fbpx

Kennet från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 21 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
75.9% av alla retail investerkonton förlorar när de handlar CFDs med Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Yen är en av världens 5 mest handlade valutor enligt BIS. Speciellt valutahandel mellan Japan och USD är extremt stort världen över, medan Euron är det näst mest handlade valutaparet i Japan. Landet och dess valuta har sett ökat intresse bland smarta valutahandlare som ser möjligheter vid trading med JPY och allt som händer just nu.

Här går vi igenom lite av de många faktorer som troligen kan påverka yenen, diskuterar Japans status som en safe heaven och vad skarptänkta traders tittar på när de handlar valuta på nätet. Som bonus tar vi på Valutahandel.se även upp lite hur japansk politik fungerar och vad som kan komma att hända framöver. Häng med!

JPY stiger

Initalt så noterades att den japanska yenen stiger efter Abes avgång. Någradagar senare så är en ny premiärminister inte tillsatt och flera äldre parlamentsledamöter för “the govering party” inne på en tidigt nyval.
Luftballong i Japan
Hur påverkar detta valutahandel med yenen, som ofta beskrivits som ett av de enklaste valutaparen att handla?

Världen, och valutahandlarna i synnerhet, tittar på Japan i väntan på att se vem som blir som kommer att leda landet. Valet är varken upp till det japanska folket, och det är inte heller något som kommer att avgöras inom ramen för Diet, Japans parlament. Istället vilar beslutet enbart inom ledningen för det regerande liberala demokratiska partiet. Detta kommer att bli en lång artikel, som kanske inte berör valutahandel i exakta termer. Det är emellertid svårt att på ett kortfattat sätt förklara den japanska politiken. Den japanska yenen, JPY, är en viktig valuta, och den handlas med fördel mot den amerikanska dollarn (USD/JPY) och den australiensiska dollarn.

Mycket av media kommer att fokusera på personligheterna och politiken hos de kandidater som vill ta sig an Japans toppjobb, men det är inte de viktigaste faktorerna. Istället är det som är viktigare att titta på mekaniken för hur en efterträdare kommer att väljas, eftersom det har mycket mer att göra med vem som kommer att efterträda premiärminister Shinzo Abe än agendan som individen kommer att bli mästare en gång i tjänsten.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck yen-trading med en pålitlig och transparent Skandinavisk grundad aktör. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Majoritet av majoriteten

När allt kommer omkring är LDP-partiets presidentval inte politiska spel utan det är siffror. I slutet av dagen är den japanska premiärministern den person som kan vinna en “majoritet av majoriteten”, vilket betyder att personens parti vinner majoriteten av mandaten i lagstiftaren, och personen vinner majoriteten av rösterna inom partiet.

I LDP handlar det inte bara om vem som har den starkaste politiska plattformen eller vem den japanska allmänheten föredrar mest – det handlar om vem som bäst kan hantera partipolitiken för att bli dess president.

Formella klickar med medlemskap och struktur

Förklaringen av den partipolitiken är LDP-fraktioner. Det är inte ovanligt att ett politiskt parti har klickar, block eller andra liknande grupper, men i LDP är dessa helt enkelt institutionaliserade med formellt medlemskap och struktur.

Fem av LDP: s fraktioner är lika gamla som själva partiet – rester från när Japans centrum-vänster till höger-partier slog sig samman för att bilda LDP redan 1955. Sedan dess har andra kommit och gått, men det finns för närvarande sju fraktioner kvar i dag.

Fraktioner har varit kritiska inslag i LDP under de senaste 65 åren och har påverkat utnämningar av regeringen, politiska dagordningar och vem som blir premiärminister. För att klargöra hur viktigt detta är: Sedan 1955 har det inte funnits någon LDP-premiärminister som säkrade positionen utan fraktionstillhörighet.

