fbpx

Malte från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 17 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Online trading mäklaren IG Markets grundades redan 1974 och är därmed en av marknadens äldsta och mest väletablerade aktörer. Sajten är brittisk till ursprunget, men har idag vuxit till en multiinternationell jätte med kunder över hela världen. Moderbolaget IG Group – till vilken IG Markets hör – är även listade på LSE och en del av det stora börsindexet FTSE 250.

IG Markets är för många ett bra alternativ när det kommer till mäklare för online trading med finansiella instrument. Såväl bland svenska och övriga skandinaviska handlare, som för traders i Europa och andra delar av världen. Föga förvånande kanske – efter drygt 40 år i branschen kan IG erbjuda en imponerande professionalism och pondus som känns betryggande för kunder. Det här är en sann veteran på marknaden, en föregångare för många andra senare tillkomna mäklare och ett varumärke som för många är synonymt med kvalitativa tjänster.

Valutahandel noterar att bolaget har genom åren utvecklats från att vara en mindre tradingplattform till att ha hundratusentals kunder på olika kontinenter och erbjuda ett komplett utbud av instrument och tjänster för trading. Moderbolaget IG Groups är även börsnoterade på London Stock Exchange där de liksom ett par andra publika tradingbolag ingår i indexet FTSE 250.

Är du nyfiken på IG Markets väg till börsen – eller kanske intresserad av att själv göra en investering? Nedan kan du ta del av detaljer från den senaste rapporten samt intressant kuriosa om bolaget som sådant. Ifall du inte kan vänta så prova att kolla in IG's hemsida här.

Trading account hos IG

En av de första onlinemäklarna att börsnoteras

Föregångaren till den IG-plattform vi känner idag grundades i Storbritannien år 1974 av Stuart Wheeler. Tjänsten gick då under namnet IG Index och var enbart inriktad på guldhandel. Med IG Index skapade Wheeler en på den tiden helt unik tjänst där investerare gavs möjligheten att trada på guldpriser genom index istället för att behöva köpa den fysiska råvaran. Inriktningen på guld drevs framgångsrikt ända fram till början av 2000-talet då tjänsten utvidgades till att bland annat inkludera CFD'er, vilket kom att bli början på det IG.com som finns idag.

År 2000 gick bolaget från att vara det privatägda IG Index till att bli det publika aktiebolaget IG Group PLC. Aktien listades på London Stock Exchange, där den idag kategoriseras som ett Mid Cap-bolag. IG Index behölls dock som en filial för koncernens spreadbetting-verksamhet.

Tar man en titt i backspegeln har vägen framåt inte alltid varit spikrak för IG Group och dess verksamheter. Bland annat återgick bolaget till att vara privatägt mellan 2003-2005, innan det därefter åter noterades på Londonbörsen. Under mitten av 2000-talet krävdes de också på ersättning av kunder som förlorat substantiella summor till följd av en oförmåga att hålla sina stop loss och skydda kunder från negativa kontobalanser.

Ett par bakslag genom åren är dock inget unikt för IG – så gott som alla stora tradingbolag har fått navigera genom såväl medgångar som motgångar på vägen framåt. IG Group har under 2010-talet gjort flera lyckosamma förvärv som varit verksamheten och dess utveckling till stor fördel – däribland Daily FX och Hedgestreet.

Över 300 000 kunder och 17 000 olika marknader

Att IG idag har en bra bit över 300 000 aktiva kunder runt om i världen talar sitt tydliga språk. Det här är ett välskött bolag som kunder har förtroende för.

Har du läst våra tidigare artiklar om börsnoterade onlinemäklare är de gemensamma nämnarna för alla att de funnits många år i branschen, att de har ett heltäckande utbud av tjänster och instrument samt att de är reglerade av minst en (men oftast flera) finansiella tillsynsmyndigheter. IG är inget undantag. Mäklartjänsten har flera europeiska filialer och är reglerade av såväl brittiska FCA som tyska BaFin. Genom en svensk filial står man även under tillsyn av Finansinspektionen.

Vad gäller själva handeln finns tusentals olika instrument att trada, på totalt 17 000 marknader. I sortimentet finns såväl valutor och aktier, som råvaror, index, ETF'er, turbowarranter, optioner och kryptovalutor.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla valutor, aktier, råvaror, index och krypto hos en av marknadens största – bli kund hos IG redan idag.

Riskvarning: 75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Positiva siffror för 2021

Ännu återstår ett par månader innan ett bokslut för 2021 kan göras, men de siffror IG presenterar för året så här långt indikerar att man går mot sitt bästa resultat någonsin. Årets totala intäkter från bolagets tradingverksamhet uppgår hittills till drygt 861 miljoner GBP. I fjol landade siffran (efter årets slut) på 649 miljoner GBP – vilket innebär en ökning med 212 miljoner pund. Allt pekar på att IG kommer att få ett exceptionellt bra resultat för 2021.

