fbpx

Peter från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 34 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Idag klockan gick Coinbase live på NASDAQ till en värdering av $76 miljarder, motsvarande 642,8 miljarder svenska kronor. Med 261.3 miljoner aktier, så blev priset per Coinbase (COIN) aktie $350 vid lanseringen, istället för $250 som tidigare indikerat. Men efter bara 30 minuters handel så hade priset gått upp 49 dollar per aktie.

Bolaget har växt i en rasande fart, men riskerna är också höga, speciellt ifall någon form av reglering för cryptovalutor eller ökad KYC krävs från USA eller någon annan större marknad.

Coinbase notering på börsen sker genom en direkt notering, istället för genom en börsintroduktion där investmentbanker får in ett flertal aktieägare som köper in sig i förskott. Spotify gjorde en liknande introduktion, för att slippa betala investmentbankerna enorma summor.

Coinbase blir Nasdaq's första cryptoexchange och mediabevakningen och intresset bland nya och potentiella aktieägare som vill göra sig en hacka, kommer troligen bli väldigt stort. Men var försiktig, då många artiklar varnar för att det kan vara bättre att köpa Bitcoin eller Ethereum istället för Coinbase efter deras börsnotering.

Coinbase Aktiekurs: Dag 1
49 dollars uppgång, efter knappt 30 minuter..

Men vill Du handla Coinbase aktie nu? Då kan du köpa via Capital! Registrering tar bara några sekunder och du kan välja trading både med hävstång eller helt utan någon hävstång. Aldrig har det varit enklare att handla aktie med flexibilitet.

Här går vi på Valutahandel.se dock igenom både de största fördelarna, nackdelarna, riskerna, marginalerna och framtidsutsikterna för Coinbase aktien. Upp som en raket och ner som en pannkaka, eller upp som en raket och sedan landar COIN på månen? Det återstår att se, men låt oss börjar med hur det gått för bolaget de sista åren..

Coinbase vände från förlust till vinst under 2020

Coinbase intäkter har mer än dubblats från $533,7 miljoner under 2019 till 1,28 miljarder dollar 2020 visar data från SEC. Från att ha gjort en förlust på $US 30,4 miljoner under 2019, så vände Coinbase till en vinst på $322,3 miljoner förra året.

Handelsvolymerna tycks också vara på uppgång, med en ökning från $17 miljarder i genomsnitt per kvartal under 2018, till 38 miljarder två år senare. Det är dock värt att notera att mer än 95% av nettointäkterna kommer från transaktionsavgifter.

“Coinbase förväntar sig att kundbasen kommer växa, medan vi kommer stödjer fler tillgångsklasser och produkter”, sa bolaget då de skickade in ansökan om börsnotering.

Vad är de största fördelarna med att äga Coinbase?

+Väldigt bra tajmning för cryptovalutamarknaden. Både de två största kryptovalutorna, Bitcoin (BTC) och Ethereum (ETH), har nått all time high de senaste 24 timmarna.

+Coinbase INC tycks ha bra relationer med myndigheter i USA och de är licensierade att hantera pengaöverföringar i de flesta amerikanska jurisdiktioner. Deras MSB registreringsnummer är 31000159729658 och enligt DBA så är Coinbase Inc registrerat på adressen: 430 California Street, 94104 San Francisco i USA. Bolaget har varit registrerat under Financial Crimes Enforcement Network (FinCen) sedan den 12:e juni, 2019.

+För närvarande – väldigt höga marginaler på varje transaktion.

+Den enda kryptohandelsplatsen som är noterad på Nasdaq.

+Troligen den firma som har störst kundbas utav institutionella investerare, med kunder som t. ex MicroStrategy.

Betyg: 9.29/10
Minsta insättning: 50 EUR
Beskrivning: Trading genom Coinbase. Läs vår recension om den amerikanska kryptohandelsplatsen.