Tokyo skyline

Sin svagaste nivå någonsin

När Abe tillträdde 2012 var fraktioner på sin svagaste nivå någonsin i LDP-historien, men de har haft en återgång under hans tid. År 2012 avhöll 42 procent av LDP-medlemmarna i Dieten fraktionstillhörighet. Men idag är antalet nere till bara 16 procent. Abe har använt fraktionslinjer i sina regeringsutnämningar, belönat fraktionsallierade och straffat rivaler, medan han i allmänhet fördelar inlägg baserat på andelen parlamentsledamöter. Med andra ord, om fraktionen består av 15 procent av LDP: s sittande dietmedlemmar, kan de förvänta sig cirka 15 procent av ledarskap i kabinett, underkabinett och LDP under varje omväxling. Vidare var rösterna vid LDP-partiets presidentval 2018 mellan Abe och rival Shigeru Ishiba, en före detta försvarsminister, hårda och snabba fraktioner.

Detta är viktigt nu eftersom det innebär att om LDP: s dietmedlemmar fortsätter att rösta enligt fraktionens preferenser, kommer det att ha stor inverkan på vem som kommer att efterträda Abe. Ishibas fraktion består av endast nitton medlemmar jämfört med försvarsminister Taro Kono, som kommer från Aso-fraktionen med 56 medlemmar.

Under tiden har LDP: s politichef Fumio Kishida bara 47 medlemmar i sin fraktion, och chefskabinetssekreterare Yoshihide Suga är en oberoende kandidat utan fraktionstillhörighet alls. Emellertid ligger Suga på en bättre plats än vissa, för en kvasi-fraktion på ungefär dussin parlamentsledamöter har sammanförts kring honom.

Det ger Suga mycket bättre ställning än Seiko Noda, som ofta får mycket medieutrymme som den enda kvinnliga LDP-medlemmen som konsekvent kastar sin hatt i ringen för partipresident. Hon är också en oberoende kandidat men kommer sannolikt inte ens att få de nomineringar som är nödvändiga för att kunna gå vidare.

Ingen fraktion har tillräckligt med medlemmar

Ingen enskild fraktion har tillräckligt med medlemmar för att avgöra resultatet av det kommande presidentvalet. De kommer att ställa sig frågor som, är det bättre att springa till topplistan just nu, eller att alliera sig med någon annan som ger mig och min fraktion bättre inlägg i kabinettet? Ska jag avstå från tävlingen så att jag inte delar upp omröstningen bara för att vinna en rival?

Svaren som dessa fraktionsledare kommer med kommer att påverka beslutet om Japans nästa premiärminister – inte bara i vem man ska välja, utan hur. LDP måste avgöra om de ska genomföra ett presidentval som bara inkluderar sittande Dietmedlemmar eller ett fullständigt val som gör det möjligt för partiets lokala kapitel att rösta. Svaret på den frågan måste avgöras bland LDP: s ledare, och det kommer att gå hand i hand med vem fraktionsledarna vill se som nästa premiärminister.

Det specifika beslutet är viktigt på grund av Ishiba. Den tidigare försvarsministern har en god chans att bli nästa premiärminister om LDP-partiets presidentlopp inkluderar lokala partikapitel, eftersom han är populär bland regionala politiker. Ishiba är emellertid opopulär bland LDP: s dietmedlemmar, så hans rivaler kan gå ihop och försöka genomföra ett presidentval som begränsar dem som kan rösta. Det skulle innebära att dessa rivaler skulle välja en kompromisskandidat som inte är Ishiba.

Tre kandidater att bevaka

Just nu är de tre fraktionsledarna som tror vara aktuella, LDP: s generalsekreterare Toshihiro Nikai, tidigare generalsekreterare Hiroyuki Hosoda och före detta generalrådsordförande Wataru Takeshita.

Nikai och Hosoda har ett stort antal fraktionsmedlemmar men de är inga livskraftiga kandidater. De kommer att försöka kasta sin vikt bakom en allierad som kommer att lova inlägg i kabinettet och eventuellt politiska eftergifter på vägen. Samtidigt inkluderar Takeshitas fraktion hoppfull och nuvarande utrikesminister Toshimitsu Motegi, men Takeshita stödde Ishiba i partiets presidentval 2018, medan Motegi och andra i fraktionen stödde Abe. Där Takeshita bestämmer sig för att luta sig just nu kommer det att vara kritiskt.

