fbpx

Niklas från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 26 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den amerikanska dollarn stärktes initialt i början av 2020 då pandemin med covid-19 först slog till – men har sedan dess haft det tufft som konsekvens av att USA drabbats hårt av viruset och att valutan länge varit övervärderad. Det faktum att en femtedel av alla USD som just nu är i omlopp är skapade under de senaste 12 månaderna säger en hel del om USA's ekonomiska kris – men hur ser utsikterna ut framgent?

Valutahandel noterar att världens största ekonomi och världens främsta reservvaluta är satta i rejäl gungning med enorma underskott och växande skuldberg bland de statliga finanserna – mycket till följd av ett smittoläge som tycks gå trögt att få under kontroll. USA's ekonomi led ett historiskt ras under de två första kvartalen av 2020, men återhämtade sig sedan kraftigt under andra årets senare halva. En återhämtning som enligt många experter dock inte bör ses som en indiktion på att krisen är över.

Amerikanska centralbanken Federal Reserve Bank har febrilt försökt parera och hantera det ansträngda finansiella läget med att emittera nya pengar för att fylla de många hålen i statskassan. Så pass mycket att så mycket som 20% av alla nu utgivna dollars är skapade under det senaste året. En åtgärd som fått oron att stiga för ökad inflation och höjda priser på olika tillgångar.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Brett utbud av valutor, CFD'er och andra instrument. Testa Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


USA's ekonomi är alltså fortsatt svag och har en krokig väg framför sig, varför det kan vara läge att vända blicken mot andra valutor och andra tillgångar om man är ute efter en trygghet liknande den som USD tidigare innebar.

Gå kort eller lång i USD hos en av världens främsta mäklare – registrera dig hos Capital redan idag.

Vad kan man handla istället?

Givet det börsklimat och det generella ekonomiska världsmarknadsläge som råder just nu kan det vara en god idé att satsa på mer defensiva investeringar som förvisso är mer återhållsamma i sin utveckling – men som också är bättre rustade att stå emot volatilitet. Ett antal valutor finns som intressanta kandidater, liksom flera råvaror och även ett par kryptovalutor. Den sistnämnda kategorin är dock riskfylld och långt ifrån en safe haven-status – men väl ett intressant alternativ då både Bitcoin och Ethereum har inlett 2021 mycket starkt och enligt många experter spås ha fortsatt goda utsikter framgent under året.

NOK, CHF eller JPY som safe heaven?

Norska kronan var en av dem som föll tyngst under första kvartalet 2020 efter dubbla smällar med både corona och kraftigt dumpade oljepriser. Norges förmåga att tackla viruset och det faktum att oljepriserna återigen började klättra banade dock väg för en återhämtning, och kronan har sedan dess lyckats ta tillbaka en hel del mark – såväl mot dollarn som mot euron.

Även den schweiziska francen och Japans yen kan vara värda att överväga som safe haven-valutor istället för USD. CHF har med landets stabila ekonomi och generösa guldreserver länge varit en grundbult bland stabila valutor, och har under coronakrisen stigit relativt mycket mot USD.

Vad gäller den japanska yenen är även den, precis som CHF, en klassisk safe haven-valuta att vända sig till under tider av oro. Japan har dels en mycket låg (negativ) ränta, vilket gör den attraktiv att låna i och använda för carry trading. Under ekonomiska kriser drar sig dock många för att låna och väljer istället att stänga sådana positioner, vilket får som effekt att JPY stiger i värde. Ytterligare en anledning till JPY's status som safe haven-valuta är det faktum att den japanska staten har en hel del kapital placerat i utländska tillgångar – vilka man antas sälja av och plocka hem pengarna för – i JPY – under kristider.

Kineserna tar över på oljefronten

Kina står för en intressant utveckling på oljemarknaden då landet utmanar den amerikanska dominansen och tar upp en allt större del av handeln. Handel med olja på Shanghaibörsen steg med smått otroliga 400% bara mellan 2019 och 2020 och fortsätter att öka hela tiden – vilket givetvis även innebär att valutan CNY – eller renminbi – också den flödar allt mer på oljemarknaden. Priset på såväl Brentolja som WTI fortsätter stiga och förväntas landa på en tillväxt om drygt 8% under 2021, enligt prognoser från IMF. En potentiellt lönsam tillgång att investera i kanske? Bara de sista månaderna så har oljan gått från 30 till över 60 USD per fat. Vill du också handla olja på nätet? Det har aldrig varit enklare. Prova själv hos Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Testa kvalitativ trading med brett utbud, riktigt bra spreads och en sjysst plattform. Registrera dig hos Skilling idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Hur långt kan dollarns värde sjunka? Vad säger analytikerna?

En möjlig bottennivå för dollarn går givetvis endast att sia om, men många analytiker är de facto pessimistiska i sina prognoser för valutans fortsatta utveckling framgent. En del spår en total ekonomisk kollaps innan året är slut, andra är lite mindre negativt inställda och så finns det de som faktiskt tror på att rådande läge är högst tillfälligt och att en uppgång är att vänta. Följande är vad tre olika analytiker har att säga om dollarns förmodade framtid just nu:

Stephen Roach, Yale University: Ansedd ekonom, analytiker och professor vid Yale University som inte är särskilt hoppfull i sin prognos för USD, utan istället varnar för att en total kollaps kan vara betydligt mer nära förestående än vad många tror. Vid slutet av 2021 spår Stephen Roach att dollarn kan ha tappat minst 35% av sitt värde – och att nedgången fortsätter.

Aberdeen Standard: Investmentföretaget Aberdeen Standard skrev nyligen att dollarn troligen kommer att stärkas från dagens 1,22 mot EUR till 1,17 inom kort. Bolaget är således betydligt mer positiv i sin prognos än Roach.

ING & Goldman Sachs: Finansjättarna ING och Goldman Sachs spår bägge en fortsatt nedgång för USD under resterande delen av året – dels i kölvattnet av pandemin men kanske framförallt då valutan under flera år varit kraftigt övervärderad. Efterfrågan på USD tror man kommer försvagas ytterligare i takt med att länder börjar återhämta sig från krisen.

Hur ser du på dollarns utveckling under det kommande året? Tror du på fortsatt nedgång och en eventuell kollaps – eller är du mer positiv i din prognos? Oavsett vilket kan du både köpa och blanka USD mot ett stort antal andra valutor hos populära Skilling. En av marknadens mest populära mäklare med säker registrering, låga spreads och riktigt bra villkor.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.