fbpx

Olof från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Libertex för 44 minuter sedan.

» Prova Libertex du med.
70.8% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD med den här leverantören.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Blockchainprotokollet Terra erbjuder en alogoritmisk kryptovaluta, UST, vars värde är knutet till US dollar. Här hittar du information om vem som ligger bakom stablecoin-valutan TerraUSD, vilket syfte den fyller, hur den kan användas samt var du kan handla myntet.

Valutahandel har tidigare publicerat guider till ledande stablecoins som USD Tether, USD Coin, Binance USD och Euro Tether. Näst på tur står TerraUSD (UST) – vilken också den är en kryptovaluta av typen peggade mynt, stöttad av det publika blockkedjeprotokollet med samma namn – Terra.

Vad är ett stablecoin – och vad är TerraUSD?

Stablecoins är en typ av kryptovaluta vars värde alltid backas upp av säkerhet i fysiska tillgångar. Många stablecoins, likt TerraUSD, är peggade mot en stor fiatvaluta som USD eller EUR, men det finns också de som är bundna till andra slags tillgångar – till exempel guld eller silver.

Syftet med ett stablecoin är att skapa en brygga mellan det vanliga finansiella systemet – vilket är skapat kring användningen av fiatvalutor – och det nya digitala. Stablecoins är kryptovalutor skapade av blockchainprotokoll, anpassade för att användas på olika slags decentraliserade, öppna nätverk. Skillnaden mot konventionella kryptocoins som Bitcoin, Solana och Ethereum bland andra, är det faktum att ett stablecoin backas av motsvarande värde i en fysisk tillgång. För stablecoins peggade mot fiatvalutor utgörs säkerheten ofta av en blandning av såväl kontanta medel, som statsskuldväxlar och obligationer. Viktigast är att det alltid finns reella tillgångar motsvarande värdet på den totala summan av stablecoins som finns i cirkulation.

Sammanfattningsvis är TerraUSD, som redan nämnts, ett stablecoin skapat med Terras blockkedjeprotokoll, backat av fysiska tillgångar i amerikanska dollar. Valutan har bara funnits sedan september 2020, då den lanserades på marknaden i syfte att tillhandahålla Terras community av handlare en skalbar lösning för DeFi. TerraUSD är ett samarbete mellan Terra själva och Bittrex Global. Trots att den är en av de nyaste stablecoinsvalutorna på marknaden, omnämns den redan som den mest skalbara av alla tillgängliga stablecoins.

Betyg: 8.88/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla Terra USD och mängder av andra kryptovalutor på en säker plattform. Testa KuCoin idag!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna kryptomäklare.


Vem ligger bakom TerraUSD (UST)?

Terra (LUNA) skapades av Daniel Shin och Do Kwon i april 2019. Knappt ett och halvt år senare, i september 2020, lanserades nätverkets bägge stablecoins TerraUSD samt TerraKRW. TerraUSD är som nämnts knuten till amerikanska dollarn, medan TerraKRW istället är peggad mot koreansk won.

Do Kwon arbetade innan Terra som mjukvaruingengör på såväl Microsoft som Apple. Han har utnämnts till en av världens 30 mest framgångsrika entreprenörer under 30 år av tidningen Forbes. Medgrundaren Daniel Shin är i grunden både ekonom och entreprenör, som före Terra bland annat var med och grundade start up-inkubatorn Fast Track Asia samt sydkoreanska e-handelsplattformen Ticket Monster – även kallad TMON.

Så skapas TerraUSD

Terras token LUNA, vilken kan definieras som en reservtillgång för UST (TerraUSD), spelar en avgörande roll för existensen av TerraUSD. Den sistnämnda skapas nämligen genom att LUNA tokens bränns. När värdet för en TerraUSD överstiger en dollar, kan de med tillgångar i LUNA sälja tokens och få TerraUSD i utbyte. Tillgången på TerraUSD ökar därmed, samtidigt som priset på LUNA stiger. För vinstuttag kan TerraUSD å sin sida också säljas för LUNA, varpå kursen för TerraUSD återgår till sin målnivå – vilken alltid är 1 UST för 1 USD.

För att skapa en UST behöver man bränna en LUNA token.