Även bruttovinsten ser ut att ta ett rejält kliv framåt. Hittills beräknas den landa på 450 miljoner pund, att jämföra med 292 miljoner under 2020. Bruttovinstmarginalen låg i senaste rapporten på 55,5%, och total vinst efter skatt uppgår nu till 371,9 miljoner. Sett över en femårsperiod är 2021 års siffror med råge de bästa IG uppvisat.

Ur ett historiskt perspektiv har IG Group från 2017 och framåt ökat såväl omsättning som vinst för varje år, med undantag för 2019 då man backade tillfälligt. Aktiens utveckling har under samma period varit skakig, och även om det senaste årets kurva överlag pekat uppåt har kursen varit volatil under 2021. Aktien låg vid ingången av 2021 på 882 GBX, och kostar idag 864 GBX.

Tror du på en uppgång framöver kan det vara läge för en investering nu när kursen är låg. Vill du istället trada genom IG? Signa upp dig hos IG här.

Övriga intressanta nyckeltal

IG's senaste rapport visar också att intäkterna från plattformens kärnmarknader under 2021 ökat med 31% och kundbasen för dessa marknader ökat med 16%. Intäkter från aktiehandel har under året hittills stigit med imponerande 184%, och antalet CFD'er tradade ligger på drygt 770 miljoner.

För varje enskild OTC-trader ligger genomsnittlig förtjänst i dagsläget på 10%.

Vad är IG-aktiens ticker?

Bolaget är listat som IG Group och aktiens ticker är IGG.

Var kan man handla IG?

Aktien är listad på London Stock Exchange' Mid Cap-lista, varför du måste välja en mäklare som erbjuder handel på den börsen. Du får också exponering mot aktien om du handlar indexet FTSE 250.

Ger IG någon utdelning?

Ja, IG har varit en stabil utdelningsaktie under flera år. Någon höjning har dock inte gjorts sedan 2018. Aktuell utdelning ligger på 43,20 pence/aktie.

Är IG en bra mäklare att trada med och/eller investera i ?

IG är en kvalitetsplattform med flera fördelar att erbjuda dig som trader – inte minst det synnerligen generösa utbudet. Samtidigt finns ganska gott om utrymme för förbättring på visa områden, vilket gör att de, enligt oss, inte når riktigt ändå upp till toppen. Detta gäller framförallt:

– Krånglig registreringsprocess: IG skulle verkligen tjäna på att förenkla registreringsprocessen avsevärt. I dagsläget får du vara glad om det tar under 15 minuter att öppna ett konto. Detta kan exempelvis jämföras med Skilling, där registrering endast tar 10-15 sekunder.

Testa en skandinavisk kvalitetsmäklare du med – bli kund hos Skilling.

– Bristfällig tjänst för copy trading: Copy trading ökar snabbt i popularitet, men IG har hittills inte hängt med i svängarna. Är du intresserad av social trading finns betydligt vassare plattformar att handla på – däribland Skilling Copy och eToro.

– Kommission på CFD'er: IG tar ut 0,1% i kommission per trade med CFD'er. Detta är en klar nackdel med tanke på att majoriteten av alla andra mäklare erbjuder kommissionsfri handel på CFD'er.

– Negativa balanser: Bristfälligt skydd mot negativa kontobalanser har varit ett stort aber med IG. Mäklaren har inte kunnat hålla sin stop loss och många kunder har förlorat mycket pengar. Problemet ska idag vara åtgärdat, men likväl har det lett till ett lägre förtroende.

– Begränsat utbud för kryptovalutor: Medan Capital har över 100 stycken kryptovalutor, så har eToro och Skilling ett 30-tal. IG har bara 5 stycken alternativ för kryptovalutor och det mest intressanta är onekligen crypto 10 index. Här får du en mix av 10 olika kryptovalutor, vilket kan vara ett bra sätt att sprida riskerna.

Tradingmässigt kan vi konstatera att IG på många sätt är bra – men att det finns bättre alternativ att välja bland. För enkel, säker och kostnadseffektiv handel rekommenderar vi exempelvis att du registrerar dig hos svenska Skilling som har allt som IG har samt mycket bättre gränssnitt.

Vad gäller en investering i bolagets aktie har IG troligen lika goda chanser att prestera väl som övriga börsnoterade bolag. Aktien har haft det kämpigt under några år, men då 2021 ser ut att bli ett bra år för IG så kanske en vändning kan vara att vänta?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.