fbpx

Kristian från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 10 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Blankning av kryptovalutor, aktier och andra finansiella tillgångar är ett hett debatterat ämne och en tradingstrategi som hyllas av vissa och bespottas av andra. Men vad beror det starka motståndet på? Vilka argument finns för att ogilla blankare och varför vill vissa förbjuda handelsmetoden helt och hållet?

Valutahandel har vid flera tillfällen lyft möjligheterna med att blanka kryptovalutor, valutor, aktier och andra tillgångar för att potentiellt kunna tjäna pengar även när något sjunker i värde. Metoden är tillåten på majoriteten av alla tradingplattformar med CFD, inklusive branschledande aktörer som eToro, Capital och Skilling, och är inte på något sätt ovanligt förekommande. Inte heller är det något som svävar i gråzonen mellan lagligt och olagligt.

Samtidigt är det också något av en vattendelare som onekligen rör upp starka känslor hos somliga. En del ser blankning som ett utmärkt sätt att kunna utnyttja andra marknadsrörelser är bara de uppåtgående – medan andra anser metoden vara rakt av oetisk. Åsikterna vädras bland annat i nätforum och på sociala medier, såväl i Sverige som internationellt.

Blankning gör vanliga småsparare fattigare – och de redan rika ännu rikare

Blankning av aktier eller andra tillgångar är främst en metod som gynnar de som redan har pengar, på bekostnad av de som inte har lika mycket – det vill säga medelinkomsttagare med vanlig Svensson-ekonomi. Så lyder ett av de argument som används mest mot blankning i olika forum och diskussionstrådar på nätet.

Många som ogillar blankare – eller framförallt metoden i sig – anser det vara en osjysst handelsstrategi som rent krasst går ut på att sko sig på andras olycka. Att tjäna pengar på att ett bolag (om vi tar aktier till exempel) går dåligt eller till och med går under, och att andra människor kan förlora såväl investerade pengar som arbete. Man menar att blankning går rakt emot själva grundsyftet med att driva bolag – vilket är att skapa något produktivt som ger lönsam tillväxt, avkastning för investerare och arbetstillfällen för medarbetare.

Lönsamt för mäklaren

Blankning är generellt en lönsam affär för mäklare som erbjuder tjänsten, varför de flesta också väljer att tillåta det på sina respektive plattformar. Hela metoden bygger på att sälja tillgångar man tror kommer sjunka i värde, för att sedan kunna köpa tillbaka dem billigare och på så sätt göra en förtjänst på mellanskillnaden. Till ekvationen hör också att man inte äger tillgångarna som säljs – dessa lånar man istället av sin mäklare, vilka på så sätt gör stora intäkter i form av ränta.

Traders har också möjlighet att göra en bra vinst på korta positioner, men de som i regel tjänar mest på det är mäklarna själva. Här lyfts framförallt market makers som särskilt problematiska, eftersom de själva köper och säljer tillgångar för att säkra likviditet.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Blanka aktier, krypto och valutor med CFD:er hos en EU-reglerad toppmäklare. Prova Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Skattefria vinster om ett bolag går i konkurs

Möjligheten att tjäna stora pengar och inte behöva skatta för dem är ytterligare ett kritiskt argument som lyfts mot blankning. Om aktiekursen i ett företag sänks så mycket att bolaget på sikt går under och får ansöka om konkurs, kan blankare lyfta vinster utan att behöva betala skatt för dem.

Bör man rata blankning – eller fyller metoden faktiskt en viktig roll?

Huruvida man är för blankning eller ej är upp till varje trader själv att bestämma. Visst finns det flera argument som talar mot metoden, men för att ge en rättvis bild är det också viktigt att lyfta den andra sidan. Faktum är att många som tidigare kritiserat strategin nu istället har vänt i sina åsikter och menar att blankning fyller en viktig funktion på de finansiella marknaderna. Inte bara på aktiebörser, utan även valutamarknaden och kryptomarknaden samt övriga marknader.

Blankning bidrar bland annat till bättre likviditet på marknaderna, mer effektiv prissättning på aktier och kan potentiell lindra effekten av bubblor på marknaden. Traders som blankar bidrar också till att upptäcka och exponera opportunistiska beteenden och dåliga resultat innan de offentliggjorts för investerarna – vilket i sin tur kan bespara många stora förluster.

Vidgar möjligheterna i finansiell handel

Det traditionella sättet att handla aktier eller andra tillgångar erbjuder egentligen bara möjligheter åt ett håll – man köper billigt och säljer dyrt. Metoden är bara lönsam när marknaden går uppåt. Med blankning kan man även dra nytta av negativa marknadsrörelser, vilket i praktiken skapar dubbelt som många möjligheter som om enbart traditionell handel vore tillåten.

Viktigt att känna till är dock att riskerna är höga. Blankning är inget för nybörjaren eller för den okunnige småspararen som investerar till pensionen eller ett bostadsköp. Man bör vara väl insatt i finansiella analyser och hur marknaden fungerar.

Hur och var kan man blanka tillgångar?

Blankning är som sagt tillåtet hos mer eller mindre alla finansiella mäklare på nätet. Även EU-reglerade sådana, vilka alltid är att föredra för bättre konsumentskydd, mer genomlysning och bättre transparens.

Känner du att du har tillräckligt med kött på benen för att kunna lyckas med korta positioner finns således många bra plattformar att välja bland. För teamet på Valutahandel och inte minst många av våra läsare är Skilling en favorit sedan länge – både för blankning som för vanlig handel. Här kan du blanka många olika slags tillgångar, däribland valutor, aktier och kryptovalutor med CFD:er – vilket innebär att du inte behöver låna några faktiska tillgångar för att sälja och köpa tillbaka dem, utan enbart handlar med instrument som spekulerar i prisutvecklingen. Här kan du läsa mer om blankning med CFD:er.

Allt som allt erbjuder Skilling ett synnerligen smidigt sätt att trada finansiella instrument med såväl korta som långa positioner. Registrering och inloggning sker med BankID, i utbudet finns över 1000 tillgångar att välja bland och sajten är helt på svenska. Därtill finns också tre olika plattformar att handla på i mobilen, på nätet och i desktop – Skilling Trader, cTrader och MetaTrader 4.

Här kan du öppna ett demokonto hos Skilling och testa blankning i en fiktiv miljö med fiktiva tillgångar. Utan kostnad och helt utan risk.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.