Värdeförhållande gentemot USD

TerraUSD är peggad mot amerikanska dollarn med ett värdeförhållande på 1:1. Detta innebär att 1 TerraUSD alltid ska motsvara 1 USD. Tack vare det faktum att värdet på stallmynt normalt backas av en fiatvaluta, så är även volatiliteten för TerraUSD betydligt mindre än för renodlade kryptovalutor och tokens, för vilka det inte finns några fysiska tillgångar som säkerhet. Naturlig kursrörelse förekommer förstås, men inte lika kraftigt som för vanliga kryptovalutor.

För den som investerar i TerraUSD (eller något annat stablecoin) kan det här vara både positivt och negativt. Lägre volatilitet betyder lägre risk för kraftiga förluster, varför stablecoins är ett tryggare alternativ än vanliga kryptos. Med det dock inte sagt att man inte kan förlora pengar på stablecoins också – precis som du kan vid vanlig valutahandel.

Lägre volatilitet är alltså positivt ur risksynpunkt – men kan samtidigt vara negativt ur vinstsynpunkt. Ett stablecoin som TerraUSD kommer sannolikt inte att bjuda på några skyhöga värdetoppar likt de vi då och då ser för mynt som Bitcoin och ETH. Likväl som nedgångarna blir mer dämpade, blir så även uppgångarna.

Skalbar valuta skapad för DeFi

TerraUSD är en skalbar valuta specifikt skapad för DeFi. Med skalbar menas att antal transaktioner per sekund – ofta förkortat TPS – kan ökas på ett sätt som inte riskerar att skada blockkedjans decentralisering. För att lyckas med detta adderar Terra lagom stora block inom lagom korta/långa tidsintervall. Ett vanligt dilemma med kryptovalutors skalbarhet är annars att tillägg av för stora block tvingar bort mindre kraftfulla datorer, vilket på sikt leder till en ökad centralisering – medan för små block istället påverkar transaktionshastigheten. För TerraUSD har man med en unik mekanism för myntning hittat precis rätt balans för att dels bibehålla nätverkets decentralisering, dels upprätthålla en så effektiv TPS som möjligt.

Varför investera i TerraUSD?

TerraUSD har enligt många experter potential att bli ett av de mest omsatta stablecoins på marknaden. Jämfört med konkurrerande mynt som USDT och USDC, erbjuder TerraUSD en förbättrad skalbarhet – något som i sin tur är mycket fördelaktigt för olika typer av DeFI-projekt. Vidare är TerraUSD också marknadens första stablecoin med vilken du har möjlighet att tjäna en passiv inkomst i form av ränta på dina tillgångar. För detta används valutan tillsammans med låneprotokollet Anchor.

Sömlös växling mellan olika mynt inom Terras ekosystem är ytterligare ett argument för varför TerraUSD kan vara värd att handla. Tack vare det faktum att tokens myntade på Terras nätverk delar likviditet, kan användare närsomhelst växla in TerraUSD mot TerraKRW – ett stablecoin peggat mot koreansk won – till mycket låga avgifter och med omedelbart verkställande.

Utöver ovanstående är investeringar i stablecoins rent generellt – så väl TerraUSD som andra mynt av samma slag – ett alternativ för den som vill ha åtkomst till de fördelar kryptomarknaden erbjuder, men med lägre volatilitet och bättre säkerhet. Ett innehav i TerraUSD är alltid värt motsvarande belopp i USD och kan närsomhelst växlas in mot fiat.

Sammanfattning – TerraUSD i korta drag

– Lanserades hösten 2020, och är därmed ett av marknadens nyaste stablecoins
– Ledande vad gäller skalbarhet
– Skapas genom att bränna LUNA tokens
– 1 TerraUSD motsvarar 1 USD
– Handlas med Bitcoin eller Ethereum
– Hjälper DeFi-protokoll att nå sin fulla potential
– Grundades av Do Kwon och Daniel Shin
– Finns att handla på bland annat KuCoin, Bittrex och Bitfinex

Här kan du handla TerraUSD

TerraUSD kan handlas på ett flertal olika plattformar och exchanges – däribland KuCoin, Bittrex, Bitfinex och TerraSwap. Myntet handlas med Bitcoin eller Ethereum, varför du först måste ha tillgångar i någon av de kryptovalutorna innan du kan köpa UST.

Läs gärna vår recension om KuCoin, i vilken vi testar och ger omdöme för plattformens villkor, säkerhet och utbud. Vill du komma igång och handla redan nu, kan du registrera dig för ett konto hos KuCoin här.

Betyg: 8.88/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Ledande plattform för trading och växling av kryptovalutor. Upptäck KuCoin du med – registrera dig idag!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna kryptomäklare.


Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.