel tar även upp de senaste nyheterna som relaterar till Euron och den svenska kronan. Detta valutapar, EUR/SEK, fortsätter svagt uppåt och efter flera månaders förstärkning för kronan. För närvarande så är det alltså en svag fördel för Euron. Det finns dock stor möjlighet att kronan fortsätter stärkas, då den ekonomiska aktiviteten i EU är sämre än väntat och Sverige klarat sig relativt bra, med förvånansvärt låg arbetslöshet i spåren av coronavirus effekter på ekonomin runt om i världen.

Covid-19 är fortfarande ett bekymmer för både Sverige och EU

Takten på Covid-19 vaccineringen i både Sverige och EU kan dock äventyra tillväxten för båda. I Sverige så är endast 2.82% av befolkningen vaccinerade mot Covid-19, jämfört med 4.88% i Danmark, 3.51% i Italien, 9.9% i USA, 14.94% i Storbritannien och över 58% i Israel enligt Our World In Data, som hämtar vaccinationsdata från Pfizer, BioNTech och Moderna samt Oxford/AstraZeneca.

Coronavirusproblem fortsätter dock att tynga ekonomin i EU, där inköpschefernas index (PMI) kom in på 47.5 förra vecka, under föregående 49.1 och på 2 månaders lägsta nivå. För Italien så visas dock PMI på 55.1, vilket är det högsta på 34 månader, så variationen är stor även inom EU. Turkiet visar 54.4, vilket är det högsta på 6 månader, medan USA visar 58.7 vilket är det bästa på 70 månader. Dessvärre så återfinns ingen data för Sverige, men Swedbank överviktar Sverige på bekostnad av Japan och räntor, skriver Privata Affärer.
Covid 19 mask
Förra torsdagen hade Europeiska centralbanken ett penningpolitiskt möte med efterföljande presskonferens. Politiska beslutsfattare lämnade den nuvarande politiken oförändrad. Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde sa att det inte är brådskande att utvidga stimulanserna och den nuvarande situationen kommer att gälla fram till mars 2022.

Datamässigt bekräftar makroekonomiska siffror att de största länderna i euroområdet kämpar för att överleva genom pandemin. I december hölls inflationen i EU på negativa nivåer, med den tyska årliga KPI bekräftad till -0,7% och EU-indexet till -0,3%. Samtidigt ska vi inte glömma att Sveriges valuta stärkts kraftigt mot alla sina stora rivaler förra året och en massiv överprestation av den svenska kronan (SEK) fortsätter.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Vill du prova trading med EUR/SEK och 20x hävstång? Upptäck Skilling idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Sveriges Riksbank höll räntan stadig under 2020, jämfört med många andra stora centralbanker som sänkte räntan. Detta är troligen en av de främsta orsakerna bakom den svenska kronans uppgång de sista månaderna, tillsammans med att ekonomin aldrig stängdes ner helt.

Efter att höja sin reporäntan till 0,00% i slutet av 2019 så höll Riksbanken den räntan stabil under det senaste året. Sverige har också haft ett unikt tillvägagångssätt för pandemin, eftersom politiker fortsatte den ekonomiska aktiviteten mestadels som “normalt” och undvikit de drakoniska nedstängningarna. Detta unika tillvägagångssätt hjälpte Sveriges arbetsmarknad och arbetslösheten i Sverige har ökat avsevärt mindre än många andra länder.

Risker för kronan

Men vad händer härnäst? Ingen vet. Men ifall inte ett stort stabilitetspaket kommer till restauranger och hotell tillsammans med detaljhandeln inom kort, så kan vi förmodligen se avsevärt ökad arbetslöshet även i Sverige. Är Du redo att köpa eller gå emot den svenska kronan? Kolla in Skilling (recension) som har BankID och en väldigt transparent plattform för alla som är nybörjare inom valutahandel (läs 25 korta tips). Vi har även en kort guide som ger dig en inblick i valutahandel på 5 minuter.

Risker för Euron

Den pågående osäkerheten, tillsammans med COVID-19-pandemin som försämrar ekonomin i många delar av EU, kan ge ytterligare ett försäljningspress för euron. I december hölls inflationen i unionen till negativa nivåer, med den tyska årliga KPI bekräftad till -0,7% och EU-indexet till -0,3%. För övrigt så är det väldigt viktigt att Covid-19 vaccineringen tar fart på allvar, då EU verkligen inte lyckats bra på detta område. Storbritannien utklassar Sverige, med 15% av befolkningen vaccinerade, jämfört med knappt 3% som fått vaccin i Sverige. Allra bäst går det dock för Israel, där drygt 59% av befolkningen redan blivit vaccinerade.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla EUR/SEK efter kostnadsfri insikt i hur andra framgångsrika traders handlar. Prova eToro idag!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Teknisk analys för EUR/SEK

EUR/SEK har tappar i värde, dvs kronan har blivit starkare och handlas återigen runt 10.11 nivån, efter att ha nosat kring 11.4 i mars förra året. Men trenden pekar fortfarande på en nackdel för EUR/SEK och det är fortfarande till fördel för kronans styrka och euron svaghet, som troligen kommer fortsätta under första kvartalet 2021. Som ni kanske vet så anser både SEB och Riksbanken att kronan har mer att ge.

EUR/SEK graf - liten storlek
Klicka för större storlek på EUR/SEK grafen

De globala politiska spänningarna har också stort inflytande på detta valutapar. Vidare så bör EUR/SEK sjunka under 10.00-nivån för att förlänga förstärkningen. Några stöd- och motståndsnivåer har markerats i diagrammet ovan till höger. Nivåerna 10.20, 10.30 och 10.40 representerar den aktuella motståndsnivån, medan 10.00 och 9.90 är de aktuella stödnivåerna i detta diagram. Om priset hoppar över 10,20 så kommer EUR/SEK troligen även nå 10.30-nivån mycket snart och nästa mål kan ligga runt 10.40. Om priset däremot sjunker under 10.00 så kan det vara ett mycket bra tillfälle för kortvariga traders, som då troligen sätter stoppljusen på 10.015 och tar hem en vinst på 9.950 eller lägre.

Sammanfattning om tradingspannet för EUR/SEK

The EUR/SEK har legat och vänt runt 10.10 den sista veckan och inte riktigt kunnat bryta loss, vare sig uppåt eller nedåt. Risken för ytterligare försvagning (nedgång för EUR) är inte över än och den stora trenden är fortfarande nedåtgående. Det finns en hög sannolikhet att kronan fortsätter stärkas ifall den bryter ner under 10.10 de närmaste dagarna och Eurons svaghet kan fortsätta över det första kvartalet 2021.

Nästa möte för Riksbanken

Nästa möte för Riksbanken sker på fredag den 5:e februari, 2021 klockan 13.00 (GMT +1). Under torsdagen den 4:e februari 2021 så sker näringsutskottets sammanträde klockan 10.00 samt Finansutskottets sammanträde klockan 11.00. Nästa möte för ECB är först den 17:e februari 2021 och kallas “ECB-rådet: icke-penningpolitiskt möte i Frankfurt”.

Redo att handla EUR/SEK? Capital, en global valutamäklare som finns på svenska och även har ett 1000-tal aktie-CFD'er att handla.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Flest instrument, lägst spread. Allt på svenska. Testa Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.