fbpx

Magnus från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 3 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Satsa på spännande valutahandel med polska zloty! Här kan du ta del av en fullmatad guide med allt du behöver veta för att såväl komma igång med din valutahandel, som att kunna avancera och lyckas bättre med PLN-trading. Lär dig om valutans historik och bakgrund, dess utveckling över tid, Polens ekonomiska status och mycket mer. Dessutom livskurser för PLN mot både EUR och USD, och tips om bästa valutamäklaren för trading med zloty.

EUR/PLN  
USD/PLN  

Korta fakta och bakgrund

Polska zloty i dess nuvarande form infördes som officiell valuta i Polen år 1995 och ersatte då den tidigare valutan, som också den gick under namnet zloty och som sägs ha anor som sträcker sig så långt tillbaka som till 1400-talet. Den nya zlotyn togs i bruk som en del av en omfattande valutareform, och när bytet genomfördes motsvarade värdet av 1 ny PLN hela 10 000 av de gamla. Valutan ges ut av landets centralbank Narodowy Bank Polski (NBP), som har sitt huvudkontor i den polska huvudstaden Warzava. Banken grundades redan år 1828, men då under namnet Bank Polski. En ombildning av centralbanken genomfördes efter andra världskrigets slut år 1945, varpå det nya namnet Narodowy Bank Polski istället antogs.

Namnet zloty, eller zlote polskie som valutan heter på polska, är inspirerat av ordet “zloto” – som översatt från polska betyder guld. Officiell valutakod enligt ISO 4217-systemet är PLN, vilken används såväl allmänt som i valutahandelssammanhang. Zlotyns finns i valörer om både sedlar och mynt, medan underenheten groszy endast finns som mynt.

Natur Polen naturresurserStabil ekonomi med rika naturtillgångar och bred industrisektor

Polen hade fram till Sovjetunionens fall i början av 1990-talet en s k planekonomi, vilket är ett ekonomiskt system främst förknippat med kommunistiska länder som t ex forna Sovjet och Kina. Det planekonomiska systemet innebar att den polska staten besatt all makt över landets ekonomiska förehavanden, inklusive företag och näringsliv, industrier, arbetsmarknad, finansiella institut o s v. Ett system som länge hämmade landets ekonomiska utveckling och tillväxt, och som bidrog till att Polen under många år var ett av de länder med lägst levnadsstandard i hela Europa. När Sovjet tillslut föll år 1991 övergick Polen till ett marknadsekonomiskt system istället, och en positiv utvecklingskurva började ta fart. Landet har de senaste åren uppvisat en BNP-tillväxt på drygt 5% – en högre siffra än vad hela EU haft sammantaget.

Polen industri tillverkningEn snabbt växande industrisektor och omfattande naturtillgångar har de senaste två decennierna öppnat upp för en betydande exporthandel till såväl andra EU-länder (främst Tyskland och Italien), som Kina, Ryssland och Storbritannien. Polen har några av världens största tillgångar av koppar, svavel, stenkol och brunkol, vilka samtliga är viktiga råvaror för landets utrikeshandel men också för den egna energiförsörjningen och viktiga tillverkningsindustrin. Även jordbruket har stor betydelse för landets ekonomi – över 50% av den totala landytan beräknas nyttjas för odling.

Valutahandel med polsk zloty

Polsk zloty är en relativt liten valuta i tradingsammanhang, men finns trots det ofta att hitta i sortimentet hos de flesta större och seriösa mäklarna. Växelkursen är flytande och den handlas vanligen mot större världsvalutor som USD, EUR, GBP, CHF och AUD. Handelsvolymen och likviditeten är lägre än för större par, varför man får räkna med att betala en högre spread vid trading med PLN. Många mäklare erbjuder en minimal spread på 0,0 pips för valutaparen USD/PLN och EUR/PLN, men den genomsnittliga spreaden landar ofta omkring 26-30 pips – något högre än vid handel med vår egna svenska krona.

Är du intresserad av att investera eller spekulera i polska zloty, är skandinaviska Skilling ett utmärkt val av valutamäklare. Där kan du trada såväl USD/PLN och EUR/PLN, som AUD/PLN och GBP/PLN till konkurrenskraftiga spreads och med några av marknadens snabbaste exekveringar. Börja med ett demokonto eller registrera dig blixtsnabbt med BankID och upptäck PLN-handel redan idag.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla PLN hos Skilling, en av marknadens bästa och mest använda tradingmäklare 2020. Kom igång med BankId på under 1 minut!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Monetär policy och zlotyns utveckling över tid

Kursutvecklingen för den polska zlotyn har bjudit på en del volatilitet de senaste tio åren, med både upp- och nedgångar gentemot såväl US-dollarn, som den svenska kronan. Störst förändringar ses mot den amerikanska dollar (ett totalt tapp om 30% mellan 2011-2020), vilken haft ett rejält framgångsrally på senare tid och stärkts betydligt mot de flesta andra valutor. Gentemot SEK har kursen istället stärkts det senaste decenniet, framförallt under de senaste två-tre åren då kronan brottats med kraftig försvagning.

Den polska centralbanken har sedan 1998 arbetat med att framförallt främja och behålla stabilitet i priser, samt att hålla inflationen på en balanserad och sund nivå kring 2,5%, med en acceptabel variation om +/-1%. Dem polska börsen; Warsaw Stock Exchange, är landets största finansiella marknad och räknas dessutom till en av de snabbast växande börserna sett till Emerging Markets Europe-index. Sett till att Polens ekonomi till stora delar av beroende av råvaruexport och annan utrikeshandel med både övriga EU-länder samt Kina och Ryssland, är valutan förstås känslig för förändringar i såväl råvarupriser som utländsk handelspolitik. Vidare pågår diskussioner kring huruvida Polen istället ska anta euro som officiell valuta, men inga beslut är ännu tagna och något byte finns således inte på agendan inom den närmaste framtiden.

Vill du öka på dina kunskaper om andra valutor också? Spana in våra informativa och matnyttiga valutasidor här på Valutahandel.se. Glöm inte att också djupdyka i vår valutaskola, där du får ta del av massor av bra tips och råd för hur du enklast kommer igång med forex trading – och hur du gör för att nå mesta möjliga framgång.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.