Riskvarning: Marknaden är volatil. Riskera inte pengar du inte har råd att förlora.


Vilka risker & nackdelar finns med Coinbase aktien?

-Väldigt hög volatilitet för kryptovalutor. Även om de under de sista månaderna har lugnat sig lite, så kan en 20% nedgång eller mer komma vilken dag som helst. Ifall många flyr från kryptomarknaden och säljer av sina innehav, så kan detta påverka COIN's aktiekurs drastiskt.

Väldigt stor fokus på USA, men relativt få kunder i Europa och Asien. Nästan inga svenskar, européer eller asiater väljer Coinbase – utan det är framför allt för amerikaner. Glöm inte att det är asiaterna som handlar krypto mest av alla.

-Coinbase saknar licens från CySEC eller MFSA i EU och de har ingen licens från Asien eller Mellanöstern heller. Visst, de kanske får det med tiden, men nuvarande värdering av Coinbase aktien känns väldigt hög när allt utanför USA är vilda västern rent licensmässigt.

95% av Coinbase nettointäkter härstammar från transaktionsavgifter.

Marginalerna kommer troligen bara gå ner. Med 0.05% per transaktion så är transaktionskostnaderna avsevärt högre än hos traditionella börser och konkurrerande kryptomäklare såsom Binance, där den genomsnittliga transaktionsavgiften är mellan 10-20 gånger lägre.

12 gånger mindre än Binance: Det är lite som Google och Bing eller Yandex. Förställ dig att Coinbase är Bing eller Yandex. Ja, då är du avsevärt mindre än marknadsledaren och borde värderas avsevärt lägre. Men bara för att det handlar om USA, så blir din värdering haussad. Det är INTE lätt att slå Binance, då de gjort massa smarta uppköp och har sitt egna ecosystem.

Coinbase saknar ecosystem: För att lyckas bli stört i världen, så har Binance köpt upp och skapat sitt eget ecosystem, med BSC. Alla transaktioner kan enkelt följas via BSC scan, i realtid.

Coinbase har avsevärt färre betalmetoder än konkurrenterna. Anledningen är att EU har större utbud för betalningar än USA och Coinbase är inte anpassade för EU än. Idag så finns endast banköverföring, ideal, Mastercard och VISA-kort och PayPal för svenskar, medan tyskar kan köra Sofort. Konkurrenter som internationella Capital har moderna metoder som Apple Pay, för att göra det så snabbt och enkelt som möjligt att köpa kryptovalutor. Svenska Skilling har dock även Swish som insättningsmetod, samt Skrill och Neteller, för att ge kunderna maximalt med valmöjligheter. Det kommer nog krävas en hel del från Coinbase för att nå upp till deras höga värdering, inte minst fler insättningsmetoder.

Coinbase sajt finns på 11 språk

Coinbase webbplats finns för närvarande på bland annat engelska, spanska, portugisiska, franska, italienska, polska, indonesiska, ryska, turkiska och kinesiska. Svenska saknas dock fortfarande, troligen för att bolaget inte direkt satsar på den skandinaviska marknaden eller Europa.

Vill du prova på trading med krypto från ett licenserat bolag? Capital finns på svenska och har över 150 kryptovalutor att handla med. Prova själv handla krypto med eller utan hävstång på Capital idag!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Prova 1-klicks CFD-trading med krypto, aktier eller valuta hos Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Rapporterar Coinbase till Skattemyndigheterna?

Eftersom Coinbase är ett amerikanskt företag, så är de skyldiga att rapportera till IRS.

Redan i december 2016 så krävde IRS ytterligare information för 500 000 kunder, såsom personlig information och alla transaktioner. Coinbase överklagade dock och behövde bara lämna ut information för 13 000 användare. Enligt TokenTax så ger Coinbase information till det amerikanska skatteverket när en användare överskrider $20 000 i köp av krypto, försäljning av någon kryptovaluta, när du skickar till någon annan, eller när du tar emot kryptovalutor över ett totalt värde av 20 000 dollar.