Utöver detta kommer det att vara viktigt att se hur hårt fraktionsledarna kontrollerar sina medlemmar i omröstningen. Nivån till vilken LDP: s parlamentsledamöter röstar längs fraktionerna kommer att påverka vem som blir nästa premiärminister och kommer också att vara en indikator på hur förankrade fraktioner har blivit under Abe. Det kommer i sin tur att informera förväntningarna om framtida inlägg i kabinettet och hur LDP hanterar beslutsfattande, åtminstone på kort sikt.

Under tiden bör observatörer av japansk politik komma ihåg att valet av nästa premiärminister handlar mindre om en kandidats individuella politik och personlighet än om partipolitiken inom LDP. Partnerskapets allianser kommer att bildas och brytas, och Abes efterträdare kommer att vara en produkt av machinationer som äger rum nästan helt ur allmänhetens ögon. Sådan är situationen just nu och verkligheten i Japans enda partipolitiska system.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Låt oss beskriva valuta trading med Yen genom Ava Trading. Kul, snabbt och spännande. Prova AvaTrading nu!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


De större bankernas prognoser för den japanska yenen 2020

Prognoserna för den japanska yenen (USD/JPY) ändras från bank till bank och från månad till månad.

Men den här gången är de stora australiska bankerna överens om att den japanska yenen kommer att stärkas mot den amerikanska dollarn i slutet av 2020. ANZ är mest pessimistiskt, och tror att USD/JPY att förbli omkring 107, Westpac tror att valutaparet kommer att handlas omkring 105, medan NAB är den mest optimistiska i deras förväntningar på den japanska valutan 2020. Detta kan dock förändras.

Japans premiärminister Shinzo Abes avgång nyligen och pågående negativa ekonomiska data kommer sannolikt att generera viss svaghet i den japanska yenens växelkurs.

Kommer USD/JPY att stärkas 2020?

Kanske lite, om vi ska lyssna på de flesta större banker. Låt oss undersöka de 5 mest troliga orsakerna till att den japanska yenen kommer att förbli svag vid nuvarande prognosnivåer:

  • Coronaviruspandemin fortsätter under en längre tid än väntat och regeringen har inte kontroll över spridningen, vilket belastar folkhälsovården.
  • Coronavirusepidemin i USA är under kontroll, den amerikanska ekonomin tar fart, USA: s politiska risker lindras och Federal Reserve (centralbanken) höjer räntorna och stöder USD. Detta kan minska safe haven-köp för lågriskvalutor som JPY eller CHF
  • Den japanska ekonomin vacklar och inflationen tar bara långsamt och gradvis fart, vilket ökar risken för räntesänkningar och andra former av stimulans från Bank of Japan (BOJ).
  • Kinas och USA: s ekonomiska tillväxt saktar mer än väntat, vilket minskar handeln med Kina och USA och minskar efterfrågan på japansk import (och den japanska yenen).
  • Den ekonomiska tillväxten avtar mer än väntat i de flesta länder världen över.

Hur länge kommer Abes ersättare att stanna kvar?

Frågan är hur länge den nya premiärministern håller. Innan Abe tillträdde hade Japan haft sex premiärministrar på sex år. Abe själv var en av dem och serverade en första stint i rollen från 2006 till 2007.

Enligt regeringspartiets regler kommer den nya partipresidenten att vara berättigad att avtjäna resten av Abe-perioden och sedan söka omval upp till tre gånger, vilket möjligen öppnar dörren för vinnaren att slå sitt rekord för den längsta premiärmakten.

Men med händelser i ett snabbt flöde hemma och utomlands kan den nya premiärministern finna det särskilt utmanande att behålla sitt grepp om makten, säger Daniel Sneider, en expert på japansk politik vid Stanford University.

“Oavsett vem som är premiärminister kommer vi att se en svagare regering”, sade han och tillade att “nästa person kommer inte att bli den person som i slutändan kommer att framstå som nästa betydande ledare i Japan.”

Är en räntesänkning i Japan möjlig? Vissa förutspår detta, vilket skulle kunna försvaga JPY mot både EUR, USD och AUD. Läs aktuella nyheter direkt från en framstående aktör såsom Skilling, för att få det senaste om yen trading.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Få nyheter och utmärkta verktyg genom Skilling. Prova med ett demo konto idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.