fbpx

Albert från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 45 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
75.9% av alla retail investerkonton förlorar när de handlar CFDs med Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Idag så har Valutahandel äran att intervjua Monika Terzic, 27 år från Kalmar, som numera bor i Stockholm. Vid 35 så är målet att bli ekonomisk fri, med hjälp av genomtänkt trading i kvalitativa instrument. Hon har ett gott öga för teknikaktier och har själv intresserat sig för både hårdvara och mjukvara sedan barnsben.

På dagtid jobbar hon idag som affärscontroller på ett stort logistikbolag, men kämpar på för att styra upp ett eget trading relaterat bolag inom kort. Monika tradar själv på kvällar från hemmet. Hennes kompetens inom teknisk analys fick oss intresserade att vilja göra en intervju. Häng med och lär dig mer om Monika Terzic i intervjun nedan. Hon är en spännande trading profil som du säkerligen kommer se mycket mer av framöver.

Vem är Monika Terzic?

Hon talade ut om teknikaktier i SvD näringsliv om hur läget är på världens börser. Hon gick framför allt in på teknikaktier, vilket fick oss extra intresserade att få lära oss mer.

Monika berättar att hon har cirka tre års erfarenhet av online trading, och några fler år utöver det på börsen i stort. Genom teknisk analys och att studera rapporter för olika bolag, så har Monika lärt sig att hitta vinnande koncept för sina aktier, men också lärt sig var det är svårast att göra vinst för just henne. Låt oss börja med lite intervjufrågor för att se vad hon tänker om trading just nu.

Hur ser du på risker och hur skulle du beskriva ditt trading motto?

Jag anser att jag under dessa år har utvecklat en stabil grund för riskhantering och en strategi som går bra ihop med mitt börspsyke. Eftersom jag är en aktiv investerare, som tradar kortsiktigt så tar jag i och med det en större risk än många andra skulle jag påstå. Om man sätter risk mot avkastning, så väger jag tyngre på sidan där det är högre risk och chans för högre avkastning.

Jag har en offensiv trading-strategi och det har många gånger känts som att jag stuckit ut från mängden, dels för att jag är kvinna, dels för att jag är relativt ung“.

Valutahandel inflikar: Emelie skrev en artikel om att kvinnliga investerare ofta har en bättre plan, är mer försiktiga än män och ofta även har bättre avkastning, vid både aktie- och valutahandel. Så vi får hoppas att fler kvinnor börjar med trading på nätet.

Kvalité: Inspektion
Mitt motto är kvalité framför kvantitet. Detta innebär att jag alla dagar i veckan köper ett mer kvalitativt bolag än att jag hoppar på ett litet och okänt bolag för att tjäna snabba pengar på detta. Vid trading gäller det att ha en kvalitativ och genomtänkt strategi. En bra set-up är mycket viktigare än en trade där jag har en stor chans att tjäna mycket pengar, då det samtidigt kan vara en väldigt stor risk att förlora dessa.

Valutahandel kommenterar: Det låter onekligen som ett bra motto Monika!

Diversifierar du din trading på något vis?

Min strategi är att investera och diversifiera mina portföljer båda horisontellt och vertikalt. Det gör jag dels genom att handla både aktier, aktiefonder, certifikat, cryptovaluta och råvaror. Sedan handlar jag exempelvis aktier både på den svenska börsen och den amerikanska börsen. Majoriteten av mitt innehav idag är dock på den amerikanska börsen.

Valutahandel flikar in: Schysst med både horisontellt och vertikal diversifiering. Nu är det bara lite valutahandel som fattas 😉 Här har du en lista på de främsta valutamäklarna i Sverige.

För lite stora amerikanska aktier så kan ni kolla in artikeln om 5 FAANG aktier som drivit USA's börsuppgång.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Mångsidig och transparent trading med aktier, råvaror, krypto och valuta. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Vad brukar du handla för instrument?

Jag valde att bygga en portfölj som endast innehåller Tech bolag, just för att jag visste att Tech industrin jämfört med övriga sektorer har visat sig vara mer överlägsen flera år i rad. Utöver det har jag bland annat en väldigt stark portfölj med diverse olika energibolag – där fokuset är grön energi av olika slag. Denna portfölj har presterat ypperligt senaste halvåret, men jag har sett en något nedåtgående trend för dessa bolag den senaste månaden. Sedan placerar jag en del i olika fonder, för att få mer geografisk diversifiering.

