fbpx

Nils från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 14 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

På kvinnodagen till ära – så lyfts intervjun med 20 frågor till Amelie Wahlund fram till startsidan. Amelie aka “Investeringstjejen” är en beundransvärd ung tjej som snabbt lyckats med trading på nätet. Här kommer hela tjugo snabba frågor till en ung och målmedveten tjej som vill bli civilingenjör med tiden.

Idag så har Valutahandel haft nöjet att träffa den 19 åriga Investeringstjejen, som på bara 18 månader lyckats bli väldigt duktig på trading med aktieindex.

Men hur kom hon dit och vad behövs för att lyckas med trading på nätet? Med drygt 13 000 följare på Instagram @investeringstjejen så är hon en av de mest följda inom trading i Sverige på sociala medier. Följ med och lär dig mer om henne och hur hon ser på online trading, vad som handlas, vilka strategier som används, vanliga misstag som lätt görs i trading för alla och vad hon tror om kryptovalutor. Här avslöjar vi även vem Investeringstjejen faktiskt är, efter ett avslöjande i Aftonbladet på kvinnodagen.

Vem är Investeringstjejen? Berätta gärna lite mer om dig själv

Jag kallas Ami, men heter Amelie Wahlunds och bor i Hammarby sjöstad här i Stockholm med min pojkvän. Aktiv trading började jag med strax efter jag fyllt 18, så ungefär 1.5 år sedan. Jag såg ett Instagraminlägg om bull & bear certifikat och blev nyfiken på att testa själv. Innan dess sparade jag bara i fonder som Avanza zero. Det var min farfar som var en riktig haj på aktier och tillsammans med mormor så blev de ekonomiskt fria vid 55 års ålder. Båda har inspirerat mig mycket, berättar hon för Aftonbladet och det är troligen mor- och farföräldrarna som fått henne att bli en day trader idag. Idag är hennes och pojkvännens mål att spara till en lägenhet, som ju som bekant är ganska dyrt i Stockholm. Men Amelie har dragit in drygt 40 000 kr i månaden i genomsnitt det senaste 18 månaderna och ifall hon fortsätter i samma takt så kan målet som en ung lägenhetsinnehavare snart vara uppnått. Är du själv sugen på trading? Vi på Valutahandel.se rekommenderar svenska Skilling, som har BankID, noll kommission och ett brett utbud. Prova själv idag, helt riskfritt.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Vår favoritplattform på Valutahandel.se. Smidig, svensk trading sajt som har BankID. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Investeringstjejen på mobil

Har du någon favoritindikator för teknisk analys när det kommer till aktieindex?

Jag handlar inte så mycket med indikatorer men ska jag välja en är det RSI som tar priset.

Rekommenderar du samma win-rate för alla traders?

Nej, detta då win-rate kan vara väldigt missvisande.

Exempelvis: Person A med 90% win-rate kan ha sämre utveckling än en person B med 20% winrate. Hur går detta till? Jo om person A tar 10 trades och vinner 1% på 9 trades men förlorar 15% på sista traden kommer person A landa på -6% för dagen. Person B kan istället förlora 8 trades på raken med -1%, men ta igen de två sista på 8% var och sluta dagen på 8%+. Jag brukar istället rekommendera att strypa förlusterna snabbt och låta vinnarna springa.

Vilka är de vanligaste misstagen du ser inom trading?

Handla med på tok för hög hävstång (50-100+x) där knockoutnivån* är väldigt nära, obefintlig riskhantering, ingen stoploss, glömmer helt att kolla avgifter på derivat var uppemot halva vinsten äts upp. Sist men inte minst; att man handlar med känslor och inte bryr sig om money management. Här blir många bortskrämda eller giriga vilket leder till en felaktig bild av vad trading faktiskt innebär.
*Knockoutnivå = En nivån där ditt derivat faller värdelöst.

Hur hanterar du dagar med nedgångar?