Osäker på hur man hanterar skatten för krypto? Du kan få hjälp med kryptoskatten genom Koinly för endast 500 kr. Ifall du inte har så många transaktioner och vill göra det själv, så kan du läsa mer om redovisning för kryptovalutor hos Skatteverket.

Enorm marginal för Coinbase jämfört med marknadsledaren

Marknadsledaren, Binance, som har en omsättning på 900 miljarder dollar per dag (i mars, 2021) har extremt mycket lägre marginal. Men det är därför som folk handlar hos Binance istället. Binance har 25% marknadsandel för kryptovalutor enligt Forbes, medan Coinbase ligger på under 10%.

Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 1 EUR
Beskrivning: Upptäck marknadsledaren för trading med kryptovaluta. Lägst avgifter tack vare BSC, deras egna ecosystem. Prova Binance idag!

Riskvarning: Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.


Precis som att folk som handlar aktier i Sverige oftast väljer Avanza, Nordnet eller Degiro. Eller för alla som gillar valutahandel väljer Skilling eller Capital. På samma sätt kommer många att välja bort Coinbase, då priset är på tok för högt och fokuserat mot Bitcoin och Ethereum, dvs relativt dyra kryptovalutor för transaktioner då de saknar sitt eget ecosystem.

Medan BSC tar 2-3 eur, så kostar en transaktion på $1000 hos MetaMask eller Coinbase omkring 50 eur, vilket är otroligt mycket mer. Ungefär 0.5% av varje transaktion går till Coinbase som en transaktionsavgift.

Vem är de största aktieägarna i Coinbase?

Brian Armstrong, Coinbase's medgrundare och VD, äger 39.6 miljoner aktier enligt vissa uppgifter vi hämtat in. Detta är strax över 15% av de utestående aktierna i Coinbase. Huruvida Armstrong kommer sälja någon del av sitt innehav efter Coinbase börsnotering är fortfarande oklart. Fred Ehrsam, medgrundare av Coinbase, är en annan med ett betydande innehav. Riskkapitalsfirman Andreessen Horowitz ska för övrigt ha 5.5 million klass A aktier. Ja, det är bara klass A aktier från Coinbase som kommer listas på Nasdaq.

Coinbase hos AvaTrade

Var kan man köpa eller blanka Coinbase aktien?

Det finns ett stort antal sajter som erbjuder trading med COIN-aktien. Ja, det är tickern för Coinbase aktie. Här kommer våra favoriter:

AvaTrade är en av de första att erbjuda trading med Coinbase. Spreaden ligger väldigt lågt och efter 15 år i branschen så är bolaget ett av de mest erkända. Prova själv att köpa eller blanka Coinbase aktie-CFD hos AvaTrade!

Capital är en global aktie-, valuta och kryptomäklare som har 4000+ instrument. Sajten finns även på svenska och du kan själv välja ifall du vill handla med hävstång, eller helt utan belåning. Prova själv Capital idag!

EToro är en av marknadens största trading sajter i världen. Inom någon månad så blir eToro listade i USA genom en SPAC. Under eftermiddagen så är eToro bland de första att tillåta handel i Coinbase aktie – antingen som blankning eller rent köp – med eller utan hävstång. Prova själv eToro idag!

IG är en välkänd brittisk online trading sajt som erbjuder handel med Coinbase som turbowarrant eller CFD. Du kan både blanka eller köpa Coinbase genom IG!

Avanza är den vanliga svenska aktiemäklaren som många använder.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valutamäklare som gör det kul att handla. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Ps. Valutahandel.se väntar på att Safello ska börsnoteras i Sverige på Nasdaq First North Growth Market. Det är ett trovärdigt och pålitligt bolag där du kan köpa bitcoin med en enkel Swish betalning. Börsnoteringen för Safello väntas ske under andra kvartalet i år.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.