Om man tittar på en femårsperiod av indexet S&P 500 så ser man ganska snabbt att den bubbla och den positiva trend som många spekulerade kring för sista halvåret av 2019 bröts under slutet av februari 2020 – det var då vi såg första covid-19 vågen. De största Tech bolagen så som Apple, Microsoft, Facebook, Amazon.com och Alphabet (Google) är en del av detta index. Det är otroligt viktigt att förstå när den nedåtgående trenden för indexet började och när vi egentligen såg en återhämtning för att kunna förstå den trend som pågår på börsen idag.

Hur ser du på börsen det senaste året?

Valutahandel fortsätter: Många är rädda för teknologi-aktier i USA och tror att vissa kan vara övervärderade. Vad säger du till dem? Tror du vi kommer att se något ”corona-dipp” som i mars förra året, i år igen? Tror Du att vi är på väg in i en bear market?

S&P 500 föll hela 12% under perioden 4-11 mars 2020, vilket resulterade i en så kallad ’Bear Market’ – en marknad i nedåtgående trend. Det brukar debatteras kring när det är okej att faktiskt påstå att en marknad är en ’björn marknad’, mer exakt – hur långvarig bör den nedåtgående marknadstrenden vara? I detta fall så var det ganska självklart att vi hade gått in i en Bear Market trend, då en sådan dramatisk nedgång, för ett så pass stort börsindex inte hör till det ’normala’. Trenden tog inte slut här, utan indexet föll ytterligare 9,5% på en dag – den 12 mars 2020. Ett sådant en-dags-fall hade man inte skådat sedan 1987. I början av april kunde vi dock se en återhämtning, och indexet började därefter att klättra upp sakta men säkert, för att från och med 20 januari 2021 nå ett all time high på 3, 849.62.68.

Just Tech industrins andel av index S&P 500 följer samma trend. Den 8 mars 2021 stod indexet på 2, 206.54 medan det stod på 1, 239.39 den 23 mars 2020 när vi såg den första vågen av covid-19. Toppen för industrin såg vi den 12 februari 2021, då indexet stod på 2, 434.51. Detta innebär då att vi sedan den toppen till den 8 mars 2021 har sett en negativ trend där indexet gått ner cirka 10,3%. Detta har gjort att det råder en del panik gällande börsen i samhället, då många som har investerat i fonder eller aktier som är Tech bolag, ser nu på när deras avkastning minskar lite varje dag.

Min inställning till denna dipp vi ser nu (jag anser inte att vi kan kalla det en Bear Market som vi kunde vid denna tidpunkten föregående år) är att jag valt att omfördela mina långsiktiga portfölj något.

Jag har dels valt att fylla på lite i dipparna men även sålt av delar av mina innehav och istället använt det kapitalet för att Trada. Dessa tider är ett perfekt tillfälle för trading, förutsatt att man har en strategi för detta samt ett börspsyke som klarar av den volatila marknad vi ser idag.

Just day tradingen räddar mig i dessa tider eftersom jag då strategiskt kan välja att dra nytta av nedåtgående trender för specifika bolag och handla Bear certifikat för att tjäna pengar på att kursen går ner. Jag kan också strategiskt välja att handla i mindre bolag och hålla dessa kortsiktigt, ibland endast över dagen och ibland några veckor. På så sätt säkrar jag mina vinster mer aktivt och plockar hem några procent för varje trade jag gör. Något som jag också har upptäckt är mönstret mellan Blockchains och övriga börsen, det vill säga om exempelvis börsen i stort går ner en dag så brukar oftast Bitcoin eller Ethereum gå upp istället – så dessa dagar passar jag på att sälja av mina innehav där och plocka hem vinster.

Valutahandel tipsar: Tack för summeringen över hur du ser på börsens svängningar 2020-2021. En sak vi brukar föreslå till nya traders som inte har lika bra inblick i portföljen är att skapa en handelsjournal.

Har du misslyckats med någon tech-aktie?

Valutahandel säger: Det brukar ju ofta går lite upp och ner för folk som handlar mycket.

Mina största förluster rör faktiskt inte tech-bolagen, utan de flesta har varit inom läkemedelsindustrin, där forskningen inte gått som jag hoppats på, vilket då har lett till kursnedgångar. Lärdomen av detta är att aldrig köpa och sitta och vänta länge i sådana bolag. Istället nyttjar jag hellre momentum och trender för att trada läkemedelsbolag.

