fbpx

John från Nordstan

Registrerade sig hos valutamäklaren CMC Markets för 23 minuter sedan.

» Prova CMC Markets du med.
73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Frostdrabbade skördar och en snabbt eskalerande efterfrågan på kaffe har under sommaren fått priset på kaffebönor att skjuta i höjden. Just nu ligger råvarupriset på sin högsta nivå på över sju år. Men hur ser det ut om man jämför prislappen på själva råvaran vs en färdig kopp på café?

2021 har hittills varit ett år av idel motgångar för världens största kaffeproducent Brasilien. Landet, från vilket den anrika kaffesorten Arabica kommer, har inom loppet av knappt ett år genomlidit den värsta torkan på över ett sekel, följt av förödande frost som orsakat stora misskördar ute på kaffeplantagen. Lägg därtill en mycket bekymmersam situation med smittspridning och otillräckliga sjukvårdssresurser samt omfattande problem kring frakt och logistik för export.

Samtidigt som tillgången på Brasiliens främsta exportvara har minskat markant det senaste året (2021 års skörd förväntas bli uppemot 20% mindre än fjolårets), har världens efterfrågan på råvaran stigit till nya all time high-nivåer. Dålig tillgång i kombination med hög efterfrågan får givetvis effekt på kaffepriset. Så här långt är det i första hand råvarupriset som påverkas, men fortsätter utvecklingen kommer även svenska konsumenter att drabbas. Ett paket bryggkaffe i matbutiken eller en cappuccino på café kan komma att bli märkbart dyrare.

Hur har priset utvecklats på kaffe som råvara?

Det pris som i dagsläget ligger på den högsta nivån sedan 2014 är priset på kaffe som råvara. Nyligen kostade ett pound Arabicabönor – vilket motsvarar ungefär 450 gram – strax över 2 USD. Detta kan jämföras med i mars 2021, då priset låg på 1,10-1,15 USD per pound. På knappt sex månader har priset alltså stigit med omkring 80%. Som en parantes kan också nämnas att råvarupriset för kaffe – det så kallade C-priset – under 2019 nådde sin lägsta nivå på över ett decennium. Istället för klimatorsakade misskördar rådde då istället en övertillgång på kaffe.

Trots att priset på 2 USD per pound bönor – vilket med dagens kurs motsvarar strax under 18 svenska kronor – är det högsta på flera år, är det ju jämfört med att köpa ett halvt kilo färdigrostade bönor för hemmabryggning eller en kopp kaffe på café förstås ganska billigt. Ett paket bryggkaffe kostar idag runt en femtiolapp i butik, medan vanligt svart kaffe på café kan kosta alltifrån 25-40 kronor. Givetvis ska priserna vi konsumenter betalar dock täcka betydligt mer än bara själva råvaran. Caféer köper ju sällan eller aldrig sitt kaffe direkt från bönderna i Brasilien, och ju fler mellanhänder desto fler påslag blir det för att alla i distributionskedjan ska kunna gå runt och tjäna några pengar.

Tack vare en lyckosam skörd förra året och det faktum att många caféer och restauranger det senaste året tvingats anpassa sig till strikta restriktioner vad gäller öppettider och antal tillåtna gäster, har emellertid många haft ett hyfsat lager av kaffe – åtminstone fram tills nu. Detta har i sin tur medfört att återförsäljare i café- och restaurangbranschen hittills inte drabbats av de höjda priserna, varför konsumenter fortfarande har kunnat unna sig en kopp kaffe till ungefär samma pris.

I takt med att samhället börjar öppna upp och folk återigen börjar fika ute, kommer dock förråden att sina – varpå nya inköp av råvaran måste göras. Och då till ett betydligt högre pris än i fjol. Oro finns även att 2021 års dåliga skörd ska spilla över på nästa års, vilket ytterligare skulle pressa upp priserna.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla kaffe, 120+ valutapar och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Justeras kaffepriset på café baserat på råvarans pris?

Ja, en kopp kaffe på café kommer med tiden att bli dyrare om inköpspriserna stiger. För att behålla sina marginaler blir återförsäljare förr eller senare tvungna att justera utpriserna till kund. Ska ett företag överleva fungerar det inte att själv betala många tiotals procent högre priser till sina leverantörer, men fortsätta ta samma priser från kunder. Vare sig det gäller kaffe eller någon annan råvara.

Summa summarum kan konstateras att priset på kaffe som råvara har stigit betydligt medan det vi får betala på café ännu ligger på ungefär samma nivå – mycket tack vare sparade reserver. Faktorer som dåliga skördar orsakade av såväl torka som frost, kännbara valutafluktuationer samt bekymmer kring frakt och leverans påverkar förr eller senare kaffepriset i alla led – såväl i fråga om vad bönderna tjänar som vad vi får betala i butik eller på café.

Lästips: Så påverkas kaffepriset av dollarn

Var kan man trada med kaffe?

Givet den massiva prisökning som skett på kaffe kan råvaran förstås vara en högintressant tillgång att investera eller spekulera i. Kaffe finns att handla med olika typer av instrument – exempelvis CFD'er eller terminer – hos ett stort antal välsorterade valuta- och råvarumäklare. Liksom vid all annan finansiell trading är det dock viktigt att välja en seriös mäklare med transparent prissättning och sjyssta villkor.

För dig som önskar diversifiera din råvaruportfölj med kaffebönor rekommenderar Valutahandel någon av följande tre mäklare:

– CMC Markets: Europeisk toppmäklare med både Arabica och Robusta i sortimentet av råvaru-CFD'er. Instrumenten handlas till en lägsta spread om 3 respektive 4 pips – antingen på MT4 eller den egna plattformen Next Generation. Handelstiderna är för Arabica vardagar 10.15-19.30 och för Robusta 10.00-18.30.

Bli kund hos CMC Markets.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: Obegränsat
Beskrivning: Proffsig sajt för att handla kaffe, valuta, aktier, index och aktiekorgar som CFD'er. Prova CMC Markets nu!

Riskvarning: 73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.


– Capital: Trada Arabica- eller Robustabönor hos en av de mest moderna och innovativa mäklarna på marknaden. Hos Capital handlar du kaffe med råvaru-CFD'er på plattformen Capital Trader, med blixtsnabba orderavslut och låg rörlig spread från 0,0045 pips. Här kan du även använda smarta funktioner som AI-teknik för att analysera ditt tradingbeteende och hjälpa dig att optimera dina strategier.

Bli kund hos Capital.

– AvaTrade: Svenskspråkig mäklare med vad som förmodligen är tradingmarknadens bredaste utbud av handelsplattformar. Hos AvaTrade är handeln med kaffe öppen 17,5 timmar om dagen (ticker Coffee C). Snäv spread, mycket bra transparens och riktigt bra utbud av plattformar och verktyg.

Bli kund hos AvaTrade.

Nybörjare på trading med kaffe eller andra mjuka råvaror? I artikeln Trading med socker, kaffe eller choklad – hur gör man? hittar du värdefulla tips om hur du kommer igång.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.