fbpx

Markus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 3 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Storbritanniens styrränta har legat oförändrad på rekordlåga 0,1 procent sedan mars 2020 då den sänktes med 0,15%. Nivån har fram tills nyligen förväntats ligga fortsatt lågt även ett tag framöver – men nu kommer indikationer på att en höjning eventuellt kan komma avsevärt tidigare än man prognostiserat. Valutahandel.se har sett antydningar om att räntan kanske höjs redan i november eller december bland framgångsrika traders. Vill du handla med GBP är det viktigt att du håller dig ajour med utvecklingen framgent.

Bank of England har sedan pandemin briserade med full kraft i mars i fjol hållit den brittiska reporäntan på en historiskt låg nivå – och det under historiskt lång tid. I drygt 18 månader har räntan legat och skvalpat precis över nollgränsen. Förvisso högre än i många länder där minusränta länge har varit ett faktum, men likväl betydligt lägre än vad man haft i UK tidigare.

Förväntningarna på att en räntehöjning ska komma inom kort har varit låga. Landet har varit ett av de hårdast drabbade i Europa av krisen med covid-19, med strikta (och kritiserade) lockdowns under lång tid, och dessutom finns ännu Brexit i färskt minne. Den brittiska ekonomin och sterling har utsatts för flera prövningar på relativt kort tid, varför en låg räntenivå ansetts vara en nödvändig åtgärd för att lätta på trycket – såväl på samhällsnivå som för företag och privata hushåll. Den generella prognosen för GBP har förutspått en dyster utveckling under flera år framöver.

En bit in på fjärde kvartalet 2021 ser läget emellertid annorlunda ut, inte minst på grund av snabbt stigande inflation. Bank of England signalerade oro redan förra månaden över hög inflation och menar att det kan bli dags att höja räntorna redan innan landets obligationsköpsprogram tar slut i december.

Ingen signifikant försvagning mot vare sig USD eller EUR – snarare tvärtom

I början av året spåddes det brittiska pundet få det tufft mot såväl EUR och USD, som flera andra världsvalutor. Dels under 2021, men även en bra bit längre fram. Intresset för UK är lägre bland utländska investerare efter Brexit, och ovanpå det har pandemin slagit hårt mot den redan osäkra ekonomin.

En bit in på fjärde och sista kvartalet för 2021 kan dock konstateras att pundet under året snarare har utvecklats positivt, än i linje med den deppiga prognosen. Någon kraftig försvagning mot USD och EUR har inte skett – istället har den brittiska valutan faktiskt stärkts mot bägge två. Framförallt mot euron. I oktober 2020 kostade 1 GBP 1,10 EUR. Tolv månader senare har kursen stigit till pundets fördel – vilket idag kostar 1,18 euro.

Tittar vi på utvecklingen gentemot den amerikanska dollarn syns samma trend. För ett år sedan kostade ett pund 1,31 USD – kursen idag ligger på 1,36. Kortsiktigt över den senaste månaden har pundet tappat något, men sett över ett år har det blivit dyrare. Till skillnad från euron har dollarn förvisso haft det rejält tufft mot majoriteten av alla valutor sedan andra halvan av 2020, men pundets värdeökning säger ändå något om den brittiska ekonomins återhämtning.


Betyg: 9/10
Minsta insättning: Obegränsat
Beskrivning: Proffsig sajt för att handla valuta, aktier, index och aktiekorgar som CFD'er. Prova CMC Markets nu!

Riskvarning: 73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.


Varför talar en starkare brittisk ekonomi för en tidigare räntehöjning?

Reporäntan är ett av de mest effektiva medlen att kontrollera inflationen med. Fortsätter den brittiska ekonomin att stärkas kommer räntan förr eller senare behöva höjas i syfte att förhindra en alltför hög inflation. När samhällets, företagens och de enskilda konsumenternas finanser stabiliseras och köpkraften ökar, måste åtgärder som syftar till att lätta på trycket i svåra ekonomiska tider samtidigt fasas ut för att förhindra obalans.

