fbpx

Niklas från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 41 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
76% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

El Salvador skriver idag historia då man från och med dags datum officiellt beviljar kryptovalutan Bitcoin som ett lagligt betalmedel i landet. Den lilla centralamerikanska nationen har köpt 400 Bitcoin (BTC) som ska delas ut till landets invånare, vilket innebär att varje salvadoran får krypto till ett motsvarande värde av ungefär 30 USD. Kan vi vänta oss något liknande i Sverige? Och blir det i sådana fall med Bitcoin eller svensk e-krona?

Drygt 20 år efter att El Salvador antog amerikanska dollar som officiell valuta, blir landet världens första att acceptera Bitcoin som ett lagligt betalmedel. Ett land med en yta stor som ungefär en tiondel av Sverige, utbredd fattigdom och en ekonomi som haltat allt sedan det våldsamma inbördeskrig som mer eller mindre raserade nationen under 1980-talet. Nog är det intressant att ett utvecklingsland som detta går i bräschen för införandet av krypto som officiellt betalmedel – och visst kan man förstå osäkerheten bland det salvadoranska folket. Beslutet är långt ifrån oproblematiskt.

Kritiska röster menar bland annat att den extrema volatilitet som finns i Bitcoin kan utgöra en extra stor risk för många i den salvadoranska befolkningen, eftersom en stor del av dem lever på mycket små marginaler och till och med under gränsen för fattigdom. Sjunker värdet drastiskt kan det leda till stora konsekvenser för människor med små eller inga medel.

Landets regering, med president Nayib Bukele i spetsen, menar dock att införandet av BTC som betalmedel kommer att underlätta vid ekonomiska aktiviteter som handling, betalning av skatt samt köp av mark och fastigheter – och göra det både smidigare och billigare för såväl samhället i stort som för enskilda individer.

Många analytiker anser istället att beslutet är ett desperat försök att få uppmärksamhet, fattat av en auktoritär regering utan verklighetsförankring i det salvadoranska samhället.

Moodys sänker kreditbetyget för El Salvador

Att det finns en oro för den salvadoranska ekonomin som helhet liksom för enskilda medborgares bekräftas tydligt av det faktum att ett av världens största kreditvärderingsinstitut – amerikanska Moodys – i förra veckan valde att sänka landets kreditbetyg.

Nedgraderingen grundas på farhågor om att Bitcoin-beslutet varit förhastat, och att såväl prisbilden i El Salvador som hela det finansiella systemet riskerar att destabiliseras.

Än är det givetvis för tidigt att säga huruvida Bitcoin som betalningsmedel kommer att gynna landet så som Bukele-administrationen hoppas, eller om det finns fog för oron bland såväl det egna folket som internationellt. Under tiden kan det vara intressant att rikta strålkastaren mot vårt eget land och kika på hur utvecklingen för en digital valuta som betalmedel ser ut här.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valuta hos en seriös, svensk valutamäklare. Erhåll full transparens. Kom igång med BankID för snabb verifiering hos Skilling nu!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Ett svenskt statligt Bitcoin-köp – troligt eller ej?

Att den svenska staten skulle gå i El Salvadors fotspår och införa Bitcoin som officiellt betalmedel samt investera för utdelning till hela befolkningen får anses vara relativt osannolikt. Åtminstone inom den närmaste framtiden.

Med det dock inte sagt att det inte händer saker på den digitala valutafronten även här – om än inte med Bitcoin i centrum för uppmärksamheten. Valutahandel har tidigare skrivit om att en svensk e-krona, som varit under utveckligen en tid nu, möjligen kan komma att lanseras redan innan juli 2022.

E-kronan är liksom Bitcoin och andra stora kryptovalutor en helt digital valuta. Till skillnad från traditionella coins är den emellertid inte decentraliserad på samma sätt, utan kommer istället att ges ut av staten som en centralbanksvaluta. Valutan är tänkt att på sikt ersätta den fysiska svenska kronan samt underlätta övergången från det traditionella monetära systemet till ett mer digitaliserat sådant.

Exakt när den digitala svenska centralbanksvalutan går från utvecklingsprojekt till verklighet – eller om det gör det – går ännu bara att sia om. I dagsläget har Riksbanken åtminstone gått från teoretiska tester till praktiska sådana, bland annat i samarbete med Handelsbanken – vilket innebär att utveckligen iallafall går framåt.

Betyg: 9.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Upptäck en ledanda kryptomäklare och exchangeplattform med bra spreads och konkurrenskraftig kommission. Testa Stormgain du med!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Fortfarande finns emellertid frågetecken kring hur man på ett effektivt och säkert sätt ska eliminera de risker som oundvikligen följer med digital hantering av pengar. Dels rent säkerhetsmässigt, men också vad gäller det faktum att cash ändå är king vid händelse av en eventuell kris eller ett nätverkshaveri. En total skrotning av fysiska pengar är troligen inte det bästa. Att en eventuell lansering föregås av ett grundligt förarbete får givet omständigheterna omkring anses vara betryggande, snarare än att något ska forceras fram utan en ordentlig risk- och konsekvensanalys.

Somliga gånger är det bra att vara först på bollen – andra gånger är det mer fördelaktigt att låta saker ta lite längre tid.

Var kan du du trada Bitcoin?

Bitcoin som betalmedel kommer sannolikt inte bli aktuellt i Sverige än på länge, men för den intresserade finns förstås många andra möjligheter att engagera sig i kryptovalutan – exempelvis med trading och investeringar.

Är du på jakt efter en seriös och pålitlig kryptomäklare att trada Bitcoin genom rekommenderar vi dig varmt att testa någon av följande tre aktörer:

Skilling: Svensk kvalitetsmäklare med genomgående bra transparens, riktigt låga avgifter, ett stort utbud av krypto samt marknadens snabbaste exekveringar. Orderavslut sker i genomsnitt på endast 0,05 sekunder. Registrering hos Skilling sker med hjälp av BankID och för trading finns tre olika plattformar tillgängliga; Skilling Trader, cTrader samt MT4.

Prova Skilling här.

Stormgain: Renodlad kryptoplattform där du som kund kan trada, investera, växla, förvara och staka krypto med förmånliga villkor. Stormgain är sajten för dig som vill ha många många valmöjligheter och mycket flexibilitet – här finns marknadens bredaste utbud av krypto samt möjlighet till trading med extra hög hävstång.

Prova Stormgain här.

eToro: Föredrar du en bekvämare typ av handel där du kan kopiera andra framgångsrika traders istället för att lägga tid på att utveckla egna strategier? Då kan copytrading med BTC och andra krypto vara något för dig. eToro erbjuder trading med eller utan hävstång, trygg EU-reglering, låg spread samt världens största och främsta plattform för social trading.

Prova eToro här.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla krypto eller valuta med portföljer. Det har aldrig varit enklare att följa proffsen. Testa copy trading idag!

Riskvarning: 68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.