fbpx

Magnus från Luleå

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 45 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Intresserad av valutahandel med DKK? Här listar vi information om den danska ekonomin, viktiga indikatorer att hålla koll på vid valutahandel med danska kronor samt intressant kuriosa och bakgrundsfakta om valutan som kan vara bra att känna till. Dessutom bjuder vi på ständigt uppdaterade livekurser för USD/DKK och EUR/DKK – håll till godo!

USD/DKK  
EUR/DKK  

Valutahandel med DKK – hitta din bästa mäklare

Precis som vår egna svenska krona, finns DKK idag tillgänglig att handla med hos de flesta större onlinemäklare. Valutan räknas givetvis inte som någon storspelare på den internationella arenan, men kan ändå vara intressant som ett mindre och mer exotiskt alternativ. Oavsett om du vill köpa eller blanka DKK, är det viktigt att du hittar en forexmäklare som fungerar för dig – precis som vid handel med vilken valuta som helst. Ett värdefullt tips kan vara att hitta en mäklare med ett större utbud av DKK-valutapar än endast ett eller två stycken – även om du bara har för avsikt att kanske handla USD/DKK eller DKK/SEK till en början. Ett bredare utbud ger dig fler valmöjligheter om andan skulle falla på.

Kort fakta och historik

DKK är, förutom i Danmark, även officiell valuta på Grönland och Färöarna, vilka bägge är danska territorier och går under dansk flagg. Valutan ges ut av landets nationalbank, och har så gjorts sedan den antogs år 1885 då Danmark gick med i den Skandinaviska myntunionen.

Officiell förkortning och ISO-kod är DKK, men valutan skrivs också vanligen som DKR eller Dkr – ofta av danskarna själva i syfte att förtydliga att det rör sig om just danska kronor.

EU flagga symbol

DKK vs EUR: Vad är sambandet?

Den danska valutan är sedan den 1 januari 1999 knuten till Euron via den europeiska växlingsmekanismen ERM 2 – Exchange Rate Mechanism. Kursen fastställdes då till 7,46038 danska kronor för 1 Euro. ERM 2 instiftades som ett frivilligt alternativ till de EU-länder som ännu inte är med i den Europeiska valutaunionen (EMU) i syfte att förbereda dem inför en framtida konvertering till Euro. Hittills har dock intresset för att övergå till Euro varit svagt bland danskarna, varför DKK fortsätter att vara den officiella valutan. Danmarks s k fastkurssamarbete med Euron innebär en maximal tillåten avvikelse på +/- 2,25 % – vilket är en avsevärt lägre gräns än den på +/- 15 % som vanligen tillämpas.

DKK's fasta koppling mot referenstillgången Euro, innebär att kronans kursutveckling följer Eurons kursutveckling. Går Euron upp eller ned, går med andra ord också den danska kronan upp eller ned. Detta är således förklaringen till varför en för svenskar rekorddyr Euro, också har inneburit en dyrare växlingskurs mellan SEK och DKK. Att DKK är knuten till EUR innebär fördelar som bättre stabilitet i tider av oro samt smidigare handel med EUR-länder. Å den negativa sidan medför det emellertid också begränsningar i Danmarks egen penningpolitik, som blir mindre självständig och mer korrelerad med den för Euron.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla DKK hos IG, en av marknadens bästa och mest använda tradingmäklare 2020. Kom igång med trading redan idag!

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Är det lönt att handla DKK – eller ska man satsa på EUR?

I och med att DKK är bunden till EUR som referenstillgång, kan frågan uppstå huruvida varför man överhuvudtaget ens bör handla DKK – istället för att bara köra på EUR direkt. EUR finns tillgänglig i långt fler valutapar än DKK, omsätts i mycket större volymer och har således bättre likviditet. Trading med DKK innebär utan tvekan ett större risktagande än trading med EUR, varför de flesta valutahandlare föredrar EUR framför DKK.

Vill du ändå pröva lyckan och komma igång med valutahandel med DKK rekommenderar vi att öppna ett konto hos välrenommerade valutamäklaren IG – en av branschens äldsta och mest intuitiva plattformar för aktiv valutatrading.