Jag försöker ta de med en klackspark. Alla traders har röda dagar, det kan man inte räkna bort från ekvationen. Det man kan styra är hur man hanterar de! Jag brukar gå till gymmet och äta hämtmat med pojkvännen samt läsa en bok. Känns det fortfarande inte okej så avstår jag från trading dagen efter. Att handla när man är emotionellt påverkad är som att köra bil full, du gör sämre beslut och din mentala förmåga kommer inte vara densamma. Till kvällstiden som Amelie Wahlund gjorde en intervju med berättar hon om sina lärdomar från den första stora börsnedgången i spåren av Covid-19: “Jag lärde mig att det alltid går upp till slut och att man ska köpa när det gör som mest ont”.

Valutahandel säger: Smart tips. Önskar fler kunde följa förslagen från unga men kloka Amelie Wahlund.

Tror du att det kommer blir jobb med trading från någon större mäklare framöver?

Kanske en professionell karriär inom trading, eller trivs du som egenföretagare?

Ami svarar: Vi får se vad framtiden tar mig. Just nu så känns det bra att jobba på liten skala, men det är definitivt något jag hade tyckt varit kul att testa på!

Har du någon förebild?

Om jag har! Börshajen (Andra Farhad), Calvin Fvand och @a.diary.of.a.daytrader på Instagram inspirerar mig varje dag. Dessutom är mina farföräldrar också en förebild, då de lyckats väl på börsen och kunde pensionera sig vid 55 års ålder.

Har du provat handla valuta?

Nej, men jag vill gärna testa handla valuta i framtiden!

Finns det några andra fritidsintressen utöver trading?

Absolut, jag är en friluftsmänniska i grunden som älskar vandring med hundarna och vintersport som skidor. Jag gymmar även flitigt med min pojkvän, utöver det har jag även ett reseintresse.

Vad tror du om kryptovalutor som Ethereum och Bitcoin?

Finns stor potential i båda. Dock är jag för åksjuk för att hänga med i svängarna som Bitcoin och Ethereum de tar.

Hur går du tillväga för att hitta en bra trade?

Blir det nya affärer nästan varje dag, eller hur ser en normal trading vecka ut? (antal aktier, antal köp/dag)

Ami svarar: Jag daytradear enligt en strikt tradingplan som jag redovisar i kursen. Jag gör mellan 1-5 trades per handlad dag, så mellan 1-25 trades i veckan. Jag handlar två olika index, OMX och DAX. Det är därför enkelt att ställa upp setupen på morgonen när man slipper leta upp enskilda aktier man vill handla i.

Finns det någon nyckel för att kunna läsa marknadens beteende?

Har du några förslag på vad nybörjare ska tänka på?

Investeringstjejen svarar: Flockbeteende! ”Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful“.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Störst utbud på marknaden. Du får hjälp att analysera din trading med Artificiell Intelligens (AI). Prova Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Sen finns det ingen magisk taktik som prickar toppar och bottnar åt en, men ju mer graf-tid man får desto bättre kommer man bli på att läsa av grafen. Erfarenhet är guld och det får man bara genom att öva!

Som nybörjare bör du vara kritisk mot allt som visas upp som ”lätta pengar”. Ser du någon visa upp en monstervinst är det väldigt viktigt att fråga sig själv vad de riskerade för att få den vinsten.

Hur kommer det sig att så många handlar aktier, men inte så många satsar på index?

Är det inte lättare att förutspå handel med ett aktieindex än en enskild aktie?

Ofta är volatilitet det som söks och denna är ofta högre i enskilda aktier än index. Med aktier behöver du bara hålla koll på ett bolags rapporter och nyheter medans ett Index kan påverkas av nyheter från alla bolagen som är inkluderat i det. Med det sagt är det inte nödvändigtvis enklare att förutspå en viss aktie jämfört med index men du har mindre saker att ha koll på där. Det innebär dock också högre risk vilket man inte får glömma bort, speciellt med förhoppningsbolag som ofta inte tjänar pengar.

