fbpx

Marcus från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 35 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Användandet av kontanter i Sverige har det senaste decenniet minskat kraftigt och gamla hederliga sedlar och mynt har fått ge vika för mer moderna och smidiga digitala betalmedel, rapporterar Valutahandel.se. Utvecklingen möter olika respons på olika håll där många i de yngre generationerna välkomnar ett kontantlöst samhälle – medan tongångarna bland landets äldre medborgare generellt sett inte är riktigt lika positiva. Även utländska turister och besökare blir varse om Sveriges mycket effektiva bantning av kontanta betalmedel, och kanske är det främst i sådana möten som det blir extra tydligt hur överlägset långt fram i detta Sverige faktiskt ligger. Stefan Ingves tycks tro att en e-krona kan vara nästa steg i ett kontantlöst samhälle. Men vad är riskerna och skillnaderna med en e-krona för Sverige?

Utöver de konkreta skillnaderna som ett nästintill kontantlöst samhälle innebär för framförallt handeln och dess kunder, finns också en annan viktig aspekt att belysa i frågan. Det faktum att samtliga digitala betallösningar tillhandahålls av privata aktörer, medför nämligen att allmänheten i Sverige främst får fordringar ställda på just privata aktörer – till skillnad mot de centralbanksutgivna kontanterna som istället blir en fordran på svenska staten, och som dessutom är tillgängliga för alla. För att kunna svara på utvecklingen och således hitta en lösning som både följer den oundvikliga digitaliseringen och erbjuder ett statligt digitalt betalmedel för allmänheten – en svensk e-krona – pågår ett pilotprojekt på uppdrag av Sveriges Riksbank som väntas kunna släppas innan juli 2022! Pilotprojektet bygger på en blockchainteknik och går ut på att i testmiljö lansera en statlig digital valuta.

Pilottestas i syfte att öka Riksbankens kunskap

Bakgrunden till Riksbankens pilotprojekt grundar sig naturligtvis i att en statlig digital valuta dels måste uppfylla stränga krav på säkerhet och prestanda, men också att den samtidigt måste vara tillräckligt enkel och användarvänlig för att kunna erbjudas allmänheten. Genom att grundligt testa en digital e-krona i en säker och kontrollerad pilotmiljö, undviker Riksbanken en ogenomtänkt och potentiellt bristfällig lansering med risk för att behöva göra en obekväm pudel lite längre fram. Ansvarsfullt och rimligt.

Pilotmiljön är utvecklad tillsammans med företaget Accenture, som bidrar med att skapa den tekniska plattform från vilken e-kronan hanteras. I testmiljön får testanvändare möjligheten att inneha en digital plånbok med e-kronor, samt genomföra insättningar, överföringar och betalningar via en speciellt utvecklad mobilapp. Förhoppningen är också att tekniken ska göra det möjligt för användare att både ta emot och utföra betalningar via gadgets som smarta klockor och kort. Enligt Riksbanken själva är det pågående pilotprojektet för närvarande tänkt att pågå fram till åtminstone februari 2021, med möjlighet till förlängning och vidareutveckling av de tekniska lösningarna.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Handla alla typer av valutor med Plus 500. Prova nu!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Bygger på en privat blockkedja

Till skillnad från tekniken bakom exempelvis kryptovalutan Bitcoin, kör Riksbanken på en mer strikt linje som innebär att de med hjälp av en privat och sluten blockchainteknik kan ha full kontroll över vilka övriga aktörer som tillåts vara delaktiga i nätverket. En sådan typ av privat blockkedja är tänkt att fungera som en kvalitetsstämpel och en viktig säkerhetsåtgärd, och det är också utifrån dessa premisser som tekniken i testmiljön utvecklas och körs. Som potentiella deltagare i nätverket2 nämns av Riksbanken framförallt de svenska storbankerna.

Lansering inom en snar framtid bedöms vara fullt möjligt

Under tiden pilotprojeketet pågår är Riksbanken av förståeliga skäl försiktiga med att nämna något preliminärt lanseringsdatum. Rykten florerar dock och somliga menar att det inte alls är omöjligt med en officiell svensk e-valuta redan innan sommaren år 2021 – alltså endast ett och halvt år bort. En statlig e-krona skulle förutom ökad tillgänglighet för allmänheten, också bidra till att en sund konkurrens bibehålls på betalmarknaden och inte minst att det svenska samhället skulle vara bättre rustat vid eventuella haverier med de privata betaltjänsterna. Fördelarna är med andra ord många, och faller pilotprojektet ut väl finns det förmodligen ingen anledning för Riksbanken att dröja med att sjösätta det på riktigt. Helt klart en spännande utveckling att följa.

Sverige bland de första nationerna i världen att släppa egen e-valuta

Internationella röster har länge påtalat möjligheten att Sverige kan bli ett av de första länderna i världen att släppa en egen digital valuta. Förutom det långt framskridna pilotprojektet, anses Sverige av många också ha de mest ideala förutsättningarna för att en lansering av en egen e-valuta ska bli lyckosam. Vi har en relativt ung befolkning, vi har kunskapen och medlen och sist men inte minst – det faktum att det svenska samhället redan nu är så gott som kontantlöst, talar för en smidig övergång.

Förutom Sverige ligger också länder som t ex Kina, Ryssland, Japan och våra nordiska grannländer i täten vad gäller utvecklingen av egna nationella digitala valutor. En rysk kryptorubel, en virtuell yen och en kinesisk e-valuta bedöms möjligen vara särskilt nära förestående och det råder redan ivriga diskussioner om potentiella framtida investeringsmöjligheter.

Blir svenska e-kronan ett alternativ för valutahandlare?

Valutahandel ser vi med spänning framemot den svenska e-valutans premiär på betalmarknaden. En digital valuta – som inte är en oreglerad och extremt volatil kryptovaluta – skulle förutom att vara en mycket intressant investeringsmöjlighet, också innebära smidigare och enklare valutahandel online. Lyckas Riksbanken tillsammans med Accenture ro hela projektet i hamn med alltifrån digital plånbok och mobilapp, till betalfunktioner via kort och smartwatch – kommer handel med valutor och andra finansiella instrument förmodligen att bli ännu enklare än vad det redan är idag. Allra mest spännande är dock förstås möjligheten att kunna investera och handla med helt nya valutor – såväl den svenska e-kronan, som digital yen, virtuell rubel och alla andra potentiella uppstickare.

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.