Danmark flagga karta

Överlag en stabil ekonomi med kontracyklisk export

Danmark räknas som ett av världens rikaste länder sett till BNP/invånare, och har varit relativt förskonade från ekonomiska bekymmer och orosmoln under ganska lång tid. Landet kunde fram till årsskiftet 2019/2020 stoltsera med en av Nordens högsta tillväxtprocenter, en förhållandevis låg statsskuld motsvarande ca 35 % av BNP samt en välmående industri- och exportsektor. Jordbruk och läkemedel står för 25 respektive 20 % av landets totala exporter, som tillsammans med produktion av bl a vindkraftverk bildar en mycket kontracyklisk exportindustri – vilket gör Danmarks ekonomi mindre sårbar för konjunktursvängningar.

Nationalbanken jobbar efter ett antal uttalade huvudmål, vilka i korthet innefattar att hålla inflationen under 2 %, att sträva efter ett säkrare betalningsklimat med färre kontanter samt att upprätthålla finansiell stabilitet med hjälp av olika åtgärder. Precis som vid handel med andra valutor, utgör förstås också Danmarks KPI, förändringar i styrräntan, inflation och siffror för arbetslöshet viktiga indikatorer att hålla sig uppdaterad om vid spekulering eller investering i DKK – även om den fasta kopplingen till kapitalstarka EUR förstås ger en bättre stabilitet överlag för valutan.

  Bitcoin eller ETH? Båda slaktas just nuBitcoin eller ETH? Båda slaktas just nu
  Måndag, 13 juni 2022 11:43
  ETH är ner 17% idag och handlas för $1218, efter att ha inlett veckan på $1850. Bitcoin bröt inte bara 30 000 dollar nivån, utan även 24000 nivån för någon timme sedan och är ner 13% idag. Kryptoexperter dividerar om ifall ETH ska ner mot $500, $700 eller kommer vända runt 1000 dollar. Vad tror du? Går du lång eller kör du blankning? Prova själv trading genom Skilling idag till...
  Läs hela nyhetsflashen


  Det första insiderbrottet inom NFT'er?Det första insiderbrottet inom NFT'er?
  Torsdag, 2 juni 2022 13:11
  Nu verkar det som att den första domen i USA mot insiderbrott relaterat till Non-Fungible Tokens (NFT'er) håller på att avslutas i New York's södra distrikt. En före detta anställd på OpenSea kan få upp emot 20 års fängelse. Genom att vara anställd på OpenSea, hävdar åklagaren att den nu före detta anställda tog del av konfidentiell affärsinformation för att...
  Läs hela nyhetsflashen


  3 blankningskandidater: Index och krypto?3 blankningskandidater: Index och krypto?
  Tisdag, 24 maj 2022 16:58
  Vi börjar se allt fler blankare och Scott Minerd på Guggenheim’s Minerd säger till CNBC att vi kan se Bitcoin gå ner mot 8000 dollar. S&P 500 Index visar en fortsatt nedåtgående trend enligt Eliott Wave analytiker, som idag uttalade sig om att vi befinner oss i den tredje nedåtgående vågen utav fem. S&P 500 handlas idag...
  Läs hela nyhetsflashen


Valuta
Land
kr SEK
Svenska
GBP
Storbritannien
$ USD
USA
EURO
Europeiska Unionen
JPY
Japan
C$ CAD
Kanada
Om du också är intresserad av att bli kontaktad av en av våra pålitliga samarbetspartners som kan hjälpa dig att hitta rätt handelsplattform så tveka inte att ange dina kontaktuppgifter nedan.

Jag accepterar villkoren och att mina kontaktuppgifter lagras i enlighet med rådande lagstiftning.

Land
Ränta
Svenska flaggan Sverige
0%
Storbritanniens flagga UK
0.10%
Amerikanska flaggan USA
0-0.25%
Europeiska Unionens flagga EUROPA
0%
Kanadensiska flaggan Kanada
0.25%
Norska flaggan Norge
0.25%

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.