Valutahandel har tidigare skrivit om fler och tidigare räntehöjningar i bland annat Norge, vilka genomförts just för att ekonomin återhämtat sig till en nivå där subventionerande åtgärder som låga räntor inte längre blir nödvändiga.

Fördubblad inflation under 2021

Bank of England har tidigare kommunicerat att man förväntar sig en inflation som toppar på 2,5% i slutet av 2021. Landets inflationsmål är satt till 2% – vilken också är den nivå man tror att den kommer att stabilisera sig på en bit in på 2022 och framförallt 2023.

Den stigande inflationen – vilken blev tydlig redan i våras då den mer än fördubblades från mars till april – sägs främst bero på dyrare bensin och gas, dyrare el samt höjda priser på kläder och andra konsumtionsvaror. Här är priset på fossila bränslen som bensin och diesel en särskilt het potatis då dessa stigit kraftigt bara de senaste veckorna. Något som genererat en hel del uppmärksamhet och som lett till våldsamma protester i just Storbritannien.

Givet Bank of Englands förväntningar om att inflationen kommer skjuta över målet med minst 0,5% innan årets slut, torde det inte vara helt osannolikt att landets styrränta kommer att höjas tidigare än man hittills planerat. Så även om man förutspår att inflationen kommer stabiliseras under nästa och nästnästa år.

Vad innebär detta vid valutahandel med GBP?

Höjningar av räntan leder ofta till en förstärkning av landets valuta. Bland annat då det blir mer attraktivt för utländska investerare att placera tillgångar i det aktuella landet.

Har du redan nu långa positioner i GBP – eller om du är sugen på valutahandel med pundet – kan en värdeökning alltså möjligen vara att vänta framgent. Utvecklingen har som redan nämnts varit positiv gentemot både EUR och USD under det senaste året, och även om inga garantier eller säkra utvecklingar kan förutspås – finns förutsättningarna om ytterligare ökning åtminstone där. Många traders och investerare tycker redan att pundet är osedvanligt svagt. En av de hetaste kommentarerna på FT uttrycker följande: “Förvånande att marknaden nu prissätter en BoE-räntehöjning och GBP är fortfarande handlas runt 1,17-1,18 i förhållande till EUR och 1,35-1,36 i förhållande till USD”.

Bästa valutamäklarna för trading med pundet

Det brittiska sterlingpundet finns att handla hos alla onlinemäklare med ett utbud av valutor – såväl större som mindre aktörer. Som en av världens största valutor brukar den också finnas att handla i många olika par.

Valmöjligheterna är således många när du vill trada med eller investera i GBP – men i vanlig ordning rekommenderar vi dig att satsa på en väletablerad och framförallt EU-reglerad valutamäklare med förmånliga villkor och en bra programvara.

Följande tre är alla topprankade hos oss på Valutahandel och är väl värda att spana in för handel med såväl GBP som andra instrument:

CMC Markets: En av de äldsta europeiska mäklarna tillika en av de akörer med absolut störst utbud. Här finns drygt 330 valutapar – varav många olika med GBP. Hos CMC Markets tradar du på den egna plattformen Next Generation, med snäv spread och utan dolda avgifter. Bli kund hos CMC Markets, en riktigt brittisk valutamäklare.

Skilling: Svenskgrundad mäklare som snabbt gjort succé på såväl den skandinaviska som övriga europeiska marknaden. Säker inloggning med BankID, extremt snabba orderavslut och låga priser. Även här finns GBP i flera par – bland annat med SEK och NOK.

Bli kund hos Skilling.

eToro: Den perfekta mäklaren för dig som vill inspireras av andra och gillar copy trading. eToro har GBP i flera olika par, låga spreads och världens främsta community för social trading.

Bli kund hos eToro.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla GBP från en skandinavisk grundad sajt med BankID. Det har aldrig varit enklare att följa proffsen. Testa Skillings copy trading idag!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.