Tech-aktier: Är det för alla?

Jag anser att Tech-aktier passar många, för denna generation använder många av de produkter som dessa bolag säljer. När man själv använder en produkt i vardagen så blir det lättare att relatera till ett värdepapper. För de som inte vill ta stora risker så rekommenderar jag att kika på de stora Tech jättarna som är med på S&P 500 listan. De äger stora delar av marknaden och oavsett om deras aktier dippar något i oroliga tider, så letar de sig ofta alltid upp igen, många gånger snabbare än småbolag som inte har samma omsättning. Ett annat tips är att vänta och köpa Tech aktier inom konsumtionsindustrin efter det att bolaget har släppt en ny produkt till marknaden, inför rapporter och produktlanseringar tenderar marknaden att ha höga förväntningar på bolaget, vilket leder till prisökningar. Det finns ett fenomen som lyder; buy the rumour, sell the news. Inte alltid, men ofta så stämmer detta – att priset följer ökade förväntningar och rykten, medan priset också följer med den korrektion som sker när nyheterna har släppts. Även vid positiva nyheter från bolagets sida så kan det redan vara inprisat innan nyheterna släpps, vilket då gör att vi istället ser en nedgång i pris. Marknaden är inte alltid rationell.

Har du handlat med CFD'er, t. ex i form av valutahandel?

Valutahandel fortsätter: Om inte, varför? Du verkar ju grym på teknisk analys och valutahandel anses ofta svårare att manipulera än små och medelstora aktier. Noterar dock att du mest verkar kör större och mer kvalitativa bolag.

Jag har funderat på det men det har inte blivit av att jag handlat det.. vet inte varför. ?‍♀️ För det verkar ganska simpelt och logistiskt. Att man också kan använda stopp och limit för att inte riskera att man förlorar för mycket på respektive trade är ju positivt. Men de senaste åren har jag fokuserat mest på aktier och Crypto valutor. Men CDF:er får definitivt bli mitt nästa projekt som jag lär mig mer om!

Jag kör både stora så kallade kvalitativa bolag och en del småbolag. Småbolagen är ofta mer volatila vilket är mer riskfyllt, men kan också generera väldigt bra avkastning om man vet vad man gör (när man ska göra en entry respektive exit).

På helger när börsen är stängd: Kör du mer krypto-trading då?

Valutahandel säger: Sitter du och håller på med t. ex Bitcoin och Ethereum, eller är det köpa en vecka och blanka en annan som gäller?

Det händer, ja! Är inte superaktiv med crypto valutor på senare tid på helger för att jag vart väldigt aktiv under kvällarna mån-fre med aktietrading. Så energin går åt där. Man vill vara lite ledig också 🙂
Har ett heltidsjobb, håller på att styra upp ett eget bolag inom kort och driver en aktiv Instagram profil (@montertrading), samt att jag själv tradar på kvällarna. Så det är en del att hålla koll på.

Valutahandel föreslår: Ifall du vill läsa löpande tips från en kvinna med koll på teknisk analys, så kan du följa MONika TERzic (MONTER Trading) eller @montertrading som hon heter på Instagram.

Monika: Har du något mål inom trading på nätet?

Mitt mål framöver är att starta eget där syftet kommer att vara att utbilda och inspirera fler kvinnor att ta för sig på börsen.

Valutahandel kommenterar: Skön inställning. Helt rätt. Väldigt kul att se fler kvinnor som kommer in på börsen och blir riktigt vassa med, vilket du tycks vara. eToro, som snart finns på börsen, meddelade att antalet kvinnliga traders ökat med över 120% de senaste året. Med fler framgångsrika traders som dig – som inspirerar och lär ut – så kommer dessa siffror säkert öka rejält de kommande åren.

Har du något förslag på en instagram profil vi kan intervju efter dig?

@kryptogurun, som visserligen tagit en paus från sociala medier just nu men vi hoppas att han kommer tillbaka snart igen.

Valutahandel.se avslutar: Stort tack Monika för att du tog dig tid att ställa upp på en intervju. Det uppskattas verkligen av våra läsare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kom igång på 30 sekunder med trading på nätet. BankID och Swish finns. Testa Skilling idag med ett demokonto, helt riskfritt!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.