Aktieindex för trading

Finns det några vanliga frågor du brukar få om index trading?

”Kräver det mycket tid?”
Inte i förhållande till vad du kan få ut av det. Jag har frågat några av mina kollegor som daytradear på heltid och det vanligaste var mellan 30min-60 min per dag.

”Är trading gambling?”
Denna gjorde jag faktiskt ett inlägg om här om dagen; Stabila Sara och Trubbel Tanja.

Svaret är kort och gott: Det blir vad du gör det till. Köper du bara på andras analyser med superhög hävstång med knockoutpunkt ett stenkast bort så gamblar du. Handlar du på egen analys med tydlig risk/reward utsatt med en lämplig hävstång så tradear du.

Handlar du själv med hävstång?

När jag daytradear handlar jag alltid med hävstång. I långtidssparet handlar jag dock inte med hävstång.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Proffsig trading med flexibel hävstång. Du väljer själv nivån. Prova eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Har du någon långsiktig målsättning rent finansiellt?

Målet är att bli ekonomiskt fri, jag vill kunna ta ledigt ett halvår när jag är 40 år utan att behöva oroa mig om det kommer gå ihop ekonomiskt eller inte. Jag vill ha friheten att kunna göra precis vad jag vill med min tid. Det betyder inte nödvändigtvis att jag kommer sluta jobba helt, men att jag kommer ha möjligheten om jag så vill.

Vad unnar du dig när du haft en riktigt bra månad handelsmässigt?

Det brukar bli en fin middag med pojkvännen och egentid med hundarna. Jag unnar mig även lite extra aktier för att bygga på pengamaskinen ännu mer.

Vad finns i Amelie Wahlunds portfölj?

Strax innan Amelie fyllde 18 år så köptes några indexfonder, efter att föräldrarna hjälpt henne att öppna ett konto. Hon fick testa sig fram och ganska snabbt så kunde fröken Wahlund se portföljen växa med några 100-tappar per dag. Det gav mersmak. Idag så har hon drygt 500 000 kr investerat, varav hälften är vinst. En del utav kapitalet används för kortsiktig trading eller intradagshandel som det också kallas, medan ungefär hälften går till aktiefonder med låga avgifter. TIPS: Läs 10 fallgropar & möjligheter med daytrading. Amelie Wahlund föreslår att man ska satsar på färre och mer kvalitativa aktie- och online trading affärer än flera halvdana. Samt givetvis göra sin analys innan man går in i något.


Det finns 3 favoriter bland aktieindex i Amelies portfölj: DAX index från Tyskland, OMX Stockholm 30 som har Sveriges mest omsatta aktier, samt S&P 500 i USA. Dessa tre stora aktieindex har inte så ryckiga rörelser, eftersom mycket pengar alltid rör sig ut och in, samt det är stor spridning på de olika bolagen som utgör dessa index. Bland tillväxtaktierna som Amelie tror mest på ingår bland annat Sinch, spelbolaget Evolution Gaming och det webbaserade bokföringsbolaget Fortnox.


Eftersom Amelie vill göra något åt klimatkrisen, så är Proethos en fond som hon valt ut. Dessutom är TIN Ny Teknik A en fond som hon gillar.


Slutligen så slår Amelie Wahlund ett slag för svenska investmentbolag, som givet riktigt god avkastning över tid. Mer eller mindre frekvent månadssparande sker i bland annat Investor, Latour och Industrivärlden.

Vilken tradingplattform använder du?

Jag daytradear genom Autotrader by Autostock. De har fantastisk kundservice och har allt jag behöver för att tradea så smidigt som möjligt! Vanliga aktier köper jag hos Nordnet och Avanza men fonder köps hos Savr då de har billigare avgift.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Vår favoritplattform på Valutahandel.se. Smidig, svensk trading sajt som har BankID. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Vem på Instagram eller Twitter tycker du vi ska intervjua efter dig?

@fattigtillrik på Instagram. En väldigt duktig daytrader som förtjänar mer publicitet!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.