fbpx

Olof från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 29 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Antal kvinnliga aktieinvesterare i Sverige har ökat med drygt 500% från 2015 fram till 2020 – och allra störst har tillströmningen varit i spåren av covid-19. Enligt en rapport från Euroclear tog hela 18 500 nya kvinnor steget in på aktiemarknaden mellan tredje och fjärde kvartalet 2020, rapporterar Valutahandel's kvinnliga reporter.

Kvinnliga investerare och traders är fortsatt kraftigt underrepresenterade på aktiebörsen och andra finansiella marknader i såväl Sverige som internationellt, men utvecklingen ser sakta men säkert ut att gå åt rätt håll. Valutahandel kan glatt presentera glädjande statistik från Euroclears senaste rapport över det svenska aktieägandet för 2020 – i vilken man bland annat kan läsa att antal aktier ägda av kvinnor ökade med närmare 225% från slutet av Q3 2020 till slutet av Q4 2020. Vi tycks genom sociala medier se en liknande trend för online trading och inte även handel med valuta.

Antal nya svenska aktieägare överlag, såväl kvinnor som män, ökade också rekordmycket under 2020, liksom det sammanlagda marknadsvärdet på svenska privatsparares aktieinnehav. Dessa positiva siffror – och då kanske allra mest de om ökat kvinnligt aktieägande – är förstås minst sagt upplyftande i en tid som annars främst präglas av oro, ovisshet och frustration.

Varför är fler kvinnor aktiva på börsen nu?

Brist på andra sysselsättningar, mer fritid, utrymme för nya intressen och en allmänt tilltagande oro för såväl samhällsekonomin som den egna privatekonomin är alla tänkbara anledningar till varför det kvinnliga aktieägandet tagit ett så pass stort kliv framåt de senaste månaderna. Varför aktieägandet överhuvudtaget har ökat. Coronapandemin har satt världsekonomin i gungning och skövlat många konkurser och stora varsel i sin väg, vilket naturligt föder oro hos människor och får allt fler att vilja se om sitt hus och bygga så mycket ekonomisk trygghet som möjligt. Eller åtminstone skapa bättre förutsättningar för det.

Trygghet är också viktigt när det kommer till val av mäklare. Populära Skilling är grundat av skandinaver och håller hög standard på såväl villkor som säkerhet för trading. Här hittar du Skillings hemsida – på vilken du enkelt kan registrera dig med BankID.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare med 100% transparens. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Vidare har det förändrade världsläget också fått många att intressera sig för alternativa sätt att försörja sig. Investeringstjejen Många har för första gången fått testa på att arbeta på distans och skulle kanske gärna fortsätta med det även efter pandemins slut. Att trada på börsen och bli vass på investeringar är ett utmärkt sätt att möjliggöra det. Det faktum att börsen också återhämtat sig riktigt bra efter fjolårets rejäla dipp i mitten på mars har säkerligen också fått fler att vilja investera och givit det redan innan ökande kvinnliga ägandet ytterligare en rejäl skjuts.

Slutligen har kvinnliga traders och investerare också fått mer medial uppmärksamhet de senaste månaderna. Såväl rikstäckande publikationer som Aftonbladet och Expressen som vi på Valutahandel har rapporterat om ofta unga kvinnliga traders som gör succé på marknaden – däribland Investeringstjejen, Fröken Investera och Monica Terzic. Framgångsrika kvinnliga traders som sannolikt inspirerat många fler tjejer att också de ta klivet in på börsen.

Kvinnor lyckas bättre än män på börsen – kan det ha någon effekt?

Manliga traders må fortfarande dominera i både antal på börsen och det totala marknadsvärdet av tillgångar – men faktum är att kvinnorna står för de bästa resultaten. Tjejer är som regel betydligt mindre impulsiva när de handlar, de är bättre på att vara långsiktiga och de lyckas ofta diversifiera sina innehav bättre än män. Män tenderar också att ta väsentligt högre risker i sin handel än kvinnor och de är ofta sämre på att vara konsekventa i sin strategi. Något som på det stora hela gör att kvinnor rent resultatmässigt faktiskt är bättre på både valuta- och aktiehandel.

Med detta i bakhuvudet är det kanske inte mer än logiskt att kvinnor börjar ta mer plats på de finansiella marknaderna. Många tjejers självförtroende boostas av att läsa om andra kvinnor som lyckas, och ju fler som tar steget in och börjar handla desto mer inspirerande blir det för ännu fler.

Biljongränsen har överskridits

Utöver statistik om könsfördelningen bland svenska aktieägare innehåller Euroclears rapport också siffror om hur det gått för det samlade värdet på svenskarnas innehav. När pandemin först briserade med full kraft i februari/mars förra året lyste det blodrött på världens börser, men under Q3-Q4 skedde en kraftig återhämtning och många sparare kunde till och med stänga året på plus. Enligt Euroclears rapport sjönk värdet på svenskägda aktier från 888 miljarder SEK vid årsskiftet 2019/2020 till 735 miljarder SEK per den sista mars 2020. Vid slutet av 2020 hade värdet hunnit stiga väsentligt – per den 31 december 2020 var marknadsvärdet på svenskarnas sammanlagda aktieinnehav uppe på hela 1,1 biljoner kronor.

Kom igång med valutahandel hos en betor mäklare du också – testa Capital redan idag.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla aktier, valutor, krypto och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Prova Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Yngre generationer intresserar sig allt mer för aktier

Förutom att andelen kvinnliga aktieägare steg under fjolåret gjorde så även andelen yngre aktieägare. Yngre generationer har under det senaste decenniet tagit allt större plats på marknaden, men under 2020 slogs ett nytt rekord. Människor i åldersgruppen 21-30 år stod under 2020 för den största ökningen av nya aktieägare bland alla åldersgrupper. En utveckling som kanske kan förklaras med att digitaliseringen gjort finansiell handel mer lättillgänglig samt att yngre ofta är tekniskt lagda – men också att många unga på väg ut i arbetslivet haft svårt att få jobb under pandemin. Många har behövt utforska andra sätt att tjäna pengar.

Vidare är det också naturligt att ett generationsskifte sker på börsen. Äldre personer som närmar sig pensionen tar ett kliv tillbaka och blir mindre aktiva i sin handel, medan yngre i början av karriären istället startar igång sina sparanden inför framtiden.

Kommer andelen kvinnliga traders att öka?

Sannolikt – och förhoppningsvis – ja. Det finns fortfarande mycket att göra vad gäller lika lön för lika arbete, kvinnors ställning på arbetsmarknaden och jämnare fördelning av föräldraledighet och VAB – men klyftorna har blivit mindre. I takt med att kvinnors ekonomisk ställning stärks gör förhoppningsvis den kvinnliga närvaron på börsen också det.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.